Rayner & Sturges for Tweed Country Sports

Det händer allt oftare att mindre svenska klädföretag skapar egna plagg i samarbete med leverantörer eller skräddare. Vi har nu i dagarna getts tillfälle att granska några av plaggen som Tweed Country Sports har tagit fram tillsammans med den anrika engelska skjorttillverkaren Rayner & Sturges.

I sitt samarbete med Rayner & Sturges har TCS tagit fram ett antal skjortor med en helt egen passform. Tanken är att göra skjortor som är smala, men inte tighta, i en passform baserad på Jermyn Street traditioner anpassad för skandinaviska kunder. Ett tydligt exempel är en extra tilltagen ärmlängd vilken kom väl till pass för min egen del, samt en skjortlängd som gör att plagget väl stannar nedstoppat i byxorna, utan att orsaka överflödigt extratyg.

Tygerna kommer från Acorn of England, och skjortorna är även sydda i Kent, England. Den tänkta passformen omfattade även ryggveck, vilket till en början gjorde mig något tveksam. Dock är den riktigt bra avvägd. Jag brukar generellt undvika skjortor med ryggveck, men på denna skjorta är de välplacerade, lagom stora och bidrar positivt till passformen.

Kollektionen består av tre olika skjortmodeller, samt en serie sidenaccessoarer av slipsar och flugor. Två av skjortorna är sydda av ett tyg med ett fint rutmönster i marinblått eller ljust rosa. Som synes på bilderna har jag provat den blå varianten, samt den marinblå klubbrandiga slipsen.

Skjortorna är försedda med pärlemorknappar med en vacker lyster och form. Manschetten är en enkel rundad variant med två knappar och kragen av klassisk Jermyn Streetvariant, med en spread något mindre än vad jag skulle kalla cutaway, vilken ger lagom med utymme för slipsknuten. Både krage och manschett är försedda med mellanlägg som ger en tunn med ändå väldigt stärkt känsla.

Tyget i de rutiga skjortorna är en 2/100 poplinväv med riktigt trevliga egenskaper. Efter uppackning var skjortan redan nära nog helt slät. Innan användning krävdes inte ens en strykning. Skjortan fuktades på de skrynkliga ställena med duschflaska och fick hängande på en galge torka över natten. Därefter var den slätare än många andra skjortor som strukits noga och omsorgsfullt. Nedan några detaljbilder på skjortans olika delar.

Baksida med diskreta, väl avvägda ryggveck.

Pärlemorknappar

Sidosömmens avslut, insida

Sidosöm avslut, utsida

Skärning nederdel

Modellen ovan är tänkt som ett business casual plagg, och med den marinblå slipsen blir framtoningen något mer formell. Tillsammans med en något ledigare slips av mörkbrun ull, tycker jag intrycket av skjortan känns mer avslappnat. Nedan några bilder på kombinationerna och andra delar av sammansättningen.

De övriga skjortorna är en lätt cremefärgad variant i Acorn of Englands tyg ”Barbados”, en luftig väv av 50% linne och 50% bambufiber. Troligtvis en bra variant inför sommarvarma dagar. Vidare två modeller man kallar Royal Oxford Club Collar Shirt i rosa eller ljusblå 2/100 Royal Oxford. Tyget har en djup men ändå fin oxfordstruktur.

Bland sidenaccessoarerna återfinns tre handsydda slipsar med ullfoder, två färgmässigt mer sommarbetonade och en klubbrandig på marinblå bas. Ett medvetet designval har varit att prioritera bort sidenöglan, då många idag väljer att ha slipsen hängande fritt, samt att detta ger en smidigare slips. Man hänvisar till tillverkarens etikett på baksidan om man vill styra upp den smalare ändan. Personligen brukar jag sprätta bort denna etikett, men har i detta fall låtit den sitta kvar för funktionen. Det ger faktiskt en aningen mindre bylsig slips.

Knutegenskaper är i mitt tycke riktigt trevliga. Slipsen ger en fast knut och sidentyget med mellanlägg ger ett snyggt fall. Fodret består av samma siden som slipsen är sydd av, en trevlig diskrets detalj som höjer helhetsintrycket.

