UDESHI London

UDESHI London är ett litet märke jag av en händelse hittade för en tid sedan. Det grundades av Oscar Udeshi, med en tidigare karriär i londons finansvärd. Som så många andra män ofta letade efter olika plagg att bygga sin garderob på, utan att hitta det han verkligen ville ha.

1999 lämnade Udeshi finansvärlden för att fullt ut satsa på sitt klädintresse. Han grundade nu UDESHI London, och hösten 2000 lanserades Udeshis signaturplagg, skjortan med kragmodellen extreme cutaway.

Första gången jag såg skjortan, kändes kragens utformning aningen för udda. Av någon anledning har dock bilden av plagget med tiden etsat sig fast, och är nu snarare lockande och en modell jag gärna skulle vilja prova.

Jag föreställer jag mig att den vida spreadkragen skulle göra sig oerhört bra till ljusa, lättare ull- och linnekostymer. Kombinerat med en tunt konstruerad mörk ullslips. Prisnivån gör dock att plagget sannolikt kommer att stanna i tankevärlden ännu en tid.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till UDESHI London

 1. Fredrik skriver:

  Det var alltså inte bara extreme cutaway utan också extreme pricing, som jag nu ser.

 2. Lord Suggs skriver:

  £195? De lyckas m.a.o. överträffa priset på en Turnbull&Asser skjorta i Sea Island-bomull. Det skulle vara intressant att veta vad som motiverar det priset.

 3. Chris skriver:

  Hmm…

  Call me Mr. Unadventurous, men jag passar nog på den kragen. Känns lite som att han velat komma på något för att sticka ut. Känns helt enkelt överdesignat i mitt tycke. Lite synd, eftersom den i övrigt är väldigt snygg och ser väldigt välgjord ut.

 4. Christer Nottberg skriver:

  Snygg krage. Påminner lite om den s.k. ”fadermördarkragen” från slutet av 1800 och början av 1900 talet, där kravatten bakom knuten syns. Kommer definitivt att skaffa en sådan. Passar perfekt till garden parties.

  • Chris skriver:

   Fadermördare är väl raka motsatsen till denna skjorta? På en ”parasite” står ju kragen rak upp ocht ut. Inte rakt ner och instoppad som på bilden. Eller menar du att det finns olika typer av fadermördare?

  • Fläderblom skriver:

   Ogillar kragen. Vågar inte ens tänka på hur en slipsknut som skulle passa till den skulle vara konstruerad. Lagom är bäst.

   ”Fadermördare” var vanliga under mitten av 1800-talet. De var hårdstärkta, ej nedvikta och hade spetsiga snibbar som stod ut. En anekdot (förmodligen osann, men jag väljer att tro på den ändå) berättar hur en ung man omfamnade sin fader och kragen då skar upp halsen på fadern som avled. Att något sådant skulle kunna hända med den avbildade kragen är fullständigt orimligt. Förklaringar av ordets ursprung som bygger på felhörd franska må vara sannolikare, men är inte lika roliga.

   • NS skriver:

    Lagom är bäst? Tjena jante. Inte meningen att låta spydig, men jag håller inte med dig, kul med lite annorlunda och den ser som någon sa väldigt välgjord ut. Gillar även overcoaten och deras lila loafers!

 5. Fahlström skriver:

  Ganska intressant, om än dyr. Synd bara att storlekarna börjar på 15,5″.

  Någon som luskat fram något mer om tyget, eller kanske rent av testat skjortan själv?

 6. Algy skriver:

  Handlar det om sådana priser satsar jag hellre på en Borrelli. Men ändå, spännande med historien om killen som lämnar finansvärlden för att göra kläder.

 7. markgreven skriver:

  Rejäl ”extreme cutaway”, har lite svårt att se hur man ska kunna bära en kravatt med denna skärning. Men som udda variant är den hänsynslös…

 8. Calle skriver:

  Det här är ju ingenting jag skulle bära själv, är mer lagd åt det bohemiska hållet ( för att uttrycka mig milt) men jag måste ändå medge att den skjortan är oerhört estetiskt tilltalande. Lite wild-and-crazy, sådär. Liksom priset. Men smakar det så kostar det.

 9. Algy skriver:

  I mitt tycke är det alldeles för lite Jantelag kvar i Sverige numera, i alla fall av den påstått allmänna och modesta inställning vilken felaktigt fått gälla för den litterärt fabricerade och dessutom danska Jantelagen. Idag kallas man istället avundsjuk när man påpekar det absurda i att spekulanter på börsen tjänar så mycket på en dag att de kan köpa sig en egen insjö.

