Begreppet ”Klassiskt”

Det ältas fram och tillbaka. Det har, och kommer i mina ögon alltid att ha, lika många tolkningar och betydelser som antalet personer som använder det. Begreppet ”Klassiskt”. Nedan, min syn på saken sedan allt fler har åsikter om bloggens grad av ”renlära”, och trohet till det ”klassiska”.

The Drones Club är ett högst levande väsen. En följd av att vi då består av olika skribenter som mer eller mindre utan koppling till varandra uppdaterar, ändrar och skriver bloggen. En samling av flera personers olika egna tankar och åsikter. Jag har under långa perider varit den mest frekvent publicerande skribenten, vilket då även vinklat helhetsintrycket. Många läsare uttrycker sig dock som att ”bloggen” publicerar inlägg.

En fickas förekomst eller placering, några centimetrar till eller från i längd eller bredd. Förekomsten av ett material. En okonventionellt buren väst. Massorna skanderar, det är inte klassiskt! Själv känner jag snarare ”va?”. Jag kan spontant känna att jag för egen del står för mycket av det som tolkas som trendtrams bland ivrare av ”klassisk stil”. Det är min vinkling, min åsikt och tolkning.

Samtidigt är jag i andras ögon en veritabel excentriker och anglofilt influerad stofil. Ett julgransliknande, sällan skådat kringvandrande tivoli av manschettknappar, sidennäsdukar, slipsar, klockor, kostymer, kavajer, sydda skor, dubbla manschetter. Sånt man inte sett like till sedan tidigt nittonhundratal…

Som Chuff säger i föregående inläggs kommentarsdiskussion, tänker även jag att begreppet ”klassiskt”, rymmer en mängd olika tolkningar.

Det är en flitigt galopperad käpphäst som i mitt tycke, i många sammanhang även blir en smått sliten livlina. Generellt, ser jag ”klassiskt” snarare som en gemensam nämnare för ett skräddat herrmode som flukturerar något mindre hysteriskt och extremt än korta modetrender.

Shakespeare kan i många avseenden anses som essensen av klassiskt. Liknar någon idag ansett klassiskt klädd man, William Shakespeare, det minsta lilla?

Kostymer och kavajer som vi känner dem idag, var om något plagg en chockerande modefluga, där folk började använda kläder tänkta för fritidsbruk även i mer stadsnära situationer. Till slut, accepterades de även i mer formella sammanhang.

Återigen, som jag sagt i många andra forum och situationer; att likställa ”klassiskt” med statiskt och oföränderligt, är i mina ögon att stelbensoperera känslan för god stil.

Istället för att bokstavstolka begrepp, njut av livet i de kläder du känner dig förträfflig, and you will look radiant! 😀

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Begreppet ”Klassiskt”

 1. Lord Sidcup skriver:

  Det finns väl inget mer klassiskt (överklass-)engelskt än att vara excentriker och göra sin ”egen grej”?

  Jag kan knappast heller tänka mig något mer drönskt.

  Keep up the good work!

  /Spode

 2. Algy skriver:

  Jag tackar för ett väl genomtänkt och väl formulerat inlägg. Och minns diskussionen om trainers på banken för ett litet tag sedan.. 🙂

  • Archibald skriver:

   Det får finnas gränser även för frispråkigheten. Sen hade det i mina ögon inte så mycket med ”klassiskt” att göra, som att se propert klädd ut i rätt situation 😉

 3. markgreven skriver:

  Håller helt med Lord Sidcup, låt oss hylla och bejaka excentrikern i oss och fortsätta som vid alltid har gjort. Gärna över en kopp te eller nåt´gott från Scotland!
  Ner med slätstrukenheten!!

 4. Dan S skriver:

  och låt oss hoppas att vi i framtiden slipper uttrycket ”klassiskt med en twist”

 5. Alistair skriver:

  Tja, för att parafrasera den gode Popper så lever vi möjligen i en ”stilrelativistisk struktur” där ”klassisk” kan betyda i princip vad som helst. Vi är i sanning postmoderna och skönt är väl det! Bär ut stilfascisterna och låt dem kasta stil- och etikettsregler på varandra ute i kylan!

  MVH
  ~Alistair
  Leg. excentriker och enfant terrible.

 6. Goretexmannen skriver:

  Med tanke på hur mycket det pratas om dekonstruerade kavajer i en del sammanhang, så kunde man ju tro att postmodernismen var helt rätt just nu! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s