Handväska

Plånbok, telefon och nycklar, bör ogärna proppas ned i byxfickorna, och absolut inte i dina kavajfickor. Vid svalare väder är jackfickorna en räddare. Ofta den enda.

När det nu blir varmare, är jackan ofta överflödig, varpå fickorna och dess förvaringsmöjligheter också försvinner. Gång efter annan går jag med händerna fulla av dessa saker jag inte vill fylla tillgängliga fickor med. Det håller inte. Jag behöver en väska.

Behovet har funnits ganska länge. Väskan skall användas på fritiden, och jag är ganska inställd på en variant av tote-modell. Ett perfekt alternativ för att enkelt stoppa ner och ta upp saker utan trassel. Här kommer dock en lustig omständighet på tal. Jag är man, och behöver en väska, som jag ska hålla i handen. Alternativt bära i en rem över axeln. Vad vill många kalla det då? Jo, manbag?!

Jag behöver inte något som kallas ”manbag”. Jag behöver en väska. Som jag troligtvis kommer att hålla i handen. En handväska, helt enkelt, eller? För all del, jag kan leva med att den kallas manbag, men tilltalas och roas bara lite extra av tanken att kalla den handväska, rätt och slätt. För det är ju egntligen vad det är. Önskemålet är en variant av djupt blått, grovt bomullstyg, med rejäla bruna läderdetaljer, gärna tanned i tonen.

En stryktålig men snygg möjlighet att samla plånbok, telefon, nycklar, kamera, men också diverse saker barnen Mulliner har för vana att lasta över på lämplig förälder. Den extra lilla koftan som det blev för varmt att ha på sig, osv. Nedan några tänkbara färg och formmässiga alternativ. Kom gärna med tips om vettiga förslag i samma anda.

För att avrunda detta konstaterande river vi av ett underbart gammalt ledmotiv, värdigt en man, med handväska.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Handväska

 1. Erik skriver:

  Jag tycker tote bags kan vara väldigt behändiga sommartid och har aldrig ens funderat över likheten med kvinnliga handväskor. För den som ställer sig skeptisk till denna väsktyp men ändå behöver avlasta sina fickor tycker jag en hederlig gammal skinnportfölj med axelrem (de åldras dessutom väldigt väl vid god skötsel) är att rekommendera.

  • Archibald skriver:

   Jag tycker bara det blir lite lustigt med ord som ”Manbag”, när det rätt och slätt handlar om en väska. Väsktypen tote bag är strålande och känns väldigt bra för ändamålet.

 2. Patrik skriver:

  Kan någon tala om var jag kan köpa väskorna i Malmö eller Lund (eller Köpenhamn)?

  Tack på förhand!

 3. Rikard skriver:

  Jag kör Sandqvists Herr Judit, blå. Larvigt nöjd. Går runt å tänker att stilen känns lite ”på-väg-till-varvet-i-Göteborg”-känsla. Att jag har sett någon i liknande modell hängades på min gamla farmors föräldrahem gör inte saken sämre…

 4. Ing. Nilsson skriver:

  Nej, jag har sannerligen aldrig kännt något märkligt behov av att traska runt med en fagbag. Skulle jag behöva transportera mer än portemonnaie, mobiltelefon samt hus- och ev. bilnyckel (vilket jag klarar galant med kavaj och byxa), söker jag mig till en rejäl men diskret portfölj met inskjutbara handtag så att den även kan bäras under armen vid behov.

  • Patrik skriver:

   Du kallar det ”fagbag”, men hur heterosexuellt är det att använda stavningen ”portemonnaie”?

   • Ing. Nilsson skriver:

    Touché! Jag ska genast anskaffa en rekorderlig sedelklämma för att undvika homovibbar framgent. Fast à andra sidan så är jag som väletablerad familjefar nog så säker i min sexualitet att jag även kan klar av en riktig bögslunga för pipor, cigarrer och passande tillbehör 🙂

    http://www.lederfuchs.de/shop/de/Ledertaschen/Handgelenktaschen/Handgelenktasche-Leder-BRANCO-Exquisit::108.html

   • Lord Pesherton skriver:

    Men herr Nilsson, det var väl en tämligen onödig formulering?

    Skulle mer än väl kunna tänka mig att spankulera varstans med exempelvis Sandqvists varianter. Tänk om den unge herren jag betjänades av vid mitt senaste bankbesök hade haft den goda smaken att hålla sina tillhörigheter i en dylik, istället för sina fickor. De fick en, de alldeles för långa byxorna åsido, välsittande kostym att bitvis anta gnagar/pelikan-appellerande former. Synd!

