Svensk spreadkrage: Eton

Jag har under en tid tänkt skriva en liten inläggsserie om svenska skjorttillverkare. Vi som följt olika stil och moderelaterade bloggar de senaste åren har vid det här laget troligtvis läst en hel del om Eton. Hur de en gång startade i Gånghester utanför Borås, etc. Min ambition är att inte försöka återupprepa det hela en gång till.

Jag tänker istället mest kortfattat försöka återge mitt eget intryck av de väldigt gedigna skjortorna. Att de som jag upplevt dem har riktigt trevliga egenskaper, ger kvalitet för pengarna och är en högst aktivt stycke svensk klädhistoria.

Jag skriver dessa rader dels av ovan givna orsaker, men även för att det finns ett vida utbrett intresse av att köpa Etons skjortor via internet. Många har fastnat för en modell som de håller sig till och gärna köper upprepade gånger. Andra vill prova, men har inte alltid en Etonleverantör runt knuten.

Under vår tid här på nätet har mina vägar i olika sammanhang korsats med Anders Selin som förestår herrmodebutiken Indumenti i Lund. Det är en verksamhet som vi senare eventuellt kommer att stifta bekantskap med i andra intressanta sammanhang. När vi talar om skjortor från Eton, är Indumenti dock mest intressanta för att de även förestår en renodlad Eton webshop.

Jag har ingen omfattande erfarenhet av Eton. Nyligen stiftade jag bekantskap med en variant av deras skjortor då jag varit väldigt nyfiken på kragmodellen kallad ”73an”. Skjortkragen i fråga är av en matig full-spreadmodell av ett slag som jag upplever relativt sällsynt bland svenska skjorttillverkare. Visst finns det cutaway kragar, men sällan så djärvt skurna att de är värdiga epitetet full-spread, eller extreme cut away.

I många situationer uppskattar jag verkligen en bra turndownkrage, men hör däremot inte till kategorin som för den skull avskriver en välskuren full-spreadkrage som en trendig nyck. Tvärt om tycker jag det är en förbaskat stilig variant av skjortkrage som gott och väl hör hemma även i en mer långsiktigt planerad garderob.

Många menar att typen av krage som 73an representerar, måste kombineras med en enorm slipsknut för att fylla ut det vida utrymme som skapas mellan de starkt bakåtvinklade kragsnibbarna. Själv tycker jag att det räcker riktigt bra med en fylligt knuten four-in-hand, följd av en slips som kanske inte bör vara av det smalaste utförandet. Som så mycket annat en ren fråga om tycke och smak.

En av de starka fördelarna jag upplever med Etons sortiment, är att det omfattar såväl skjortor av nyskapande tyger och mönster, som modeller som andas diskret stil i okomplicerat snygga utföranden. En något mer trendbetonad modell som fångat mitt intresse är en modell av tvättad denim, försedd med full kragmodellen 73an.

Eton är sedan det startades 1928 av Annie och David Pettersson, fortfarande ett familjeföretag. Som kreativ chef står idag Sebastian Dollinger. Mannen som ansvarar för innehållet i Etons utbud.

Nedan, en samling bilder i sammanhang som förmedlar känslan av Etons skjortor som jag upplever dem. I slutet av inlägget presenterar vi även ett litet Etonrelaterat erbjudande.

I samarbete med Indumenti, kan vi på TDC meddela att man under en månad framåt fr.o.m. idag, för varje 20-tal sålda skjortor, lottar ut en vit Etonskjorta, modell slim fit, med den ovan omtalade kragen ”73an”. Det vill säga, säljs det 40 skjortor, kommer två plagg att lottas ut, och så vidare.

Det du behöver göra för att vara med i utlottningen, är att ange ”The Drones Club” i fältet ”Promotion code” vid ditt köp i Indumentis Eton webshop.

Vinst vid utlottning

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Svensk spreadkrage: Eton

 1. Christoph skriver:

  En mycket lyckad kombination när det kommer till din egenkomponerade skrud. Vad är det för kostym? Fantastisk färg!

