En stilla helg

Helgen som gick spenderades firandet av en jämn bröllopsdag på Yasuragi Hasseludden. En plats jag varmt rekommenderar för avkoppling, heta bad och omfattande sushimissbruk.

Hasseludden är ett större komplex av naken betong, ritat av en den japanske arkitekten Yoji Kasajima, och byggt för LOs räkning som kursgård 1974. Dessa drev Hasseludden till 1997, då verksamheten istället togs över för startandet av Yasuragi. Personalen ger ett stilla och vänligt bemötande.

Jag har ingen erfarenhet av en äkta Ryokan, ett japanskt värdshus med varma bad och restaurang. Yasuragi erbjuder dock en mycket lugn miljö där man, konstant iförd sin Yukata, har goda möjligheter att koppla bort vardagen. Tydligen brukar japanska ambassadens personal ta sina gäster till Yasuragi, vilket borde borga för en viss standardnivå.

Badanläggningen med tvagningsrum, ångbastu och trevligt rekonstruerade ”varma källor” ger en behagligt dämpad atmosfär. Hela anläggningen förmedlar trots sin storlek en gemytlig och stillsam känsla.

En mängd olika behandlingar i form av massage och annan kroppsvård står till buds. Själv provade jag något som kallades fotharmoni, samt en klassisk hekroppsmassage om 80 minuter. En behandling att rekommendera innan restaurangbesöket, är fiskpedikyr. Sitt tillbakalutad i en behaglig fåtölj, och njut ett glas vin från baren intill.

Vi passade även på att lära oss att göra sushi, under instruktion av en av Yasuragis sushikockar. En maträtt som för oss medvetet blev ett ganska genomgående tema under helgens vistelse. Jag är snarare gourmand än gourmet när det gäller tillrättningen av rå fisk och ris, men har sällan ätit så mycket god sushi som jag gjorde på Yasuragi. På det hela taget gav helgen många trevliga matupplevelser. Nedan, ett urval.

Frukost

Lunch

Förrätt middag

Huvudrätt

Dessert

Summerat är jag mycket nöjd med helgens vistelse. Vid utcheckning förklarade jag att vi var mycket nöjda med våra två nätter på Yasuragi, men påtalade artigt några småfadäser med champagneleverans och viss väntan i restaurangen som de enda mindre missarna.

Vid en vänlig fråga om man ville kompensera för dessa mindre missöden, förklarade kvinnan i front-desken med klingande och utpräglaglad sydjapansk Fukuoka-accent (eller var den kanske från Fruängen?) att det var en självklarhet. Varpå helgens restaurangrelaterade dryckesnotor raskt ströks från räkningen, med en följdfråga om det var till min belåtenhet, vilket det givetvis var.

En i sammanhanget mindre post, men i mina ögon en för helhetsintrycket mycket tydlig gest om välvilja och önskan om att ge god service. Känslan genomsyrade hela vistelsen.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En stilla helg

 1. Lord Pesherton skriver:

  Först och främst, gratulerar till den jämna dagen!

  Bilderna ser verkligt inbjudande ut, och troligen är det för få svenskar som förstått att det inte krävs japansk arbetsmani för att kunna njuta av den avslappning som samma kultur har att erbjuda. Service verkar de inte vara främmande för heller, trevligt! Kanske får lobba för en långväga ”konferensresa” 🙂

 2. Alistair skriver:

  Instämmer.

  Efter två besök (ett i ”tjänsten” och ett privat) så kan jag bara instämma i lovorden. Förutom den goda servicen och den, i sanning, avkopplande atmosfären, så är maten av mycket hög klass.
  Jag rekommenderar ett vinterbesök. Detta då mycket av aktiviteterna, av naturliga skäl, ändå är inomhus samt att utomhuspoolen (”de varma källorna”) blir en särskild upplevelse vid minusgrader och snö.
  Enda lilla, lilla minuset är de gigantiska Finlandsfärjorna som faktiskt märks påtagligt när de åker förbi trots höjdskillnaden och ett någorlunda avstånd till strandkanten vid Lilla Värtan.

  MVH
  ~Alistair

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s