Den kortärmade skjortan

År efter år hyllas pikéskjortan som en hörnsten i den klassiska sommargarderoben för män. Lika ofta väljer samma personer som lovordar den första, att sedan kategoriskt förakta den kortärmade skjortan. Jag frågar mig, hur motiverar man det?

Nej, kortärmade skjortor bör i mitt tycke inte användas med slips eller vid formella tillfällen. Däremot förstår jag inte hur man ena stunden hissar ett kortärmat plagg, för att i nästa stund tycka så illa om ett annat mycket snarlikt. Av princip, eller?

Jag vill därför återigen slå ett slag för den kortärmade skjortan som ett i mitt tycke mycket bra plagg för dagar då varmt väder motiverar lättare kläder. Den bör dock ha en passform liknande pikétröjans. Med andra ord tycker jag alla tältaktigt hemska varianter med vida ärmar ned till armbågen går bort, med besked.

Detsamma för shortsen som jag även i år verkligen tycker hör sommaren till. Rätt kombinerade och med vettig passform.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Den kortärmade skjortan

 1. Hank skriver:

  Jag tycker nog oftast att en vanlig ledig skjorta med uppkavlade ärmar är snyggare. Jag vet inte vad det är. Kanske är det så att många mäns överarmar inte riktigt gynnar helhetsintrycket. Det kan se hiskeligt turist-aktigt ut. Folk får gärna posta exempel på motsatsen.

  Shysta loafers dock!

 2. Christoph skriver:

  Innan allt annat, var finner jag dessa utsökta loafers?

  Ett vågat slag för den kortärmade skjortan, ett underskattat plagg som sällan ses på drönare. Finns det i överhuvudtaget en respektabel skjortmakare som tillverkar kortärmade skjortor?
  Det kan vara värt att ta sig en titt då graderna stiger sig allt högre.

  C

 3. Peder skriver:

  Varför är nästa alla kortärmade skjortor rutiga?

  • daniel. skriver:

   Jag TROR det beror på att kortärmade skjortor främst är fritidsklädsel – och av nån anledning så är de flesta skjortor som betraktas som fritidsskjortor just rutiga 🙂

   Och så är det ju ett bra sätt att försvåra för folk att få till Dilbert-looken med vit KÄ-skjorta med slips 🙂

   Tycker också det är värt att påpeka att en kortärmad skjorta alltid ska bäras utanpå byxorna – EJ instoppad.

   Det värsta är en vit kortärmad skjorta instoppad i ett par byxor/chinos. Det funkar ENBART om man har ett uniformsyrke.

 4. Hank skriver:

  Jag tänker bara på Dexter när jag ser kortärmade skjortor. Hela den erbarmerliga Miami-pastell-konkarongen…

 5. Martin skriver:

  Hittade loafern!

  http://www.bexley.com/Bexley/shoe-Melrose.-MOCPRD-EN.htm?blocReferrer=15469

  Kan i övrigt rekommendera Bexleys skoblock som du får för en billig slant, dock utan mässinknopp.

  • Mästaren skriver:

   Martin!
   Du verkar ha erfarenhet från Bexley. Hur är de? Kvalitet, storlekar, kundservice etc.
   Har inte riktigt vågat – det verkar för prisvärt.

 6. Markgreven skriver:

  En välsittande kortärmsskjorta i bra kvalitet och textur må så vara, men pass upp för kortbyxor som oftast inte kläder sin bärare. För litet eller för mycket skämmer alltid, så bort med trekvartsmodellerna och se upp så att byxorna sitter som byxor ska göra. Det är ju inte ”idrottsbyxor” som skall bäras till skjortan!

  • Archibald skriver:

   Ett bra och kompletterande påpekande om kortbyxorna. De skall sitta som vilka välskurna byxor som helst, och i mitt tycke ha en längd som slutar strax ovanför bärarens knä.

 7. Fahlström skriver:

  Christoph’s fundering är intressant tycker jag;

  ”Finns det i överhuvudtaget en respektabel skjortmakare som tillverkar kortärmade skjortor?”

  Jag själv tycker att utbudet är väldigt skralt, och alltsomoftast är de väldigt rymliga och med de hemska, långa ärmarna som slutar i höjd med armbågen. Det är väldigt synd, då en piké, trots att den är kortärmad, ofta blir för varm under sommarmånadernas varmaste dagar.

