Marinblå kavaj och bomullskofta

Idag blandades en ny favorit med en gammal. Den tunna ljusa bomullskoftan mötte den marinblå kavajen. Det var oväntat kallt under morgonen, så extra lager krävdes för att klara mopedfärden till jobbet.

Samtidigt som den värmer, är koftan tillräckligt tunn för att inte vara för varm att behålla på inomhus. Jag tycker det blir en trevlig blandning med koftans lite västliknande knäppning under kavajen, där det stickade ändå ger en mer ledig känsla.

Jag har länge avfärdat tunna stickade bomullsplagg, med motiveringen att de bleknar, slits och snabbt blir trista. Med sparsamt tvättande och vädring istället håller de dock ofta riktigt bra. Samtidigt som jag med tiden också kommit på mig själv med att uppskatta plagg som åldras med värdighet mer och mer.

Vad det gäller den blå kavajen, har jag svårt att tänka mig ett mer användbart plagg. Exemplaret på bilderna har följt med i ungefär två år nu, och använts mycket flitigt. Troligtvis en gång i veckan eller mer. En del av en hel kostym av marinblå worsted, vilken fyndades på TK Maxx i Hammersmith. En av de där investeringarna som vid inköp sved lite i reskassan, men som i efterhand verkligen betalt sig många gånger om och bara känns bättre med tiden.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Marinblå kavaj och bomullskofta

 1. Andreas skriver:

  Mörkblå kavaj är ett väldigt användbart plagg. Har ofta min clubblazer från Oscar Jacobsson. Passar till mycket.
  Fyndade i veckan en sommarblazer från Tiger. Tyg från Loro Piana 90 % ull (130) och 10% silke. Beställdes från http://shop.vfo.se/shelter-vc-p-3013-c-151.aspx på torsdagen och hämtades ut på posten på fredagen. Utmärkt service måste jag säga. Kavajen är mörkare än på bilden. Fungerande knapphål osv. Är mycket nöjd.

 2. Lord Suggs skriver:

  Det blev för mycket stilblandning för min smak. Detta med jeans till slips och kavaj är också något jag inte kan se mig själv i, men vi är ju alla olika.

 3. Alistair skriver:

  Jag instämmer till del med Lord Suggs.
  Archibald, nu har vi sett ett par kombinationer på dig med en ganska formell överdel (minst kavaj & slips) tillsammans med jeans. Det verkar vara en preferens för dig som jag, för egen del, har mycket svårt för. Gärna jeans och gärna kavaj men inte tillsammans med slips.

  Alla är vi ju, som sagt, olika.

  MVH
  ~Alistair

 4. Archibald skriver:

  Det stämmer som ni påpekar, att jag är ganska förtjust i att blanda jeans med kavajer, och som sagt även slips. Min egen syn på saken är att det blir lite vad man gör det till. Som med tasselloafers. Tofsar på skorna gör inte automatiskt bäraren till en fryntlig äldre karl med klackring, även om många sådana ses i hemska tolkningar av skomodellen.

  Men, som ni säger, each to his own, och bannemig så trist det skulle vara om alla läsare hade samma preferenser som jag. Trevligt med era åsikter, och de diskussioner som ofta följer.

 5. Daniel skriver:

  Jag håller med de föregående talarna om blandningen av den formella överdelen tillsammans med jeans, hade föredragit ett par andra byxor helt enkelt. Jag tycker dessutom att bröstnäsduken hade kunnat vikas annorlunda för att få ett mer ”ledigt” eller ”lekfullt” intryck.

  Jag ska dock inte bara komma här och klaga utan skulle vilja säga att jag gillar hur du kombinerat de olika mönsterna och färgerna, rent av en magnifik kombination sett till ovandelen skulle jag vilja säga.

  Vad hade du för skor till denna outfit månntro?

 6. Richard Coeur de Lion skriver:

  Som gammal kombattant i Jeanskriget här på TDC skulle jag vilja skicka en förfrågan främst till Archie men även till alla andra skribenter; lägg även upp bilder på era byxor, det ger ett helhetsintryck som annars går förlorat.

  Otherwise, keep it up.

  Tally-ho!!

 7. Fred skriver:

  Tack för inspirationen, i morgon blir det en brun paisley-mönstrad slips till den blå linnekavajen. Tycker dessutom att koftan blev en bra stilmässig brygga till jeansen.

 8. NS skriver:

  Riktigt snyggt! Jag i min ungdomlighet tycker till skillnad från många andra här att jeans och slips kan vara riktigt snyggt, som här till exempel. Däremot kan det bli väldigt väldigt fel, vilket det ofta blir här i svea rike. Gillar precis som Fred bryggan mellan koftan och jeansen!