  C

 2. Per skriver:

  Jag passar på att stjäla kommentatorsfältet för en stund och mer på förhand om ursäkt för detta. Som nyinflyttad i den anrika staden Linköping känner jag mig som före detta huvudstadsbo lite vilsen i jakten efter trevliga saker att klä sig med och även att ändra på eventuellt inköpta persedlar. Min fråga lyder alltså, kort och gott: Var handlar den Linköpingska drönaren kläder och till vilken skräddare beger han sig när han vill sy in kavajen?

  Tack på förhand!

  Vänligen,
  Per

  • Archibald skriver:

   För skräddartips, hänvisar jag till inlägget om detta i bloggens högermeny, mest för att folk ska vänja sig efter att leta där.

   För egen del köper jag pinsamt lite kläder i fysisk butik, men kan tipsa om Norén och Englund, Fogenstads, men just nu framförallt linjen ”The Tailoring Club”, som kommer att säljas på Brothersbutiken i Gallerian Gränden på stan från och med nästa vecka. Kavajer med sydd kanvaskonstruktion till i sammanhanget riktigt bra priser.

 3. m. skriver:

  linköping är rätt sunkigt och tyvärr har det nog stilmässigt blivit än sämre.
  fanns en butik som hette hasses kläder som nu heter town & country o har lite barbour o engelsk stil men som jag förstår det så har avdelningen för män drastiskt minskat?

  gant finns nog kvar i filbyter o e ok. minns att personalen var lite smådryg men det är ju inte deras fel att de inte begriper sin plats i näringskedjan.

  Johnells finns väl också om man gillar boss o armani. Johnells köpte butiken Pierre som var en härlig herrbutik en gång i tiden.

  eriks finns nog kvar 100 meter vänster om H&M. de har väl nåt att kika på.

  det är vad som finns…

  gubbaffären noren & englund har jag väl handlat i nån gång men nja….

  fogenstads var jag bara i under tiden där fanns en setter eller va de va.

 4. Martin skriver:

  Eton.. Uttalas det som man kan tro, dvs på svenska? Det måste det väl vara? Har hört de allra konstigaste uttal på detta varumärke, även i affärer..

  • Archibald skriver:

   Nej, det uttalas på engelska, som den prestigefyllda skolan med samma namn. Varunamnet Eton togs för att det tidigare svenska namnet ”Skjortfabriken Special” var omöjligt att uttala för de engelska kunderna.

 5. Algy skriver:

  Ett inlägg som inte har ett dugg med Eton eller skjortor att göra, men i alla fall.

  Jag vill bara tacka Archie och er andra som skriver här på TDC för att ni verkligen håller liv i denna utomordentliga blogg och för att ni orkar med att dra runt den. I dagsläget är det mellan 70 och 80 procent av alla svenska bloggar som är inaktiva, läste jag någonstans, men här är det alltid uppdaterat och aktivt.

  Dessutom har de senaste veckornas inlägg varit av riktigt hög klass, framförallt det om kostymkonstruktion men också andra.

  Jag skriver gärna ett och annat gästinlägg under hösten om ni behöver fylla ut. Men först och främst: Tack för ett bra arbete och för att TDC fortsätter förgylla min vardag här på arbetet.

  • Archibald skriver:

   Varmt tack. Hör av dig mailledes när inspiration och idéer dyker upp.

  • Magnus skriver:

   Jag instämmer med Algy och lyfter på hatten! Verkligen stort tack att ni fortsätter leverera intressanta synpunkter på klassiskt mode vecka efter vecka. Alltid trevligt att läsa och har gett mig många goda tips såväl gällande kläder som skor.
   Keep up the good work!

 6. Spiceywiener skriver:

  Gick inte Indumenti i konkurs i februari?

  • Archibald skriver:

   Andra har nämnt liknande saker, och jag kan varken säga bu eller bä. Jag vet att de omorganiserade en hel del i början av året dock.

   I dagsläget är de en i alla fall till synes högst levande verksamhet, som en av få bland annat fått förtroendet att leverera skjortorna i samarbetet mellan Manolo och Eton.

   Det känns som att ett medvetet företag som Eton, inte så nyligen som i juni skulle beblanda sig med något annat än verksamheter de har fullt förtroende för?

