Saturday testdrive

Inspirerad av ett par mörkbruna, med värdighet åldrade läderkängor jag såg bäras med sprez nyligen, blev det idag dags att ge ett av fynden från senaste londonresan en provtur. Strålande solksen till trots, fick sig de tänkta höstkängorna från John White en svängom på gator och torg.

Tillverkaren har ju figurerat här i bloggen några gånger förr. Jag äger ett par skor från John White sedan tidigare, och tycker de levererar mycket sko för det i sammanhanget modesta priset.

De är dock ganska stora i storlekarna. Jag är vanligtvis en UK stl. 9.5 – 10, eller 44,5. De här kängorna är ett par UK 9, och fungerar storleksmässigt.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Saturday testdrive

 1. Erik skriver:

  Riktigt snygga! Med en gummisula fungerar de nog som vinterskor också.

 2. Mats Flördeg skriver:

  Instämmer i Eriks synpunkter. Snygga; men lägg på en tunn plastsula under så du kan ha dem även när det är slask ute.

 3. Peter skriver:

  En tunn gummisula hjälper dessvärre inte mot slask, då vätan tränger in genom sulans sidor.

 4. Erik2 skriver:

  Jag har svarta motsvarigheter och har lagt på en gummisula. Jag lever i tron att om man fettar in de ordentligt kring sidorna så kan man ha de även när det är slask ute. Iallafall om man lite regelbundet rengör och putsar upp skorna.

  Köpte mina på TKMaxX i London för det facila priset av typ 50£. Helt ok! 🙂

 5. Admiral von Schneider skriver:

  Hur känsliga är ett par skor med lädersula egentligen?
  Riskerar man att förstöra dem om man använder dem när det regnar?
  Nöts de snabbare än gummisulor på vanliga utomhusunderlag?

  • lano skriver:

   Min erfarenhet säger mig att skor med lädersula faktiskt är ganska känsliga – när det regnar. Användande undanbedes. Det gäller iaf för vanliga randsydda/durksydda skor. Sen finns det skor med lädersula och så kallad ‘storm welt’ men dessa har jag inte testat. Dock så gäller precis tvärt emot, skor med lädersula håller _bättre_ än skor med gummisula i torrt underlag. Kanske någon annan tycker annat? Sen ska man komma ihåg att det finns oändligt många kvaliteter på båge gummi och lädersula. Jag kommer iaf aldrig sluta använda skinnsula, komforten går inte att jämföra med gummisula.

  • Andreas skriver:

   Jag anser att ”faran” med att använda lädersulor i regn är klart överdriven. Det är trots allt skor som har tillverkats av britterna på samma vis i över hundra år och de har ganska bra med nederbörd i sitt hemland. Sen är det självklart inte lika bra som en Danitesula i gummi men om man inte pratar om att promenera i timmar i regnet utan en kortare stund av väta så är det inget som man behöver oroa ihjäl sig för. Se till att skorna får torka ut ordentligt så inte korken surnar efter användning. Därför är det ingen höjdare att välja lädersula till vinterskorna då dessa oftare blir utsatta för väta.

   Läder slits snabbare än gummi i väta absolut men det är ju därför man med randsydda skor har möjligheten att sula om med ny lädersula i framtiden. Ibland undrar jag hur många förkämpar för randsytt som egentligen har sulat om sina skor någon gång.

   Jag ser få anledningar till att bära randsytt framför durksytt om man ändå skall slänga på en tunn gummisula under.

   • Peter skriver:

    ”Ibland undrar jag hur många förkämpar för randsytt som egentligen har sulat om sina skor någon gång.”

    Touché 🙂

   • lano skriver:

    Jag har alltid förespråkat randsydda skor, har fler par, men har bara sulat om ett av dem. Anledningen till det är att lädersulor av bra kvalitet faktiskt inte slits särskilt mycket om de används när det är torrt ute. Just därför har jag nästan aldrig sulat om någon av mina skor. Den enda skon jag sulat om är ett par double monkstraps från Loake, som jag haft i regnväder allt för många gånger.

    Man sular inte om en sko bara för att man kan, utan förslagsvis väntar man tills det är nödvändigt.

   • Andreas skriver:

    Till Lano nedanför:

    Självklart sular man inte om för att man kan utan för att man behöver men om man envisas med att lägga på slitsula i gummi är det ju endast den som kommer att behöva bytas med jämna mellanrum…

    Jag gillar också randsytt men den stora fördelen utöver korkfyllnaden är ju att det faktiskt är möjligt att sula om dem när tiden är kommen.

    Jag väljer nog snarare att gå korta stunder i regn även med lädersula eller kanske ta på ett par galoscher om jag skall någonstans där jag behöver ha snygga skor. Fördelen där är ju att man även skyddar ovanlädret.

 6. Klara skriver:

  Riktigt snygga!

