Studentpresent sista minuten: Klocka

Vi har fått en hel del frågor om studentpresenter och tips om sådana. Jag svarar gärna som mänga gånger förr att ett armbandsur är en mycket bra present. Dock är det ganska sällan köparens presentbudget tillåter till ett automatiskt kvalitetsur från de klassiska schweiziska tillverkarna. Därför vill jag lyfta fram några alternativ som anger tiden lika snyggt och säkert, utan att kosta en mindre förmögenhet.

Vill man fortfarande sikta på ett automatiskt urverk av bra kvalité, är mitt och många klockkännares bästa tips klockor från Seiko. En riktigt trevlig variant som är av en lite grövre sportmodell, gjord helt i stål och av en väl beprövad design är deras SKX007. Absolut billigast hittas de på nätet, där engelska eBay troligtvis är det bästa stället att leta. Med lite googlande kan de även återfinnas i svensk webbutik. Billigare än i affär, men dyrare än eBay.

Seiko SKX007

En trevlig uppstickare bland quartzklockor, det vill säga batteridrivna klockor, är svenska Daniel Wellington. Smidigt tunna och i mitt tycke riktigt snyggt utformande kostymklockor. Roligt är att de faktiskt levereras på natoband i glada färger. Byt lätt ut armbandet till ett av svart eller brunt krokomönstrat läder, och klockan får en mer formell framtoning. Just nu kan du via rabattkoden ”Drones” få 15% studentpresentsrabatt hos DW.

DW Classic Cambridge

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Studentpresent sista minuten: Klocka

 1. Gustav skriver:

  Jag gillar verkligen klockan från Daniel Wellington, samt idén att ha utbytbara armband! Dock hittar jag inte ovannämnda ”krokomönstrat läder” på deras hemsida utan endast tygbanden. Var kan jag hitta dessa läderband till DW-klockorna?

  • Archibald skriver:

   Tror inte de har några egna varianter i dagsläget. Det finns dock bra och mycket prisvärda läderarmband från Hirsch hos de flesta urmakare.

   • NS skriver:

    Kollade lite på Hirsch igår och ett armband i riktigt krokodil eller aligatorläder lockar, dock är man inte så sugen på prislappen på 1700 (cirka, har jag för mig), men good lord va snygga de är!

 2. Alistair skriver:

  Skulle jag satsa på en nytillverkad, schweizisk automat på lågbudget så skulle jag utan tvekan satsa på en Tissot Visodate 1957.

  Mycket klocka för pengarna (<5' SEK) med klassisk, tidlös design och ett helt OK ETA urverk. Med det snyggt "lagom" konvexa safirglaset så ser det nästan ut som ett vintage plastglas… (vilket är 10 ggr snyggare än dagens moderna safirglas).

  Helrätt och modellen funkar till det mesta. Själv valde jag matt silvertavla men den svarta är även den helt OK. Gulddoublén skulle jag dock undvika även om det sägs att PVD skall vara urstarkt. Jag är skeptisk…

  http://www.tissot.ch/mod_collections/action_getsubfamilies/colid_0006/famid_0111/refid_T019_430_16_031_01

  MVH
  ~Alistair

 3. Cyril skriver:

  Hett tips i klockdjungeln om man är fattig: Vostok gör helt OK automatiska ur för 1500-4000 SEK ungefär. De ryska urverken är, så klart, knappast lika bra som schweizarnas men å andra sidan ur-billiga om uttrycket tillåts.

 4. daniel. skriver:

  Nu är vi inne på mitt favoritområde. Tycker helt klart du har vettiga förslag i budgetklassen.
  Men jag tycker nog ändå man kan lägga på några hundra och få schweizisk kvalitet. Ta Wellington-klockan t.ex, som jag iofs tycker skönt preppy-snygg, nöjer man sig med quartz så får man en Tissot eller Certina av klassisk typ för bara några hundralappar till.

  Nu kanske Tissot och Certina låter lite gubbtråkigt men med natoband så kan man få dem minst lika tuffa som DW-klockan. Fast med schweizisk kvalitet istället för citizen-verk (iofs inget fel i citizen men ändå).

  Eller så satsar man på vintagemarknaden för mekaniska ur – för 1000-2000 kronor kan man få en väldigt fin äldre Omega, som också är skitsnygg på natoband.

  Har man dock en budget på absolut max 1000 kronor går det ändå att hitta finfina mekaniska vintageklockor från t.ex ovannämnda Tissot eller av mindre schweiziska tillverkare som dog under quartzkrisen. Eller rentav äldre Longines, som gjorde en hel del übersnygga klockor på 50-60-talet.

