Passform på en smalt skuren kavaj

Vi får en hel del olika frågor mailade till oss. Det handlar om allt från kostyminköp till skor och kvalité hos olika tillverkare. Ibland har vi vettiga svar att ge, ibland vidarebefordrar vi frågan till andra. Nedan ett exempel på saker ni undrar över:

Bäste drönare,

Till att börja med, tack för en mycket inspirerande läsning!

Jag har en fråga som rör min senaste blazer. Det är en J. Lindeberg i linneblandning med halvfoder, skinny fit.

Normalt har jag storlek 46, men här fick jag ta en 48:a. den sitter som limmad på axlarna och faller bra, men när jag lägger armarna framåt på skrivbordet så spänner det över axlarna och armhålorna, tyget känns stumt.

Vad ska jag göra? Svårt att tro att strlk 50 skulle sitta bättre. Lämna tillbaka skulle kännas lite drastiskt.

Tack på förhand,

Hugo

Hej Hugo

Det är svårt att säga något avgörande utan att ha sett kavajen på, men här kommer några generella tankar. Eventuellt skulle en skräddare kunna bredda kavajen någon centimeter eller två över ryggen, om tygmarginal finns för detta i plagget vill säga.

Som jag förstått saken, har Lindeberg ganska högt skurna ärmhål vilket ger en riktigt snygg passform, men som också kan bidra till problemen du upplever. Krasst sett är en kavaj skuren och sydd för att gå och stå i, och sitta ned i med uppknäppta knappar.

Det bör ju givetvis gå att arbeta vid ett tangentbord i kavajen utan att plagget riskerar att brista i sömmarna. Dock finns det normalt inga större marginaler för att sträcka fram armarna utan att det sträcker något i ryggen. Detta gäller framförallt för kavajer med smala siluetter, vilket det verkar handla om i det här fallet.

Är det dock så illa att du inte inte alls kan föra fram armen, för att exempelvis skriva på en whiteboard utan att slita sönder plagget, verkar det inte bättre än att modellen helt enkelt inte fungerar på dig.

Om du normalt är en 46a, låter det precis som du säger inte vidare troligt att en stl. 50 skulle lösa problemet. Om du har möjlighet, så prova den, men jag tycker du bör tänka över eventuella råd från butiksbiträden både en och två gånger först. Klassikern är att du ombeds att sträcka armarna rakt framför dig som om du cyklar (eller går i sömnen på disneyfilmsmanér) utan att kavajen stramar. Det är struntprat. Det finns givetvis också affärspersonal som kan vara till strålande god hjälp, men alltför ofta går kunden istället hem med en för stor kavaj.

En kavaj skall som sagt sitta bra när du står rakt upp och ned i en avslappnad ställning, utan gymnastiska rörelseprov. Sen begränsar modell och snitt röelsefriheten i övrigt olika mycket.

Lycka till

Archibald

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Passform på en smalt skuren kavaj

 1. Då är jag lite fräck och slänger in en liten fråga här.

  Nu verkar ju sommaren vara på G villket innebär att jag skrikande och gråtande måste hänga in mina älskade Tweedkavajer i gaderoben, hänga bort mina manchesterbyxor och bädda ner mina tjock tröjor.

  Så nu står jag här vilsen utan min tweed trygghet…
  Den lilla anglofilen i mig är totalt lost när det kommer till temperaturer över 20 och sol. 15 grader och små duggregn inga problem, men det här med värme.

  Vad ska en Anglofil som jag bära under sommarmånaderna för att fortfarande kunna upprätthålla min kärlek till de brittiskaöarnas klassiska herrmode.

  Just nu saknar jag egentligen det mesta… utom slipsar och flugor.
  Skjortor har jag väl men känner att jag skulle behöva en liten uppryckning där med, lämpliga byxor saknar jag helt, kavajer för sommaren har jag absolut ingenting av.

  Har ni några tips, allt är välkommet. Gärna även lite inspiration om ni vet nån bra sida eller liknande på nätet.

