Dagens begär: 12 kvm Keshan

Jag fastnar ofta först för synintrycket av ett plagg eller en inredningsdetalj. För det mesta går placerandet av dem i en kombination eller sammanhang nästan hand i hand med ögonblicket då jag först ser dem, men ibland vill man bara ha något som det inte finns egentlig användning, plats eller annan motivering till inköp för tillfället.

Just nu rör det sig om en tre gånger fyra meter helt oemotståndlig Keshanmatta, som jag dessutom erbjudits att få köpa till ett i sammanhanget skrattretande pris.

Jag har absolut ingenstans att placera mattan i hemmet. Planen i nuläget är att låta den utgöra grunden och utgångspunkten för inredandet av ett nytt mötesrum på jobbet.

Nu är bara momentet kvar att övertyga folket, som lika gärna rullar ut en syntetrya från Ikea på platsen, att kostnaden för mattköpet är mer än väl motiverad i budgeten 🙂

Den aktuella mattan

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Dagens begär: 12 kvm Keshan

 1. Alistair skriver:

  Not really my cup of tea but as long as the rug ”ties the room together” (http://www.youtube.com/watch?v=ezQLP1dj_t8) I guess you’re home safe. I wouldn’t give damn about the IKEA-minded people. If it really ”sings to you” and you don’t have to live of bread and water for a too extended period then ”hell, yeah!”. Just buy it!

  MVH
  ~Alistair

 2. Archibald skriver:

  😀

  Det är intressant det där med orientaliska mattor. I fel sällskap blir de miljontals knutarna av ull eller siden bara förstärkning av gammalt, instängt och fantasilöst. Rätt mixat (i mitt tycke), pondus och dämpad men tveklös kraft.

  Rum, c 4 x 6m. Mattan, på den fyra läderfåtöljer av snurrvariant kring ett lågt runt bord. Vid ena kortväggen ett sideboard av samma träsort som bordsskivan. Ovanpå en stålbricka med glas och flaskor med mineralvatten. Ena långväggen består av fönster från golv till tak, lång utsikt med vy ut mot öppet landskap.

  Nu ska jag inte svänga mig med för mycket mattsnack för egentligen kan jag inte ett skvatt, men min syn på saken är att mattan i ett rum, är vad klockan och skorna är för kläderna.

  Man ska kanske inte förringa ikeamattor per se. Jag har ägt långt fler såna än äkta persiska mattor.

  Dock känner jag att de inte skall få lägga ribban för intrycket av en företagsverksamhet, i ett centralt mötesrum, tillägnat avslappnade viktiga diskussioner.

  I min tanke lite valet mellan att ge intrycket vintage Omega, eller metallglans från senaste bokklubbsprenumerationen.

 3. markgreven skriver:

  Det intressanta med persiska mattor av hög kvalitet är väl ändå att man inte köper sådana, man ärver!

 4. Lord Pesherton skriver:

  Ett potentiellt arv innebär ju ändå att någon köpt och inte ärvt mattan från första början 😉

  Är den bara av god kvalitet i förhållande till priset så måste det väl kunna ses som en både trevlig och långsiktig investering?

 5. J skriver:

  Själv har jag väldigt svårt för den typen av mattor, och tur är väl det med tanke på priset!

 6. Fläderblom skriver:

  J.
  Eftersom många tycker som du är persiska mattor faktiskt inte särskilt dyra. En semiantik gabbeh eller gohm god kvalitet behöver faktiskt bara kosta några få tusenlappar. Dyrare än en Ikea-matta, men inte nödvändigtvis mer än 50-100 % dyrare. Så länge man inte spiller på dem eller låter katten leva rövare med fransarna brukar de också hålla värdet. Det gör inte Ikea-mattorna.

  Själv har jag i dagsläget fyra persiska mattor. Fler har jag inte plats för. Totalt har de kostat mindre än en industriarbetarmånadslön.

 7. Ludvig skriver:

  Tycker själv väldigt mycket om mattor, har en lagom stor äkta matta i mörk röd färg som har följt mig mellan alla mina boenden. Kan höja tom det enklaste studentrum. Tyvärr är det en hund vi har passat som har gnagt av ett par dm fransar. Någon som känner till ifall detta går att laga till ett vettigt pris?

 8. Doktorn skriver:

  Surfade mycket på denna matförsäljares hemsida för ett antal år sedan och beundrade de många vackra skapelserna där. Emellertid slutade det hela tyvärr på IKEA efter att överlagt med min plånbok.

 9. Sonia S. Arian skriver:

  I Kurdistan finns det ett uttryck som min far är väldigt förtjust i och som nu känns väldigt passande: ”en Kashan är för alltid en Kashan”. Grovt översatt betyder det att kvalitet och elegans är evigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s