Bevara Piteälven

Piteälvens källflöde.

Jag är ledsen om det här tolkas som politiskt. Jag ser det snarare som personligt, för mitt hjärta blöder och jag är starkt berörd. Långtgående planer finns för utbyggnad som kraftigt påverkar en av de sista orörda nationalälvarna i sverige, Piteälven. Att för all evinnerlig framtid, oåterkalleligen förstöra natur på det sättet man gör vid liknande ingrepp är inte bara ointelligent, utan också mycket kortsiktigt.

Jag beklagar också denna text för er som hellre läst ännu en artikel om kavajtyger, eller skor. Det här inlägget står helt för min egen personliga åsikt, ingen annans, och jag ser det som mitt medborgerliga ansvar att publicera den. Den sanne ”Drönaren”, värnar även om naturen. Ni som tycker det hela är oviktigt, kan sluta läsa nu.

Jag ska försöka att hålla min predikan kort, men har sannolikt svårt att hindra ilskan och frustrationen från att lysa igenom.

Givetvis påverkas detta engagemang av mitt fiske och naturintresse, men till gemene man: Vi har som en liten tillfällig generation, inte rätt att för alla kommande generationer tillintetgöra betydande delar av europas sista vildmark i jakten på kilowattimmar.

Storforsen

Teknikens hastiga utveckling kommer enligt all erfarenhet medföra att vattenkraftverken, som de byggs idag, mycket snart är att betrakta som alltför ineffektiva i förhållande till vad de förstört. Troligtvis redan innan de som fattat de ödesdigra besluten ens gått ur tiden.

Till dig som undrar om jag har någon bättre lösning på energifrågan, vill jag säga att det till att börja med tekniskt går att få ut avsevärt mycket mer energi ur redan existerande vattenkraftverk, genom byte av uråldriga turbiner, etc.

Utbyggnaden av Norska Alta talar sitt tydliga språk. Norska regeringar beklagar nu för tiden misstaget med utbyggnaden. Men, vad förändrar det? Det går inte att bygga natur, men det är möjligt att bevara den som redan finns.

De krafter som vill göra åverkan på vår natur, är inte ens svenska intressen: ”…Företaget som aviserat dessa planer, norska Husken Center AS, menar att det finns undantag i den svenska miljölagstiftningen som gör detta möjligt.”

Jag vill att även mina barn skall kunna ta sina familjer till älvar och natur, som inte förstörts av tidigare beslutsfattare och ekonomiska vinstintressen.

Nu vill jag avslutningsvis uppmana alla er som läst så här långt, att följa denna länk och med några enkla knapptryck skriva under en protestlista mot dumheterna.

Jag har lånat bilden på Storforsen i Piteälven från Magnus Lindboms fotoblogg. Om du misstycker, hör av dig.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Bevara Piteälven

 1. Archibald skriver:

  KLR: Medvetet. De som hanterar matematiken, gör det. Tack ändå.

 2. markgreven skriver:

  Hear, hear!
  Natur av denna kaliber är alltid värd att bevara. Det går inte att sätta något pris på en förlust av dylika värden. Raden ”Det går inte att bygga natur, men det är möjligt att bevara den som redan finns.” är för mig rena kungsord och såklart ett rent axiom!
  Hoppas att vi är många som delar denna stora uppfattning att naturen måste kunna bevaras!!

 3. Erik skriver:

  Verkligen lovvärt! I min tidiga ungdom har jag tillbringat mycket tid vid Storforsen. Bland annat därför så värnar jag givetvis om att denna fantastiska naturskatt ska bevaras även för kommande generationer.

 4. Garderners Delight skriver:

  En mycket viktig uppmaning och ett existensiellt engagemang, som det alltid finns plats för även på denna blogg. Naturvärden och den tunna linjen mellan respekt för tidlösheten och kortsiktgiheten. Ibland behöver vi stanna tiden och ge plats för eftertanke och skänka en känslomässig ödmjukhet inför det som är och alltid har varit. Och engagemanget är viktigt och ställningstagandet nödvändigt. På 80-talet var jag engagerad i hotet mot avverkningar i de fjällnära urskogarna. Jag vandrade med fiskespö i t ex Kirjesålandet, tassade omkring i stiglöst land, förundrades över min ordfattiga upplevelse när jag befann mig i skog som aldrig avverkats och kände en nåd över just att få vara där och få ta del av denna sällsamma biotop och få fånga en och annan öring medan medan skägglaven strök över mina axlar. Den gången räddades de fjällnära skogarna från hotet, inte så mycket tack vare mig men genom det engagemang som många visade och detta är möjligt igen!

 5. Archibald skriver:

  Då är vi ändå några stycken som reagerar. Glädjande många har läst även det här inlägget, och följt länken till protestbrevet. Hatten av för er insats 🙂

 6. lano skriver:

  Fruktansvärt! Jag signerar direkt och förutsätter att ALLA publicerar en länk på sin Facebook/motsvarande för att sprida protesterna vidare. Helt sjukt att detta ens har kommit på fråga.

 7. Ping: Vityxne | Junkyard baby II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s