Söndagsutflykt: Nordiska Museet, Dandy

Söndagens utflykt gick till Nordiska Museets utställning Dandy, som visas ännu en vecka till och med 1/5. Några av landetas kända stiltolkare som Olof Enckell och Lalle Johnson uttalar sig om sin syn på begreppet i en liten men inspirerande utställning.

Dandies genom tiderna, kända namn och gemensamma nämnare presenteras varvade med små personporträtt, och tidstypiska exempel på klädesplagg. Ett inslag som gör det väl värt ett besök på Nordiska Museet.

Kavaj och skor enligt Olof Enckell

Kavaj samt dandyattribut, i Lalle Johnsons tolkning.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Söndagsutflykt: Nordiska Museet, Dandy

 1. Johan skriver:

  Verkar ha varit en förträfflig utställning ni besökte. Skulle gärna själv avlägga ett besök.

  Att vara dandy handlar om att våga, stod det i artiklen. Och det måste jag säga är just vad detta land behöver stilmäsigt.

  Många män i Sverige är måna om att vara individuela och egna men samtidigt inte sticka ut, inte skilja sig från mängden. Slutresultatet blir att alla ser likadana ut.

  Inget är så deprimerande i vardagen som att se Sveriges alla slentrian klädda män.

  Det handlar om att våga. Våga vara precis så som du vill vara.

 2. Fläderblom skriver:

  Det finns absolut trevliga och minnesvärda inslag i Nordiska museets dandy-utställning, men den kvardröjande känslan är ändå ett stort ”jaså”. De historiska bitarna är sevärda, men gör inte minsta försök att gå på djupet. Den som har läst någon av Flussers böcker och en biografi eller två över exempelvis Brummell, d’Orsay, Beerbohm eller Wilde känner till det mesta. De moderna dandy-tolkningarna är mest skrattretande (med Quaglia och Enckell som möjliga undantag. Som vår vän Lord Bassington-Bassington uttryckte saken i sin recension av utställningen: ”[L]earning about style from someone wearing a baseball cap is a bit like, well, like taking French lessons from a Scotsman.”

  ”Dandyism is the lie that reveals the truth. And the truth is that we are what we pretend to be.” — Sebastian Horsley

  • Archibald skriver:

   Jag tror jag förstår hur du tänker. Visst fanns det både bra, och mer tveksamma inslag i utställningen. Samtidgt känner jag som i så många andra sammanhang att man hellre bör lämna dörrar öppna och ha en Överseende inställning, än att fördöma när det gäller stil.

   Horsleys uttalande träffar mitt i prick. Det handlar i mitt tycke om att ge uttryck för den egna stilen. Eller snarare om en stildrift, så stark att den lyser igenom varesig vi vill eller inte. Oavsett hur accepterad den är av omgivningen, eller inte. Den klassiska bilden av dandyn är för det mesta förbehållen klassisk klädstil. Samtidigt tycker jag begreppet lika mycket handlar om en inställning, och känsla.

   I mina ögon kan vi hitta en av sveriges nu mest tydliga dandies i Ola Salo. han är inte en klassisk dandy, men lever ut sin stil utan kompromiss. lite på samma sätt som du ofta kunde se Horsley med svart nagellack och smink. Inte en stil jag själv väljer, dock fortfarade uttryck för en dandy.

   Jag tycker utställningen är ett bra inslag för att åter göra mäns intresse för kläder och stil till en naturlig del av vardagen. Vårt intresse tar sig ofta uttrycket att vi exempelvis hittar en skomodell vi gillar, med Enckells inslag som bra exempel. Det bör vara lika accepterat att lägga mycket tid, pengar och intresse på några få skor, som det är att istället köpa många billiga skräpskor, och sen lika många följande år när intresset är ett annat.

   Ett annat perspektiv är också att utställningen tyvärr, på samma sätt som TDC, också förstärker bilden av manlig stil som något udda och exotiskt, istället för något naturligt och självklart.

 3. lano skriver:

  ”Utställningen tyvärr, på samma sätt som TDC, också förstärker bilden av manlig stil som något udda och exotiskt, istället för något naturligt och självklart.”

  Kunde inte sagt det bättre själv.

 4. Algy skriver:

  Själv tycker jag att det är skönt att manlig stil anses vara udda och exotiskt, både i det här landet och annorstädes. Det gör att man faktiskt hajar till och blir intresserad när man möter en välklädd man, ett slags själsfrändeskap om man så vill. Som ett hemligt brödraskap på något vis. Det finns ofta ett samförstånd som kan rendera trevliga samtal, butiktips och annat. För att inte tala om möjlig vänskap, precis som alla specialintressen

  Och man skiljer agnarna från vetet. Det är en fantastisk känsla i att kunna övertrumfa även den rikaste, drygaste kostymknös genom att med små medel klä sig bättre än han och finna styrka i det. Likaledes är det tillfredsställande att möta dåligt klädda ”machomän” som anser att manlig stil är ”bögerier” och se deras fördomar synas i illa dolda blickar och hånflin, och samtidigt veta att det är de som ser illa ut.

  MEN, låt mig poängtera, det handlar inte om att se ned på andra utan snarare om att finna styrka i sitt intresse och få ett hemligt övertag på individer med tråkig attityd som tror att de är bättre än du. För du känner till koderna, du vet att uppskatta en matchad strumpa eller en korrekt knuten slips, och trots sin överlägsenhet kan de aldrig komma åt dig.

  Jag skulle nog inte vilja ha det annorlunda. Eller kanske lite.. Men inte mycket.

 5. Chris skriver:

  Missade den utställningen tyvärr. Dock var jag lite nyfiken på en mer exakt definition av ordet ”dandy”. I mitt sökande trillade jag över ordet ”grilljanne”. En grilljanne var ”under 1890-talet en skämtbenämning på tillgjorda unga sprättar och klädsnobbar i Stockholm”. En i min mening klart bättre, roligare och mer passande benämning än ”stekare”.

 6. Andreas skriver:

  Fantastisk kavaj på bilden. Någon som har tips om något liknande?

  A

 7. Andreas skriver:

  Den lila längst upp syftar jag på…

 8. Ping: Drönarklubben besöker A. Marchesan « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s