   • Kokie skriver:

    Vad gäller konkurs vet jag inget om, men Indumenti finns kvar på samma plats. Dock halverade sin butiksyta med ungefär hälften någon gång i våras om jag minns rätt. De verkar dock ha bytt fokus en aning och Eton tar nu upp största delen av butiken.

 7. Nils skriver:

  Jag har i praktiken begränsat mig till enbart Eton av två skäl: 1) Skjortan passar min kropp; och 2) jag behöver sällan stryka dem. Den senare egenskapen är givetvis bra för latmasken i oss alla, men framförallt är den störtviktig när man reser – vem vet när man kommer stå på ett hotellrum på den ryska landsbygden utan tillgång till strykjärn. (Jag är dessutom anhängare av att inte checka in något bagage, så går det inte ned i handbagaget får det inte följa med).

  Den största nackdelen är det höga priset. För 12-1500:- per skjorta får man rätt mycket skjorta om man väljer ett annat märke, och mängdrabatt verkar svårt att hitta. Nu bor jag dessutom utomlands och här är utbudet av Eton både mindre och de enskilda skjortorna är dessutom dyrare.

  Så, hur hittar jag billigare Eton, eller hur hittar jag en motsvarande (eller bättre skjorta) till billigare eller samma pris? Traditionella ”strykfria” skjortor verkar vara gjorda i någon form av material som liknar plast, så det går bort.

  • Christoph skriver:

   Jag vill passa på att upplysa om de strykfria skjortorna från The Armstrong Shirt, de ligger i den lite billigare prisklassen och håller hög kvalité för priset man betalar.

   C

   • Nils skriver:

    Jag tackar för tipset. 105 EUR för en strykfri blå (enda färgen) skjorta är dock bara marginellt billigare än Eton som kostar 1050:- på indumenti, och då får jag dessutom en skjorta vars strykfria egenskaper är okända.

   • Christoph skriver:

    Om du går in via den svenska hemsidan kostar skjortan 990 SEK. Jag kan intyga att dess strykfria egenskaper är mycket goda. Dessutom får du skjortan uppsydd efter dina mått.
    C

 8. Ing. Nilsson skriver:

  Amice,

  ”En något mer trendbetonad modell som fångat mitt intresse är en modell av tvättad denim, försedd med full kragmodellen 73an”. Törs man fråga i vilken riktning intresset går? Personligen är det bland de otäckaste jag sett i skjortväg, men det kanske bara är jag som är känslig.

  • Archibald skriver:

   Förstår det Nilsson. Jag tycker egentligen också att den borde ha sytts av ett mycket ljusare denimtyg.

   Skämt åsido. Klart man får, och bör fråga om man undrar. Men, jag känner att poängen med en diskussion om tycke och smak, väl är ungefär lika stor som sannolikheten att man kommer hålla demokratiska val i Kina inom överskådlig framtid 😀

   • Ing. Nilsson skriver:

    Du har så rätt, men då känslan när jag såg kreationen liknade den jag fick när grannens hund kröp in och rullade sig i ett hjortkadaver, kunde jag inte hejda mig med tangentbordet. Sorry!

   • Archibald skriver:

    Hahhah, underbart 😀

    Ett visst mått av kolerisk tangentbors-Tourettes, smakfullt presenterad, är ändå en av hörnstenarna i den här bloggen.

 9. Erik skriver:

  När det kommer till svenska skjorttillverkare har jag hittills mestadels köpt Stenströms. Nästa skjortköp blir dock Eton (pga den där fantastiska kragen), tack för tipset.

 10. Fläderblom skriver:

  Jag har ägt fyra Eton-skjortor (köpta på realisation). Kvaliteten har inte imponerat. Kragarna och manschetterna har snabbt blivit fula; manschetterna har blivit småknottriga och kragarnas spetsar har snabbt slitits vita eller nästan vita på kulörta skjortor. (Och ja, jag har följt skötselinstruktionerna. Dropptorkning av skjortorna och ingen strykning av krage eller manschett föreskrevs för de aktuella modellerna.)