  Om man tvärtom är hyfsat lyckligt lottad och har en budget på säg upp till 5-6000 kronor så blir möjligheterna enorma – iaf om man håller sig till begagnat- eller vintagemarknaden. Vill man ha nytt till det priset så rekomenderar jag antingen Tissot Visodate, som nämns ovan, eller att ta en titt på lite mindre schweiziska märken som säljs på urtid.se.

 5. Niclas skriver:

  Daniel: Intressant med någon som är kunnig inom ämnet. Jag är alldeles grön på fältet. Har nyligen ärvt en gammal Ricoh, vilket vad jag förstår egentligen inte är mycket att ha, men estetiskt tilltalar den mig.

  Jag är ute efter ett stilrent, tidlöst kostymur. Personligen uppskattar jag verkligen välklätt, enkelt och stilrent både inredningsmässigt och klädmässigt. Jag tänkte brunt läderband, smal och minimalistisk klocka. Tänk danska designklassiker och stilen på klockan är något liknande.

  Vad skulle du rekommendera på vintage-marknaden för femtusen kronor, mer eller mindre?

  • Alistair skriver:

   Jag tar mig friheten att komplettera eventuella råd från Daniel med att säga att Omega för runt 5 000 ger mycket vintage för pengarna.
   Det finns många vintage Omega Seamastermodeller på den svenska marknaden, det verkar ha varit Klockan med stort K i 50-60-talssverige.
   Hellre än Seamaster så skulle jag söka efter en ”Constellation”, ett Omegaur med en osedvanligt hög kvalité på själva urverket (den har t o m något så exklusivt som en s k svanhalsregulator) är 60-tals varianterna på nämnda modell.
   Snyggast är Constellations med s k ”Pie-Pan”urtavla. En ”guld på stål” i hyfsat skick kan du hitta för 3 500-4 500 SEK. I rostfritt stål eller i guld så blir det andra priskategorier.
   De stiger sakta men säkert i värde, speciellt de i väldigt gott skick. Jag anser att för den kvalité man får så är dom idag hyfsat undervärderade.

   En rik källa till kunskap finns här: http://omega-constellation-collectors.blogspot.com/

   MVH
   ~Alistair

 6. Erik skriver:

  Till alla som bor i Stockholm vill jag varmt rekommendera en affär på roslagsgatan 22 i vasastan, där jag nyligen besökt och inhandlat en klocka. En äldre herre som verkligen lever för gamla urverk, mycket kunnig och trevlig. Han har mängder med gamla klockor (många fler än de på hemsidan). Verkligen värt ett besök!

  http://www.gamlaklockor.se/index.html

 7. Niclas skriver:

  Tack för tipset, Alistair! Klockan var verkligen vacker, och ganska precis vad jag letar efter. Jag bubblar dock av frågor, men det verkar välkommet, så jag kör på.

  Var hittade du priset? Jag har letat på ebay.co.uk, chrono24 och Blocket, men hittar inget så billigt som 3500-4000kr.

  Var föredrar du att inhandla vintageur överhuvudtaget? Jag känner mig osäker på att kunna kontrollera äktheten och är till viss del rädd för att bli blåst över ebay. Dessutom var det lite oroande att det första som kom upp på bloggen om klockan var falska ebayklockor. 😮 Finns det någon sida som är att föredra?

  Har du något annat tips på några prisvärda modeller? Har upptäckt Universal Geneve och måste säga att jag älskar den stilrena designen.

  Tack för all hjälp. Det är oerhört uppskattat.

  • Alistair skriver:

   Hej Niclas,

   Det är absolut inga problem att hitta en hyfsad ”Pie-Pan” under 5 000 SEK idag, tro mig. Lite tålamod och arbete från din sida så hittar du en till sist. Förvänta dig dock inga snabba underverk på Ebay eller Chrono24 (mer om dessa källor nedan). Det finns många källor på nätet men ett av de svenska ställen man (fortfarande) kan göra riktigt bra fynd är fortfarande http://www.kaplans.se.

   Man kan självfallet fynda på Ebay och Chrono24 men det är svårare och man måste veta vad man gör. Många lycksökare och lurifaxer härjar där så som nybörjare skulle jag vara EXTREMT försiktig.
   Dessutom är min uppfattning att man i alla fall på Chrono24 ofta ligger i överkant på prissättning. Grejerna må vara äkta men man måste se upp med detaljerna. Är verkligen priset motiverbart med hänsyn till skick? Är modellen verkligen sååååå sällsynt som säljaren påstår? Är objektet verkligen 100% OK?

