Recension Tailor Store 2011, del 1: Skjortan

Vi har på TDC tidigare kikat på Tailor Stores webtjänster. Det var ett tag sedan, och vi har under tiden sedan dess fått många frågor rörande leverantören. För att kunna bilda mig en vettig uppfattning, krävdes ny konkret erfarenhet av butiken och de varor som levereras. Två skjortor och ett par av Tailor Stores Chinos har beställts, och nu varit i min ägo en kort tid. Tanken är att presentera två inlägg med mina erfarenheter av denna beställning.

Jag kommer i många fall nämna saker jag känner skulle kunna göras ännu bättre än det är idag. Min förhoppning är att de i första hand framgår som just förbättringsförslag, och inte bara som negativa påpekanden. Förhoppningsvis framgår även de saker jag skriver att jag tycker varit bra, lika tydligt. Nedan följer en kort genomgång av skjortorna, erfarenheter vid design, detaljval, beställningsförfarande och tankar om dessa. Del två i denna lilla inläggsserie kommer att handla om Tailore Stores Chinos.

Jag har beställt en skjorta från Tailorstore tidigare. Sydd i ett av deras billigare tyger. Den blev med de mått jag skickade in då inget vidare. Tyvärr fanns den inte kvar i garderoben som referensobjekt inför detta test, därför valde jag en annan taktik inför denna beställning då min förhoppning, som inför varje sådan här beställning, är att Nu skall väl ändå drömskjortan skapas. efter en tid levererades ett resultat som starkt förbättrade min inställning till företaget.

Passform
Tidigare har jag chansat att beställa skjortor sydda efter mina kroppsmått, vilket enligt min erfarenhet är svårt att få till bra vid första beställningen. Oavsett om jag fått god hjälp med att ta måtten eller ej. Detta då tyget i de två fall jag beställt skjortor från olika tillverkare, krympt och gjort exempelvis kragmåttet för litet. Trots att jag angett att krympmån skall tas med i beräkningen.

Min uppfattning om webskräddartjänster som dessa, är att det ofta krävs minst två beställningar innan måtten faller på plats. Troligtvis kommer vissa variationer ändå kvarstå i samband med olika tygers olika egenskaper, och så vidare. Väldigt mycket hänger ju sedan på hur höga krav man själv ställer på plagget som levereras, samt att marginalerna vid en smal mycket kroppsnära passform blir långt mindre än om man beställer en vidare passform med exempelvis ryggveck, och så vidare.

Jag har upplevt folk som lovsjungit såväl Tailor Stores som andra websräddartjänster av den här typen för de levererade skjortornas underbara passform. Dessa personer utgör troligtvis ett antal av de väldigt nöjda kunder företagen gärna ståtar med. Detta samtidigt som de skjortor som lovprisats, många gånger haft en passform där det inte skulle märkas någon större skillnad om man minskade bröst, midje och ärmvidd med gott och väl 5 cm.

Min passform

Det handlar givetvis om eget tycke och den egna känslan man får av produkten som levereras. Då jag själv önskar en skjorta som inte lämnar mer än några få centimeter i marginal i många av måtten, blir chansen att lyckas måttmässigt i en första beställning försvinnande liten i jämförelse med om jag skulle önskat en vidare skuren modell med ryggveck, och så vidare.

Den här gången valde jag därför att istället att prova approachen med att ta mått från min favoritskjorta i ett försök att återskapa den i nytt tyg och med annan kragmodell etc. via Tailor Store. Resultatet har hittills varit Mycket tillfredställande. Jag skriver hittills eftersom jag ännu bara haft skjortorna i min ägon några veckor, och därmed inte vet hur de beter sig efter några tvättar. Rent måttmässigt var det en fullträff att kunna göra de små måttändringar som behövdes för att måttkopian av min favoritskjorta skulle bli ännu bättre i passformen.

Tygval
Tailorstore har gjort en tydlig förbättring i sin tjänst gällande tygvalet sedan min förra beställning: Idag anges kvaliteten för varje tyg detaljerat, exempelvis:

Pescia, light blue
Komposition: 100% Egyptisk bomull
Garn: Dubbeltvinnat 140s
Färginformation : Ljusblå
Vävinformation: Tuskaft
Behandling: Easy care
Vikt: 88g/m2 (detta mått följt av en stapel, vilken markerar att tyget ligger i det nedre viktregistret, och därmed är tunt)

Jag beställde två skjortor den här gången: En av tyget Pescia som beskrevs ovan vilket ligger i Tailor Stores kategori ”Superior Quality” och kostar ca 850:- , samt en skjorta av det billigare (398:-) och grövre oxfordtyget Lhotse (pink).

Vi har tidigare haft läsare som mycket inlevelsefullt uttryckt sina erfarenheter av Tailor Stores tjänst, men framförallt deras tygkvalité. Jag skall villigt framhålla att min första erfarenhet av ett av de billigare tygerna inte just var kantad av änglakörer. Jag vill minnas att det då kostade 249:-, och var Mycket svårstruket. Med ovan givna data om varje tygsort känns dock förutsättningarna att ana vad man kan förvänta i sin leverans avsevärt bättre.

