Drönaren testar: Fluga till vardags

Det är få accessoarer som kräver samma fingertoppskänsla som flugan, buren till vardags. Rätt avverkad säger den avslappnad man med känsla, eller stenhård pondus a’la Churchill. Gränsen är dock hårfin mot intrycket pojke i lånad pellejönspropeller.

Flugan, eller rosetten som en del av oss föredrar att kalla den, kräver i mina ögon att du är helt på det klara med vad du gör, och varför. Jag har sett ett större antal killar i högstadieåldern få flugan att nå oanade höjder, blandad med jeans och diversa andra attribut som fått helheten perfekt, för just den personen.

Det största problemet i mitt tycke, är att många ofta verkar försöka låna någon annans look, innefattande fluga, utan att ha gjort den till sin egen. Haveri.

Själv har jag varit smått nyfiken en längre tid, men inte känt mig helt övertygad. Resonerat att flugan kräver sin bärare precis som jag anser man bör vara karl för sin hatt innan man tar in den i verkligheten. Förtydligat, det har inte alltid något med en högre ålder att göra utan rätt utstrålning och attityd.

En annan teori jag har är att fluga till vardags är aningen mer förlåtande, inledningsvis buren med mer informella kläder. Tillsammans med något grövre material som manchester, grövre bomull och tweed. Varianterna och nyanseringsmöjligheterna är fler. Bilden till höger är ett talande exempel för tanken.

Jag tvekar dock inte en sekund över att det finns en mängd av er läsare där ute, som utan pardon och med förfinad elegans omgående slänger in flugan mitt i prick tillsammans med favoritkostymen och övriga tillbehör.

Sannolikt och rent erfarenhetsmässigt är det också lika många som skulle komma att lyckas mindre bra, i alla fall inledningsvis.

Nå. I slutet av sommaren, under vår senaste tur till England, fällde fru Mulliner en förlåtande kommentar som tog nyfikenheten över gränsen från tanke till handling. Vi såg en trevlig fluga på Tie Rack, och jag var i vanlig ordning intresserad men mycket tveksam. ”-Men, Måns Zelmerlöv ser ju så bra ut i fluga?” konstaterade min bättre hälft.

Ja, jag kan inte annat än hålla med om att Zelmerlöv faktiskt en förbaskat stilig karl. Dock, i runda slängar tio år yngre än undertecknad. En enligt mig aningen mer tacksam ålder för flugexperimenterande. Hur som helst.

Jag tänker inte göra någon långrandig utläggning om att man lika självklart som slipsen, knyter sin fluga själv. Lite samma sak som tankarna om en färdigknuten slips med gummiband runt halsen. Nåja, jag ska inte raljera. Många av de flugor jag sett på andra i vardagen, och ändå imponerats av har med stor sannolikhet varit av den färdigknutna modellen.

Bow tie, according to Tie Rack

Utöver de rent principiella skälen, ser dock en egenhändigt knuten fluga i mina ögon aningen bättre ut. Den lätta assymetrin stökar i mitt tycke till intrycket lagom mycket. Det tar udden av det tillrättalagda som ofta leder till ett mindre lyckat intryck av flugan.

Att knyta fluga är inte svårare än man gör det. Du gör på precis samma sätt som när du knyter rosetten på dina skor. Vi har även utförliga bildbeskrivningar i något tidigare inlägg.

Inför försöket kontaktades vännernad.tails som levererat bra accessoarer då de hade ett antal mycket trevliga flugor i sitt sommarsortiment. De skickade glatt över ett urval i testsyfte. Utöver flugorna plockade jag även ihop några olika näsdukar jag tänker som vettiga i sammanhanget.

Under en tid lät jag sedan flugorna figurera i kombinationer, tänkta att kunna fungera med accessoaren. jag ska villigt erkänna att jag på både gott och ont ännu inte fått in rutinen på flugknytandet helt. Bra då det ibland leder just den assymetri jag önskar, mindre bra då flugorna med den ovanes noggrannhet ibland blir lite för välknutna och söta.

En annan aspekt att tänka på är att avväga storleken, främst bredden, på flugan efter skjortkrage och ansiktsstorlek. Något man kan justera i viss mån vid knytandet. En för stor fluga förvandlar dig omgående till rosettomsluten ask med söta praliner. En för liten kan få ditt huvud att se enormt ut. Min erfarenhet är nu dock att aningen för liten är långt bättre än aningen för stor, i flugsammanhang.

Så först ut kom den tungt preppydoftande modellen Bridgehampton, som just på bilderna nedan nog drabbades av en lite för välordnad knut för att komma till sin fulla rätt.

Därefter den gula av de två varianterna kallade Paisley. Nu i en mer kostymbetonad kombination, och med ett knutresultat mer i min smak.

Avslutningsvis den ljust lavendelfärgade varianten av paisleyflugan, som ännu inte förärats en kombinationsbild, men som lär dyka upp med tiden. Kanske finns det någon djärv läsare som känner sig manad att maila in en egen ensemble där den ingår? Min egen tanke är i ett ljusgrått eller beige kostymsammanhang. Det skulle vara intressant att se era idéer.