   • Lord Pesherton skriver:

    Avsåg naturligtvis den första kommentaren, men liksom vi sett vid budgivningar eller andra inlägg med tätt kommenterande så kan det ibland bli viss fördröjning på kommentarer. Humorn i det andra inlägget ses klart som förmildrande omständigheter 😉

   • Ing. Nilsson skriver:

    Lord Pesherton,
    Visst var det lite vasst, men samtidigt så måste jag tillstå att det för mig är en estetisk styggelse och jag ser hellre att jag slipper detta inslag i gatubilden. Icke desto mindre accepterar jag självfallet att det finns element som finner dessa väskor både tilltalande och praktiska, så….. ja, det var en självisk kommentar och benämningen förtjänare säkert heller inget skönhetspris, ehuru jag menar att just fagbag är tämligen vedertaget (en homofil vän yppade det i något nedsättande ton mot dennes älskare och önskade sig en mer ”bear”-aktig framtoning, vilken tydligen inte låg i linje med just handväska).
    Ergo: till de som känner sig kränkta, bjuder jag min uppriktiga ursäkt.

 5. peter skriver:

  Problemet med väskan är när den slarvas bort. Så är det katastrof när nycklar plånbok också vidare är försvunna på sam gång.
  Bättre att bära prylarna på sig trots allt

 6. Fredrik II skriver:

  Nä, den här väskan tilltalar inte mig ett dugg. Om det nu inte vore så att jag skulle vara på väg till stranden. För jag tycker nämligen att den ser ut precis som en strandväska. Eller möjligtvis en sådan som gamla tanter har när de går och handlar 😉

  Jag kör för tillfället på fick-lösningen. Absolut inte optimal, och än mindre så när det kommer till kortbyxor och piké. Jag har under vissa perioder norpat en av min frus gamla handväskor. Den är i en lite mer könsneutral tappning och fungerar alldeles utmärkt till just dessa prylar man ska släpa med sig. Eller för all del för de saker som behövs för en lunchcigarr på jobbet.

  Personligen letar jag oxå efter en lite stiligare handväska, men har inte hittat någon. Jag skulle nog vilja ha en i läder och av messengertyp (vet inte om det finns något bättre ord för det) med övergående lock. Som denna: http://www.manbag.com/product-AXIBLE.htm
  Men tyvärr har jag inte hittat någon till rimligt pris. Men skam den som ger sig!

 7. markgreven skriver:

  Det finns väl en del listiga lösningar både inom Barons och Chevaliers sortiment, kombinationer av läder och canvas förefaller hanterbara. I annat fall är det nog ”tyvärr” byxorna som gäller…
  Om man inte kan förvara det mesta i Land Roverns Chubby-box…

 8. Present skriver:

  Hej! Jag ska köpa studentpresent till min pojkvän som tar studenten snart. Jag tror jag har bestämt mig för manschettknappar och en fluga men vet inte riktigt hur de ska se ut. Han har redan ett par ganska enkla manschettknappar i silver och lite svart. Jag hade först tänkt köpa ett par till silvriga och gravera hans initialer men det kanske är tråkigt när han redan har ett par enkla silvriga? Vad tycker du? Har du några tips på manschettknappar och flugor? Känns som att du har koll på sånt här 🙂

  • Archibald skriver:

   Hej igen
   Som manschettknappar vill jag gärna rekommendera dessa. De passar bra till kombinationer med brunt beige och blått, och kompletterar då de knappar han redan har, vilka går i den mörkare färgskalan. Sen är det verkligen aldrig fel med ett far tunna rena silverknappar. Dessa är det mest lättkombinerade alternativet, och gör sig väldigt bra till det mesta. Ingraverade initialer kan göra sig bra, i mitt tycke.

   Gällande fluga, ska du köpa en som han skall knyta själv. Det kan vara lite trixigt innan man lär sig, men blir oerhört mycket snyggare. Den här flugan finns på samma ställe som manschettknapparna jag tipsade om först, för att förenkla ett eventuellt webköp.

   Lycka till!

  • laphroaigman skriver:

   Själv är jag väldigt förtjust i Skultunas manschettknappar, dock i lite högre prisklass än Archibalds förslag. De finns att beskåda på http://skultuna.com/category/5-cuff-links.html.

 9. Dennis skriver:

  Annars finns det ju varianter i Tweed, genast så mycket manligare! 🙂
  http://www.harristweedandknitwear.co.uk/shop_pages/HarrisTweedBags.htm

  • Fredrik II skriver:

   Ja, de var inte så illa 🙂 Gillade verkligen Annie Bag i slutet av sidan, precis den modellen jag letat efter. Förutsatt att den har ett innandöme som funkar. Tack för länken!

 10. Cyril skriver:

  Gärna väska, men inte denna modellen, är väl min inställning. Hellre något i brunt läder.

  För övrigt kan jag informera om att det där med manbag skiljer sig radikalt mellan länder. I öststaterna är det nästan kutym att var och varannan herre går omkring med en liten handväska med handledsrem eller liknande, ungefär som en necessär. Märkligt nog även då de är fritidsklädda.