Skjortan av tyget Pescia var mycket riktigt väldigt tunn, och faller därmed inte lika bra som en skjorta sydd av ett tyg med högre densitet, men den kommer att utgöra en given sommarskjorta i och med sina luftiga egenskaper, kombinerat med en mycket hög trådtäthet som ger tyget en härlig lyster och mycket lent skön ytstruktur. Vävtypen ”tuskaft” ger vidare tyget en snyggt diskret nästan fint rutig framtoning, till skillnad från ett vanligt poplintyg.

Pescia Light Blue

Jag upplever tyget Pescia som relativt lättstruket, men det skrynklar ganska omgående i exempelvis armveck då jag har skjortan på mig. Återigen något som i mitt fall troligtvis påverkas mycket av en figurnära passform, där just armvecken utsätts ganska hårt.

Det grövre oxfordtyget Lhotse överraskade mycket positivt, trots den mycket lägre prisnivån. För att vara ett oxfordtyg tycker jag det i jämförelse med många andra varianter är väldigt fint i vävstrukturen. Angränsande till vad jag skulle vilja kalla pinpoint(?) Tyget är lättstruket och håller sig slätt vid användning. Trots en mycket figurnära passform. Det valler snyggt och har en trevlig lyster

Lhotse Pink

Generellt kan jag känna att tygutbudet hos Tailor Store är ganska stort. Dock upplever jag efter sporadiska besök under en längre tid inför beställningen, att många av de klassiskt mönstrade varianterna som sobert ginghamrutiga tyger i olika ljusa basfärger och enkelt bengalrandiga varianter, snabbt verkar ta slut då de kommer in i lager. Kanske har jag varit ute vid fel tillfälle, eller så är det ett högre beställningstryck på de mer klassiska tygerna?

Även enfärgade tyger av bättre kvalité, exempelvis slätvävda varianter i basfärgen ljusblått, verkar försvinna relativt snabbt ur sortimentet. Kvar blir tyger med herringbonestruktur, mer exotiska rand och rutmönster sett till färgställningen och typ av rutor, samt många tyger med mörk bas och randiga, paisley och blommiga mönster. Plus många svarta varianter.

I skrivande stund, finner jag dock några av de tyger som jag vid min egen beställning letade mig tårögd för att hitta. Serien Montijo, är i mitt tycke ett praktexempel på tyger som året om borde vara ett stående inslag i Tailor Stores sortiment.

Något jag saknar i designförfarandet är möjligheten att kunna leta tyg efter vävtyp, för att exempelvis kunna hitta alla oxfordtyger, eller alla pinpointvävda tyger när jag designar min skjorta. Dock ger möjligheten att kraftigt förstora tygbilden i en mycket högupplöst variant en mycket bra uppfattning om tyget i fråga. Kombinerat med ytterligare data som vävtyp, trådtäthet och vikt tycker jag att tygvalet underlättas på ett mycket bra sätt.

Avslutningsvis skall sägas om tygsortimentet att det känns svårt att uttala sig om hur komplett Tailor Stores utbud är. För att kunna bilda dig den bästa uppfattningen om de tyger du tänkt använda dig av, kan det vara ett bra alternativ att beställa hem ett antal tygprover, innan du gör en skjorta av dem. Det lägger ytterligare väntetid till hela affären, men borgar för ett långt mycket bättre och mer förutsägbart resultat. Sen är det ändå först när du väl har skjortan på kroppen och känner och ser tyget i verkligheten och som slutprodukt som det verkligen märks om du hittat tyget du önskade eller ej. Om manschetten och kragtypen du valt blev bra i kombination med tygtjockleken, och så vidare.

Med facit i hand efter denna beställning kan det vara bra att ha i åtanke vilken krag och manschettstyvhet du skall välja, beroende på om du valt ett tjockt eller tunt tyg. Tyger som på bild, och med beskrivande data ger ett intryck, kan sedan både till det bättre och till det sämre te sig helt annorlunda när du håller din skjorta i handen.

Design och tillval
Modellvalet utgör inga konstigheter. Jag valde själv så kallad ”Slim passform”. Värt att påpeka är dock att många med mig nog kan tänkas föredra ”Normal ärmvidd” som kombination. Jag valde detta, och tror att valet ”Extra smal” hade blivit alldeles för smalt. Detta dömt av att många konfektionsskjortor är för smala just där, samt att ärmarna som levererades med ”Normal vidd” ändå lämnade ganska liten marginal. Ändå är den normala ärmvidden, i kombination med önskade mått tillfredställande till en skjorta med smal passform. Ärmtyget avsmalnar med hjäp av två veck vid manschetten i denna ärmvidd.