  Shorts är också något som bör väljas med omsorg. Jag håller helt med Archibald i att de ska ”sitta som vilka välskurna byxor som helst”. Längden är också väldigt viktig. Alltför många shorts är det där lilla för långa, så att de är nere och snuddar vid knät, och då ser det genast, i mitt tycke, ganska osmakligt ut.

  Som vanligt en väldigt smakfull outfit du plockat ihop Archie!

  /F

  • Mästaren skriver:

   Bäste Fahlström & Christoph,
   ingen aning om vad du kallar en seriös skjortmakare men Charles Tyrwhitt har ju några.
   Tycker att den kortärmade skjortan har sin plats – sommaren, ledigt. Linne är ett trevligt material. Personligen tycker jag hellre lite ledig än de alldeles för slimmade skjortorna man kan se på vissa av HM’s kunder.

   • Mästaren skriver:

    annars finns ju tailorstore etc om man vill undvika de vanliga rutiga kortärmsskjortorna.

 8. Sebastian skriver:

  Kortärmade skjortor är en styggelse, oavsett passform och utförande. Det är alldeles för mycket ”skolavslutning på mellanstadiet” över det hela. När man dessutom kan få samma effekt genom att kavla upp ärmarna på en vanlig skjorta så förstår jag ännu mindre varför den kortärmade skjortan existerar.

 9. Mästaren skriver:

  & aldrig slips

 10. Jonas skriver:

  Normalt blir jag väldigt frustrerad på människor som är överdrivet konservativa i stilväg, men vad gäller kortärmade skjortor ser jag ingen anledning till varför de i något sammanhang skulle vara att föredra framför pikén. Den är lika informell, har sämre funktionalitet och är sämre anpassad till sitt sammanhang. Dessutom tycker jag personligen att en piké utstrålar en mycket mer avslappnad elegans än skjortan, som känns som Carl Bildt i sångstudion; en som gör sitt vanliga jobb på bästa sätt men har hamnat på sorgligt fel plats. Ta kragen till exempel. Till kortärmade plagg bär man inte slips, vilket syns på pikékragen vilken är gjord för att vara informell och passa i uppknäppt utförande. Pikén är dessutom mer anpassad till de temperaturer det handlar om, och även om man skulle ha en skjorta som är lika lätt och sval som en piké av bättre kvalitet, så är den fruktansvärt mycket mer avslöjande mot de ibland oundvikliga svettdroppar som framkallas. Det är därför det är det klassiska golf- och tennismodet, som även fungerar perfekt i mer informella sammanhang.

  Dock vill jag poängtera att jag inte på något sätt fördömer den som skulle bära en kortärmad skjorta, jag ser bara inte någon vettig anledning till dennes val.

 11. daniel. skriver:

  Först vill jag tacka för en trevlig blogg som jag följer dagligen. Har dock ett jobb där klädseln är tämligen informell/casual, men jag finner ändå stort värde och nöje i att ändå försöka vara trevligt klädd med inspiration från det klassiska herrmodet även om jag har jeans/chinos och skjorta/tröja. Man behöver inte se ut som en slusk bara för att jobbet inte kräver kostym eller kavaj. Och eftersom jag inte är intresserad av trender så blir det (förhoppningsvis) en rätt traditionell stil med inspiration från anglo-italiensk casual wear och hederlig gubbe! 🙂

  Dock så finner jag här – och på andra mode- och stilbloggar att svenska män genomsyras av en ängslighet som är svår att förklara. Kanske inte lika tydlig hos bloggarna som hos dess kommentarer. Och detta gäller oavsett om det är herrmode av mer traditionellt snitt eller om det är trendmode.

  Ängsligheten ger sig bland annat avtryck i att man är livrädd att göra ”fel” – oavsett om det rör sig om man får bära kortärmad skjorta eller ej (”Vad står det i guiderna?”) eller vilka varumärken man får eller snarare INTE får bära (”tänk om nån vet att jag köpt en skjorta på Dressmann?”).

  Jag har en känsla av att en genomsnittlig brittisk gentleman ägnar ohyggligt mycket mindre tid att fundera på sådana saker än vad genomsnittlig svensk yngling med anglofil läggning gör.

