Fair Isle slipover

Slipovers är i sig trevliga plagg som gång på gång fångar mitt intresse. Jag har haft lite svårt för dem i perioder. Som i så många andra fall är just min egen upplevelse av slipovers lite olyckligt färgad av en tid då de hade en kort, inte alltid så smickrande revival någon gång under nittiotalet.

Med tiden kommer man dock, tack och lov, ofta sakta men säkert över såna egentligen ganska löjliga hang ups. Nu har jag under en tid varit riktigt sugen på en Fair Isle-mönstrad variant.

Som med merparten av de plagg som i omvärldens ögon riskerar att falla under kategorin ”äldre man med bristande badrumsrutin”, känner jag att passformen är avgörande. En välskuren variant som sitter bra på och som kombinerats med förtroende och självklarhet, ger i mina ögon ett helt annorlunda intryck än exempelvis en aningen för stor illasittande.

Sen finns det givetvis alltid folk som menar att gubbigt är gubbigt, no matter what. Och visst, har man bestämt sig för att ha en sån uppfattning, är det ju inte heller troligt att man upplever det man ser på något annat sätt. Jag möter ibland den reaktionen i resonemanget kring virkade ullslipsar. Well, en egentligen ointressant smått måndagsgnällig reflektion, kring en reaktion som jag dock anar att både en och annan av er läsare ändå stött på?

Åter till ämnet. Något jag lagt märke till är ännu en förekomst av fenomenet där vi i sverige gett ett plagg ett engelskklingande namn, slipover, medan man på de flesta ställen jag sett plagget i engelska sammanhang kallar det pullover.

Efter lite googlande har jag stött på tre snabba träffar som fångade mitt intresse i sammanhanget Fair Isle-mönstrade slipovers. Först, i år igen, en riktigt lovande variant från KappAhls Hampton Republic-linje. Vad jag förstod av dem som provade stickade plagg ur förra årets utbud, har de varit riktigt nöjda med plaggens egenskaper. En trevlig variant om man vill prova på, och inte känner för att investera någon större summa.

Vidare, några varianter från Drake’s som ofta levererar plagg svåra att motstå. De finns som stickade både av vanlig ull, eller i en något mer påkostad variant av kashmir.

Avslutningsvis, en trevlig engelsk websida kallad The Vintage Knitting Lady, som erbjuder stickningsmönster av gamla plagg från tiden då det begav sig.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Fair Isle slipover

 1. Alistair skriver:

  Japp, en slipover med Färöiskt snitt lämpar sig utmärkt till hösten.
  Själv tycker jag att det är trevligt att ha under manchesterkavajerna.

  Gamla bilder från 30-talet (de bästa vanligtvis med Edward VIII i Fair Isle) är inspirerande. Många bra, moderna filmer med fina 30-tals referenser i ämnet finns det också. T ex Gosford Park.

  Med rätt passform och matchning är en fair isle slipover allt annat än gubbigt.
  Bra tips f.ö. även om jag föredrar V-ringat. Fast Drakes är ju ändå Drakes, i alla avseenden helt oemotståndligt.

  MVH
  ~Alistair

 2. Erik skriver:

  Jag har nog aldrig hört att det skulle vara gubbigt, men väl affekterat. Sådant nonsens rinner av en lika snabbt som man knyter sin virkade ullslips och drar på sig sin slipover.

 3. Fläderblom skriver:

  Slipover är ett bekvämt förstärkningsplagg att bära under kavajen. Man håller sig varm, men inte för varm, utan att rörligheten begränsas eller att det stramar och bylsar sig där armen möter torson. Under vinterhalvåret bär jag ofta slipover. Säsongen börjar nog snart.

  ”Sleeveless pullover” eller ”slipover” kallas plagget hos mina anglosaxiska leverantörer. ”Slipover” är säkerligen vanligare i Sverige än i England, men förekommer även där.

  Att folk på 1990-talet envisades med att bära lammullsslipover med t-shirt under glömmer vi helst.

 4. Algy skriver:

  ”Tank top” är gängse hos många engelsmän, har jag förstått.

 5. Algy skriver:

  Eller kanske ”sweater west”/”sleeveless sweater”.

  • Alistair skriver:

   ”Sweater vest” torde vara mest gångbart. ”Tank top” är ett 60-talsuttryck som inte är så spritt som man kanske kan tro.

   MVH
   ~Alistair

 6. JOhan H skriver:

  Jag fick Drake’s slipover av min fru i födelsedagspresent förra året, riktigt stilig om än lite underlig i storleken. Den sitter bra men känns för stor 🙂

 7. Peder skriver:

  Har precis inhandlat min första slipover sedan 90-talet, dessutom i fair isle från Gant . Ett fynd i mina ögon, 70% rabatt på Pondus i Partille. Min fru sa ”neeeej neeeej, den får du inte ha på dig när jag med” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s