Vilka löper som Kenyaner?

…Jo. Folk infödda i Kenya.

För att följa upp gårdagkvällens inlägg om löpning: Lunchens 11km gick på vanliga löparskor med en dämpning som, i jämförelse med gårdagens små tåförsedda neoprenöverdrag från Vibram, nära nog skulle kunna mildra fallet av en elefant från hög höjd.

Och nog tycker jag de dämpade skorna bannemig är oerhört mycket bekvämare att springa i. Visst kommer jag att ge ”barfotaskorna” ytterligare provturer då det är roligt med variation, och fortfarande lite spännande.

Jag är givetvis också medveten att de kräver en lång och målmedveten inkörningsperiod, ett helt omarbetat löpsteg, invänjning av muskelgrupper… Innan man kan uttala sig om det är skönt eller inte.

Just idag känns det dock som att änglakörerna till barfotaskornas lov, ännu inte riktigt sjungit upp för att ens kunna ta ton. Om de ställs mot traditionella dämpade skor.

Åter till Kenyanerna. En barfotalöpningsevangelist jag sprang på förra veckan använde kenyanska marathonvinnare som målande och i sitt tycke perfekta exempel på barfotalöpningens förträfflighet.

Finns det egentligen någon som helst likhet mellan svenska motionslöpare, och de kenyanska marathonmaskinerna?

Jag menar, är det inte som att försöka dra paralleller mellan handsydda skor från John Lobb och skopunktens limmade plastalster från ”Gyllene Gripen”? Finns det någon svensk löpare som tränar med de kenyanska löparnas fysiska, praktiska och geografiska förutsättningar?

Sviterna från gårdagens testrunda om 20 minuters asfaltslöpning, med endast ett tunt lager gummi under fotsulan? Inga nämnvärda. Det tog lite mer på vaderna, och då jag i slutändan av passet blev litte tröttare i de musklerna, började även hälen att sättas ned lite för hårt. Det känns lite idag, men inget besvärande.

Tiden som sagt utvisa om tjusningen infinner sig, eller om jag fortsätter att använda vanliga löparskor.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Vilka löper som Kenyaner?

 1. FO skriver:

  Om du ger upp så finns det alltid plimsollskor. Det måste väl vara en av de få gymnastikskor som inte ser helt anskrämliga ut? Finns det andra så emottas tips tacksamt.

 2. Alistair skriver:

  Vad har hänt?
  Har TDC blivit ett ortorektikerforum? Jag känner mig både obekväm och förvånad över detta märkliga ämnesval. Det får inte fortsätta länge till för då tappar jag intresset. Don’t be boring. Please.

  MVH
  ~Alistair

 3. Steve skriver:

  Äsch, du analyserar för mycket. Spring i det som känns skönast och är roligast. Det är då man får ut maximalt av sin träning. Personligen föredrar jag dock att springa på det vis kroppen är konstruerad för, mao fram/mellanfotsisättning, kortare steglängd samt tyngdpunkten under kroppen. Precis som mina döttrar på 2 och 5 år gör då de inte har plastpjäxor på fötterna som mer eller mindre tvingar fram en onaturlig hälisättning. Jag inbillar mig även att detta är skonsammare för kroppen och orsakar färre löprelaterade skador.

 4. Steve skriver:

  För att svara på din fråga, ”Vilka löper som Kenyaner?” – Alla som inte har skor som tvingar en att löpa annorlunda.

 5. Marcus skriver:

  Får man i all ödmjukhet rekommendera två saker i detta mycket intressanta ämne, så rekommenderar jag att för det första ”växla ner” till barfotaskor av tex fivefingers via ett par sk racer skor, tex asics gel ds racer. Lätta tunna skor men ändå med lite dämpning, så att du fortfarande kan springa lite längre, men de gör det lättare att ha rätt teknik.
  För det andra så skippa asfalt, spring i skogen, eljusspår eller grusväg. Ett mjukare underlag som skonar kroppen. När du väl springer asfalt sen så kommer det kännas otroligt lätt!

  Vill du ha inspiration så tycker jag Jonas colting en bra källa.

  För övrigt anser jag att slalompjäxan Asics gel kayano är en styggelse och ska inte användas till seriös löpning. Samt att även när det gäller löparskor får man vända sig till England för rimligare priser.