  Likaså tror jag även att genomsnittlig italiensk ”sprezzatura” är betydligt mindre ängslig och har en betydligt större laissez-faire-attityd till stil än vad deras svenska lärljungar på exempelvis Manolo har.

  Men det där ligger väl i blodet och i vår uppfostran. Svenska män (nuförtiden) är uppvuxna i en tämligen bedrövlig stilmiljö och blir därför ängsligare när vi försöker efterlikna våra mer stilfulla europeiska kusiner.

  Nåja, detta var bara några små tankar från en ”long time listener – first time caller”. Keep up the good work, chaps!

  • Archibald skriver:

   En trevlig och genomtänkt betraktelse. Välkommen i diskussionen 🙂

   • daniel. skriver:

    Tackar! Jag har en förmåga att bli lite långrandig ibland 😀

    Jag glömde dock nämna att jag måste berömma den här bloggen för att våga se bortom varumärken, att man faktiskt kan se plagg här ibland från kedjor som t.ex HM eller rentav – hemska tanke – Dressmann. Det sistnämnda f.ö största tabut som verkar finnas…

    F.ö håller jag med om att kortärmade skjortor är grymt bra sommarplagg, föredrar själv Ben Shermans och Fred Perrys varianter..

   • Archibald skriver:

    Jag säger som jag alltid sagt angående Dressmann. De säljer mängder med skräp, men faktiskt också många vettiga plagg, framförallt skjortor och slipsar.

    Dock krävs ett frekvent letande för att urskilja dessa i det stora och som sagt mycket blandade sortimentet. Sen vill det till att deras S, M och L storlekar fungerar, vilket ytterligare minskar utbudet för många.

  • Jag hävdar bestämt att sålänge kläderna passar, ser snygga ut, sitter bra, känns bra och verkar vara av ok kvalité så ska man inte lägga allt för mycket vikt på märket.
   Jag varvar själv skojrtor från Babour med vanliga enkla skjortor från Dressman utan att skämmas för det. Faktum är att ingen skulle antagligen förstå att det är en dressman skjorta när man matchar den med en trevlig kavaj, rätt slips och ett par välsittande byxor.

   Går man runt och ojar sig över vad det är för märke på kläderna så blir det tydligt att man inte riktigt trivs i kläderna och därför så ser kläderna fel ut.

   Nu säger jag dock att man måste vara väldigt kritisk när man handlar på dessa kedjor, skulle aldrig få för mig att köpa nån kostym där. Men basplagg, absolut. Några vardagsskjortor, nån slips och några tröjor.

   Åter till ämnet… Kortärmad skjorta. Nä inget för mig.
   JAg vill ju använda slips eller fluga så då går det ju liksom automatiskt bort.
   Piké har jag aldrig gillat så det går bort det med.

   Så mitt knep på sommaren är nån lite tunnare bomulls skjorta eller en linneskjorta med uppkavlade ärmar.

   • Mästaren skriver:

    Visst! om det är snygga kläder av kvalitet spelar det ju ingen roll var de köps in. Personligen har jag tidigare köpt både underkläder, skjortor och Chinos ja t.o.m en kostym (i ett svagt stressat ögonblick) på nämnda dressman. Allt av usel kvalitet, riktigt usel kvalitet, därav tycker jag illa om just dressman!

 12. Rune Rebellion skriver:

  För varmare temperaturer är pikén för tjock för min smak och då kan det vara bra med långärmad skjorta som faktiskt ”skyddar” mot solen och på så sätt håller nere temperaturen.
  Känns som ett par välsvarvade armar (tillika axlar, bröst och rygg) behövs för att bära upp kortärmad skjorta.
  ”Stilighetsfaktorn” förloras lite och således passar den kanske bättre i en garderob hos en trendföljare till den amerikanska preppykulturen.

  Pikén har dock förlorat mycket pga att den används av många ”Johnnys” med uppfälld krage och ibland (Gud förbjude) slips till detta.

  Skulle dock vilja att ett annat ämne diskuterades; lite utav motsatsen till huvudämnet.
  Den långärmade pikén. Användingsområde? Har börjat känna sug av någon anledning.

 13. markgreven skriver:

  Håller helt med ”En svensk Anglofil” när det gäller att märket är underordnat. Tyvärr har det t.o.m. visat sig att en del s.k. finare märken har producerat under förväntad kvalitet för att skapa volym och hålla pris. Det viktiga när det gäller alla inköp är att ha känsla för den förväntade kvalitén.
  Bra tweed behöver man inte ens köpa, den ärver man!

