En trevlig kväll med skräddarklubben

För ovanlighetens skull hade jag ikväll möjligheten att träffa Chuff. Vi spenderade några riktigt intressanta timmar på Drottninggatan 53 och Brothers lansering av linjen The Tailoring Club. Det är mig sällan förunnat att spendera tid med en samling så trevliga likasinnade, på gränsen till ohälsosamt textil och klädintresserade människor. Personer som köper in tyger, accessoarer, designar kläder och så vidare.

På plats var även Per Nilsson från King. Så här i efterhand kan jag känna att det var lite synd att jag inte tog tillfället i akt att i alla fall säga hej, och ett tack för att han via sin bok Snyggt bidrog till mina första insikter om herrkläder av bättre kvalité.

Han framstår som en sympatisk man, Nilsson, även om vi inte växlade ett ord. Om du läser det här Per, kan jag hälsa att det var vi som stod nära provrummen i tweed och blå kostym, blängde lite mystiskt, smått oartigt, och enträget diskuterade tyger, kavajkonstruktion och accessoarer med Magnus Hultin och andra personer bland folket bakom kollektionen. Förhoppningsvis ses vi igen.

Kort om första intrycket innan jag stupar i säng: Det ser mycket lovande och spännande ut. Kavajerna kan säker upplevas något korta av våra mest fundamentalistiska läsare. Själv trivdes jag våldsamt bra i den grå flanellkostym som ingår i kollektionen. Jag vet inte vad nästa erfarenhet speglar mest: Smala byxben, eller drönarvader av tilltagna ardennerdimensioner. Troligtvis mest av det senare, och en del av det förstnämnda.

Det hela resulterade i kavaj storlek 48, som inte kommer att behöva skräddas det minsta, någonstans (Jo, helt sant), och ett par kostymbyxor i storlek, 52, som kommer att behöva skräddas in desto mer i midja och benlängd. Chuff blev tillsammans med förbluffad Brotherspersonal/designers vittnen till den något oväntade och kanske lätt bizarra storleksfördelningen. För Chuff var storleksförhållandet mer normalt, vilket talar ytterligare för de Mullinerska vaderna som bov i dramat.

Byxorna skall finnas omskräddade för upphämtning imorgon eftermiddag. Accessoarer som mycket grovvävda näsdukar, finstickade merinoullslipsar och slipsar av den mest förföriska flanell gör TTC kollektionen till något av det mest spännande i svenska butiker just nu. På sikt skall vi även visa delar som omfattar namnet Allen Edmonds. Jo, tongivande personer i designerstaben har fått satsa efter egen vilja, fullt ut, och det ser lovande ut.

Jag kan för er som vill väga in det hela i bedömningen meddela att vi fick med oss en varsin kostym för testkörning och bedömning. Det har tidigare debatterats mycket och inlevelsefullt om köpta åsikter osv. Jag klargör än en gång att vi inte skriver något vi inte står bakom av egen vilja. I skrivande stund finns en stark önskan att äga långt fler av plaggen och accessoarerna som nu står till buds i TTC-linjen. Jag råder er som har tillfälle att kika på kläderna under morgondagen.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till En trevlig kväll med skräddarklubben

 1. markgreven skriver:

  Ser trevligt ut! Kommer TTC-linjen att finnas tillgänglig även i ”landsortsbutikerna” ellet är det bara i storstan?

  • Archibald skriver:

   Gå in och kika på kollektionens egen sida, länkad till i början av inlägget. Det är visserligen bara utvalda butiker, men även städer som Linköping har fått äran, så det är troligt att även du kan få knarka halvkanvas i en landsort nära dig 😀

   För egen del känner jag att det tog brukandet från motsvarande enstaka hashrus, till injicerandet av Heroin, dÄr ruset sitter i Än idag.

 2. Algy skriver:

  Hmm, då får väl undertecknad (övertecknad) kika förbi en Brothers-butik snarast möjligt.

  • Archibald skriver:

   Det låter bra, för folket som närvarade under gårdagen insåg snabbt värdet i det som serverades, och det handlades friskt. Samtidigt är det mycket som ännu inte nått hyllorna. Fantastiska virkade flugor att knyta själv, flanellslipsar, osv. Praktiskt taget saker jag jagat de senaste två åren som nu, till slut, hittat till svenska butiker.

 3. Steve skriver:

  Trevligt! Har satt stort hopp till dennna kollektion som ser mycket bra ut på pressbilderna. Några frågor bara innan jag själv får möjlighet att testa. Halvkanvas eller limmat? Fodrat/ofodrat? Axelkonstruktion/uppbyggnad?

  Och det där med längden? Vad menar du med ”något korta”? Förhoppningsvis inte ”visa hela rumpan” ala J Lindebergh??