  Och lagom ÄR bäst. Bäst är bäst och det är lagom som är bäst. Alltså är lagom bäst. Hänger ni med..? 🙂

  • Fläderblom skriver:

   De flesta som hänvisar till jantelagen har inte läst Sandemoses budord. Jag tror att NS är en av dem. Det är lätt ordnat. Det är en kort text som finns på ett otal webbplatser.

   Angående extrema cut away-kragar så vidhåller jag att de är mycket svåra att använda med normala slipsar och knutar. Jag tycker att knuten skall ansluta mot kragen så att den del av slipsen som går runt halsen inte syns. Detta gör att det krävs extremt breda knutar till vida cut away-varianter och sådana är svåra att få snygga.

   Kanske är även min längtan efter snygga slipsknutar också ett utslag av jantelag? Vad säger NS, den självutnämnde (men i likhet med mig aldrig spydige) experten?

   • NS skriver:

    Visst har jag läst jantelagen, och jag har även tolkat den, som de flesta, som Archibald gör nedan. Således är din strävan efter snygga skipsknutar knappast jantefasoner, ellerhur? En snygg slipsknut sticker ut i Sverige, och det vill vi ju verkligen inte!

 10. Archibald skriver:

  Jantelagen:

  1. Du skall inte tro att du är något.
  2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
  3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
  4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
  5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
  6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
  7. Du skall inte tro att du duger till något.
  8. Du skall inte skratta åt oss.
  9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
  10.Du skall inte tro att du kan lära oss något.

  För mig uppmanar dessa punkter: var tyst, rätta in dig i ledet, stick inte ut, och var nöjd med det. Jag har svårt att tycka att det på något vis är eftersträvansvärt.

  Jantelagsfasoner, är i mina ögon uppmaning till att inte avvika från det som den påpekande personen anser vara det rätta.

 11. Desmond skriver:

  Jag passar nog också på den skjortan – poängen med cutaway var ju att ge plats för en bred slipsknut, jag känner alltid ett behov av att slipsknuten/slipsen måste balansera ”spreaden” på kragen. Likheten med ”fadermördare” blir ju, med denna krage, att slipsen blir synlig så att säga ”bakom knuten” (som C Nottberg påpekar), om man inte gör en bisarrt bred slipsknut.

 12. Archibald skriver:

  Jag tror inte det är tvunget med en knut, så enorm att den går in under kragen ovan. En mindre knut fordrar däremot en ganska tunt konstruerad slips, som efter knuten dock övergår i en bredd som balanserar spreaden på kragen.

  En tunnare slipskonstruktion, har i mina ögon främst fördelen att den del av slipsen som sitter runt halsen blir diskret och inte tar över intrycket.

  Jag har svårt att tro att skjortan endast är tänkt att bäras med, och bara passar till slipsknutar stora som handflator.

 13. Plimpton skriver:

  Om ni tittar på deras hemsida på bilden näst längst till höger under ”collection” så ser ni den tillsammans med slips.

 14. Desmond skriver:

  http://udeshi.co.uk/eng/collection.htm#

  finns en bild på hur man tänker sig att skjortan kan bäras med slips (rulla ut till höger, den ligger ”näst sist” , jag lyckas inte låsa på eller klippa ut just den bilden).
  Det ser i och för sig mindre märkligt ut än man kan tänka sig, men jag tror ändå jag står över…

 15. Spiceywiener skriver:

  Spana in Victor Müller, Spyker-chefen, han kör ju nästan uteslutande med denna typ av krage. I mitt tycke mycket stiligt.

  • JP skriver:

   Verkligen, det passar utmärkt på honom. Undrar vilket märke han köper.

   Det är för övrigt intressant att studera hur Müller klär sig jämfört med den svenska Saab-chefen Jonsson. Holländaren ständigt i iögonfallande cutawaykragar, kritstrecksrandiga kostymer och färgstarka slipsar. Jonsson mer ”grått tjänstemannasvenskt” i klassiska kragar, återhållsamma färger.

   Det illustrerar verkligen det faktum att klädseln kostym verkligen kan varieras och ge helt olika intryck och signaler.

   • MBGLO skriver:

    Inte länge sedan det var en hel del hype om RLPL:s extrema Keaton-kragar. Skulle inte förvåna mig om det är just RLPL Victor Müller bär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s