Slips till mörk kostym

Slutet av sommaren brukar många gånger medföra inbjudningar till bröllop. Om klädkoden för manliga gäster lyder ”Mörk Kostym”, har man diverse riktlinjer att följa.

I mina ögon är en enfärgad slips det i särklass snyggaste, men även mest formella, i sammanhanget mörk kostym. Att välja en helt slät variant av slips kan i mitt tycke kräva en hel del av slipsen och matchningen. Intrycket blir lätt platt och lite tråkigt. Ett strukturerat slipstyg kan då vara lösningen.

Själv är jag i sammanhanget nästan barnsligt förtjust i enfärgade slipsar med paisleystruktur. Jag tycker det ger lagom med liv till en i övrigt, mönstermässigt avsiktligt, ganska nedtonad helhet. Färgmässigt har Amanda Christensen ett riktigt trevligt utbud av dessa slipsar i sitt sortiment.

Rent konstruktionsmässigt är de ganska platta och kompakta, sydda av en i mitt tycke ganska styv typ av siden. Slipsarna lämnar en förhållandevis smal slipsknut vid en enkel four-in-hand. Föredrar man detta utförande är de dock en fullträff. Jag äger sedan tidigare ett djupt mörkblått exemplar av dessa slipsar.

Under den gångna helgen hittades dock ännu en variant i en djupt vinröd nyans som jag, trots slipslådans redan existerande vinröda exemplar, inte riktigt kunde motstå. Nyansen är tyvärr svår att återge på kort på grund av samma ljusrefleketerande egenskaper som gör tyget så bra för enfärgade slipsar. Dock bör den vara nummer åtta i färgkartan ovan.

Även om kombinationen kan upplevas uttjatat trist, tycker jag det ändå är något svårfrånkomligt vackert över denna röda ton i en slips mot en vit skjorta, inramat av en kavaj i en varmt djupt blå färg.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Slips till mörk kostym

 1. Mästaren skriver:

  Fina slipsar det där, man får akta sig så att det inte drar mot medaljong/sammetstapet á la 70 tal. Den första bilden med den röda slipsen är farligt nära… Men visst till allt annat än begravning så att subtilt liva upp en annars strikt klädsel på detta sätt är lysande och trevligt.

 2. blomrabatten skriver:

  Så ska den knytas snyggt mång, alltför många kan det inte./ kram snobben

 3. Klara skriver:

  Mycket fint!

 4. Teodor skriver:

  Kommer med en ganska irrelevant fråga.

  Men har nu suttit i flertalet timmar och försökt begripa mig på det här med ”full kanvas”, ”halv kanvas”, Handsydda mellanlägg och gud vad allt heter.

  På en kostym som jag beställt från T.M Lewin står följande:
  -Half-canvassed padded lapel to give a natural roll
  -Floating chest piece so the jacket moulds to your shape

  Efter att ha tittat runt på styleforum och AAAC så står det att det flesta kostymer har floating chest piece, och detta är inte alls detsamma som halv kanvas? En kavaj kan alltså ha floating chest piece samtidigt som den kan vara limmad? För begreppet ”non-floating” existerar inte?

  Och i mitt fall nu kring min beställda kostym, har jag blivit ”blåst” och får nu hem en kavaj med endast kanvas i slagen? Eller är den halv kanvas? Kanske tolkar jag detta helt galet?

  Jag är helt kluven kring detta! Hjälp mig!

  • Teodor skriver:

   Kan ju även hänvisa till denna guide:
   http://www.askandyaboutclothes.com/forum/showthread.php?86160-Canvas-half-canvas-etc.-explained

   Har läst igenom ett par ggr men min fråga ovan är fortfarande oklar.

  • Ludvig skriver:

   Jag skulle också uppskatta ett svar på detta. Men en allmän reflektion, ni som beställer kostymer över internet? Hur vågar ni göra det? Tycker att man får prova rätt mycket i butik innan man hittar en som passar en bra. Eller en som sitter bra över axlar och som man sedan justerar rätt i ärmar och midja. Eller beställer ni och ifall det inte passar skickar tillbaka det och på så vis bara förlorat frakten?

   • Teodor skriver:

    Jag kikar runt på nätet och kollar på hur folk tycker dem är i storlekarna till en början. Men om jag beställer en kostym via nätet så räknar jag med ändringar för kanske 1000 kr. För jag har aldrig fått en kostym att passa direkt, varken från galgen eller från nätet.
    Enda anledning till att jag beställer via nätet är att det finns ett större utbud för den prisklass jag har att röra mig med. Som student kan jag inte lägga 10000 kr på en kostym, utan brukar få hålla mig kring 3000-4000 kr klassen.

    Och just den kostym som jag väntar från T.M Lewin var nedsatt från 570 GBP till 180 GBP, vilket gör det till en fruktansvärt bra köp i mina ögon. Och eftersom nedsättningen är såpass hög kan jag med ”glädje” göra diverse ändringar.

    Som du skriver själv Ludvig så tar jag aldrig en kavaj som sitter dåligt över axlarna till min sömmerska. Sitter den inte perfekt över axlarna så skickar jag tillbaka den direkt.

   • Archibald skriver:

    Fördelen med T.M.L är att de inom tre månader även står för kostnader i och med returfrakten. Annars gäller det att bilda sig en uppfattning om tillverkaren i fråga. Mycket effektivt är att maila frågor om avgörande mått som det mellan axelsömmarna för olika storlekar, samt måttet från övre till undre delen av ärmhålet, osv.

 5. Algy skriver:

  För ungefär ett halvår sedan beställde jag en tweedblazer från Bookster. För att få bästa möjliga passform måttade jag efter en av mina favoritkavajer, en Tiger från mitten av sextiotalet.

  När paketet sent omsider dök upp, kraftigt försenat, var besvikelsen ganska stor. Jackan var för bred över axlarna och alldeles för vid i ärmarna och över bröstet.

  Min erfarenhet och mina kamraters säger att om du beställer över internet, räkna med att få göra större ändringar än dem du måste göra när du köpt ett konfektionsplagg.

  Fördelen är förstås att valmöjligheterna och utbudet är så stort och priserna såpass låga att det kan vara värt det i alla fall.

 6. Goretexmannen skriver:

  Vad gäller priset — vad ett plagg ”har kostat” hos T. M. Lewin, Charles Tyrwhitt m.fl. brittiska postorderkedjor, är en uppgift som bör betraktas med yttersta skepsis. De säljer varorna till ordinarie pris i precis den utsträckning som krävs för att uppfylla den brittiska konsumentlagstiftningens bokstav, sedan är det ”rea” som gäller. Därmed inte sagt att det inte är helt ok prylar för det pris de faktiskt säljs för, för det är det, och jag tror inte Teodor har gjort ett dåligt köp, man ska bara inte tro att man gör något klipp när det står att något är nedsatt till halva priset eller ännu lägre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s