Resa lätt

Jag har alltid beundrat folk som kan konsten att resa lätt. En väl avvägd samling kläder, som upptar liten packvolym, men täcker ett antal olika tillfällen under flera dagars resa.

Det har inte riktigt varit mig förunnat att besitta den kunskapen, ansåg jag. Tills nyligen, då en inköpt väska av nedbantad volym väckte nya ambitioner.

Den är 45x21x32cm. När jag första gången höll väskan i min hand, kändes den nästan lite som en väl tilltagen necessär i formatet. Jag har dock tröttnat lite på att över en weekend, på egen hand, kunna fylla en långt större väska med packning.

Väskan ovan, och nyvunna planer på att prova på så kallad”bundle packing” ledde till ett avgörande. Tillsammans med en liten portfölj stod min väskvolym klar.

Jag vet inte om packningen blev våldsamt mycket mindre i omfattning, men den var bannemig smidig att få med sig. För en måndag till fredags hotellvistelse har följande förpassats ned i väskan:

 • En st. udda kavaj
 • Två par byxor, varav ett par en del av kostymen, vars kavaj jag reser i
 • Fyra skjortor
 • En tunn ullkofta
 • Ett par extra skor + block
 • Slipsar och näsdukar, med betoning på pluraländelserna
 • Necessär
 • Underkläder
 • Fler skärp än den genomsnittlige mannen ens har i sin ägo

När jag ser listan uppradad, infinner allt annat än en känsla av nedbantad packning. Namnet Imelda Marcos hörs vagt i det undermedvetna. Men jag har, i alla fall lite, sjukdomsinsikt. Och en lättfraktd packning. Till detta, kläderna jag reste i. Ett grundresonemang är att samma skjorta inte skall bäras två dagar. Dessa plagg fyller därmed också, tillsammans med slipsarna, funktionen för variation av synintrycket.

Portföljen är även den relativt liten, och rymmer endast arbetsmateriel. En 17” laptop i det ena av två jämnstora innerfack. Det ger en viss uppfattning om weekend bagens dimensioner.

Att påstå att bundle packing lämnar packningen helt oskrynklad, är en sanning med modifikation. Kavaj och byxor, ja. Skjortorna och koftan har efter en ångbehandling i hotellrumsduschen återfått sin forna glans. Sedan tror jag själva vikningsmomentet kommer att bli effektivare med antalet gånger det utförs, med slätare kläder som följd.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Resa lätt

 1. Algy skriver:

  Intressant inlägg. Du borde dock ha publicerat det tidigare, företrädesvis innan jag i helgen for på bröllop med mina relativt få persedlar packade i en gigantisk rödrosa kabinväska.

 2. Jonny skriver:

  Prova annars vakumpåsar om du vill minska volymen (t ex från: http://www.forvara.se/se/art/vakuumpasar-travel-3st.php?grp=283747). Funkat bra för mig (även omskjortorna blir lite skrynkliga – dock mindre än om du viker & packar normalt)

 3. Mankke skriver:

  Att ha block med på resa är fullständigt onödigt – fyll skorna med strumpor och annat smått istället.

  • Archibald skriver:

   Jag tror att du helt har missförstått poängen med skoblock.

   Efter att ha använt mina kära läderskor ibland 16 timmar i sträck under arbetsdagen, vill jag inte bevara lästens form, och absorbera en ansenlig mängd fotsvett, med de kläder jag ska använda.

 4. Mats Flördeg skriver:

  Bra tips!

  För att skjortor ska klara sig så bra som möjligt i vikt tillstånd rekomenderar jag stärkelse. Mycket stärkelse. Och vikning enligt den här modellen – men det strider ju mot ”bundle packing”-principen. Nåväl. Rådet om stärkelse kvarstår. Själv använder jag den här.

 5. Garm skriver:

  Jag brukar vika mina skjortor så att de får plats i den plastpåse som dom kom i då jag köpte skjortan. Detta brukar hålla skortorna nästan helt skrynkelfria i en väska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s