Halvfodrad tweedblazer

Många av oss är på ständig jakt efter olika plagg. Det kan vara den perfekta blå kostymen, en slips med särskilda egenskaper, skorna med en särskild läst och färg. Letandet kan ta tid, och ibland strandar det i någon form av kompromissköp. Erik Mannby och Lars Holmbarg tog det hela steget längre via sin webbaserade vintagebutik ”En Förlorad Värld”, och lanserade en egen linje av halvfodrade tweedblazers.

Skapandet av tweedblazern Gramps, är det första steget i E-F-Vs satsning på en egnen klädlinje. Om konstruktionen och tänket bakom plagget säger Mannby:

”-Axlarna rör sig i mellanskiktet mellan de italienska/amerikanska kavajerna å ena sidan och de engelska å den andra. Alltså, de är konstruerade, men ytterst lite. Axlarna känns inte styva, men de har en något fastare struktur än resten av kavajen. Detta är å andra sidan inte särskilt underligt då den till största del är ofodrad och då även saknar mellanlägg mm. Det någorlunda bastanta tyget ger dock kavajen ett trevligt fall trots sin konstruktionsmässiga lätthet.

-De provmodeller som vi nu säljer ut till ett lägre pris finns i fyra olika mönster, är i 100% ull med halvfoder (axlar/ärmar) i konstgjort material. De är tämligen snäva i passformen, har något högre armhålor än den genomsnittliga konfektionskavajen och har ett enkelt sprund.”

Tanken är att skapa en ledig tweedblazer med ett något mer figurnära snitt. Själv är jag riktigt förtjust i de utanpåliggande fickorna och slagen. Förhoppningsvis kan vi med tiden här på TDC även ge en mer handfast redogörelse för upplevelsen av E-F-Vs Grampsblazers.

I dagsläget finns blazern som sagt uppsydda av fyra olika tyger i en mycket begränsad upplaga. Plaggen är således unika, och kommer inte att återses i detta utförande på ett bra tag. Detta helt enkelt då tygerna som använts för projektet tagit slut hos skrädderiet som sytt upp dem. De säljs nu ut i E-F-Vs webshop till kraftigt sänkta priser. På sikt är nästa steg i företagets plan att utöka kollektionen med en ännu en tweedblazer, då av mellantjock salt & peppertweed.

Vidare siar Mannby om framtiden: ”-Senare tillkommer även byxor och rockar (som vi håller på att ta fram prototyper för nu), givetvis är planen att det i förlängningen även blir skjortor, accessoarer mm.” Vad som händer, när och hur väl denna första satsning faller ut lär vi få se med tiden. Själv tycker jag de första plaggen väcker nyfikenhet, mersmak och en liten längtan efter att se mer produktion i samma anda.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilder: enforloradvarld.se

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Halvfodrad tweedblazer

 1. Lulu skriver:

  Bröst 104 cm – Vad är det här för barnstorlekar, är det Polarn och Pyret som syr kläderna eller? Även om det är ett lovvärt initiativ känns varken färgerna och mönstren på tygerna särskilt intressanta, verkar mer vara spill från ett produktionsgolv.

  • Bob skriver:

   Jag är 179 lång och har den, enligt BMI-skalan perfekta vikten för min längd, dvs 73 kilo och har ett bröstomfång på 102 cm. Tycker det är lite väl att påstå att en kavaj som passar en man av genomsnittslängd och med idealvikt för barnstorlek.

 2. Mästaren skriver:

  Jag gillar tygerna hadelätt varit intresserad men, håller med om storlekarna. Kan förstå att butiker som inriktar sig på gymnasieelever inte har storlekar för vuxna människor men största bröstvidden 104 cm – kass helt enkelt.
  Ja jag ville ha en sån här och är besviken helt enkelt.

  • Erik skriver:

   Jag håller med om att det är trist. Detta är som sagt det som finns kvar av första provkollektionen (de är anpassade efter modeller som initialt skulle användas för produktfotografering, en idé vi sedan skrotade till förmån för produktbilderna med endast kavajer). Storleksmässigt kommer det givetvis att tillkomma kavajer i vuxnare storlekar.

 3. Erik skriver:

  Hej Lulu,

  Nja, det är storlekarna som finns kvar av första provkollektionen. Vad gäller tygerna är det givetvis inte fråga om något spill (om än jag anar att det inte var ett helt seriöst menat påpekande).

  Jag vill mena att en bild aldrig riktigt gör ett material full rättvisa. Vi gillar dock både färgerna och mönstren själva, om än det kommer tillkomma kläder i fler typer av material och kvaliteter (även denna kavaj kommer sedermera ut, vilket anges ovan, i fler material). Förhoppningsvis kan du hitta något som både storleksmässigt och färg-/mönstermässigt passar just din smak.

  • Lulu skriver:

   Hej Erik!