  Vänligen
  Marcus

 6. markgreven skriver:

  Håller med Alistair ! Är detta verkligen ett drönarämne. Känner mig främmande till det mesta av aktivitet som innebär alltför omfattande svett… En stilla promenad i eftertankens tecken leder minst lika långt!

 7. Mästaren skriver:

  ”Är man tillräckligt intelligent behöver man inte idrotta.”
  Ja ett citat från Sten Broman – var bara tvungen

 8. JP skriver:

  Jag känner mig heller inte helt bekväm med dessa löparrelaterade inlägg. Ser hellre att ni skriver om guldkornen i Tyrwhitts rea eller något liknande, ullkostymerna för £199 ser exempelvis trevliga ut.

  Har dock förståelse för att ni kanske tröttnar på att skriva om liknande saker hela tiden, det är ju naturligt.

 9. Admiral von Schneider skriver:

  Jag skulle gärna se ett inlägg med lite tips när det gäller att handla skor på nätet. Det jag är intresserad av är särskilt vilka siter som ni har bra erfarenheter av, och eventuellt om det är någon man ska akta sig för. Någon form av storleksguide för olika märken kan också vara intressant, så man inte köper sin vanliga storlek och märket sen visar sig vara mycket mindre eller större i storlekarna än normalt.

  (Med skor menar jag i det här fallet varianten i läder, inte diverse sportredskap avsedda för fotmontage)

  • Archibald skriver:

   Då föreslår jag att du omgående börjar med ett besök hos Herring Shoes. En diger sammling skor av bra fabrikat, till bra pris ,levererade med god service. Vi frågor nför eventuellt köp är du varmt välkommen med ytterligare frågor.

   • JP skriver:

    Jag kan bara hålla med HS förträfflighet. Undertecknad har handlat där flera gånger, alltid med förstklassigt resultat och utmärkt service. Leveranserna sker hem till dörren med bud.

    Jag rekommenderar regelbundna tittar på deras ”clearance”, där de rear ut vissa modeller, den uppdateras kontinuerligt. Det handlar ofta om utgående sortiment eller andrasortering, skor med minimala kosmetiska fel. Där finns det trevliga rabatter att hämta.

    Glöm ej heller att vid eventuellt köp kolla in denna länk, (tvådelade skoblock i cederträ utan kostnad) : http://www.herringshoes.co.uk/images/askandy/herring_shoes_aa_home.jpg

   • Admiral von Schneider skriver:

    Mycket trevlig sida. Jag har sneglat en del på Loake 1880, något man ska tänka på där när det gäller storlekar eller annat? För de flesta skomärken jag har testat så brukar storlek 42 funka för mig, och mina fötter är nog något åt det smala hållet, inte extremt smala dock.

    Några erfarenheter av Herring’s egna skor?

   • Archibald skriver:

    För en storleksreferens drar jag stl 10 i Loake, och har 44 i eur storlekar. Ang HS egna skor har jag ingen egen erfarenhet, men bara hört bra saker om dem. Gissar att de ligger ungefär i linje med Loakes standardutbud kvalitetsmässigt.

   • Admiral von Schneider skriver:

    Nu har jag gjort mitt första inköp från herring shoes. Fungerade utmärkt, och som JP rekommenderade så köpte jag storlek 8, blev helt rätt.

    När det gäller ask andy koden så gäller den bara om man köper Herring’s egna skor, ej Loake osv. (frågade detta innan beställning)

  • JP skriver:

   Själv har jag 42 som svensk storlek, och 8 i Loake 1880 samt Herring’s. Jag skulle rekommendera att köpa 8 även i ert fall, herr Admiral. Gällande Loake så är 1880-linjen den enda som kan rekommenderas, det är deras klart bästa skor. Satsa inte på de billigare linjerna.

   När det gäller Herring’s egna skor så är min erfarenhet följande;

   Graduate Collection – billigast, inte överdrivet hög kvalitet, ej gjorda i England. Tveksamt om de är prisvärda, lägg istället till en slant och välj ->

   -> Classic Collection – jämförbara med Loake 1880, görs också i stor utsträckning av just Loake. Prisnivån är också i nivå med 1880-linjen.

   Sedan finns Premier Collection, ytterligare steg uppåt i kvalitet (samt pris), dessa har jag dock inte testat (ännu).

   Läs gärna denna artikel innan köp också, även om den är något förenklad håller jag nog med om det mesta : http://manligheter.se/2011/01/24/skotrappan-manligheters-guide-till-randsydda-skor/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s