 11. Lord Laphroaig skriver:

  Ack ja, problemet med fickorna kommer man inte ifrån. Själv hör jag till dem som regelmässigt fördärvar kavajens passform med plånbok, kalender, fodral för solglasögonen, mobiltelefon, tändare och ett etui för mina cigarriller. Jag arbetar hårt på att hålla nere tjockleken på plånbok (inte så svårt), kalender och telefon (vägrar klumpig stor ipod) men trots det borde jag, klädsnobb som jag är, bära mindre prylar på mig. Ändå kan jag inte få mig till att bära runt på en väska för dessa attiraljer, av tre skäl; det är lättare att stjäla en väska (eller ur en väska) än från ett plagg man bär på kroppen, det känns jobbigt att kånka runt på en väska när man inte arbetar och behöver bära papper i portföljen och, i ärlighetens namn, en känsla av olust inför att bära en ”bögslunga”. Plastrong bär jag gärna utan att känna mig det minsta homo men handväska känns i femininaste laget. Så för mig utfaller avvägningen mellan estetik och praktiskhet nog till skräddarkonstens nackdel.

 12. markgreven skriver:

  Till ”Lord Pesherton” vill jag bara svara, en luggsliten Defender så klart.

 13. Alistair skriver:

  Själv använder jag ”alltid” en Billingham Hadley Pro på fritiden.
  Eftersom jag mer eller mindre alltid har kamera med mig så har den en ändamålsenlig inredning men till det även ett klassiskt ”fiskeväska”-utseende i canvas och läder vilket tilltalar mig.
  ”Pro”-modellen har, förutom axelrem, även bärhandtag vilket kan vara praktiskt.

  Själva modellen är ju bekant och finns i en uppsjö av utföranden hos många tillverkare.
  Fördelen med Billingham är för mig att den även är ”moddad” för en mindre kamera.

  Den rymmer allt en gentleman kan tänkas behöva under en dag på stan eller på landet och uppfyller både stil-, form- och funktionskrav i alla lägen. Rymmer t o m en MacBook Air om det skulle behövas!

  http://www.billingham.co.uk/acatalog/Hadleys.html

  MVH
  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Den var väldigt lik väskan jag använder vid fisketurer. Ett mycket trevligt utförande.

   Funktionen jag nu söker, är en väska utan lock och spännen att lätt ta upp och stoppa ned saker i.

 14. Fläderblom skriver:

  Själv har jag en sådan här handväska. Den innehåller allt jag behöver till vardags.

  Ledmotivet till Den onde, den gode och den fule är ett fullkomligt briljant stycke filmmusik; Morricone när han är som bäst. Min favoritversion framförs av allas vår favoritukuleleseptett.

  Tote bag brukar för övrigt kallas kasse eller tygkasse på svenska. (Merriam-Webster: ”a large 2-handled open-topped bag (as of canvas)”).

 15. m. skriver:

  Filson. tyvärr e de ju lite knepigare att få tag på.

  http://www.filson.com/luggage/totes/-1019/

  de där sandqvist ses ju tyvärr lite väl ofta tillsammans med lite mer tvivelaktigt folk varför jag inte köpt någon sådan……

  är dock i stort behov av något liknande jag med då min baron tote nu inte längre har någon framtid med mig pga omfattande slitage….samt att det är dags att lämna bokbärandet för alltid.

 16. Stefan skriver:

  Ett tips i all korthet: Lotuff & Clegg har en del ruskigt tilltalande väskor, bl.a. några totes: http://www.lotuffclegg.com/categories/Leather-Bags/Tote-Bags/

 17. Andreas Karlsson skriver:

  För egen del hade jag gärna burit omkring på en väska med plånbok och telefon i etc. om inte problemet vore att är glömsk av mig vilket gör tanken till en omöjlighet. Tappa bort eller få en väska stulen med plånbok, nycklar och mobiltelefon vore verkligen katastrof. Jag fattar inte hur tjejerna lyckas med att alltid hålla reda på sin handväska.

  Därför siktar jag hellre på att hålla storleken på börs, nycklar och mobil nere så att de inte syns eller orsakar skada när de är i kavajficka/byxfickor.

 18. peter skriver:

  Håller helt med Andreas. Minimal storlek på de nödvändiga accessoarerna
  Som är absolut nödvändiga.
  Och att sprida ut dem på olika fickor. Det är den tryggaste kompromissen
  Det är även en gåta för mig. Hur kvinnor kan hålla reda på sina väskor
  Och bara glömmer pinsamheter efter besök.

  • Andreas Karlsson skriver:

   Peter, kan ha att göra med att tjejer tränas tidigt med handväska och att det därmed blir en stark rutin att hålla koll på den!

   Låter inte heller speciellt främmande att kvinnor är generellt bättre på den typen av tänkande. Alla kvinnor i mitt liv glömmer sällan saker och kommer ihåg minsta detalj som hänt och sagts!

 19. sr peter skriver:

  Andreas har troligen helt rätt i båda fallen
  En kvinna glömmer aldrig inte ens liten bortförklarar hårnål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s