Benfickor

Under stilresans gång, har jag så kommit till bildserien som skapades strax efter att jag överföll en grupp från företagets städfirma, och under hot tvingade till mig ett par byxor. Eller mer verklighetsförankrat, efter att jag hittade ett par byxor vid senaste besöket på TK Maxx.

Vid fiske och vistelse i skog och mark har jag ofta haft byxor med benfickor. Det pösiga paret jag ägde på mellanstadiet långt tillbaka i tiden får väl också räknas till de tidigare erfarenheterma. Det var dock ett tag sedan.

Tanken var egentligen ett par i nogon mörkare khakiton eller åt det lejongula hållet. Oavsett vildmarksreferenserna har jag en längre tid varit sugen på ett par av smalare snitt. I min tidigare nämnda besatthet av mörkblått kunde jag dock inte motstå paret nedan, och jag är fortfarande förtjust i dem. Likheterna med andra yrkeskategoriers uniformer till trots.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Benfickor

 1. Mästaren skriver:

  Det är väl bäst om benficksbyxorna och kavaj/slipskombinationen lever åtskilda och på var sitt håll lyckliga i alla sina dar.

 2. markgreven skriver:

  Håller helt med Mästaren. Båda varianterna är bra, men inte tillsammans och inte inom samma användningaområde. Då blir det bara helt fel.

 3. Markus, citizen of Hampshire skriver:

  Fin slips och bra bredd men den blir ännu finare men en smalare knut – tror jag. Testa och posta lite varianter.

 4. Peder H skriver:

  Jag har inget emot att man mixar cargobyxor med mer dressade plagg. Excentriskt visst, men det kan funka med rätt personlighet och en fingertoppskänsla för udda kombinationer. Vad jag däremot ogillar är när man börjar med mischmasch som smala dressade cargobyxor. Något mer ansträngt och konstruerat är svårt att föreställa sig, lite som att göra en tredelad kostym av denim. Men kanske ett resultat av att ha snöat in i Manolos ”Fas 3” där man tror att det bara finns en (smal) silhuett som är rätt… 😉

  Sedan har jag lite svårt för kombinationen av smala slag på kavajen med cut away krage, bred slips och bred knut.

  Skulle jag köra lite vidare cargobyxor till kavaj skulle jag välja en rustikare kavaj och skjorta, och kanske droppa slipsen. Kanske lägga till en lite bohemisk sidenscarf. Och så rejäla randydda kängor på det. Men då skulle jag nog få odla helskägg och längre frisyr för att kunna bära upp det…

 5. Reader skriver:

  Detta skulle vara en mycket trevlig klädsel om inte för byxor med benfickor. Fast marinblå byxor med jackan skulle vara mycket trevligt.

 6. Archibald skriver:

  Ett genomgående tema jag ofta upplever (oavsett ”fas”) är ett synsätt, där många tenderar att hålla hårt fast vid tankar om de snitt och utföranden man själv anser vara korrekt.

  Jag använder gärna både smalare, men även något vidare byxben. Likväl som både smala och breda slag på kavajen, efter humör och dagsform.

  Sen är det ju i vanlig ordning en smakfråga hur man blandar, och hur lyckat det uppfattas. Det är dock alltid intressant att höra alla olika åsikter.

  Jag tycker slipsen har en underbar ytstruktur, men tyvärr en aningen väl tilltagen tjocklek. Till nöds gör den sig nästan bra som liggunderlag. En klar koppling mellan slipsen och de fritidsbetonade fickorna 🙂

 7. Reader skriver:

  Jackan är för kort.

 8. m. skriver:

  gillar slipsen. cargos går väl an men för mig är det snarast work wear som inte har med kavajer att göra. men,men….

 9. Kokie skriver:

  Klockrent enligt mig, så när som på att kavajen är lite för kort. Och kanske skulle kavajen till fördel kunna bytas mot en i ledigare material. Men jag tycker att aggressionen mot de smala cargobyxorna är aningen oförtjänt. Visst, de känns aningen för trendiga, men se dem för vad de är – chinos med benfickor. Riktigt bra alternativ till jeans.

 10. Ing. Nilsson skriver:

  Färgkombinationen ser väldigt trevlig ut men personligen skulle jag aldrig välja knäfickor på mina byxor. Huruvida det är ett gott alternativ till denimbyxor lämnar jag därhän, eftersom jag finner de sistnämnda en styggelse om man inte kroppsarbetar (vilket ju man väldigt sällan gör i kavaj och slips).

  • Andreas skriver:

   Hahaha…Stor humor!

   Hur många människor gör egentligen kroppsarbete i jeans när det finns så mycket bättre alternativ nu för tiden?