  /NS

 9. Andreas skriver:

  Förstår ”kritiken” angående kavaj/slips till jeans men jag tycker det hela handlar till största del om Material och känslan i plaggen. En matt, grå flanellkavaj tillsammans med buttondownskjorta och virkad slips eller kashmirslips tycker jag fungerar alldeles utmärkt även till jeans. Till detta kan allt från Bruna oxfords till Chukkas i mocka passa bra. Det som är betydligt svårare tycker jag är att kombinera tunna ullkavajer och lite formellare skjortkragar och siden/silkesslipsar med jeans.
  Kontrasten kan som tidigare nämnt bli väl stor men jag vill inte vara den som är den och jag vill samtidigt nämna att jag tycker Archibald lyckades väldigt bra med klädseln i detta inlägget. Mina tankegångar går mest åt kombinationen i allmänhet.

 10. Desmond skriver:

  Snygg kavaj, trevlig kofta, men för mig blir kombinationen kavaj och brun kofta lite för mycket av ”italiensk pensionär på bussresa”, men värderingen får stå för mig.

 11. Fläderblom skriver:

  Tänk att ta på sig en tjock och stel overall av gummerat bomullstyg, därtill blyskor, blybälte och en mässingshjälm med runt fönster. Tänk att därefter kränga på sig en kavaj.

  Skulle någon få för sig att klä sig så?

  Varför har man kavaj till jeans? I mitt tycke är det ett stilbrott av samma dignitet.

 12. Michael skriver:

  Fläderblom, det är det givetvis inte om bara utförandet är korrekt. Jeans kombinerat med en kavaj i 150s ull blandat med silke kommer självklar att se fånigt ut, samma jeans kan göra sig mycket bra ihop med en kavaj av en något grövre ullkvalité/struktur.
  Att kategoriskt förkasta kombinationen tycker jag är rent ut sagt dumt och trångsynt (även om jag själv inte ens använder jeans till vardags).

 13. Algy skriver:

  Väl talat Michael, kategoriseringar ifråga om kläder och mode ska man passa sig för. Jag har ofta svårt att finna en ersättare till jeans som känns stilig men mer ”lössläppt” än exempelvis ett par grå flanellbyxor. Det blir ofta smalspårig manchester för min del men det tyget börjar kännas alltför höstigt nu. Och då jag avskyr chinos blir plötsligt alternativen få.

  • Dras själv med samma problem. Är ingen fantast av varken Jeans eller Chinos så jag klänger mig fast i mina manchesterbyxor så länge jag kan. Regniga dagar som denna kan man komma undan med dom men när temperaturen kryper över 20° sträcket så är det svårare försvara mina älskade manchesterbyxor. Jag får väl titta lite på mollskinn eller nått liknande som sommarsubstitut.

 14. Fahlström skriver:

  Överdelen föll mig i smaken, och påminner om det jag bar häromdagen tillsammans med ett par mellanbruna chinos. Att blanda in jeans i denna blandning där en stickad kofta (i andra fall väst) används, känns lite knepigt. Ursäkta min småländska.

  Som Daniel nämnde vore det också intressant att veta vad du valde för skor.

 15. Steve skriver:

  Andreas: Intressant inköp! Fastnade själv i höstas för en av Tigers kavajer i Loro Piana ull. Den var mörkblå och ofodrad och satt som en smäck. Ångrar bittert att jag aldrig köpte den. Kan det vara den du hittat måntro? Om jag inte minns helt fel hette den iofs ”Ruben”. Är din ofodrad/okonstruerad? Hur är passformen?

  • Andreas skriver:

   Den är relativt slim i passformen. Ofordrad. Är antagligen från förra sommarens kollektion. De började 2009 med detta lätta tyg från Loro Piana.

   Den du tänker på kan vara från höst/vinter 2010-11. En kompis har den och jag tror mig minnas att den heter Ruben. Han införskaffade den på januarirean.

   De har ett par olika Ruben. Denna lockar ifrån årets kollektion: http://www.tigerofswedenshop.com/SE/item/T38838001/?partner=5322&t_type=src&t_type=cat. Också i tyg från Loro Piana. Enligt Tiger i Malmö kan man få byxor uppsydda och då blir priset 6995 för hela kostymen. Något som jag seriöst överväger då jag är en varm man…

   Är du på jakt efter en lätt sommarblazer är den jag köpte ett kap. Nästan Brotherspris…

 16. Steve skriver:

  Andreas: Glömde nämna att den jag tittade på även var i en borstad, nästan flanellliknande kvalitet. Är även din det? Bilderna och informationen hos VFO är under all kritik

 17. Andersson skriver:

  Tycker kobinationen fungerar bra. Just att du knutit ihop det så det ser planerat ut gör mycket. Gillade verkligen det flätade bältet du bär på bilden. Några tips om vart ett dylikt kan inhandlas?

 18. Archibald skriver:

  Kompletterar inlägget efter förfrågan med en bild på nederdelen och skorna.

 19. Flythe skriver:

  Gud så många fantasilösa läsare denna blogg måste ha som tycker att det är omöjligt att kombinera jeans med kavaj och slips. Hur mycket ni än önskar att vi stilmässigt stod kvar i 40-talet så ger en snabb titt på kalendern vid handen att det nu är 2011.
  Kavaj + slips är inte bara tillåtet till jeans, ovan kombination visar dessutom att det är en synnerligen lyckad matchning.

