Magee for Tweed Country Sports

För det mesta sköts idag långväga kontakter över internet, inte sällan utan att man alls träffat personen i verkligheten. Så, vid min stockholmsvistelse för en tid sedan, var det så dags att ta tillfället att besöka de trevliga männen bakom Tweed Country Sports, samt passa på att undersöka ett av deras intressanta projekt: Ofodrade tweedkavajer från Irländska Magee. Det blev ett mycket trevligt besök på Rörstrandsgatan 17, över en spontant erbjuden espresso…

Det är alltid oväntat uppfriskande att diskutera skräddade kläder med lika insnöat intresserade entusiaster. Att sedan göra detta i en butik där man kunnat stå och prova kostymer, kavajer, tröjor och accessoarer en hel evighet gjorde sitt till. Jag anar även att Mr. Tweed himself kikade förbi.

Ett genuint trevligt myller av plagg och saker du vill ha med dig hem...

Gällande de två kavajerna från Magee, finns de uppsydda i två mycket fritidsbetonade utföranden. Med ett snitt och en passform som för tankarna till en välsittande kofta. Den ena av en salt and pepper herringbone tweed i en mörkare grå ton, med stänk av mörkbrunt och blått, samt en av ljusare grå donegal tweed.

Den sistnämnda kavajen provad med en diamondskuren fluga från Rayner and Sturges. Helst skulle väl även en tröja vrängts på över skjortan, men då vi så att säga var på genomresa mot senare begivenhet, var det inte riktigt tid eller läge för sådana tilltag.

Vidare inspekterades även utbudet av lättare ullworsteds från engelska Bladen, för den som vill sy upp en egen riktig kvalitetskostym.

Butiken är en oas för den med en lätt anglofil läggning. Dock missar og många att man inte måste vara en fullblods kostym eller kavajafficionado för att göra fynd. Vanligt folk i behov av en riktigt välstickad ylletröja passerade förbi och förundrades likaväl de av atmosfären.

Frusna hundägare hittar höga rejäla ullsockor att värma en god bit av benet, men även en yngre publik har hittat ett vattenhål, där de ovan nämnda kavajerna bland annat ägnas lystna blickar. Varma av espresson lämnade vi lokalen med många tack och adjö, och styrde stegen mot andra äventyr.

Det här inlägget postades i Anekdoter, Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Magee for Tweed Country Sports

 1. lano skriver:

  Båda kavajerna var görsnygga! Ofodrade tweedkavajer är faktiskt precis vad jag är på jakt efter, men inte riktigt hittat något än! Vet du om dem är limmade och vilken prisklass ungefär?

  Blir hur som helst ett besök i en snar framtid!

  • Archibald skriver:

   I den butiken handlar det uteslutande om halvkanvas och gediget hantverk.

   Tror de ligger kring 4200:-, men i mitt tycke väl värda investeringen.

 2. lano skriver:

  Okej, det låter bra, är de väl gjorda så sitter halvkanvas rätt bra enligt min erfarenhet. Ska bli spännande att testa!

 3. Mästaren skriver:

  Har jag missat något i kavajkonstruktion? Hur kan en ofodrad kavaj vara halvkanvas/helkanvas för den delen limmad eller sydd?

  • lano skriver:

   En ofodrad kavaj har fortfarande mellanlägg, dessa kan ju fortfarande sys/limmas. Så vida kavajen inte är från typ Brioni eller annan tillverkare som bara använder sig av tre lager(kanske bara två lager vid ofodrat?)

  • JensBob skriver:

   Om du tittar på även en helt ofodrad kavaj så är yttertyget invikt runt fronten vilket ger dubbla lager yttertyg närmast knäppningen och kring slagen. För att dessa ska hålla formen används precis som på fodrade kavajer limmade mellanlägg eller vattulin. Dessutom används dessa typer av förstärkningar på andra ställen där man vill ha ökad formstabilitet vilket ofta kan vara i fållarna, kring manchetterna och i kragen. Det finns naturligtvis också kavajer, både fodrade och ofodrade, helt utan mellanlägg, men dessa beter sig mer som en tröja både i fråga om känsla och formstabilitet.

   Faktum är att en ofodrad kavaj tvärt emot vad man kan tro många gånger kräver avsevärt mycket större arbete än en fodrad dito just för att man har mindre spelutrymme med var man kan stärka konstruktionen och dessutom för att alla sömmar måste göras snygga. Öppnar du fodret på en helfodrad kavaj, även av lite högre standard, så kommer du se att insidan många gånger inte alls är så genomarbetad, något som krävs om konstruktionen ska vara synlig.

 4. Lord Pesherton skriver:

  Riktigt riktigt snyggt! Skulle faktiskt åka förbi TCS sist jag gästade huvudstaden, men en liten felkörning ledde till en stor tidsförlust och ett löfte om att nästa gång…

  Är byxorna del av en kostym, och vilket fabrikat? Härlig färg och passform!

  Nästa gång verkar iaf bli till veckan 🙂

 5. Christoph skriver:

  Eftersom Aberford Blue Mohair inte finns tillgänglig för tillfället vill jag rekommendera en snarlik Travel Suit:

  http://www.tmlewin.co.uk/Travel-Suit-Plain-Navy-2-Button-Suit—30338B/30338B,en_GB,pd.html?start=18&cgid=Mens-Suit-Bundles

  Till synes lika färg men kan så vara att det är av annan passform. (Se priset!)

 6. JP skriver:

  Christoph,

  Mycket tilltalande pris!

  Detta kanske kan vara av intresse: ”John Francomb, Creative Director at T.M.Lewin, talks us through the core product range – focussing on shirts, ties and suits.”

  @ http://www.youtube.com/watch?v=08nt00pjLxA&feature=relmfu . Vid 03:48 börjar det kanske mest intressanta, firmans kostymer diskuteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s