   Det stämmer att jag valde att spetsa till kommentaren en smula. Jag ser fram emot större modeller och andra färger. Det är som jag skrev i min kommentar, lovvärt, att ni på En Förlorad Värld ändå försöker att sälja de här kläderna. Det är inte ofta man ser så pass detaljerad information om plagget, varken i internetbutiker eller fysiska butiker (där personalen knappt vet vad för kläder de själva bär). Hade ni salufört en blazer med samma konstruktion som ovan, fast med ett bröstmått på 130 cm samt med en enklare färgskala som grått, blått, brunt osv hade jag inte tvekat att göra ett ”provköp”.

   • Erik skriver:

    Vi tar tacksamt emot all input och alla önskemål om fler detaljer, storlekar, mönster och färger. Alla omdömen, såväl negativa som positiva hjälper oss i utformningen av vårt sortiment, så det förhoppningsvis ska kunna tilltala så många som möjligt.

    E-F-V kommer emellertid att fortsätta hålla sig i den mer klassiska delen av herrklädes-spektrat. Det betyder att den som hoppas på neonfärger, galna snitt osv tyvärr(?) får leta annorstädes (vilket väl knappast är en nackdel ur en drönares synvinkel).

    Det bör tilläggas att de fiskbensmönstrade tygerna alla håller sig i grå, tämligen sobra färgskalor.

 4. Cyril skriver:

  Jag har knappast gjort någon statistisk studie, men att kalla 104 cm för barnstorlekar är väl lite väl… kritiskt? Själv är jag ganska nära 2 m över havet och ar ett bröstomfång på ca 110 cm. Så man kan väl tänka sig att det finns personer av mer… normal längd som mycket väl skulle kunna få på sig en kavaj med måttet 104 cm? Dessutom uppfattar jag det som att kavajen är av ”modernt” snitt, det vill säga den ska sitta lite tajtare.

  Oaktat storlekarna tycke jag personligen att den olivgröna väven hade en trevlig kulör, men tyget och färgen kan man egentligen först bedöma då man har det i sin hand. Ett tips till EFV är kanske att skicka små tygprover till eventuella spekulanter, det hjälper mycket.

  • Erik skriver:

   En god idé. Den möjligheten ska vi definitivt se till att ha för de som beställer över nätet när huvudlinjen av kavajer kommer ut.

 5. Lord Pesherton skriver:

  Tycker det ser väldigt lovande ut inför framtiden och hade gärna köpt den gröna kavajen om bara storleken varit större, alternativt jag något mindre! BTW, tack för den snygga flugan jag hade ynnesten att komma över på Vintagemässan!

  • Erik skriver:

   Ah, trevligt att du trivs med den. Hade varit roligt att se den på.

   • Lord Pesherton skriver:

    Min flugknytarteknik lämnar lite övrigt att önska till en fluga av den tjockleken, men så snart jag lyckats göra den rättvisa lovar jag att återkomma med en bild!

 6. Lulu skriver:

  Apropå ofodrat/halvfodrat så ser jag att Gant har modeller i sommarkollektionen men med typisk popsnöre-storlek, det vill säga att de slutar knappt nedanför byxlinningen. En kavaj ska ju i alla fall dölja baken. Vilket är den billigaste ofodrade/halvfodrade blazer som det går att få tag i, borträknat eventuella ebay-fynd. Någon som har koll?

  • Erik skriver:

   Antar att du syfter på Gant Rugger-kavajerna?

   Några tips (förutsatt att du bor i, eller besöker Stockholm och gillar vintage) är att besöka A. Marchesan, Herr Judit, AylaDanielleKristina och Less Is More. Jag är säker på att du i någon av dessa butiker kan hitta prisvärda, kvalitativa och snygga ofodrade/halvfodrade blazers i din storlek.

 7. Fläderblom skriver:

  Ni glömde att skriva ”Hela sidan är en annons från webbutiken En förlorad värld” högst upp. Det vore bra om ni skrev dit det. Annars kanske fler gör samma misstag som jag och misstar texten för en artikel.

  • Dr Glas skriver:

   TDC skriver väl i vanlig ordning om vad de vill? Vill minnas att det var någon som tyckte samma sak när drönarna skrivit om Tweed country sports fler än en gång. Inte så konstigt tycker jag. När det ändå handlar om butiker som drivs av folk som är entusiastiska över vad de gör och som själva verkar engagerade i den manliga bloggvärlden (på ett sätt som känns mer av personligt intresse än rent marknadsföringsmässigt).

   Intressant läsning tycker jag i alla fall och tackar för ännu ett trevligt inlägg och skulle gärna se fler liknande texter där olika plagg diskuteras så genomgående.

  • En synnerligen barnslig kommentar.

  • Archibald skriver:

   Jag tackar för ännu en förnumstigt missunsam uppläxning. Jag väljer att lyfta fram ett litet oberoende svenskt företags beundransvärda satsning av egen tid, möda och pengar på ett område, sannolikt högst intressant för de flesta av våra läsare. En ganska sällsynt företeelse som förtjänar all draghjälp som kan ges.

   Så, bäste buttersippa. Det glädjer mig att kunna få underrätta dig att välgörande gärningar som gangnar andra än dig själv, faktisk är fullt möjliga. Till och med något jag gärna uppmuntrar.

 8. Algy skriver:

  Det börjar bli lite Andersonchris över Fläderblom nu. Gillar vi! (OBS: ironi.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s