Tillbaka till naturen…

Jag har lyckats upprätthålla löpträningen i hyfsad omfattning en lite längre tid nu. De senaste månaderna har jag med en ökande nyfikenhet hört allt mer om barfotalöpning i en mängd olika sammanhang.

Som med de flesta nya idéer jag själv är lite intresserad av, är det de mest positiva rösterna som fastnar bäst i minnet. Den senaste veckan vid ungefär tre olika tillfällen.

Idag föll det sig sedan så att en bekant hade ett par Vibram Five Fingers, som efter en tid visat sig vara fäö stora för honom, varpå jag erbjöds att låna dem för att ge det hela ett försök.

Känner jag mig själv rätt, kommer jag troligtvis min vana och dåliga tålamod troget att löpa på tok för långt, med alldeles för kort övergångsperiod efter de mastodontdämpade Kayanos barfotatänket skall efterträda.

Eller så håller jag mig kvar vid vanliga skor, utan någon övergång alls. Det skall bli intressant att se.

Det här inlägget postades i Reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tillbaka till naturen…

 1. Steve skriver:

  Väkommen i klubben. Själv har jag helt gått över till minimalistiska/”barfota”-skor. Springer uteslutande i Nike free 3.0 samt Merrell Trail Glove. För mig började det, som för så många andra, att jag läste Christopher MacDougalls ”Born To Run” och blev intresserad den vägen. Men efter att ha provat att springa fritt fanns det ingen återvändo. Kände mig som ett barn på nytt! Löpkänslan är helt otrolig och det är idag helt uteslutet att splinga med pjäxor på fötterna. Men ett varningens ord, TA DET LUNGT! Mycket försiktigare än du tror och så ännu lite försiktigare.

  • Archibald skriver:

   Provade nyss 20 minuter asfalt på känn. Kortare löpsteg med högre frekvens. Skall sätta mig in i teorin lite bättre. Boken du nämner kanske blir en bra start.

 2. Erik skriver:

  Vet inte jag… De känns farliga för mina bortskämda fötter. Borde krävas en lång invänjningsperiod innan man vågar löpa fullt ut med dessa. I synnerhet på asfalt. Är känslan allena skäl nog att byta?

 3. Gustav skriver:

  Vad är den påstådda fördelen med dessa ”skor”?

  • Archibald skriver:

   Som jag fått det förklarat: Att istället för med hjälp av en sko styra upp löpsteget, anpassa det egna rörelsemönstret. Stötdämpningen skall hanteras av de egna musklerna som successivt byggs upp, istället för av en tjock sula.

   Löpning med skor med kraftigt dämpad sula, skapar ett egentligen onaturligt löpsteg som gör att knän och andra leder tar mycket större last/mer stötar då man lägger större delen av kroppstyngden på hälen. Om då sulan är lite felanpassad, eller ger dålig stötdämpning, kan skador uppstå.

   Ja. Jag tror nog det krävs lång invänjning och varsamhet. Gårdagens provtur fungerade dock bra. Valet av det hårda underlaget var medvetet. Det jag upplevde var att då vaderna tröttnade, tenderade jag åter att lägga mer tyngd på hälen som med vanliga skor.

   Övergångsperioden omfattar troligtvis anpassning av löpsteg och invänjning av mer last på andra muskler än tidigare. Fördelarna, kroppsligt natuligt skapad stabilitet, som inte beror på en skosulas uppbyggnad.

   Därmed inte sagt att jag kommer att övergå till skotypen. Det är än så länge mer bekvämt att förlita sig på traditionella skor. Dock kommer jag att fortsätta att prova, som rolig och trevlig variation.

   Summerat tror jag det som med allt annat hänger mest på egen övertygelse. De som verkligen vill och tror på tekniken, blir bra på det. De som gör det för att man ”ska”, men inte vet hur, varför eller är riktigt övertygade, kan troligtvis lyckas mindre bra.

 4. Ping: Vilka löper som Kenyaner? « The Drones Club

 5. Eric skriver:

  Testa att springa på mjuk mark t ex: skogsstigar eller liknande. Springer själv lite då och då med ett par gamla adidas x-country. Dock klarar jag inte av att springa på hårt underlag som sten eller asfalt, att jogga på asfalt/gångstigar med vanliga löparskor tycker jag är för tråkigt. Men tänkt på att ta det väldigt lugnt då det är väldigt lätt att sätta en fot fel om man inte är fokuserad. (Var själv nära på att slå ihjäl mig i ett fall första gången jag provade.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s