  • chuff skriver:

   Den stickade kavajen gör sig i min mening bäst på korta människor, eftersom lång människor riskerar att se onaturligt långbenta ut i den på grund av den korta passformen. Den marinblå kostymen anser jag dock hade en finfin längd.

   Jag återkommer om konstruktionen.

  • Archibald skriver:

   Halvkanvas med sydda rundpressade slag, både fodrade och ofodrade modeller. Flanellkostymen jag har är vad jag skulle kalla ofodrad, men inte dekonstruerad. Längden: inte midjekort, snarare nedre delen av baken.

   Kavajpassformen kunde ha haft mina mått som förebild. Sitter som en handske. Normalt behöver jag korta ärmarna något, och nästan undantagslöst ta in i rygg och midja. Inte i de här kavajerna.

   • Steve skriver:

    Tack för svar. Passformen låter utmärkt, även jag tar alltid in midja/rygg samt kortar ärmar. Är sugen på flanellkavajen med utanpåliggande fickor samt den stickade. Utgår ifrån att det är 100% ull och ingen polyesterblandning?

   • Archibald skriver:

    Det här är bra, kort och gott. Accessoarerna sys till stor del upp för hand av ad56 i Milano, för att ge referens om nivån på det hela.

 4. Bill skriver:

  Tycker att de kunde lagt till Jönköping på sin lista av valda butiker.

 5. Ludoe skriver:

  Jag hade också möjligheten att titta förbi på lanseringen igår och blev mycket imponerad. Inköparen som jag pratade med verkade ha förstått precis vad som behövdes när det gäller kvalitet till ett överkomligt pris. Den svarta kavajen/ i ull och kashmir samt en mörkgrå kashmirtröja följde med mig hem. hade gärna köpt fler plagg, men man kan ju inte ha allt. Kul att de ska fortsätta bygga på konceptet och försöka få ut det i andra butiker också. Hoppas verkligen det lyckas!

 6. MarcLager skriver:

  Var inne och kollade på kollektionen i Norrköping idag. Kashmirtröjorna var vansinnigt sköna och snygga! De flesta av kavajerna var också väldigt snygga. Och den bruna slipsen vill jag väldigt gärna ha, men tyvärr tillät inte ekonomin handling denna gång.

  Skjortorna var lite mer standardbetonade tyckte jag. Och ärligt talat, deras reklambilder tycker jag är riktigt trista och oinspirerade! Gör absolut inte plaggen rättvisa!

 7. Fredde skriver:

  Var själv på Drottninggatan och upplevde precis som du att det är en mycket trevlig kollektion som visades! Köpte också den dekonstruerade kavajen i flanell! Kommer att nyttjas flitigt nu under hösten!

 8. m. skriver:

  nu handlar jag iofs aldrig på brothers men det hade varit intressant att veta priset.

  • Archibald skriver:

   Då föreslår jag dig ett besök på butiken i Gränden. Kavajer mellan 2500:- och 3000:-. byxor kring 1200:-. Skjortor kring 900:- (dessa har jag inte kikat något närmre på) Accessoarer som slipsar, näsdukar och flugor, vad jag minns mellan 500 – 900 give or take några hundra(?). Kan låta dyrt, men låt inte ”brukar aldrig handla på Brothers” vanan hindra dig från att i alla fall kika.

   • m. skriver:

    Tack för tipset.

    Gränden ja…..där köpte jag spelet doom2 (diskett) för väldigt många år sedan.

    Nu är det säkert 8 år sedan jag var i Gränden och om de angivna priserna stämmer väl överens med verkligheten torde avgörandet redan stå klart. Därmed inte sagt att det är fel på produkterna.

    Det är bara jag som är sällsynt selektiv i urvalet, ogillar att betala för mycket och möjligen värderar varumärken på ett lite annat sätt än averagesvensken.

    Ni kanske skulle köra en linköpings-special här, Det vore roande att höra om det finns några vettiga nya affärer i lkpg. jag flyttade själv för sex år sedan därifrån så kanske lyser någon ny stjärna som jag inte känner till ännu.

    regards.

    m.

   • Archibald skriver:

    Ok. Jag kan förstå hur du resonerar kring priset. Jag är själv ganska snål i mina klädinköp, och handlar mestadels på halva reapriset, i England och på internet. Dock skulle det i sammanhanget vara intressant att höra vilka varumärken du då föredrar, som levererar i ditt tycke prisvärd kvalitet per betald krona?

    Som en personlig reflektion, kan jag tänka att det där med att ”uppskatta varumärken”, har både för och nackdelar. I många fall betyder det att man är petig, och köper saker man vet levererar det man vill ha. I lika många fall betyder det i mitt tycke en risk att låsa sin stilutveckling.

    ”Jag har alltid köpt mina **** på ****, och kommer alltid att göra det…” 🙂

 9. Dennis skriver:

  Det framgår ovan att accessoarerna till stor del sys upp av ad56, men var sys kläderna upp? Var kommer tyget från?

