Drönaren siar om framtiden: Country Noir

Ibland diskuteras trender och relationen till dessa här i bloggen. Många skyr dem som pesten, andra ser dem som en möjlighet till inspiration, parallellt med det mer klassiskt skräddade. Jag räknar mig själv till de senare. I år syns som tidigare nämnt mängder av trevliga plagg, inspirerade av en mer rustik garderob. Kavajer av grövre material, stickat med Fair Isle-mönster samt mer eller mindre broguade skor och kängor. Tacksamt, om man redan sedan tidigare har en stil som drar åt det hållet.

Det har mellan varven kanske framgått på olika sätt att det trots all förkärlek för blått, murriga jordtoner och ruggade naturmaterial, också finns en sida i min stil jag själv starkt förknippar med svart.

Då och då infaller fortfarande dagar, som ogärna avverkas i mycket annat än svart, vitt och toner av grått. Dock fortfarande med snitten, plaggen och modellerna jag trivs med i det som många kategoriskt betecknar som anglofilt, och något countryinspirerat. Ett slags ”Country Noir”.

Stickade slipsar, broguade skor, rutiga kavajer och grövre strukturer. Men i en mer monokrom färgskala. Sinnebilden är en countrykänska med aningen mer Rock’n roll. Grova, smalt skurna, våldsamt välskräddade kavajer av svart hopsacktyg. Gråsvart herringbone Tweed, antracitgrå flanell, mer svart ull. Vettig kavajlängd. Kring 8 cm slagvidd, dubbel sprund, mjuka rundade axlar, högt placerad gorge line.

Knappar av svart horn, ebenholz eller oxiderad silver. Manchettknappar i samma anda. Svarta flätade skärp. Läderhandskar, som sitter som handskar. Stickade och vävda slipsar i mörka ullkvaliteter. Stickade flugor, och flugor sydda i en ofodrad konstruktion av grova ruggade tyger. Hopsacksmokings med drönarpassform, burna med sammetsflugor av sylvasst diamondsnitt. Byxor, skräddade till benlängd med måttlig break och 6 centimetersslag… Någon som känner för att realisera det hela?

Har hittat en och annan quiltad jacka som går helt i linje med de här tankarna. Tänk Barbour Liddesdale, möter International. Quiltad jacka, men med en något mer figurnära passform. Jag har helt experimentellt och skamlöst prackat på äldsta dottern Mulliner en sådan jacka, med ovan nämnda baktankar. Hon svalde den med hull och hår.

Apropå att inspireras av trender, har min sedan många år puttrande nyfikenhet på fodrade västar nu fått energi nog att resultera i några inköp, för att låta tiden utvisa hur de faller på plats i garderoben. Dels en svart variant fylld med det mjukaste av dun. Ihoppressad, blir den försvinnande liten och kommer i höst/vinter att kunna utgöra perfekt foder under rockar och kavajer.

Den andra västen är något maffigare, och har ett yttertyg av mörkblå jersey. Fru Mulliner såg med förakt omedelbart en kombination av Rocky I (se den gråmelerade mjukisoverallen Sly joggar omkring i på Philadelphias gator), och bylsig gangstarappare med guldkedjor och feta logotyper. Inte helt taget ur luften, men min plan för plagget strävar i en annan riktning.

Gissningsvis har thermovästar som den svarta, och sättet att bära dem som jag blottar nedan en effekt lite i stil med kräksirap för många läsare här i bloggen. Ta dock först tanken ett varv till, gissningsvis accepterar och hyllar många av er de quiltade västarna från Barbour, burna ovanpå en stickad tröja?

Hösten ’09 började jag med ljus och lykta leta efter stickade slipsar och kavajer, då jag starkt kände att de fattades mig. Efter en tids sökande, blev kom tankarna på pränt i ett antal inlägg. Idag hittar man äntligen både slipsarna och kavajerna i en alltmer ökande omfattning i olika butiker. Det vore intressant om den nu rådande countrytrenden skulle svänga över och möta det svarta, i en korsning något liknande det jag nämnt ovan.

Kanske finns tankarna sedan länge, och jag plankar underdvetet någon annans redan myntade begrepp och idéer, inspirerad av saker jag sett? Nåja. Kläderna och känslan ger energi, oavsett vilket.