  Stenströms har jag bättre erfarenheter av, liksom av det träiga gubbmärket Oscar. De två skjortor från Atlas Design som hänger i min garderob har också hållit färg och form oväntat bra med tanke på priset. Likaså linneskjortorna från Gaardhagen/Kanaljen. Annars finns det ju flera trevliga skjortmärken från utlandet.

  Påståendet att full spread-kragar skulle vara snygga, är det tänkt som ett skämt?

 11. Kong skriver:

  Varför tar du bort mitt inlägg om Indumenti? Det är ingen hemlighet att det är ett konkursinlett bolag, oavsegt ambition eller samarbete direkt med Eton. Får andra läsare samma problem med sina order som jag har haft har du gjort dem en otjänst. Det är ju inget påhitt, om du nu trodde det…

  • Archibald skriver:

   Oj, det var hårda ord. WordPress har ett ganska finmaskigt spamfilter som sorterar bort enorma mängder kommentarer. Såväl handskrivna som botgenererade. Jag ber om ursäkt om din text blandats och raderats bland dessa.

 12. Kong skriver:

  Hårda ord? Heh… Men snälla du.

 13. Archibald skriver:

  OBS. Ett förtydligande då några kommentarer talat om Indumenti och konkurs. Anders Selin förklarar:

  ”-Indumenti AB med andra ägare och styrelse delade lokal med Monastero AB som ägs av mig och har hittills enbart sålt Eton. Indumenti AB gick i konkurs. Monastero AB köpte konkursboet och har rättigheten till namn, sida mm. Jag har funderat på att byta namn, men tappar dock trafik då….”

  Mvh Anders

 14. Kong skriver:

  Som företagare så förstår jag inte alls resonemanget, för mig låter det som att man skjuter på en ansvarsfråga så långt det är möjligt. Varumärket kan ju fortsätta att användas, men ett annat AB ligger bakom bara. Det skulle inte påverka någonting. Som kund skulle man kunna känna sig mer trygg med sina beställningar. Det är utan tvekan oseriöst att fronta ett AB som kommer att stängas ned.

 15. JensBob skriver:

  Personligen måste jag säga att jag föredrar Stenströms framför Eton bland de svenska tillverkarna. Eton’s skjortor är ofta snygga att se på, jag gillar kragen som omnämns ovan och de är som sagt lättstrukna. Personligen vinner dock Stenströms i min bok på den enskilt viktigaste fakturn, nämligen känslan i skjortan. Stenströms mjuka krage och mjuka manchetter samt de sköna, icke-strykfritt finisherade tygerna gör dem förvisso svårare att vårda, men jag köper inte skjortor i syfte att de ska vara lättstrukna. Och packar man rätt kan man få även en Stenströmsskjorta att klara en tur i resväskan.

 16. Rikard I skriver:

  Hallå

  Diskussionen om skjortor lämnar jag därhän men passar på att grattulera för den perfekta matchningen av skor och handskar! Sånt kan få mig tårögd. Folk tittar konstigt på mig när jag provar skärp och först jämför med klockarmbandet för att sedan böja mig ner och se hur skärpet matchar skorna…

  Några frågor dock: Vart köper man handskarna på bilden eller andra handskar av bra kvalisort?

  Önskar Er alla en angenäm fredag!

 17. CJ skriver:

  Snygg skjorta! Hittar den dock inte i webbshopen, är den köpt i butik?

  • Archibald skriver:

   Den kommer från den refererade butiken, men ingår i en begränsad upplaga. Maila eller ring dem och fråga om den finns kvar, så skickar de den gärna.

 18. Wajid skriver:

  Wow great shirts, has anyone been on the new indumenti website….It seems theyve really raised their game. Bought some Eton Shirts for Delivery to Oslo, all received and Excellent Service. Highly recommended.

 19. Many thanks for your Kind Comments. Our new Eton Shirts Online Store has now been revamped. We hope the new site does justice to the superior brand of Eton.

  Remember for worldwide delivery of Eton shirts with competitive prices, go to http://www.indumenti.se and we will endeavour to provide an excellent experience…..

  Ciao Ciao….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s