Holdall bonanza

Vid senaste resan blev det återigen tydligt att jag saknar en vettig väska i handbagagestorlek. Volymmässigt bör den fungera som weekend bag för två övernattningar. Förödande för habegäret blev en dam i incheckningskön som bar med sig en Mulberry lik den ovan.

Efter lite surfande har jag identifierat väskan i fråga som en ”Large Clipper” i tanned läder. Hemmahörande i en aningen högre prisklass. Därmed listar jag nedan ett antal trevliga alternativ, några av dem mer överkomliga kostnadsmässigt.

Baron

Chapman

Sandqvist

Mismo

Mulberry

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Holdall bonanza

 1. Christoph skriver:

  Jag har en LV keepall 50 som har gjort sig gott just i dessa stunder. Vill man inte komma upp i kostnaderna en ny modell skulle innebära är de väldigt tjusiga vintage. Där kommer man ,kostnadsmässigt, ner väsentligt och får en härlig patina på köpet som annars tar år att få till.

 2. Alistair skriver:

  Instämmer med Christoph,

  LV Keepall är väl sedan 1930 själva ursprungsmodellen varifrån nästan alla ovanstående väsktyper hämtar sin grundform. Min 55:a med axelrem är perfekt för nämnda ändamål och rekommenderas varmt för allt man behöver packa på en weekendresa. I ”Damier”-mönster är den också något mer diskret i framtoningen än i ”Toile Monogramme”, gärna då också som vintage. En Keepall i ”Nomade”-läder vore en ännu diskretare och snyggare drömväska… Tänk att få resa lika stilfullt som bröderna Whitman i ”The Darjeeling Limited”….

  I sammanhanget kan jag varmt rekommendera en utsökt presentbok som får en att önska att man vore ekonomiskt oberoende runt sekelskiftet och bara kunde ägna tiden åt att resa och uppleva: ”Louis Vuitton -100 Legendary Trunks” .

  MVH
  ~Alistair

  • Christoph skriver:

   En väldigt trevlig bok med fantastiska historier om fantastiska väskor och dess historiska ägare, som dessutom finns som iPhone applikation för den på språng.

   Christoph

 3. Fläderblom skriver:

  Men, varför envisas nästan alla väsktillverkare med att sätta blaffiga logotypmärken på väl synliga platser? De båda Baron-väskorna tycker jag skulle se riktigt trevliga ut om det inte vore för den lilla påsydda ovalen med tillverkarnamnet. Synliga märken är fula och ett tecken på smaklös brackighet, på kläder liksom på väskor.

  • Alistair skriver:

   Fläderblom,

   I och för sig förstår jag dig till del. En logotyp kan både ”lyfta fram” och ”störa ut” ett plagg eller en väska. Jag brukar själv sprätta bort exempelvis örnar men behålla krokodiler på klädesplagg. Detta helt enkelt därför att jag tycker att att gigantisk örn förfular en tröja av hög kvalitet men att en krokodil gör tenniströjan snyggare (ja, faktiskt).

   Vill man försöka hålla borta alla logotyper blir det dock svårt att vara konsekvent till 100%. Ett exempel är ju bilar. De flesta brukar ju inte bryta loss biltillverkarens ofta blaffiga logotyp på grillen, bakluckan eller ratten? Samma sak med gäller med golfklubbor, armbandsur, båtar, mobiltelefoner, datorer, vitvaror, kameror, Hi-Fi, löparskor etc, etc, etc, etc, etc…

   Utan en ansats att kasta sten i mitt eget eller andras glashus så kan det lätt bli ett drag av koketteri i att förfäkta en ”logotypfri” tillvaro, om så ens bara hos väsktillverkare. Har man ett behov att påtala risk för ”brackighet” så uppfattar jag en tydligt ängslig grundton.
   Varför skall man tråka ut sig genom att låta sig beröras av s k ”brackighet” (vad det nu egentligen är)?

   Med risk för att väcka eventuella puristers vrede så hävdar jag vidare att logotypen i sig även kan vara designmässigt tilltalande på bland annat bagage/väskor, speciellt i mönster, se till exempel Goyard, Gucci eller Fendi.

   F.ö. har jag en historia av att vara grymt besviken på Baron. Har ägt två portföljer i mina yngre år och då fick man i alla fall långt ifrån den kvalitet priset borde ha motsvarat.