Stora delar av Blurs album ”13”, återger troligtvis känslan ganska träffsäkert för er med liknande böjelser.

* * *

* * *

* * *

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Drönaren siar om framtiden: Country Noir

 1. J skriver:

  Jag är på jakt efter ett flätat svart bälte av bättre kvalité. Bältet på bilden ser ut att ha potential, var kan jag inspektera det närmare?

  Svart kan vara en av de snyggaste färgerna i garderoben. Men det ställer höga krav på matchningen. Till grått, brunt och vitt funkar det bra. Tyvärr ser man allt för ofta svart kavaj till ljusbeiga chinos eller blåa jeans. Inte uppenbart fel, men långt ifrån klockrent. Svart och marinblått är två väldigt vanliga färger i svenska mäns garderober. Inte minst när det gäller väskor, paraplyn och ytterkläder. Inget fel med det, så länge de inte bärs tillsammans! De flesta ser nog att matchningen svart och blått inte är klockren, men har för liten garderob för att åstadkomma ett bättre alternativ. Har man inte ambitionen att upprätthålla en tillräckligt stor garderob för att kunna separera svart och mörkblått, tycker jag därför man bör välja bort en av dem helt. Förslagsvis svart då blått är mer lättmatchat.

  • Archibald skriver:

   Angående skärpet, är det resultatet av ett google-skott från höften, vilket fick mig att landa här.

   Har ingen aning om kvalitet etc, men som du säger, ser det helt ok ut. Vet även att Saddler har liknande, mer smäckert finflätade varianter.

   Gällande svart och marinblått, håller jag med dig till viss del. Svarta läder/(plast)skor till blåjeans måste väl vara det vanligaste man kan se på svenska män i vardagen. Där vore brunt att föredra. Däremot har jag faktiskt börjat vänja mig vid tanken svarta skor till mörkt blå kostym, vid exempelvis ”mörk kostym” tillställningar. Det finns ju inte direkt något val, men jag har inte bara accepterat, utan även börjat att så smått se tjusningen med det strikt svarta, mot det relaxade mörkblå. I den kontexten vill säga.

   Till blåjeans och till vardagskostym, ge mig alla toner av brunt till blått, innan jag väljer svart.

   • J skriver:

    Tack för länken till bältet. Men jag vill gärna inspektera det i verkligheten före köp. Har redan flera svarta flätade men är missnöjd med kvalitén.

    Även jag har accepterat svarta skor till blå kostym. Teoretiskt känns det fel men rent praktiskt funkar det.

   • JensBob skriver:

    Personligen vill jag slå ett slag för att våga sticka ut en liten aning och bära oxblodsfärgade skor till mörk kostym. Det är faktiskt stilmässigt ok och det skänker det där lilla extra som behövs för att inte se alltför mycket ut som en uniformerad officer vid dylika tillställningar. Det kan förvisso bero på att jag är lite lätt allergisk mot svarta skor och svart läder generellt, eller kanske mer bestämt, inflationen av det och således äger jag bara två par, varav ett par är lackskor till smokingen.

    Svarta kläder kan ju också vara svårt att få till. I dagsljus ser de ofta lite ”dassiga” ut eller bryter mot någon annan färg och antracitgrått eller mörkblått ser oftast både bättre ut och är faktiskt mer formellt när mörk kostym är påbjudet. Därför har jag svårt att motivera att skaffa exempelvis en svart kostym och faktum är att det enda svarta plagg jag äger är en smoking, som ju faktiskt är ämnad att bäras efter mörkrets inbrott.

    Men jag kanske bara är onödigt konservativ..

   • Archibald skriver:

    Använder dem både till ljust, och mörkt. En trevlig ton.

    Svart är mycket riktigt ofta svårt, och långt ifrån det bästa valet, i motsats till vad många tror. Jag använder det lite då jag i viss mån söker en vardagsvariant av den svartvita smokingupplevelsen.

    Gällande det dassiga intrycket av svart: orsaken till att jag föredrar mörkare plagg av grövre, mer uppruggade material.

   • Mästaren skriver:

    Intressant pris på den livremmen, 82.992,00 .

