Sommarinspiration Nordafrika 2011

Vår vana trogen, åkte vi i familjen Mulliner även denna sommar för att få några veckors sol och värme i Tunisien. I år ett land med ”Yasmine”-revolutionen i färskt minne. Dock är de synliga spåren oerhört få, och inte så lätta att se om man inte varit i lande många gånger tidigare.

Ett tydligt tecken efter revolutionen är det ganska kraftigt minskade antalet poliser på gator och torg. Tidigare hade Ben Ali ett större sommrresidens i staden, varför han även såg till att polisövervakningen också var väl tilltagen.

Ett av de annars ganska få spåren idag är just Ben Alis hus. En nätt liten stuga i tre plan på några hundra kvadrat. Våra taxichaufförer stannade gärna utanför den raserade muren, och berättade stolt hur stadens invånare ganska omgående under revolutionen bröt sig in och tackade för år av mord, förtryck och hänsynslöst styre.

Fasaden har sprayats med diverse slagord, och fått en omfattande restaurering medelst murbräcka och brandbomber. Insidan hade till synes getts en mer minimalististisk känsla a’la plundring. Tyvärr missade jag helt att fotografera det hela.

Annars patrullerar en militärhelikopter lite symboliskt stadens luftrum några gånger per dag.

Vi hamnade för första gången just i Tunisien via en billig resa under studietiden, och har med åren fattat tycke för härliga stränder och en avslappnad atmosfär.

Detaljkontroll inresa

Vita stränder

Att shoppa i Tunisien innebär för det mesta ett hav av dåliga märkeskopior från Kina, sålda i hysteriska medinor. Försäljare som på fullt allvar tror att de kan lura dig att det är äkta vara är lite exotiskt någon timme vid första besöket, men blir sen bara tröttsamt. Det är dock inte för shopping man åker till landet.

Vet du vad du skall leta efter finns dock möjligheter att hitta exempelvis riktigt fina mattor, samt billiga lädervaror som ibland håller hyfsad kvalité.

Några bilder nedan syns resans mattinköp. Efter lång diskussion med butiksinnehavaren om vilken färg, form och utförande jag verkligen var ute efter, hämtades den lilla mattan från butikens kontor.

Väl använd, helt av siden med en hyfsat god knuttäthet (250’/kvm) fick jag köpa den till ett pris jag själv är helt nöjd med. Vid dessa affärer är det precis som en av våra mer rutinerade läsare säger vid exempelvis klockköp på nätet, Caveat Emptor, köp säljaren.

Kan du vid ett mattköp visa att du har åtminstone någon slags koll på vad som innebär kvalité, blir diskussionen och även förhandlingen om priset därefter.

I Tunisien tar man sig bäst fram med taxi, som via taxameter praktiskt taget är gratis. Efter 21 på kvällen råder kvällstaxa. Valutan i landet kallas Tunisiska Dinarer och är en stängd valuta, vilken således inte får föras ut ur landet. Växelkursen idag är ca 5 SEK på en DT.

Några veckor i Tunisien ger gott om energi, men också en hel del inspiration. Färger, former och ett underbart skymningsljus väcker många tankar och idéer.

Ibland rycks man kanske med aningen mycket i stämningen, som exempelvis i ett inköp av en högst färgglad pashminasjal som till sensommaren och tidig höst skall få trivas ihop med kostymer och rockar i blåa, bruna och gråa toner.

Avslutningsvis, några bilder för att förmedla känslan och vad resan erbjöd. Avnjuts bäst till toner från Radio Tataouine.

Inför promenad

På armen

Tunn scarf

Ca 70000 sidenknutar

Natt

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Sommarinspiration Nordafrika 2011

 1. Katarina skriver:

  Härliga foton!

 2. Tack för det inlägget, intressant läsning och fina foton.

 3. Erik skriver:

  Ser fantastiskt ut. Jag har alltid haft en väldigt romantiserad bild av Nordafrika (det kan säkert tillskrivas filmer Casblanca). Det hade varit småkul att se författaren i ett sammanhang liknande detta för att komplettera bildserien:

 4. FO skriver:

  Är det möjligen tonicvatten i flaskan? Om så är fallet undrar man givetvis om även gin gick att inhandla.

  • Archibald skriver:

   Schweppes. Gin finns på hotellen, klubbar samt säljs i ett sparsamt utbud i sällsynta vin och spritbutiker.

 5. markgreven skriver:

  Trevligt inlägg med fina bilder. Nordafrika är ju alltid speciellt. Tack för den påminnelsen…

 6. baboo skriver:

  Är inte jätteimponerad av Tunisien. Har varit på lite olika ställen under min vistelse där, och måste tyvärr säga att jag inte är speciellt imponerad. Kanske hade just jag otur, kanske hade de otrevliga människorna en dålig dag. Hur som helst otur, i ett övrigt väldigt fint land.

  • Archibald skriver:

   Min upplevelse är att de värsta personerna gärna flockas där det fins turister. Ett inslag man nästintill ohövligt måste nonchalera på Gayle och I butiker. De genuina tunisierna är ofta gästvänliga och trevliga.

   • baboo skriver:

    Kanske borde jag ge det en chans till? Det var mycket vackert att strosa runt i Kartago bland villorna och promenera längs Rue Dag Hammarschiöld. Har varit i en turistort i Turkiet också och det avskydde jag med, men nu blir det en tur till Istanbul i fyra dagar, man måste ju ge det en chans till.

   • Archibald skriver:

    Begreppet ”tunisisk stadard” är sedan många år inarbetat i familjen Mulliner. En måttstock man med tiden lär sig sätta sina förväntniningar utefter, gällande det mesta i landet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s