   MVH
   ~Alistair

   • Goretexmannen skriver:

    Alistair: Vad upplevde du för problem med dina Baroner? Har gått och sneglat på deras ”Verona”-portfölj, men har de kvalitetsproblem blir man ju skeptisk!

   • Alistair skriver:

    Nu är det ju några år sedan och vad portföljmodellerna hette minns jag inte men kvalitetsproblemen jag upplevde var följande:
    -Tunn och usel kvalitet på lädret. Det såg tjockare ut men visade sig snabbt vara dåligt gjord laminering med läder-papper-läder.
    -Dåliga sömmar som inte var starka där de behövde vara det.
    -Överlag usel konstruktion där särskilt utsatta delar (bl a hörn, fästen för remmar och handtag mm) inte var hantverksmässigt utförda. En slags stålförstärkning nötte hål INNIFRÅN på väsksidorna.
    -Inredningsmaterialet (tunt skinn/mocka) var särskilt dåligt och släppte från sina fästen.
    -Kanterna på lädret var belagda med nåt slags täckande flexibel färg (gummi/plast) som såg snyggt ut första halvåret som sedan släppte och ghorde väskan skitful helt enkelt.

    Kort sagt, det mesta var undermåligt då (ca 7-8 år sedan) fast de kanske har en helt annan kvalitet idag.
    Jag betalade ca 5 000 då vilket kanske inte är mycket jämfört med RIKTIG kvalitet men min uppfattning är att kvaliteten inte ens motsvarade en tredjedel av det priset.

    MVH
    ~Alistair

   • Fläderblom skriver:

    Alistair:
    En tillvaro fri från logotyper och tillverkaremblem är, som du antyder i din kommentar, omöjlig för den som köper konfektion. Naturligtvis kan man lackera om sin cykel eller byta urtavla på klockan, men det känns faktiskt något överdrivet. Bättre är då att välja ett mindre anskrämligt alternativ redan från början. Då det finns bra väskor utan synliga märken väljer jag dem. Själv har jag en väska som till modellen liknar den fjärde Chapman-väskan ovan. Min är dock köpt på en marknad i Casablanca och helt utan tillverkarmarkörer. Efter att ha använts och vårdats i åtta år är den vackrare än någonsin och visar inga tecken på sönderfall.

    Med brackighet menar jag i ovanstående kommentar en smaklös, vräkig, obildad skrytsamhet. Brackan har (eller vill åtminstone ge intryck av att ha) gott om ekonomiskt kapital, men väldigt lite kulturellt (för att tala med Bourdieu). Kännaren kan se om en väska är välgjord och vackert patinerad. Den är det i så fall oavsett tillverkare. Brackan har inte den blicken eller det intresset. Han tittar efter ett märke som signalerar ”DYRT”. Detta för att ”dyrt = bra” i hans enkla värld. Jag är själv ingen bracka och har inget intresse av att imponera på sådana; följaktligen föredrar jag logotyp- och emblemfria kläder och accessoarer. Detta då jag ännu inte har sett något märke som gör objektet snyggare. Någon riktig kännare är jag ännu, men jag anstränger mig för att bli allt mer kvalitetsmedveten.

    Tycker du att jag koketterar? Tycker du att jag är ängslig? Varsågod och tyck så. Jag hoppas att dina krokodilmärken ger dig många glada stunder.

   • Alistair skriver:

    Fläderblom,

    Tack för intressanta perspektiv.
    Själv är jag bara intresserad av kvalitet, logotypförsedd eller ej. Som bekant är så innebär dyrt långt ifrån alltid kvalitet men kvalitet är nästan alltid dyrt (eller i all fall dyrare).
    Intressant kategorisering av kundsegment (”brackor”-”kännare”). Är du en ”kännare”?Jag är säker på att det du refererar till endast är grader på en skala. Det finns nog striktare purister som kanske ser dig som en bracka.

    Poängen är väl att stå över såna onödiga företeelser. Det faktum att du verkar så mån om att INTE tas för en bracka ger ett ängsligt intryck vare sig du vill eller inte.

    Just nu har jag en glad stund (bland många).