 2. Dandy skriver:

  Gillar de experimentella inläggen. Sedan är det ibland så när man först provar nya idéer – det tar det ett tag innan man hittar the perfect look som fortfarande är elegant, ren och enkel, utan att kännas plottrig (som det lätt blir ibland när man provar nytt).

  Men jag förstår din grundambition med the country meets basic black… Även om det vid första anblick känns lite svårt att ta till sig den Moncler-aktigt glansiga västen… Fast ibland är det ju en fråga om att vänja sig. Who knows.

  Grymt. Fortsätt experimentera Archie!

  • Archibald skriver:

   Trevlig feedback. Idealet för västen hade varit mörkgrå alternativt svart flanell, eller tunn vaxad bomull i samma utförande. Även om det tunna alternativet ovan faktiskt är förbaskat trivsamt i sig, om än ovant, och aningen sovsäcksglansigt.

   • Dandy skriver:

    Där sade du något! Flanell är definitivt ett mer lättsmält alternativ, för den delen även vaxad bomull om man vill tillföra en mer subtil edge. (Ursäkta svengelskan, den har varit ute och spökat ett tag.)

    Det bästa vore en kombination av sobra material och minimal ‘puffighetsfaktor’ 🙂 Mer vuxen, mindre femåring i flytväst.

    Fast just denna säsong verkar det mest finnas en uppsjö av västar i olika tweed- & mockakombinationer. Man skulle ha slagit till förra året då det simmade runt lite flanellvästar i mörka toner, inga onödiga emblem och skärpt snitt! 😐 Hindsight is always 20/20.

 3. Rasmus skriver:

  Tramset att svart inte fungerar med blått och vice versa tycker jag att Dior bevisade motsatsen till redan runt 50talet. Svart och blått passar helt utmärkt ihop.

 4. Fink-Nottle skriver:

  Jag ser en quiltad jacka, men jag ser ingen häst inom en armlängds avstånd. Det om något är kontroversiellt, sa Bill. Vågat, sa Bull.
  Btw, har någon sett mina ödlor?

  • m. skriver:

   häst? varför skulle han ha en häst med sig?

   • Fink-Nottle skriver:

    En quiltad jacka hör endast hemma på stallbacken. Liksom ett dykarur hör hemma vid dykning, eller som Sinatra formulerar det: kärlek och äktenskap hör ihop som häst och vagn.

  • m. skriver:

   som tur är så handlar huskyjackan mer om skytte än om hästar men i övrigt så finner jag din logik tämligen roande.

   har man duffel på sig, måste man då medföra slagskepp?
   Henri Loyd, då måste man ha med sig segelbåten?
   Belstaff – Motorcykeln?
   Chinos – då måste man med med sig en Kines.
   lacoste får bara bäras om man medför tennisracket.

   mmm.

  • Jag bär ofta en quiltad Barbour väst under tweedkavajen kalla dagar… Vad avsaknar jag för djur då? En Shetlandsponny kanske?

   Att binda ett klädesplagg blint vid ett utövande är lika krystat som att binda vissa färger till specifika kön.

   / chin chin

 5. Erik skriver:

  Gillar tankegångarna. Jag gillar effekteten av mer lantliga plagg i svart. För staden kan det ibland kännas lite ”krystat” med alla bruna och grönbruna lantliga plagg. t.ex en klassisk tweed med bruna brouges och en brun-grön vaxjacka från babour inne på kontoret.

  Däremot ett par svarta kängor som dessa

  http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?brandID=50&catID=97&shoeID=2918&selectedSizeID=11&selectedFitID=2&seconds=0

  en svart eller mörkgrå kostym med vit skjorta och en grå ullfluga eller slips. Jag skulle toppa detta med en svart vaxjacka från barbour.

  Spännande och kul ide!

 6. Lina skriver:

  Kan man få önska lite mer tips på fina damkläder som kan publiceras här så att männen som läser detta vet vad de ska köpa i present till oss?

  • chuffnell skriver:

   Det ligger tyvärr utanför vår kompetens, men om du vet någon blogg för damer i samma anda som TDC så får du gärna länka oss dit.

   Chuff

 7. Katarina skriver:

  Intressant och maffigt inlägg, mycket trevligt!

 8. Ping: Intressant iakttagelse « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s