 7. Ludvig skriver:

  Om ni måste byta skor på jobbet, tar ni då med skoblocken till jobbet och har dem i över dagen. Det är ju bara 8 timmar. Gör det någon skillnad? Funderat på om man skall ha ett par skoblock i skåpet men det fungerar ju inte heller då det är olika passform osv på mina skoblock.

 8. Teodor skriver:

  Vad tror ni på The Drone Club och dess läsare om denna rock från Filippa K?
  Färg? Design? Tidslöshet? osv

  http://collection.filippa-k.com/f11/man/outerwear/long-peacoat

  Visserligen inte 100% Ull, men när det kommer till ytterplagg kan jag leva med lite ”konstgjort” då väta kommer vara aktuellt.

  Eller har ni något annat att rekommendera nu när det typiska svenska klimatet drar igång?

  • Archibald skriver:

   Jag tyckte den var våldsamt snygg och tidlös i utformningen. Jag gillar dubbelknäppta ullrockar, och den där mörka cameltonen gör sig i mitt tycke lika bra till mörkblått, som till svart, mörkbrunt och mörkgrått. Får man gissa prisnivån till något kring 3500:-?

   • Teodor skriver:

    Stämmer bra! 3900 kr kostar den i butik.
    En skön övertygelse! Färgen är det som håller mig tillbaka än. Marinblått är ju den färg tillsammans med grått som är lättast att leka med. Äger ju redan med grå rock som behöver en kompis.
    Men eftersom cameltonen är såpass mörk kanske detta kan vara en trevlig och kanske lite udda investering?
    Provade den i butik och en storlek 48 satt som en smäck, dock något lång i ärmarna, vilket i sig är ett litet problem och lätt att fixa.

    Men då kanske detta är en rock ni The Drone Club kan rekommendera kanske?

   • Archibald skriver:

    Jag har ingen egen erfarenhet av deras rockar och kostymer, kvalitet och hållbarhet osv. Hör både bu och bä om dessa. Däremot har jag ett par av deras manchesterbyxor, som bara blivit bättre med åren sedan 2001.

    Some en annan drönare mycket passande uttryckte sig nyligen i en liknande situation:

    ” -If it really ”sings to you” and you don’t have to live of bread and water for a too extended period then ”hell, yeah!”. Just buy it!”

  • Dennis skriver:

   Rejält överpris enligt mig, dessutom utblandat med en massa syntet.

   • Archibald skriver:

    Det oreras ofta mycket om just sådana saker i kommentarsfälten.

    Missförstå mig inte, visst är det väl trevligt och bra med 100% naturmaterial. Dock skulle det vara intressant att höra om det är något annat än personlig övertygelse och ideologiska skäl, som får folk att stenhårt driva sån propaganda.

    Jag har svårt att tro att någon, utan att läsa på produktlappen, med säkerhet skulle kunna avgöra om ett ulltyg är uppblandat med 20% av någon slags syntetfiber (vilket är en tämligen vanlig fördelning). Ens efter många års egen användning av plagget.

    Samma sak med prisfrågan. Visst tar Filippa K säkerligen utt mycket av priset för sin Marknadsföring och arbetet med varumärket. Visa dock gärna var man hittar ett motsvarande plagg, dvs. en mörkt camelfärgad dubbelknäppt ullfiltrock med vettigt snitt, till ett mycket lägre pris? Då är jag den förste att skriva under på att det säkert kan vara ett bättre alternativ.

 9. Mästaren skriver:

  Skön musik….

  Är det någon som har erfarenhet av C.Tyrwitts skor (kvalitet, storlek mm)
  , lite sugen på dessa som vinterskodon när jag vill lämna galoscherna hemma.

  http://www.ctshirts.co.uk/men%27s-shoes/men%27s-boots/Conker-brown-lindale-military-boots-with-rubber-sole?q=gbpdefault||MB064BRN|||||||||||||#

 10. Lars skriver:

  hmm, har haft ett par Loakes med lädersula i rätt många år och de har sett regn både i Hull och i Stockholm och har numera en mörk, grusmönstrad undersida i…i övrigt oskadat läder.
  Tror att det beror mycket på om man låter dem torka långsamt och inte har dem i regn varje dag. Annars är väl galoscher tipset om man har lågskor i ankelhögt slask.

 11. Goretexmannen skriver:

  Eftersom det pratas CT, lädersulor och väta kan jag ju komma med datapunkten att jag precis lyckades göra hål i lädersulan på ett par skor från CT som jag använt i två sommarsäsonger, i snitt ett par gånger i veckan kanske, nästan alltid i torrt väglag men ibland kommer ju regnet trots att SMHI sagt att det ska hålla sig borta… Det som slutligen gjorde hål tycks ha varit ett gruskorn på hårt underlag vid just ett sådant regnväder. Om jag minns rätt kostade skorna 99 pund. Finns det någon chans att en omsulning kostar mindre?

  (Som jämförelse kan jag säga att ett par Dainite-sulade C&J, som använts betydligt mer, knappt har något synligt slitage på sulan alls utom på klackarna.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s