    MVH
    ~Alistair

   • Fläderblom skriver:

    Alistair:
    Låt oss enas om att plagg och accessoarer som håller länge och åldras snyggt är bra. Märkena kan vi lämna därhän så länge. Vår oenighet kommer förmodligen att bestå.

    I mitt inlägg hade jag missat det viktiga ordet ”inte”, vilket gjorde en mening mot slutet ganska konstig. Så här skulle det ha stått:
    ”Någon riktig kännare är jag ännu inte, men jag anstränger mig för att bli allt mer kvalitetsmedveten.”

    Precis som du antyder är givetvis inte konnässörskap eller brackighet binära företeelser, utan förekommer i grader. De är inte heller motsatser, vilket visas av att det finns gott om icke-kännare som inte är brackiga. Avsaknad av brackighet är ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor för att utvecklas till en kännare.

   • Alistair skriver:

    Fläderblom,

    OK, fair enough.

    MVH
    ~Alistair

 4. Katarina skriver:

  Det är nog den mest lämpliga storleken på väskor över huvud taget. De flesta du lagt upp här är snygga.

 5. Erik skriver:

  Har införskaffat några riktigt trevliga väskor i denna storlek på senaste tiden. Helt klart bästa allround-storleken, då de funkar lika bra som träningsväskor som weekend-dito.

 6. Nils skriver:

  Som Katarina säger så är det snygga väskor du valt ut. Jag känner mig manad att dela med mig av lite fler perspektiv när det gäller resande:

  Att anlända på andra sidan jorden och få höra att det incheckade bagaget med skjortor och kostymer ligger kvar på Heathrow är ingen höjdare. Jag började därför nyligen nysta i hur långt man klarar sig som affärsresenär i ekonomiklass med enbart kabinbagage, och svaret överraskade mig något: en kostym, ett par skor, några slipsar, samt skjortor/strumpor/etc för en vecka ska inte vara några problem att få ner i en bra designad väska som man alltid får bära ombord. (Det finns några lurigheter, dels har inte alla flygbolag samma storleksgränser, dels varierar viktgränsen på handbagage mellan olika bolag något).

  Nyckeln ligger i att välja en lätt axelremsväska i tyg utan hjul. Väskan ska ha packutrymme(n) format som ett rätblock med spännen för att spänna fast sitt bagage, och dessa utrymmen använder man lämpligtvis ”bundle packing” för att fylla (se instruktionsvideo på youtube). Det makabra är att kostymen blir mindre skrynklig av denna packmetod än den traditionella metoden där man viker ett par gånger på mitten. (När man kommer fram till sitt hotellrum så hänger man givetvis upp sina kläder).

  Rent konkret då? Det finns en mindre kult som svär vid sin Air Boss från Red Oxx. Konstruktionen är precis som beskriven ovan, hållbarheten är suverän, och de ger även livstids garanti som de lever upp till. Tyvärr envisas de med ett fult lysande rött märke på den svarta varianten av väskan, så det är inget diskret man tar med sig in i styrelserummet.

  Efter att ha sett väskan på riktigt så inser jag varför man aldrig blir stoppad och tvingas gate-checka den. Den ser väldigt liten ut, och när man bär den i handen/över axeln så väcker den inga misstankar om att innehålla kläder för en vecka. Väljer du att överfylla den så putar sidorna såklart ut och du riskerar att bli stoppad/vägd/storlekskollad (på goda grunder), men redan straffet att konka runt med 15 kg packning på axeln när man springer mellan två terminaler borde vara tillräckligt avskräckande.

  För de som oroar sig över att se ut som en fåne med en tygväska på flygplatsen så kan jag lugnt kontra med att ni ser rätt fåniga ut själv när ni står vid bagagebandet och missar det anslutande flyget.

  • Archibald skriver:

   Det var en intressant reflektion. Design och estetik är viktigt, men måste i mitt tycke samspela med funktionen. Jag imponeras alltid av dem som klarar av att resa med liten packning.

   Väskan från Red Oxx är säkert väl värd att överväga för den som reser mycket i tjänsten. Färgställningen nedan (en av 12 möjliga) tycker jag är ett trevligt alternativ.

   Skonörden i mig gråter dock över tanken på vad mina fötter orsakar skorna, efter mer än två dagar i rad i samma par 😉

   • Nils skriver:

    Jag ser du fixade länkarna – tack!