  • Lord Pesherton skriver:

   Jag är med er angåene att billigare konfektionskedjor har sina guldkorn. Med viss medvetenhet kan du skilja agnarna från vetet och åtminstone få mycket för pengarna även om en väldigt nätt summa spenderats.

   Däremot förutsätter möjligheten att ärva bra tweed, eller andra fina plagg, att någon i ens släkt eller närhet haft ett öga för klassisk herrkonfektion. I just det fallet har jag vackert insett att mitt bidrag till efterlevande vida lär överstiga det som efterlämnats mig. Men någonstans måste första spadtaget tagas!

   I min garderob blandas dyrt med billigt likväl som begagnat med nytt, en förutsättning för att ett antal intresseområden ska få sitt i form av uppmärksamhet och ekonomiskt bidrag. Vissa avfärdar säkert begagnatvalet kategoriskt, med för dem personliga skäl. Jag lägger själv ingen större värdering i andras val, men för den som gärna letar annonser finns gott om oanvända eller ytterst sparsamt nyttjade plagg och skor till rent löjeväckande låga priser. Är de oanvända och i rätt storlek torde dock motargumenten vara relativt få!

 14. Cyril skriver:

  Måste hålla med ”En svensk anglofil” angående klädvalet. En långärmad skjorta i t ex linne fungerar minst lika bra som pikétröjor. Pikén är enligt MIN uppfattning en styggelse, utförd i ett stretchtyg som får såväl krage som övrigt att (i allmänhet) sitta sämre än en riktig skjorta.

  Hellre då en långärmad skjorta i lämpligt tyg, på vilken man kan kavla upp/ner ärmarna efter temperatur och framför allt solens intensitet. Problemet med såväl piké som kortärmad skjorta i den svenska sommaren är ju att bäraren lätt antar kokt-kräft-nyans på armarna…

 15. Andreas skriver:

  När vi pratar prisvärda plagg och då särskilt till sommaren vill jag slå ett slag för HM och deras linnebyxor. Trevlig passform och bra kvalité.

 16. Jag var själv länge en motståndare till den kortärmade skjortan men har mjuknat över tiden. Nu har jag en hel drös med kortärmade skjortor i garderoberna.

  De känns emellertid väldigt förknippade med 60-talsstil, och är man inte dragen åt mods/skinhead/preppy kan jag förstå om man fortfarande förhåller sig avogt.

 17. Johan H skriver:

  Duger kortärmade skjortor åt Duke of Windsor, duger det åt mig…

 18. Ing. Nilsson skriver:

  För mig är kortärmat och kortbyxat enkom passande som barnklädsel. En man som genomstått konfirmation klär sig inte i korta byxor eller ärmar om han inte befinner sig simmande i vatten. Dock ser jag med häpnad vuxna karlar trippa runt med just denna klädsel både i stan och på landet och undrar om det kan röra sig om den eviga jakten på ungdom och man tycks tro att om man klär sig som om man vore 13 år, så uppfattas man också så även om om man passerat 60. Enda undantagen är plus-four eller äppelknyckarbyxor, vilket i tweed och passande kavaj kan vara fantastisk stilfullt. Detta har dock praktiskt taget försvunnit ur gatubilden nu förtiden.

  Ergo: bort med bermudas och fram för plus-four!

 19. lano skriver:

  Jag ser faktiskt ingen anledning till varför man ska ha kortärmad skjorta. Vill man ha kortärmat är det ju nästan alltid snyggare att kavla upp ärmarna, eller som sagt, ha en piké.

  Om man inte vill ha ärmar på sin skjorta, bör man således välja linne att ha på sig, inte en ärmlös skjorta. En ärmlös skjorta är bara ett dåligt och fult alternativ till linnet, som någon försökt göra mer uppklätt. Detsamma gäller för kortärmade skjortor, i mitt tycke.

 20. Lars skriver:

  Nja, har några KÄ, men de känns aldrig riktigt rätt. Inte fel heller, bara konstigt. Tror att det är för att de egentligen varken är gångkläder eller fritidskläder.
  Vad säger ni, är de helt enkelt ett arbetsplagg för dem som inte bär kavaj?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s