 10. JP skriver:

  … kan bara tillägga att de här plaggen ser högintressanta ut, och skall underökas närmare vid tillfälle i lämplig butik.

 11. Johan skriver:

  Var och synade det hela under dagen. En halvkonstruerad mörkblå kavaj i ullflanell fick följa med hem. Väldigt fin passform. Rygg och bröstpartiet var verkligen slående välsittande och materialet verkar väldigt fint också. Det hade även kommit lite Allen Edmonds skor såg jag. Hoppas verkligen att det hela tas emot bra för detta behövs verkligen i Sverige.
  Det enda jag kan tänkas klaga lite på är personalen på brothers. Lite väl mycket säljsnack som jag gärna kunde varit utan men det är väl å andra sidan deras jobb… Detta skiljer ju sig en del från deras övriga sortiment så jag hoppas på att de får någon form av information/utbildning på hur det ”skall” se ut när ens eget omdöme tryter.

  • Archibald skriver:

   Kavajen du köpte är om jag minns rätt faktiskt sydd av av stickad högkvalitativ ullväv. Som jag förstod det hela är den värmebehandlad för ha avverkat krympning, sedan manglad till en kompakt ullflanelliknande textil. Ett av mina absoluta favoritplagg i linjen, utöver kostymen jag har.

   Personalen ska ha fått en utbildning. Sen gissar jag att det hänger på graden av egen hängivenhet inför skrädderiet, hur man förmedlar det hela. Inövade säljargument utan känsla och genuint intresse, riskerar ju ofta att komma ut just som sådana.

   Själv hade jag ju förmånen att få det hela serverat av textilnördar av rang (på ett bra sätt). Personerna som drömt, levt, utformat och köpt in hela härligheten.

   Kort sammanfattat bottnar hela arbetet i en rutinerad designers tillfälle att fullt ut få sätta sina drömplaner i verket. Det ligger en tanke bakom varje fickas placering, varje tygval, varje mått. Många trevliga människor är involverade.

   Jag är själv inte helt bekväm med att ha svepts med i stil med texten ovan. Det kanske är nyhetens behag, men genuint, och svårt att tygla.

   • Johan skriver:

    Det låter rimligt med tanke på dess utseende. Ganska grov struktur som mer påminner om en stickad ulltröja än 120s tyg. Perfekt som semiformell kavaj.

    Imponerades för övrigt av bredden på kollektionen. Hade sett det mesta innan på bild men det blev väldigt tydligt att någon verkligen har tänkt till i urvalet. Det var en väldigt hög lägstanivå.

    Hoppas att folket som står bakom det hela får ta del av kakan. Det förtjänar de verkligen.

 12. Markus skriver:

  Besökte Brothers i Uppsala idag och provade diverse kostymer och byxor i serien, men fick raskt konstatera att den smala benvidden kullkastade vidare planer på inköp. Jag är inte precis byggd som en Ardennerhäst men fick ändå uppleva hur byxorna tog stopp över vaderna (!). I övrigt klanderfritt och alltså att rekommendera.

 13. Fredrik skriver:

  Om kavajerna går på 2500-3000 kronor, kan man då inte få ganska mycket bättre från ett dessutom ganska välrenommerat märke, så som Rose&Borns egna måttsydda diton, genom att bara lägga till en-två tusenlappar?

  Jag menar, är det verkligen så studentvänliga priser i relation till kvalitet och snitt?

  • Archibald skriver:

   Jag ska inte säga att resonemanget är felaktigt. Dock har jag, återigen, svårt att förstå några upprepade argument:

   Att få bättre kvalitet hos en ‘välrenommerad tillverkare’, genom att ‘bara’ betala nästan det dubbla?

   Det är klart att man skall värdera erkänd kvalitet.

   Samtidigt är jag övertygad om att det här är orsaken till att det svenska utbudet av skräddade herrkläder, i huvudsak är baserat på dyra kläder från ständigt samma gamla leverantörer som år ut och år in lever på gamla meriter. Eller ryktet som sprids genom att ‘andra’ köper kläderna.

   Vi kommer troligtvis aldrig se kvalitetsmässiga alternativ motsvarande T.M. Lewin m.fl. i det svenska herrklädesutbudet, så länge resonemanget går i de banorna.

   Huruvida TTC håller ‘studentvänliga’ priser i förhållande till kvalitet, kan ännu bara tiden utvisa. Dock bör du i så fall också fråga dig vad ett studentvänligt pris kan tänkas betyda?

   Under alla mina år vid universitetet, var jeans för 1500:- på ‘fattiga studenter’, mer regel än undantag. Själv värderar jag H&Ms diton långt högre.

   Än så länge, tror jag och hoppas att TTC är den typ av kvalitetsmässig satsning och nytänk som behövs i mellanprissegmentet för svenska män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s