För att bereda en bättre möjlighet för er läsare som också vill prova någon av flugorna ovan, tillsammans med en ny näsduk, har jag tillsammans med d.tails knåpat ihop ett fördelaktigt paketerbjudande om en stycken fluga + valfri näsduk. Alternativt slips plus näsduk för den som inte känner att fluga ännu är er kopp té. Du hittar erbjudandet här.

Sist, för alla.Varesig skönt avslappnad, eller stenhårt Churchilltuff, med eller utan fluga eller slips. Soundgarden och Black Hole Sun.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Drönaren testar: Fluga till vardags

 1. För att kunna bära upp fluga måste man tro att man kan bära upp en fluga…
  Använder själv fluga rätt ofta och jag har lärt mig att det gäller främst att leta efter rätt smala flugor för att undvika clown stämpeln.
  2″ flugor är oftast helt perfekta så även diamond flugor.

  • Admiral von Schneider skriver:

   Håller med, känner man sig utklädd är det inte helt otroligt att man ser utklädd ut också. Men om man gillar idén med fluga tycker jag man ska köra på, känslan av att vara bekväm med ett plagg handlar nog mest om vana.

 2. markgreven skriver:

  Det är svårt och kräver sin man, men mycket elegant om allt sitter rätt! De råd Earl of Cumberland bistår med är helt korrekta. Lycka till!!

 3. Lord Sidcup skriver:

  Till min kusins bröllop, sommaren 2009, bar jag silvergrå sidenfluga till ljusgrå kostym. Det var mycket lyckat, och bar inte ett spår av propellerassociationer.

  Den lavendelfärgade flugan skulle nog också gå bra till ljusgrått, som du konstaterat, käre drönarbroder. Frågan är vad man kan göra i skjortväg till detta? Enfärgat är antagligen bäst, men frågan är vad för färg? Lavendel/lila blir tårta på tårta – kanske något ljust rosa? Vid annan kostymfärg än grå, kan en grårandig skjorta kanske passa?

  /Spode

  • Admiral von Schneider skriver:

   Känns som en svår färg att matcha. Gråranding skjorta låter som det kan funka, men jag skulle nog i så fall välja en lite mörkare kostym.

 4. Erik skriver:

  Instämmer med föregående kommentarer. Rätt matchad, buren med självklarhet och snyggt knuten så är flugan alltid rätt enligt min enkla mening.

 5. victorangus skriver:

  Jag använder samma grundregel med flugan som jag gör vid inköp av nya glasögon, dvs. det är du som skall bära upp den, inte den som skall bära upp dig.
  Allt för ofta ser jag människor som är ute och rastar sina nya stora glasögon, likväl som jag ser pajasar på lokal som är ute och luftar flugan.

  Som med alla accessoarer måste flugan förstärka och matcha din personlighet, annars blir det bara fel.

  ”Wearing a bow tie is a statement. Almost an act of defiance.”
  – Rick Kaplan

 6. Per i norr skriver:

  Bär ofta fluga. Känner mig som en i gänget med Churchill, Kalle A och Hubert Norlén.
  Grejen är väl att, likväl som med slips, att bära plaggen utan att medvetet tänka på det hela tiden. Bara självklart liksom. Måste man aktivt gå omkring och tänka att man ska vara naturlig och självsäker så blir det tvärtom.
  Länge leve flugan!

 7. Dir. Nilsson skriver:

  Det kan se oerhört stiligt ut med fluga, men även oerhört fånigt ut. Hur som helst så tog jag en chansning och beställde ett kit.
  Tackar för tipset

 8. Peder H skriver:

  Flugor är ju kul, och kan se riktigt bra ut om de används rätt. Fallgroparna har du beskrivit väl. Men jag måste säga att du valde rätt svårmatchade flugor att börja med. Klubbfluga med ränderna horisontellt ger lite mer clownkänsla än man förtjänar i början, och de två andra är för ljusa för att vara lättmatchade. Med mörkare och mer konservativa flugor hade du lyckats bättre och kunnat bygga upp självförtroendet inför mer avancerade försök…

  Manligheter har en video med bra tips: http://manligheter.se/2010/09/07/flugor-de-tre-mest-anvandbara/

 9. Peder skriver:

  Fick min fluga och näsduk idag. Oj va stökigt det var att få till flugan, men skam den som ger sig. Detta är min första fluga och jag blev lite förvånad att den var så kort, det var nätt och jämnt att det gick att få till den och då har jag 41 cm i kragstorlek.

  • Archibald skriver:

   Attans. Ja, det missade jag att påpeka i inläggstexten, för jag upplevde dem också som aningen korta. Och då har jag kragstorlek 40.

   • Peder skriver:

    Och på deras hemsida står det är man kan reglera längden upp till 47. Det blir till att öva ikväll igen

 10. Ping: Stickad fluga « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s