Flanellbyxor

För att hålla kvar något vid gårdagens tema med aningen höstbetonade plagg, går vi idag in på flanellbyxan. Jag har faktiskt inte lyckats hitta några alternativ med ett pris under tusenlappen. Inte vidare många däröver heller. Bra tips mottages med varm hand.

Här om dagen såg jag dock ett antal trevliga alternativ från Howard Yount. Prisnivån är något högre. Jag har heller ingen aning om varken kvalité, hur de är att handla ifrån eller liknande, men nog väcker bilderna mersmak…

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Flanellbyxor

 1. Nostalgikern skriver:

  När man läser modebloggar får man lätt intrycket att flanellbyxor finns i vilken herrbutik som helst. Den erfarenheten har inte jag, utan jag håller med om att det är svårt att hitta. Måhända blir det enklare om man rör sig i huvudstaden, men då tillkommer ju reskostnad och tid.

  Jag är också på jakt efter en flanellbyxa i inte alltför vitt snitt, så jag kommer att följa dessa kommentarer noga i förhoppning om ett bra tips.

  • Alistair skriver:

   Det beror säkerligen på att vi i Sverige inte har haft någon ”flanelltradition” att tala om över huvudtaget. USA framförallt och i viss mån UK (samt Italien) är traditionella ”flanell-länder”. I Sverige är det hart när omöjligt att hitta. Utbudet är uselt beroende på att efterfrågan genom åren har varit i princip…0.

   När nu ”modebloggarna” har upptäckt flanell så är det inte tillräckligt intressant för en tillräckligt stor potentiell kundkrets för att kreti-och-pleti butikerna skall bemöda sig med att införskaffa ett någorlunda brett (om ens något) utbud. Det är helt enkelt för lite säljande ”mode” och för mycket ”tråkig” (läs: klassisk) och svenskt otraditionell stil. Därför svårt att hitta. Därför dyrt.

   Min teori.

   MVH
   ~Alistair

 2. Kokie skriver:

  Hittade ett par förra hösten på Massimo Dutti i London, för runt 70 pund tror jag. Det var en del av en kostym. Tyvärr köpte jag inte dem. Skulle jag gissa har de fortfarande en byxmodell i flanell. Kan vara värt en titt för er som har en närbelägen butik.

 3. Pingson skriver:

  Hittade ett par J. Lindeberg flanellbyxor i fjol som var ganska smalt skurna. Trivs riktigt bra i dem.

 4. J skriver:

  Allt jag kräver av en byxa är bra passform och ett fint tyg. För att få till en riktigt bra passform måste ändå benvidd och längd anpassas från person till person. Alltså krävs bara att de sitter bra runt midja och ändalykte samt ett fint tyg. Detaljer som knappar och fickor är mindre viktigt för mig i en byxa. Att ett så enkelt plagg ska kosta 1000-1500kr förstår jag inte! Det är ju ingen skjorta med 18 olika mått bestående av 50 olika tygstycken vi pratar om!

  Nu hoppas jag på bra uppslag här i kommentarerna. Annars får jag nog lov att investera i en symaskin i höst…

  • Kokie skriver:

   Jag är också oförstående över priset. Är flanelltyget dyrt, beror det på utbud/efterfrågan eller kanske en kombination?

  • Peder H skriver:

   Men va tusan, det är väl inte så konstigt att ett par flannelbyxor kan kosta betydligt över tusenlappen. Bra ullflannel vävs i Italien eller England och kommer inte gratis. En bra byxa är definitivt inte enklare att göra än en bra skjorta. I tider då sweatshop-sydda jeans i dålig denim kan kosta över tusenlappen ska man väl inte gnälla om flannelbyxorna sticker iväg lite till. Annars får jag önska lycka till med symaskinen.

 5. blomrabatten skriver:

  Sy upp hos en skräddare vet ja. Det kan väl inte kosta skjortan och håller i åratal. Blir aldrig omodern om man tar en modell so är klassisk. Sy själv!!!!!!! Nuförtiden har ju alla killar gått i syslöjd.

 6. Erik skriver:

  Jag har ett par från Tiger som faktiskt hållit oväntat bra kvalitet, och passformen är dessutom utmärkt (efter vissa småjusteringar ska tilläggas).

 7. Dennis skriver:

  Håller med Peder H ovan, förstår inte allt gnäll över priserna. Tycker att ett par flanellbyxor av bra kvalite mycket väl kan vara värda 1500, eller mer. Men om ni nu tvunget vill snåla på bekostnad av kvalité så håll till godo:
  http://www.hm.com/se/product/95229?article=95229-A
  http://www.ctshirts.com/Charcoal–flannel–suit–trousers?q=gbpdefault%7Cflannel%7CEU011CHA%7C%7C%7C%7C%7C%7C%7C%7C%7C%7C%7C%7C%7C
  http://www.ahume.co.uk/product.asp?strParents=&CAT_ID=0&P_ID=826&strPageHistory=search&numSearchStartRecord=1
  http://www.austinreed.co.uk/fcp/product/austinreed//Charcoal-Flannel-Trousers/1792