   Mitt främsta råd är att innan du köper klockan så måste du ”köpa säljaren”. Du måste vinnlägga dig om att säljaren verkligen är OK. Är denne 100% serviceorienterad och ärlig mot dig? Svarar denne på alla frågor? Skickar denne bilder på din begäran? Finns det relevant proveniens?
   Det finns bättre och sämre forum för klockförsäljning och Ebay samt Chrono24 är inte på min topp 10 lista. Med det sagt så vill jag även framhålla att du faktiskt KAN göra riktiga kanonfynd på båda dessa forum men det är något av en konst…

   Om du vill komma till en nivå där du vill kunna lita till din egen förmåga att hitta bra och framförallt äkta klockor så finns inga genvägar. Detta är en hobby som kräver tid och engagemang.
   Här det enda riktiga och hållbara tipset: Skaffa kunskap.

   Detta gör du genom att läsa allt du kan om det märke och de modeller du söker. Köp referenslitteratur eller/och titta på (och gå med i) de hängivna samlarsidor som finns på nätet. Identifiera experterna och ställ frågor men gör även din ”hemläxa”, ingen kommer att servera den viktigaste informationen på ett silverfat. Man får göra ”jobbet” själv… Lär dig detaljerna och vad som skiljer bra från dåligt. Detta tar energi och tid men är, tyvärr, det enda sättet.
   Jag har ett hyfsat välfyllt ”klockbibliotek” hemma och har lärt mig massor under drygt 20 år. Då har jag en ”mental verktygslåda” som gör att jag förmodligen har bättre tur än genomsnittet i att göra fynd. Det var nån golfare som en gång sa ”-The more I train, the luckier I get” vilket är väldigt sant…

   Med egen kunskap kan du lyfta blicken från de ofta osäkra och dyra källorna som finns på nätet. Mina absolut bästa fynd har jag gjort på auktioner (gärna ”bonnauktioner”) eller loppisar. Som exempel kan jag nämna att jag en gång hittade jag en Rolex Oysterquartz (utan band) på en loppis. Den avfärdades som otroligt nog som ”falsk” av den totalt okunnige säljaren eftersom sekundvisaren tickade (!). Jag protesterade inte utan lyckades tvärtom pruta 25 spänn från 200 till 175 kronor (ja, det är sant). Med det sagt så vill jag påstå att den den generella kunskapen om kvalitetsur hos allmogen är så låg att den största fyndpotentialen finns på dylika ställen. Detta är mitt hetaste men kanske inte enklaste tips…

   Det enda kruxet är som sagt din egen kunskap och erfarenhet.

   Visst, detta var snusförnuftiga tips men det finns inga genvägar (såvida du inte har någon bekantskap som har gjort ovanstående ”resa” och som du litar på samt är beredd att hjälpa dig).

   För övrigt är Universal Geneve riktigt fina grejer som många i Sverige turligt nog inte har riktig koll på. Sök gärna en gammal ”Polerouter” med microrotor. Modellen har en intressant koppling till flygbolaget SAS. Här är ett bra lästips på nätet: http://www.polerouter.de/index-english.htm

   MVH
   ~Alistair

   • daniel. skriver:

    Är bara att gratulera till fyndet med Oysterquartzen. Galet. Dock så borde ju lite av fyndet grusas av att den saknar länk, antar att den integrerade länken är svårt att finna på begagnatmarknaden. Iofs kan man ju låta ”skräddasy” ett läderband till den.
    Fynd i vilket fall! Till det priset kan t.o.m jag tänka mig en Oysterquartz 🙂

    I övrigt håller jag med om dina tips! Constellation med ”pie-pan” är jäkligt snygg och går definitivt att hitta till de priserna om man har tålamod…

 8. Alistair skriver:

  Daniel,

  Det gick (och går faktiskt fortfarande) att köpa komplett OQ länk (ref.17000B) via en AD, vilket jag gjorde. De är förvisso ”S”-märkta (sk ”service replacements”) men är ändå fabriksnya och fullt korrekta för modellen.
  Länken kostade förvisso en rejäl slant men i sammanhanget tyckte jag det, samt kostnaden för en service, var ”money well spent” och inte i närheten av vad en OQ hade kostat mig på den ”öppna marknaden”…

  Jag har några såna solskenshistorier i bagaget men givetvis balanseras de av de obligatoriska minorna man också ”måste” gå på.
  I slutändan går det väl ”på ett ut” kan jag tro…;-)

  MVH
  ~Alistair

 9. Erik skriver:

  DW Classic Oxford beställd, tack för tipset! Precis vad jag letat efter.

  PS. Rabattkoden ”Drones” fungerar ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s