Soligt London och sommarkostym

Under slutet av förra veckan fyllde jag år. Smått oväntat hade fru Mulliner dagen till ära ordnat oss en londonresa, med avfärd följande morgon. Det var soligt och varmt men ingen tryckande och jobbig storstadshetta som annars kan råda så här års.

I vanlig ordning en avslappnande tur som resulterade i sannolikt några mils promenerande på gator, i butiker och tunnelbanesystemet.

För många av oss som varit i London förr, och som är förtjusta i slipsar och andra accessoarer, är Tie Rack sannolikt en bekant butik. Utöver slipsar, flugor och mängder av manschettknappar, säljs även klädborstar slipsgalgar, scarves och diverse annat trevligt.

Två fynd i butiken denna resa var saker som letats efter tidigare. En förvaringsbox av läder för manschettknappar. Hittills har en av byrålådornas utrymme fyllts av en samling löst liggande manschettknappsaskar, som inte bara tar plats, utan också gör det lite svårt att överblicka de olika knapparna.

Vidare en en tunn ljust lila halsduk med ett diskret paisleymönster i dova mörka toner, gjord i en lätt ull och linneblandning. Det kan ibland lätt se lite krystat ut med halsduk till kostym, särskilt sommartid, men under mopedfärder i skandinaviskt klimat är de för mig en (trevlig) nödvändighet i någon form året om.

Jag fastnade för dessa canvasskor sydda som ett par mockasiner. Då jag som tidigare nämnt ser sommarskor av denna enklare typ som förbrukningsvara, kunde jag inte motstå kombinationen klart turkost mot en djupt lila insida. Jag har en känsla av att denna skotyp kan dyka upp i svenska butiker till nästa sommar, om den inte redan finns idag?

Värd att återigen nämna, är butikskedjan Uniqlo, som säljer riktigt trevligt skurna plagg till bra pris. Kanske inte stället du skall gå till för att köpa en tweedkavaj som du tänkt att dina efterlevande skall kunna ärva.

Däremot är Uniqlo väl värt ett besök för bland annat inköp av stickade ulltröjor, bomullsbyxor av smalare snitt, men inte minst för sitt breda sortiment av enfärgade bomullsstrumpor. Förutsatt att du har en storlek kring 42-46, då de endast säljs i en storlek. Just nu fanns även en i mitt tycke riktigt trevlig dunfodrad väst att använda som förstärkningsplagg över eller under tröjor och jackor i höst och vinter.

För att avrunda en riskerat långrandigt tjatig kavalkad av butikstips och inköp, skall Barker Shoes på Regent Street åter nämnas. Denna gång för inköpet av ett par svarta cap toes inför ett bröllop vi är bjudna till nu i slutet av sommaren. Barker har för det mesta en riktigt fördelaktig reasektion, som i sammanhanget levererar fasligt mycket sko för pengarna.

Jag slits lite mellan att tycka att den inhandlade modellen är aningen rund och trubbig i utförandet, men är sedan i nästa stund övertygad att den tar sig helt annorlunda ut beroende byxbenet som faller ovanpå.

I mitt tycke ger skomodellen två olika intryck, dels till ett par välskurna något smalare byxben med en längd utan omfattande s.k. ”break” mot skolädret, ställt mot skorna till en bredare benvidd med frontveck på en rundlagd bärare, slag och full break. Nä, slut på spekulerandet. Här är pjucken i fråga.

Vi bodde vår vana trogen i området nära Victoria Station, där det finns ett stort antal enklare men oerhört bra och prisvärda hotell. Små matbutiker och pubar i närområdet och både Victoria och Pimlicos stationer inom en kort promenads avstånd gör området praktiskt. De långa raderna av vitputsade victorianska hus, varvade med små grönområden bidrar också starkt till en trevlig omgivning.

Mycket av tiden fördrivs som sagt med att ströva runt, ta fikapauser och läsa diverse engelska tidningar. Dagstidningar och annan press skrivs ofta med en skönt syrlig ton, på gott och ont.

Daily Mail, 1/8

Artikeln ur gårdagens daily mail är förhoppningsvis skriven med glimten i ögat, men kan lika väl vara på fullt allvar. Det finns en trevlig grupp av välklädda engelska män, men tyvärr är de en i sammanhanget mycket liten del då det också finns hisnande mängd med ett helt annat stilideal, där flip-flops mycket väl kan anses som ett bättre alternativ till läderskor sans socks.

Nyligen hemkommen och starkt inspirerad av artikelförfattarnas förmodat snusförnuftiga förakt mot den strumplöse Cameron, samt driven av det faktum att solen givetvis kom även hit till sverige då semestern gått mot sitt slut, kunde jag inte göra annat än att lämna strumporna i byrålådan i morse.

Och till sist, höll jag helt och hållet på att glömma denna londonresas soundtrack: ”Philly Regrooved 2, Tom Moulton Remixes”, som uppenbarade sig likt en blixt från klar himmel vid ett besök på HMV. Det absolut givna titelspåret blir nummer nio ”Put Yourself In My Place”.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Soligt London och sommarkostym

 1. Goretexmannen skriver:

  Hur många hejdade dig på vägen till jobbet för att tala om att du glömt ta av dig skoskydden? 🙂

 2. Trevligt reportage, sugen man blev på ett London-besök!

 3. Stefan skriver:

  Bra tips! Jag ska besöka London i mitten på september tillsammans med en god vän. Han lever i föreställningen att det enbart blir pubar och fotboll men jag smider planer på att visa honom Jermyn Street m fl intressanta platser. Nu inkluderar det även Tie Rack!

 4. Johan skriver:

  Ja. Skorna alltså. Där snackar vi självkänsla att beundra!

 5. Kokie skriver:

  Håller med om de härliga strumporna på Uniqlo, och gratulerar till en halsduk som gör mig aningen avundsjuk. Jag köper resonemanget med de färgglada canvas-mockasinerna, men de passar knappast till någon kostym. Däremot är de utmärkta till sommarklädsel. Nu när reasektionen på Barker kom på tal vill jag passa på att tipsa om ett besök på Church’s outletbutik på Bicester Village utanför Oxford där jag kan garantera minst ett fynd. Det tar ett par timmar men väl värt färden.

 6. MickeS skriver:

  Med de där skorna kan du ta jobb på kirurgen vilken dag som helst. EPIC

 7. Dandy skriver:

  En sen gratulation till inläggsförfattaren!

  @MickeS – tack för dagens skratt 🙂

  @ Blue Canvas Shoes – I’m mesmerised… truly mesmerised… På något udda vänster så fungerar det nästan. Lite som röda eller gröna byxor… Fast å andra sidan så gillar jag en liten nypa excentricitet i ett i övrigt nedtonat sammanhang.

 8. R skriver:

  ”Philly Regrooved 2, Tom Moulton Remixes”

  Trevligt! Trodde nästan att jag var den enda som intresserade mig för BÅDE klassisk herrstil OCH svart soul/funk/disco från 70- och tidigt 80-tal… Bra smak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s