  För er som är beredda att betala lite för bättre kvalitet så är här några tips utöver Howard Yount:

  Bookster, erbjuder ”made to order” och erbjuder dessutom riktigt(kardgarn) flanneltyg:
  http://www.tweed-jacket.com/
  Eupalet shop:
  http://www.epauletshop.com/servlet/the-Mens-Clothing-cln-Trousers/Categories
  Boggi:
  http://shop.boggi.it/index.php/eshop/product/Boggi-Clearance-Sale-Flannel-Trousers.html/1/pid/23922/frmCatID/1637/
  DNA:
  http://www.dnagroove.it/en/prodotti.php?idcat=1&cat=man

  • Erik skriver:

   Bra tips! Jag tycker i och för sig inte att man snålar alltför mycket med kvaliteten om man köper CT eller Gurteen (i synnerhet inte Gurteen, då de byxor jag sett från dem håller riktigt hög kvalitet).

 8. Ing. Nilsson skriver:

  L.S.,

  Det låter både märkligt och naturligtvis trist att det skulle vara så besvärligt att få tag i flanell i Sverige. Jag testade Suitsupply’s tjänster för några månader sedan och lät förfärdiga en kostym i grårutig flanell. De hade ett ganska bra utbud av dessa f.ö.. och bortsett från att det tog styggt lång tid att få beställningen tillverkad blev resultatet utomordentligt trevligt och passformen — inom ramen för vad man kan förvänta sig av MTM — förträfflig.

  http://www.suitsupply.com/

  • Dir. Nilsson skriver:

   Riktigt fina kostymer, Ing. Nilsson. Beställde du din kostym online?

   /Dir. Nilsson

   • Ing. Nilsson skriver:

    Bäste direkörn,
    Nej, jag har en så pass okonventionell kroppsform att internetbeställningar av annat än manschettknappar, slipsar et cetera blir omöjligt. Jag mätte upp mig i Rotterdam och jag tillstår utan omsvep att det surinamska skrädderskan där var både kunnig och trevlig.

 9. Perkmar skriver:

  Väldigt trevliga v-neck tröjor på den hemsidan du refererade till.

 10. amiralen skriver:

  Kan ni tipsa om herrekiperingar och butiker i Uppsala?

  • chuffnell skriver:

   Själv gillar jag Jaber (mycket preppy-inriktat, lite väl dyrt), medan andra föredrar mer traditionella Rolans (mer rimliga priser). Utöver det finns Holmlunds med något ”svenskare” stil och säkert många fler som jag glömt. Second hands finns flera stycken, bland annat rund Svava Galleria.

   Vad gäller skräddartjänster kan jag rekommendera Mäster Arnes, som alltid ger ett proffessionellt och trevligt bemötande.

   • amiralen skriver:

    Intressant, skall besökas. Finns det någon herrekipering som kan jämföras med exempelvis Allde i Stockholm?

    Sedan undrar jag om du skulle rekommendera Mäster Arnes även för mer komplicerade ändringar, då det ju är viktigt att skräddaren förstår vad man är ute efter. Alltså mer avancerade ingrepp än midja, fotvidd etc.

 11. Willgott skriver:

  Även Bergmans på Drottninggatan är värt ett besök.

 12. HampusB skriver:

  Rose and Born i Stockholm har fått in ett parti mycket snygga flanellbyxor inför hösten. Jag kommer tyvärr inte ihåg vilka som sytt dem men tyget var ifrån Loro Piana. Passade själv på att få slag sydda på dem vid köpet. Priset ligger på 1650 kr.

 13. Algy skriver:

  Jag rekommenderar dyra men mycket välsydda Caruso. Omkring 2000 kronor paret men en underbar passform och högkvalitativt flanelltyg från Italien.

 14. Andreas skriver:

  Mitt råd är att satsa på en hel flanellkostym i höst. Mellangrå nyans som till skillnad från borstad ull fungerar utmärkt uppbruten i byxa och kavaj. Flanell har ett fantastiskt fall pga strukturen och tyngden. Sen är den som hel kostym ett aslappnat och elegant val både på kontoret och på fritiden.

 15. Micke J skriver:

  Jag var på http://www.gabucci.se och inhandlade ett par flanellbyxor från Incotex som var oförskämt dyra (2400 kr) men som satt därefter. Då jag kommer använda mig endast av ett par flanellbyxor i vintern tyckte jag det var värt att satsa pengarna på dem som jag tyckte erbjöd snyggast utseende. Kvaliteten kan jag berätta om först nästa år men efter att ha jemfört med bl a Oscar Jacobsson och läst en hel del på nätet hoppas jag på att jag satsat rätt.

 16. Andreas skriver:

  Köpte ett par bruna flanellbyxor från Hansen & Jacob men är nu lite osäker på vilken färg på skorna som gör sig allra bäst?

  Söker även efter ett par schyssta gråa flanellbyxor, tips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s