Self tipped

Något som fått mig att fundera lite över den marinblå slipsen är dock att färgställningen, som jag förstått saken, faktiskt är densamma som i den officiella medlemsslipsen för Oxford Penguins Lawn Tennis Club. Det kan ju fungera i sverige, men riskerar kanske bli märkligt om du använder slipsen i England? Mr. Tweed, how much should one actually take facts like those into consideration, when using club striped ties?

Vidare ingår två flugor av diamond point-typ i utbudet. Givetvis är dessa av varianten du knyter själv, och modellen som kan justeras i längd för att passa flera olika kragmått. En fördel jag själv uppskattat då flera skjortor istället fått rensas ut som följd av en fetare nacke, medan flugan bara korrigerats två steg med en liten hake i nackbandet.

Avslutningsvis kan jag meddela att drönarklubbens läsare från och med idag och under nästa vecka kan köpa alla produkter från Rayner & Sturges ovan med en rabatt om 10% hos Tweed Country Sports.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Rayner & Sturges for Tweed Country Sports

 1. Carl Anton från vita bergen skriver:

  OT, men om jag vill hitta en ljusgrå kostym likt denna, vart vänder jag mig då?

  Tack för bra läsning.

  Mvh.

  • Henric skriver:

   Jag har en tunnare ull kostym i ljusgrått ifrån Oscar Jacobsson som införskaffades förra året. Har för mig att den fortfarande skall finnas kvar i deras kollektion.

 2. Lulu skriver:

  Tydligen så får man det man gapar om, ibland. Gött med lite flug-utbud!

 3. Erik skriver:

  Underbart!
  Jag har varit inne på TCS och kollat på skjortorna från Rayner & Sturges vid 2 tillfällen. Jag överväger just nu att slå till på klubbkragen. Om ni bor i Stockholm eller har vägarna förbi så föreslår jag defintivt ett besök på denna välsorterade butik. Ett plus i kanten också för det trevliga och kunniga bemötande man får som kund/besökare.

  • David skriver:

   Vad är det för prisnivå för dessa?

   • Erik skriver:

    Runt 14-1500:- vill jag minnas. Vilket bara är snäppet dyrare än t ex Stenströms, men en helt annan hantverkskvalitet. Detaljer såsom single needle stitching mm gör att de känns väldigt välarbetade.

 4. Mr. Tweed skriver:

  Dear Archie,
  My personal view, also shared by the neckwear designer at Rayner & Sturges, is that the provenance of the reppe silk patterns is not of much importance these days, even in Britain. Most of the available English reppe silks have a club or regiment origin. However, at least for non-Brits, unless you are attending an event where you are likely to encounter members of a certain club or regiment, it is very unlikely that your reppe silk tie will put you in an awkward position.

  As for the Oxford Penguins, however good looking, they do certainly not have the most well known club pattern in Britain. But if you are travelling to Oxford to see some lawn tennis, another tie is perhaps recomended. That said, even the official Wimbledon website sell their own club tie to everyone posessing a credit card. Sadly enough made by PRL, by the way…

  Yours,
  Mr. Tweed

  • Archibald skriver:

   Thank you very much. The matter is discussed every now and then, and it feels good to get proper information from a most reliable source 🙂 The combination of colours is truly smashing, and the tie will likely be used quite frequently.

   By the way, have one for me aswell. Since I am to run a little race in Gothemburg tomorrow, neither wine nor ale will pass down this drones throat this evening.

   Cheers

   Archie

 5. Mr. Tweed skriver:

  And pardon my spelling, that second pint did do its work indeed…
  /Mr. Tweed

 6. Stefan skriver:

  Superb läsning. Räddade min fredagseftermiddag. Slipsen är riktigt snygg, är svag för clubstripes. Jag ska definitivt besöka TCS vid nästa besök i huvudstaden.

 7. Sir.V skriver:

  Kom igen nu Drones uppdatera lite oftare nu, mera preppy nu på sommaren! Annars utmärkt.

 8. FO skriver:

  Får man fråga vad det är för någon kavaj som bärs på den nedersta bilden? Kanske man till och med kan få se en helbild på denna, till synes, eleganta skapelse.

 9. Stefan skriver:

  Sådär ja, då var slipsen inhandlad. Ska bära den redan på måndag tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s