  //Dan

  • Hej Dan,
   På vår facebook-sida har vi nyss postat bilder på ett lämpligt tweed-substitut för sommarbruk: http://www.facebook.com/TweedCountrySports

   Vi väntar alldeles snart in tvåknäppta linnekavajer med tillhörande byxor och slagförsedd väst, fler tunna tweedmönstrade sommarkavajer, liksom tunnare byxor i smalspårig manchester. Sedan är ju inte en klassisk blazer att förakta så här på försommaren: Vår skyltdocka kombinerar just nu detta med rosa klubbkrageförsedd skjorta och randig sommarfluga. Kom gärna förbi och ta dig en titt när du är i Stockholm…

   /Tweed Country Sports

 2. Goretexmannen skriver:

  En kraftigt röd hudton tror jag är det normala numera. 🙂

  • Ja jo… men det är mest de britterna som härjar loss på Ayia napa eller Kos ständigt stinkande sprit, Axe och kräks, iklädda klämkäcka fotbollströjor med vulgära motiv och namn som Sperminator och liknande på ryggen.

   Jag tänker mer på den lite mer civiliserade britten.

   • Alistair skriver:

    Dom ”civiliserade britterna” blir tyvärr färre och färre till ”förmån” för ett utbrett s.k. ”chav” ideal (http://sv.wikipedia.org/wiki/Chav) … som i dess mest degenerade form även inrymmer en oroväckande stor andel av de ovan beskrivna härjarbritterna i den grekiska och spanska övärlden.

    Utan att på något sätt göra anspråk på ”sanningen” så tror jag att för mer formell stil (kostym) så tror jag att de moderna mycket tunna och svala yllekvalitéer som nu finns är ett utmärkt alternativ till höstens och vinterns tweeddito.

    För lite mer stilfull fritid tycker jag dock ett material slår högre än allt annat när det gäller kostymkvalité; nämligen linne. Linne i alla former (och färger) men heslt ”au naturel”. Jag skall denna sommar förverkliga en gammal dröm i att hitta en riktigt snygg dubbelkäppt linnekostym i naturell färg (ljust beige/vit).

    MVH
    ~Alistair

 3. Ja linneskjortor är något jag känner måste införskaffas, ev. en linnekavaj.
  Byxor är jag fortfarande lite osäker över… Blir väl att köpa nån tråkig chino. Eller kanske en ljus Manchesterbyxa. Hum… Men tunna ullbyxor skall helt klart kollas upp.

  Jag klassas nog mer in på country style / oxford proffessor looken så jag känner mig ju rätt bekväm i mina Tweeds och manchester.

  Jo tack Chavs är jag allt för väl bekant med efter att ha bott i norra England där chavs frodas och förökar sig i rasande takt.

 4. Erik skriver:

  Tunna ullkavajer fungerar utmärkt tycker jag. Hittade en väldigt lätt ullkavaj från Aquascutum för ett tag sedan som är perfekt för vår/sommar och samtidigt har ett väldigt brittiskt snitt och mönster.
  (Kan skådas här: http://faktisktinte.blogspot.com/2011/05/varens-fynd-latt-men-stilfull-kavaj.html#links)

 5. Det var en fasligt stilig kavaj!
  Ja jag får kanske ta ett besök på myrorna igen och se över deras kavaj utbud och se om det finns nån lite tunnare med engelskt snitt.

 6. Willgott skriver:

  Det var en snygg kavaj Tweed country sports visade upp. Kan man få lite mer information om den som material, siluett och pris innan man tar tåget från Uppsala för att titta?

  Drönarrabatt?

  • Kavajen är i 75% ull och 25% silke i en klassisk brittisk siluett med lite markerade axlar och insvängd midja. Priset är 3 900 kr.

   Och drönare är alltid lite extra välkomna in i butiken…

   /Tweed Country Sports

 7. Helt bekant problem. Använder själv väldigt tajta modeller och i armarna har jag ofta begränsad rörlighet. Enda lösningen för att få en perfekt sittande kavaj är att ha den uppsydd enligt dina mått. En kavaj som man köper färdigt från butiken får man helt enkelt alltid kompromissa med.

 8. Bob skriver:

  Enklast är väl helt enkelt att hänga av sig kavajen när man sitter vid skrivbordet? Det eliminerar ju dessutom onödigt slitage på armbågarna samt minskar risken att kavajen blir skrynklig i ryggen, vilket den garanterat blir efter ett par timmar vid skrivbordet annars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s