Stickad fluga

Jag tilltalas fortfarande av tanken att använda fluga till vardags. Några tidigare inlägg har visat hur olika varianter provats. Erfarenheten säger att det för min egen del är mycket som måste stämma, för att känsla ska bli den rätta. Ett rejält kliv i rätt riktning gjordes i fredags, när ett kuvert med väl valt innehåll öppnades.

Modellen ovan nådde aldrig butikerna, utan fick av olika anledningar artigt parkera på inköparen J. Enanders skrivbord. Under en accessoarrelaterad diskussion fick jag höra talas om den. Flugan ansågs som jag förstod saken, aningen grov och svår att hantera.

Handgjord av djupblå stickad siden, i ett grovt utförande som på smalaste stället är ca 30mm, tycker jag den snarare har helt rätt egenskaper. Diskret i tonen, och av ett material med en grövre struktur dämpas risken för det gulliga intryck, som jag fortfarande känner finns i det rosettknutna utförandet. På det hela taget en lagom uppkäftig utformning.

Själv skulle jag gärna se mycket mer av den här varan på marknaden. Flugor av stickad ull skulle utgöra det optimala vardagsutförandet. Jag skulle gärna prova sidenvarianten ovan till en midnattsblå smoking.

Generellt om flugor, känner jag att det är lättare att komma undan med dem/få det att fungera, ju äldre bäraren är. Lite enligt resonemanget att vara karl för sin hatt. En prydligt och symmetriskt knuten sidenfluga på en slätgroomad, välkammad pojke sticker i mitt tycke ut långt mer än en dovt framtonad fluga under hakan på en av åren lätt märkt bärare som hunnit se en del av livet.

Måndagmorgonens spegelbild lutade något mer åt det senare, med betoning på det aningen slitna inslaget.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Stickad fluga

 1. Calle Z skriver:

  En bra, vardaglig blandning att köra fluga med jeans och en modernare, lite kaxigare läst på skorna. Avdramatiserar det hela och flugan hamnar därmed inte i främsta blickfånget, vilket det oftast gör. Bomull som material med dämpade, diskreta färger är också lämpligt för att få till vardagslooken på flugan.

  /C.

 2. Per i Norr skriver:

  Fluga är alltid snyggt men stickat känns sådär…. Och knuten? Den är ju bautastor! Ger lite halsdukskänsla.

 3. Lord Byron skriver:

  Jeans?

 4. Fred skriver:

  Fem flugor av fem möjliga. Har själv funderat länge på att prova utan att vågat. Har nog nått den där skamfilade mognaden så det är väl dags för en grov variant i ull.

 5. Erik skriver:

  Jag har letat i butiker efter flugor av denna typ, men ej hittat några. Jag löste det hela genom att göra om en stickad slips till fluga istället.

  • Erik skriver:

   Hur gjorde du då? Låter väldigt spännande!!!

   • Erik skriver:

    Det blir nog ett på tok för långt svar för att lägga in här. Väldigt kortfattat:
    1. Klippte av slipsen i rätt längd
    2. Eftersom stickade slipsar i regel är av tubkonstruktion så vrängde jag den ut-och-in
    3. Jag gjorde ett mönster som passade bredden på slipsen och sydde på samma sätt som jag gjort här

    Jag kanske lägger upp en liten instruktionsmanual på min Tumblr så småningom.

   • Archibald skriver:

    Länka gärna till passande inlägg i din blogg, om du känner för det. Har sett många trevliga saker som skräddats ihop där.

 6. Graf von Rappoltsweiler skriver:

  En fluga i…en smäll!?

 7. Philip Holger skriver:

  Nja, denna föll mig inte alls på läppen. Jag har själv en mani för det här med flugbärande och har upptäckt att det är svårt att samla på sig ett ordentligt urval då oknutna flugor oftast är dyra och studiebidraget/eget kapital avsatt för halsutsmyckning litet.

  Jag har därför dammat av mammas gamla symaskin och finkammat second handaffärerna i Stockholm på jakt efter ”vardagligare” bomullstyger att sy mina rosetter av. Detta ger ju njutning både när det kommer till estetens skapande och grottmannens jakt. Hela processen är helt underbar och har givit mig många timmar av mysigt tygletande, trevande symaskinande (har alltid varit insnöad på träslöjd) och ett rejält tillskott på fluggalgen.

  Osäkerheten när det är dags att slänga på sig flugan på en vardag är jag mer än införstådd i då jag går sista året på gymnasiet och mina halsprydnader får trängas med säckiga jeans med många sömmar och annat otyg. Jag har funnit att det bästa sättet att bevara lite vardagskänsla (förutom att ha bråttom på morgonen och rekordtidsknyta) är att komplettera en grövre stickad tröja, jeans och Dr Martenskängor (för att totaldöda snälla-pojken-intrycket).

  MVH Philip Holger

  ps. skulle självklart kunna skriva en gästartikel om detta med bilder om intresse finns! En elegi om en ung mans strävan efter att bibehålla sin sunda klädsmak i den råa förortsmiljön. Tror det kan bli en hit och filmatiseras med Bill Skarsgård i huvudrollen som missförstådd villaidyllsmodernist….

  Erik: en fundering jag haft länge: räcker en normalstor slips till en fluga(förutsatt att man gör en icke ställbar endast i ”flugtyg”?)

  • Erik skriver:

   Icke ställbar räcker det ofta till, beroende på slipsens bredd så kan flugan dock bli av det smalare slaget (stickade alltså, jag har faktiskt aldrig provat med andra typer av slipsar).

 8. V skriver:

  Ypperlig vardagsklädsel! Flugan står sig väldigt bra till skjortan och jeansens ton. Den smälter in bra och sticker ut lagom mycket. Grov yllefluga blir härmed något som måste införskaffas.

 9. Mästaren skriver:

  Vågat och hur coolt som helst !!!!!!

 10. En fantastisk idé med en strikket sløyfe/flue. Men hvor kan man få tak på noe sånt?

  • Archibald skriver:

   I nuläget, vet jag inte, annat än hos AD56. Jag jobbar dock lite på att få designteamet att ge ut något liknande även i butikerna 😉

 11. Hr. Waldén skriver:

  En stickad fluga, inte alls en dum idé! Jag borde kanske leta reda på en själv…

  Jag måste dock säga att jeansskjorta tillsammans med jeans är en väldigt svår kombination, speciellt om de är av liknande färg. Ska man bära jeans till sin blåa jeansskjorta är svarta jeans helt klart att föredra (det är faktiskt det har på mig nu), då allt annat kräver en enorm fingertoppskänsla. I det här fallet hade det nog varit bättre att inte ha jeans över huvud taget, eftersom svarta byxor inte hade passat in.
  Allt annat däremot ser, som vanligt, superbt ut!

  Jag måste även säga att jag tycker att en fantastisk sak med den här bloggen är hur det ges konstruktiv kritik och hålls sansade diskussioner om ämnet, något som är sorgligt ovanligt på internet.
  En respektfull oas här på nätet, bra jobbat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s