   Ursäkta min kritiska ton men du låter inte som du är från detta århundradet med den kommentaren.

   Varför är jeans en styggelse om man inte kroppsarbetar?
   Antar att sneakers eller ”gympaskor” är en styggelse utanför tennisplanen och du skulle aldrig drömma om att bära brunt i stan 🙂

   • Ing. Nilsson skriver:

    Bäste Andreas, L.S.

    Nu var det ju inte min direkta avsikt att komiskt underhålla, ehuru mina altruistiska drag glädjer sig att osökt dock kunna göra så

    Nu är det ju inte så att jag förkunnar eder vad ni ska tycka, jag uttryckte min egen åsikt i sammanhanget – något som torde vara ganska vedertaget på en weblog som denna. Sist jag målade (2004) drog jag fram ett par denimbyxor för att inte smutsa mina mer ömtåliga kläder. Dessförinnan hade samma par byxor tjänat mig i min ungdom när jag feriearbetade i växthus på landet (1988) och till detta var plagget alldeles förträffligt. Man kan säga att med detta, sammantaget med kräftfisket en natt på 90-talet, konstaterades jag att den välvillige gåvan från en faster 1988 hade tjänat ut och kasserades med välbehag.
    Vad det gymnastikskor beträffar ligger ju användningsområdet redan i namnet och själv tycker jag inte att jag passar i gymnastikskor om jag inte idrottar. Huruvuda det är tennis, låter jag vara osagt. Rörande brunt i stan är jag en fullständig libertin 🙂 Det sagt, så skulle jag nog inte ta på en brunrutig kostym med ljusa brogues och stövla in på Carlton Club – ”When in Rome…”.

   • Jeans och gymnastikskor ÄR en styggelse…

    Brunt inne i stan är dock en regel som aldrig riktigt var en regel, så den kan man strunta i så länge man vet dess ursprung.

   • Jag måste visserligen strunta i brunt i stan regeln eftersom 99% av min garderob består av kavajer som går i bruna mönster och färger.

 11. SonO skriver:

  Jag gillar det. Har själv varit ute efter ett par under lång tid men inte hittat några med bra passform. Har någon sett något liknande i Stockholm eller på webbsida? Eller kan man möjligtvis få veta märket på byxorna Archibald köpt?

  Trevlig helg!

  • Archibald skriver:

   Absolut. Märkligt nog, då de är köpta på en outlet i London, är byxorna av märket ”Selected” som säljs på Jack & Jones av alla ställen här i Sverige.

 12. Alistair skriver:

  Bäste Archibald,

  Efter en del av dina senare stiltips med bildillustrationer så framgår det att din Omega SM får mycket ”armledstid”. Det vore kul att se nåt annat. Varför inte din alldeles utsökta Tudor Submariner (som jag f.ö. håller tiofalt högre än din Omega SM)?

  MVH
  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Gissar att det är i stil med resonemanget om gammal kärlek, kombinerat med en svårförklarlig besatthet av de blå tonerna. Håller med om att den bildmässigt nog är aningen uttjatad 🙂

   Dock är den på många wristshots inte tänkt som huvudfokus. Jag är smått fascinerad av estetiken kring övergången mellan kavajärm och skjortmanschett ibland kompletterad av manschettknappar av olika slag.

   De sistnämnda en detalj jag tycker ofta tonas ned väl mycket av kostymbärare. Inte menat just de som syns på bilderna här i bloggen, utan i allmänhet.

 13. Algy skriver:

  Intressant om än märkligt med fickorna. Själv har jag alltid tyckt illa om benfickor, om inte annat så för att det både är obekvämt och ser illa ut om man någon gång skulle drista sig till att faktiskt använda dem till något slags förvaring. Man kan förvisso resonera på samma sätt om kavajens fickor men de sitter i alla fall bättre till.

  • Ing. Nilsson skriver:

   Bäste Algy,

   Jag tillhör de som sprättar upp fickorna på kavajerna så att jag kan lägga ner en tunn gilloutin i plast samt i andra fickan en bic av minsta formatet. Därigenom är jag alltid förberedd när livet ger möjlighet att avnjuta cigarrer. Den försumbara vikten och ringa storleken gör att inget syns och ingen inverkan okulärt kan märkas.

 14. Daniel skriver:

  Nej, detta fungerar inte alls för mig tyvärr. Satsa på en okonstruerad kavaj i linne/bomull istället, skippa slipsen. Så tror jag du har en look som fungerar mer med cargobyxor. Nu ser det ut som att kostymbyxorna är på tvätt och du tog det översta i garderoen. Kavajen är också för kort, kavajens slag är för smala jämfört med slisen, harmoniserar inte så bra för ögonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s