Grått och brunt

För sådär en fem – sex år sedan hade jag svårt för att blanda grått och brunt. Troligtvis en kombination av ovana, påverkat av den vanligt förekommande uppfattningen att de två färgerna inte på något sätt hör ihop eller får blandas. Med åren började dock svart vissa dagar kännas för mörkt, alltmer hårt och som en för skarp kontrast till de mjukare grå nyanserna.

Ibland föredrar jag fortfarande den skarpa brytningen mellan svart och ljusgrått, speciellt med en vit skjorta inblandad. Dock skulle min gaderob kännas mycket fattig om möjligheten att kombinera de bruna skorna och skärpen med de grå plaggen, inte stod till buds.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Grått och brunt

 1. Ing. Nilsson skriver:

  Bäste Archibald,

  Grått och brunt eller till och med ljusbrunt är imho en riktigt trevlig kombination. Det fordrar dock en inte alltför formell tillställning om man ska våga sig på den kvällstid, men som arbetskläder är det synnerligen lyckat. Stundom vågar jag själv på att kombinera grått med bruna mockaskor – både monkstrap och brogues för den djärve.

  Ergo, inget att anmärka på från mitt håll, men jag gissar att det finns konservativa element här som ser din komposition an med et argusöga 🙂

 2. Jonas skriver:

  Sprezz….

 3. Christoph skriver:

  Snyggt!

 4. Erik skriver:

  Snyggt kort och gott. Inga konstigheter

 5. Peder skriver:

  Mycket snyggt, har själv nästan uteslutande bruna skor och bälte till grått.

 6. Lord Sidcup skriver:

  Brunt och grått är inte bara en förnämlig kombination, utan en gammal personlig favorit.

  /Spode

 7. Teodor skriver:

  Vad är det för kostym du bär?

  /Teo

 8. Kokie skriver:

  Riktigt roligt att se. Mycket snyggt må jag säga! Särskilt med de marinblå inslagen. Inte för att det är något direkt fel på svarta skor, men tyvärr tar de död på min inspiration till klädnaden i övrigt. Därför använder jag dem endast som ett nödvändigt ont, när en tillräckligt formell tillställning kräver det.

 9. Markus, citizen of Hampshire skriver:

  Jag tycker din outfit är snygg, men som vid många andra tillfällen tycker jag din slipsknut blir för stor och bylsig. En mer hårt dragen knut som ger en distinkt gräns mellan knut och övrig del av slipsen tror jag skulle se bättre ut. Kan du inte testa och jämföra resultaten här på TDC?

 10. Barbar skriver:

  Tjena. Vilken skjorta (färg, sort osv) passar under en mörkblå v-ringad långärmad med en vit och röd rand vid halsen.

  Som den. Fast med de ovan nämnda färgerna.

 11. m. skriver:

  grått o brunt har jag inga problem med men däremot folk som skojar till det med bruna skor till svarta kostymbyxor. de e f u l t.

 12. Sir Rattigan skriver:

  Alltid stiligt i mina ögan med rätt brunt och grått. Inspirerad av ovanstående hastade jag på lunchen ned till lokala handlaren och införskaffade en grå ullslips.

  Apropå brunt har jag ett par skor som jag köpt eftersom jag är så patologiskt svag för rutigt. Jag funderar fortfarande över användningsområdet, men stiliga är de på ett nästan märkligt vis. Kanske finns det någon som kan vägleda mig ur okunskapen så jag slipper ha de ståendes vid huvudändan på min säng i fortsättningen;

  http://heppo.se/herrskor/finskor/chester-113828-0099

  • Archibald skriver:

   De där skorna ska du enligt mig använda till såväl marinblå som ljusgrå kostymer, burna lite ledigare. I mitt tycke perfekta till ett par ljusare blåjeans, exempelvis tillsammans med en ulltröja i samma camelbeiga ton som tweeden på skorna. Till det en grövre brun kavaj… There’s no end to the possibilities… Se till att premiärköra dem redan till helgen, och maila gärna in en bild 🙂

   Gratulerar till ett trevligt köp. Faktum är att den typen av skor ofta kategoriskt döms ut av stilfascister, med motivering att sulan unte går att reparera, och att skorna är dödsdömda då den slitits ned. Det behöver inte vara så.

   Om du håller efter sulorna och låter en vettig skomakare lägga på nya slitytor av gummi då de nöts, ofta exempelvis framme i topartiet, har du förhoppningsvis många trevliga år framför dig.

 13. Lord Laphroaig skriver:

  Snygg kombination anser jag. Brunt och en ljusgrå eller ”mellangrå” textil fungerar fint tillsammans. Annars är ju oxblodsfärgat läder en klassiker i kombination med grått i alla nyanser.

 14. Alistair skriver:

  Snyggt. Grått och brunt har aldrig varit något problem för mig. -Au contraire!

  MVH
  ~Alistair

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s