Hornknappar

Många kostymer i olika priskategorier, höga som låga, har en stor nackdel gemensamt: Fula skräpknappar av plast. De drar ofta ned intrycket av ett i övrigt bra plagg. Jag har vid flera tillfällen läst frågor om var man kan köpa vettiga hornknappar, och även letat för egen räkning. En enkel åtgärd för att lyfta kostymen eller kavajen avsevärt. Det har varit svårare än väntat att hitta återförsäljare. Igår såg jag dock något intressant.

Googlar man efter ”Horn” eller ”Bone buttons”, får man enligt min erfarenhet, i bästa fall upp träffar som visar varianter i konstiga fomer och utföranden med exotiska mönster inkarvade. De ”fasteners” som används på dufflar är också ganska vanligt förekommande.

Vill man dock bara ha en enkel, slät och okomplicerat snygg knapp till en kavaj, verkar de som att de endast är förbehållna de fabriker och skrädderier som syr upp plaggen som förses med dessa bättre knappar. Nyligen såg jag dock en ljusning, i och med butiken Macculloch & Wallis. För tillfället verkar sortimentet (i lager?) mest bestå av ljusare knappar i de storlekarna som används på kavajbröstet.

Storleken att använda vid manschetterna finns däremot i den trevliga bruna variant som jag gärna skulle förse ett antal av mina blå och bruna kavajer med. Man kan hoppas att de större varianterna bara är slut för tillfället.

M & W säljer även trevliga skjortknappar, som även har samma effekt för snitt och tygmässigt bra skjortor vilka i butik säljs med trista plastknappar. Den första nedan, en ”Ivory” shirt button, där man kan undra om det verkligen rör sig om elfenben, eller bara handlar om färgen? De två nästkommande benämnda shell shirt buttons.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hornknappar

 1. Fredrik II skriver:

  Grymt! Tack för det tipset, jag behöver verkligen byta ut mina knappar på en gammal tweedkavaj. Nu blir det sömnad 🙂

 2. markgreven skriver:

  Tack för ett utmärkt och konstruktivt tips!

 3. Lord Byron skriver:

  Jag är inte riktigt person att tycka till om knappar, men jag måste ändå uttrycka mig om de sistnämnda. De var minst sagt fula, och känns som något som kan kvalificera sig med kontrastskjortan.

  • Graf von Rappoltsweiler skriver:

   Jag tycker om de sista knapparna. Klassiska och utan den tjocka ytterkanten de vita knapparna i mitten har. Dock har jag även tidigare funderat på varför många vita (även andra ljusa) knappar tillverkas med olikfärgade prickar på baksidan.

 4. Rikard skriver:

  Elfenben kan det väl ändå inte vara? Knappast lagligt i så fall…

 5. Henrik skriver:

  Kan prickarna möjligtvis ha den mycket praktiska funktionen att lätt fumliga, skumögda herrar som skall byta knappar själva enkelt skall se vad som är bak- och framsida?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s