  • Fläderblom skriver:

   Jag provade med kavaj till dykardräkten i dag. Det gick bra. Den marinblå kavajen matchade hjälmens blanka mässing nästan perfekt; det gav hela outfiten en air av lilla riksvapnet som passar så här på vårkanten. Blyskor och flätat bälte passar också bra tillsammans. Kanske skulle jag våga mig på att bära kavaj till ett par pantalons de Nîmes i morgon. Det kan knappast bli värre.

   • Flythe skriver:

    Ja, du har givetvis rätt unge vän. Dykardräkt och jeans är precis samma sak. En människa med så uppenbara inskränkningar i sin stilkänsla borde ha föga att hämta från en blogg som handlar om just stil. Ge dig på arkeologi eller frimärkssamling istället.

   • Archibald skriver:

    Du är en hård men vältalig riddare med många syrliga ess i dykardräktsärmen blomman 🙂 Glad vår på dig ändå!

 20. Andreas skriver:

  Denna är inte flanelliknande. Den är slät. VFO har inte ens lyckats få färgen rätt! Jag chansade då frakten var inkluderad i priset och 14 dagars returrätt.

 21. Lord Suggs skriver:

  Fläderblom>>Ha ha, touché.
  Flythe>> Jag är väl medveten om att det är 2011, det innebär inte att jag automatiskt tycker att det är snyggt med jeans till kavaj. Detta har inget som helst att göra med vad som är ”tillåtet”, jag tycker bara inte att det snyggt och smak är något (oftast) subjektivt. Sedan är det objektivt så att denim är ett grovt tyg i vad som från början är avsett att vara en arbetsbyxa, tillsammans med ett finare tyg är det för mig stilmässigt tveksamt, oavsett årtal.

  Jag uppskatta främst ”klassisk stil”, det gör mig ingalunda fantasilös men visst, jag är inte förtjust i oknäppta knappar och sneda slipsar även om man kallar det”sprezzatura”, jag ser heller inte det stilfulla i kombinationer som för tankarna till Båstad istället för till Bond Street. Klassiskt? Tråkigt? Gammalt? Sixtinska kapellets tak målades för ett bra tag sedan, det överträffar fortfarande all modern konst jag sett hittills. Var och en till sitt.

  • JensBob skriver:

   Och andra traditionella ”faux pas” då, vad tycker du om dem? Bruna skor i stan? Tweed utanför jaktskogen? Svarta kavajer före klockan 18? Något annat än en vit skjorta efter klockan 18? Ta av sig kavajen offentligt?

   Visst var jeans ursprungligen en arbetsbyxa, men kan knappast klassas som det idag. Att bryta mot konventioner är det som för stilen framåt och utan framsteg kan man ju fundera på vilken tids mode vi skall stanna vid? 1600-talets? 1200-talest? Det viktiga, enligt mig, är att man är medveten i sitt stilbrott och att det görs på ett lyckat sätt, något som bara kan göras av någon som har utmärkt koll på vad en korrekt klädsel innebär och som har tillräckligt självförtroende för att göra det på ett sätt som ändå känns naturligt. Att slaviskt följa klassiska stilkonventioner i varje läge är för mig bara snäppet bättre än att slaviskt följa rådande trender.

 22. Algy skriver:

  Aj då, Sixtinska kapellets tak är förvisso vackert och ett mästerverk men jag skulle men jag skulle ändå välja en Olle Baertling framför en Michelangelo till min vägg vilken dag som helst. Och Archies utstyrsel har ingenting med Båstad att göra, så det så!

 23. Desmond skriver:

  Jeans och kavaj? Ja, om man skall ut och handla sent, och inte hittar någon lämpligare jacka, utan tar på en grov tweedkavaj, men i övrigt är jag mycket skeptisk. Slips och jeans – ännu mer skeptisk.

  Förresten – Lord Suggs – jag instämmer i din skepsis mot såväl utstuderad ”sprezzatura” som innovation för innovationens egen skull.
  Och Olle Baertling skulle jag i så fall inte kalla innovation för innovationens egen skull, utan mer en reduktion till de nödvändigaste innovationerna!

 24. Lord Suggs skriver:

  Jens Bob>> Ja hurså vad jag tycker om dem? Jag följer vad som passar mina egna uppfattningar om stil och stilutveckling och som jag sagt ovan så är vi alla olika och var och en till sitt. Nej, jag är helst inte i skjortärmarna när jag bär kostym, ja jag bär tweed utanför jakten och bruna skor i stan. Har jag överhuvudtaget uttryckt att jag anser att du eller andra ska följa eller dela dessa uppfattningar? Nej. Gör vad du vill, ha jeans, läderarmband, oknäppta munkskospännen, sned slips, joggingbyxor och frackskjorta men begär inte att jag måste dela uppfattningen att det är snyggt likaväl som du inte behöver dela min. Det finns inga lagar med sanktioner på det här området men vi måste alla själva få förbehålla oss rätten att avgöra vilken stil vi själva trivs med. Jag är säkert extremt mossig i många av mina uppfattningar men låt mig få vara det utan att uppmanas till ”utveckling” som ett självändamål tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s