Den randigt virkade, i bruk.

Materialet i slipsen nedan diskuterades i ett föregående inläggs kommentarer. Jag har ofta svårt för vävda slipsar av syntetmaterial då de många gånger känns just väldigt syntetiska, plastiga. Detsamma gäller generellt för kavajer och kostymer, skor, skärp och andra plagg där påfrestningarna kräver material som inte ser sjaskigt ut när det använts.

Slipsen på bilden känns dock svår att utan en skvallrande produktfaktalapp, skilja från en slips av virkad siden. Fördelen med denna är rent av att den inte är lika tung som en likadan sidenslips, vilket gör att den i mitt tycke faller snyggare.

Virkade sidenslipsar hänger i mitt tycke ofta lite tråkigt tungt och platt. Min avslutande kommentar i den föregående inläggsdiskussionen får avslutningsvis motivera mitt tankesätt:

Inköpet bar först emot något. Men, sen insåg jag att jag äger en annan virkad slips, gissningsvis från sextio-sjuttiotalet, som jag efter en tids användning insåg inte var av naturmaterial. Något som fick mig at omvärdera, och ifrågasätta mitt eget resonemang.

När övergår en åsikt från att vara fullt underbyggd och välmotiverad, till att bara bli följandet av slentrianmässig princip?

Om en slips kan behålla charmen i 40-50 år, utan att vara tillverkad av varesig ull, siden eller bomull. Then what’s all the fuss about? Kan jag tycka…

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Den randigt virkade, i bruk.

 1. Per Dahlström skriver:

  Jag delar ditt resonemang. Problemet är bara att allt naturmaterialtänk är så väl rotat – så att jag troligen inte kommer att köpa slipsen Även fast den ser inbjudande ut.

  För övrigt kan jag meddela att jag håller på att se över virkade sidenslipsar för Slipskompaniets räkning

 2. Lord Sidcup skriver:

  Det är visst bara jag, men jag får associationer till en klassisk replik av vår vän Jeeves:

  ”l shall follow a few steps behind, if that is acceptable, sir.
  l should not like to be seen in association with that … ‘hat’.”

 3. NPHAF skriver:

  Kavajen är ju underbar, får man fråga vart den kommer ifrån?

  • Sir Rattigan skriver:

   Om jag nu har rätt när jag säger Dressman så tycker jag att det är intressant att se kombon av bra och billigt eftersom stil ändå inte kan köpas för pengar. Dammsög själv stadens mer och mindre bevandrade butiker efter Tweed-klenoder för sådär 3 år sedan och döm om min förvåning när jag sprang på denna kavaj i ovannämnda butikskedja. Kan inte låta bli att reflektera över att den syns lite nu och då på denna sida men aldrig sett den någon annanstans. Ett av mina favoritplagg!!

   • Archibald skriver:

    Ytterst vass observation Rattigan. Det stämmer, bode tidsmässigt och gällande ursprung. Får ursäkta NPHAF, missade din fråga tidigare.

    Jag fick dock köpa kavajen i stl. 46R, och sedan förlänga ärmarna så långt det var möjligt. Sen blev den en av hörnstenarna i min garderob.

 4. Magnus skriver:

  Är det Saluhallen i Uppsala man kan skymta i bakgrunden?

 5. studenten skriver:

  Kan ni tipsa en nyiflyttad student om en bra frisör i Uppsala? Gärna med bra priser, och helst inte någon sexuellt ambivalent tolvåring som försöker vara kreativ…

 6. victorangus skriver:

  Tackar för tipset om detta något udda ställe att införskaffa halsprydnad.
  Fick tag på vad som kan ha varit Göteborgs sista.
  Instämmer i din analys, det är mycket svårt att urskilja denna från mina dito av siden.

 7. Livgardist skriver:

  Studenten, om du ändå hade frågat för 10 år sedan. Då hade vi den gamla östfrontsveteranen Walther som varit Feltwebel i Luftwaffe och hade frisörsalong på Dragarbrunn.

  Urvalet av frisyrer var kanske tämligen begränsat (tysk soldatfrisryr, amerikanskt snagg, sovjetisk avlusningsrakning eller fransk civilklippning. Punkt.) och visst blev det kanske hackigt här och där, men att få lyssna till Walthers anekdoter från kallt brutala Stalingrad, obehaglig partisanbekämpning i otillgängliga skogar eller betydligt ljusare minnen av damer på Paris gator (och hotellrum) gjorde att vi ofta gick dit i grupper bara för att få lyssna länge.

  Salongen finns förstås inte kvar, och jag vet inte om Walther är i livet ännu.

 8. Jerzy skriver:

  Kommentar till bilderna:

  – ”Älskling, här ligger din slips, men var är min ena strumpa..?”

  Skämt åsido, jag kör mycket ofta själv med svart virkad slips, men vill man sticka ut ordentligt är ju den där att föredra 😛 För övrigt förstår jag inte det ständiga gnället om dressman på den här bloggen. Jag är visserligen inte så lockad av deras kostymer (vart tog grova flannelkostymer vägen?) men så jakla billiga är de väl inte?

  *****************************************
  Jerzy – Hellre välklädd än dyrt klädd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s