Grov ull, och tjära.

Dagens inslag av grov ull i form av en näsduk. Den gör inte mycket väsen av sig i helheten, men ger upphov till en sådär småfånig belåtenhet. Lite som när man omvärldsfrånvänt kommer på sig själv med att beundra den flytande rörelsen av sekundvisaren på en klocka med mekaniskt urverk.

Vidare, ett litet tips för er som har det ibland tveksamma nöjet att åka finlandsfärja den kommande tiden.

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i lakrits, men de här pastillerna har följt mig så länge jag kan minnas då jag som väldigt liten första gången fick dem av min mormor. Först var de en exotisk, nästan lite otäck smakupplevelse som ändå tilltalade mig på något märkligt vis.

När jag sedan sedan en dag blev förtjust i whisky med stark smak av tjära, anade jag ett mönster. Smakupplevelsen är snarlik. Så, den lilla pappersasken är ganska behändig att ha i portföljen när önskan om en tjärdoftande upplevelse dyker upp till vardags.

Tjärpastiller

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Grov ull, och tjära.

 1. Algy skriver:

  Märkligt att du tyckte om dem som liten, då jag alltid tyckt att tabletterna i fråga har en i allra högsta grad ”vuxen” smak.

 2. Ing. Nilsson skriver:

  Med anledning av ”När jag sedan en dag blev förtjust i andra saker med stark smak av tjära”: törs man fråga vad dessa saker kan vara? Takpapp eller gamla ankartrossar månne?
  Skämt à sido skulle jag vilja föreslå att du testar Dunhills olika piptobakssorter som ”Early morning pipe”, ”My mixture 965” eller för den våghalsige ”Nightcap”. Den senare dock med med fördel njutas efter en rejäl måltid och inte som namnet ger sken av, inför något sänggående — såvida man inte gillar och somnar gott på nikotinrus och kallsvettningar. Smaken vid rätt tillfälle, rökt i en pipa med långt munstycke är dock för latakia/perique-vurmaren en lisa för själen.

  • Archibald skriver:

   Hahhah, måste nog snickra om den formuleringen ett varv till. Jag har bara något märkligt emot att uttalat skriva att jag gärna dricker en mörk, tjärig whisky, då det har gått lite väl mycket inflation i det gillandet 🙂

   Folk slänger sig gärna till höger och vänster med stensäkra uttalanden om hur de i smakupplevelsen absolut kan uppfatta en vag nyans av rökt torkad älgmule, med ett stänk av surgräddsfrapperad vaniljgorgonzolatryffel i eftersmaken, men naturligtvis bara efter att de har avnjutit sin whisky döpt med 1/3 dels pipett vatten, som måste vara från samma källa som det vatten drycken i sig är baserad på.

   Helst med en bit choklad till för att ”smakerna gifter sig så bra”.

   Och så vidare.

   Men för all del, doften av nytjärad fiskebod är generellt alltför underskattad 😉

   • Mästaren skriver:

    Förvisso finns det många självutnämnda whiskeykännare – och samtidigt ska det i tid och otid fnysas åt Bourbon. Något som de flesta inte har utforskat alls och som, om man ger sig tid och smakar aningen dyrare sorter än Rock n rollwhiskeyn Jack (som ju inte ens är en riktig bourbon) utan fördomar kommer att bli överraskad av. Woodford Reserve kan man börja med.
    Men visst en ”Peaty” Whiskey efter en höstpromenad en lördag när man myst ner sig är ju mumma. (Oj vad sugen jag blev på en öppen spis)

 3. Lord Pesherton skriver:

  Lakrits med dragning åt det rökiga hållet tillsammans med whiskey, är en i mitt tycke mycket trevlig kombination.

 4. Aaaaa Leijona pastiller det är gott det. Smakar barndom för mig.
  Mina äldre bröder köpte alltid sådana för att jag inte skulle sno deras godis och äta upp det.
  Det fungerade förs tills jag lärde mig uppskatta smaken och åt upp dom också. 😀

 5. Daniel skriver:

  EN liten mer allmänt hållen fråga om manchesterkavajer. Jag har länge funderat på att investera i en då jag tycker att de är avslappnat välklädda, men jag är lite rädd för att jag ska lyckas se ut som en mattelärare alternativt Lars Leijonborg. Finns det något särskilt att tänka på med manchesterkavajen för att undvika det inte särskilt smickrande mattelärare/Leijonborg-utseendet?

  • Archibald skriver:

   I mitt tycke är ett kroppsnära snitt bästa vägen att ta ett steg bort från alla mindre smickrande associationer. Smalspårig manchester uppfattas generellt som ”mindre gubbig”, kavajen ovan är ju dock av en mer bredspårig variant. Sen tycker jag att dubbel sprund av någon anledning ger ett lite vassare utförande än en ensam. En tanke kan vara att det ger ett aningen starkare intryck av en markerad midja, då den dubbla sprunden inte håller in kavajens nederdel på samma sätt som en enkel.

   Avgörande för helhetsintrycket känner jag dock blir attityden och personligheten, som förhoppningsvis signaleras via de plagg och accessoarer som kommer att omge kavajen.

   Tänk två scenarier för en marinblå manchesterkavaj med bruna armbågslappar av mocka. Lätt säckig passform på kavajen, aningen för långa ärmar. Bylsig rutig skjorta under. vida grå byxor med frontveck av finare vävt ulltyg. Till det prydliga, men lite bedagade svarta loafers med aningen för låg plös. Sällt mot::

   En välskuren (alt. ändringsskräddad) smalspårig kavaj. Perfekt ärmlängd där manschetten på den ljusbå skjortan kikar fram någon centimeter. Ett par raka, aningen smalare (men inte tighta) grå flanellbyxor som lagom bryter mot lästen på ett par välmejslade fullbrogues, eller munkskor av tanned läder, eller mörkbrun mocka.

   I min värld, två milsvitt skilda intryck. Andra i min närhet säger, manchesterkavaj som manchesterkavaj oavsett omgivande plagg.

   Jag säger: Trivs du, dvs. du har valt kläderna med en uttalad tanke bakom det hela, ser du generellt bra ut. Har du bara hängt på dig kläderna för att klä på dig, resulterande i fall 1, blir det en annan sak.

   En fråga om inställning, vilja, attityd men inte minst egen känsla för kläderna du bär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s