    Det är inte så lite man får med sig som man tror, åtminstone blev jag överraskad över hur rymlig väskan är. Om man är beredd att resa i kostym så får man två kostymer, två par skor, fem skjortor och ett par-tre slipsar att välja mellan. Inte så fantasifullt kanske, men tillräckligt för de flesta tillfällen. Uppe till höger på onebaggirl.com finns en film där hon packar två kostymjackor och en kjol i ett av ytterfacken, och jeans, cardigan, träningskläder och annat i det andra ytterfacket. Mittenfacket får hon in sina högklackade skor, sin laptop, sin vattenflaska och en massa annat krafs i.

    Fördelen med din färgställning är att man slipper den ilsket röda loggan och har en betydligt mer diskret logga i någon mörkare blå. Jag stod och vägde mellan den eller svart, och i slutändan blev det en svart väska för mig. Jag kan återkomma och kommentera mitt färgval när jag rest lite mer, hittills har det inte irriterat mig så väldigt mycket.

    Det är inga problem att få i ett par skor i botten av mittenfacket i väskan, och jag har hittills haft ett par skoblock i det paret. Det blir inte perfekt, men bättre än inget. Skoblocken väger dock en del, så jag är osäker på om de får följa med mig på mitt resande så värst mycket längre.

    Min andra fundering just för tillfället är att försöka tvätta på hotellrummet. Galltvål i fast form är inga problem att ta med genom säkerhetskontrollen, och bör kunna lösa många mindre smutsproblem. Om man tränar när man är ute och reser så är det i princip nödvändigt att tvätta, men själv har jag inte riktigt den disciplinen. Frågan för mig är främst om det är värt besväret att tvätta på hotellrummet för att i bästa fall spara in vikten av ett par skjortor, några kalsonger och några par sockar.

 7. Dandy skriver:

  Lite sen in i matchen, men på tal om ‘anonymitet’ och kvalitet; själv har jag upptäckt Saddleback Leather Co. sedan ett par år tillbaka. De gör rejäla, robusta produkter som verkar vara äckligt svåra att åsamka skador på. Man får väldigt mycket för pengarna vad gäller kvalitet. I designväg är det något ‘äventyrardandy’ över dem, om ni har överseende med det lustigt ihopsatta uttrycket.

  Måhända ett alternativ till de holdall som här presenterats samt deras dyrare diton? Ex:

  http://www.saddlebackleather.com/categories/123-Waterbag/products/3793-Leather-Waterbag-Medium-Chestnut

  Om man vill ha mer anonymitet, utan att göra avkall på charm och kvalitet. De åldras vackert också. Riktigt charmigt i mitt tycke 🙂

  Det är dock kanske inte inte allt i deras produktutbud som är tilltalande för oss som inte flänger runt som Indiana Jones i sydamerikanska tempelgravar, men [främst] under kategorierna Luggage och Duffel/Overnight Bags kan man komma undan med en goding eller två.

  Och för att avrunda: 100 års garanti är inte helt illa direkt 😉

  • Ludvig Hallberg skriver:

   Ok den tänker jag köpa, blev kär i den. Häftig väska. Hur matchar ni väskor med skor? Den dagliga väskan köper jag att man kan försöka matcha med sina skor, men en weekendbag?

   • Dandy skriver:

    Personligen tycker jag att Waterbagen här i chestnut är en hygglig all-rounder färgmässigt. When in doubt, kör på en mustig, fyllig brun nyans! Passar det mesta faktiskt, och riskerar inte att vara för casual eller för buttoned-up – utan lägger sig bekvämt i mitten. Och brunt åldras vackrare än svart många gånger. Just my opinion though 🙂

  • Bo skriver:

   Upptäckte det märket när jag läste om deras ipadcase. Gå in på deras sida och kika om ni inte har nåt för er, kolla också videoklippen. Den är ett föredöme hur en site kan vara. Man får verkligen känslan av att det är ett genuint rakt igenom.

 8. Pelle Pellerton skriver:

  Lustigt, köpte en kopia av Mulberryväskan på första bilden i Bangkok för några år sedan. Skitbra och hållbart läder, bra sömmar, men som som ofta när det gäller sådana varor dålig kvalitet på nitarna. Ska nita om den och tror att den sedan kommer att följa mig många år. Perfekt storlek och under högst en tiondel av en riktig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s