Normal ärmvidd

Val av krage
Vid valet av krage till skjortan, saknar jag möjligheten att se hur kragarna ser ut i verkligheten. Nu skall modellvalet baseras på stiliserade skisser som hamnar på designmodellen i ett mindre detaljerat utförande. En klar förbättring vore om varje kragmodell också fanns fotograferad, lämpligen uppsydda i ett neutralt ljusblått tyg, för att ge en bild av hur de verkligen ser ut i tyg.

Den ljusblå skjortan av tyget Pescia förseddes med en extra hög krage av full spreadtyp. Jag blev mycket nöjd med både höjd och mängden spread på slutresultatet, men skulle önska att även de högre kragarna kunde levereras med endast en knapp. Idag är den översta knappen istället ersatt av två mindre knappar som i mitt tycke dels är väl knepiga att knäppa, samt att det ser lite plottrigt ut om kragen används uppknäppt utan slips. Kanske är tanken att lösningen med två knappar skall ge mer styrsel i knäppt läge, men med erfarenhet från andra skjortor föredrar jag personligen en knapp.

Full-spreadkrage med fylligare slips

Den rosa skjortan av tyget Lhotse, försedde jag med en button-down krage och blev mycket positivt överraskad. Till skillnad från många kragar av den typen vilka är små och intetsägande, är Tailor Stores button-downkragar skurna mer i stil med dem man ser på många italienska skjortor. Långa kragsnibbar vilka lägger sig trevligt mot bröstet, ger gott om utrymme för eventuella slipsar, men som framförallt gör sig mycket bra då man lossar dem från de små knapparna.

Kragtypen, som jag föredrar den.

Vid menyvalet för typen av knäppning, finns även alternativen plicerat smokingbröst, samt frackbröst med knappar, eller hål för separata bröstknappar. En tanke jag får är att det skulle kunna vara till hjlp för många med några förslag till passande vita tygsorter ur utbudet, för de här typerna av skjortbröst.

Till den blå skjortan av tyget Pescia, valde jag även till en bröstnäsduk av samma tyg som skjortan (+49:-). Näsduken i sig har en enkelt maskinsydd kant, med en typ av kantsöm som skulle lämpa sig väl för val av en kontrasterande trådfärg. Exempelvis, vid en vit skjorta och näsduk, skulle den tätt sydda kanten kunna sys med djupt lila tråd. Vid en skjorta och näsduk av ett mönstrat tyg, skulle någon färg i mönstret kunna plockas upp och användas som färg på kanttråden.

Monogram

Monogramplacering

Jag valde att förse mina skjortor med monogram. Jag vill helst ha detta på ärmen, och hade då manschetten som valmöjlighet för placering. Bokstävernas underkant är placerade 23mm från slutet på manschetten, och riskerar att kika fram om man som jag gärna vill att 1-2cm av skjortärmen skall synas utanför kavajärmens slut. Något jag helst vill undvika. Vid nästa eventuella beställning blir knappslån ett bättre ställe för monogrammet.

En fördel med vyn för beställning av monogram på skjortan, är att man på bilden av den designade skjortan kan se monogrammet skrivas ut. Om man väljer en trådfärg som färgmässigt kontrasterar mot skjorttyget vill säga. Jag missade tyvärr detta vid min egen beställning.

Leveranstiden från lagd beställning i webshopen till att paketet anlände till postombud var vid min beställning cirka 9 kalenderdygn. Det motsvarar den genomsnittliga leveranstiden angiven i ett diagram i på Tailor Stores websida. När beställningen väl hämtats ut, kan du även betygsätta dina beställda plagg. Detta görs under ”Min sida”, i ett formulär som dyker upp under varje levererad orders detaljspecifikation.

Passform, tyg, sömnad och Helhetsintryck är rubrikerna för de fritextfält där du kan sätta dina innersta känslor på pränt, och förmedla dem till Tailor Store. En detalj jag känner borgar för ett intresse att leverera det kunden önskar, och ett intresse för att få möjlighet att åtgärda saker kunder kan vara missnöjda med.

Ett brett utbud av tyger i olika kvalitéer, samt en mängd olika möjligheter att kombinera kragmodeller, manschetter, knappar och om andan faller på diverse kontrasttyger ger väldigt stora kombinationsmöjligheter. Vidare finns produkter som pikétröjor, och boxershorts av samma tyg som den skjorta du beställer med mera i Tailor Stores utbud.

På det hela taget är jag nöjd med skjortbeställningen. Den har i sig som sagt bara omfattat en liten del av Tailor Stores ganska stora utbud, men har ändå gett en liten bild av vad man som kund har att vänta sig av tjänsten. När man väl fått till de mått man önskar, känns det som att man via Tailor Stores webskräddartjänst har goda möjligheter att köpa sig mycket välsittande skjortor i en väldigt stor mängd olika utföranden.

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Recension Tailor Store 2011, del 1: Skjortan

 1. Glenn skriver:

  Bra recension! Jag har bara bra erfarenheter av Tailor Store. Jag är väldigt nöjd med skjortorna och jag har aldrig varit med om en så förträfflig kundtjänst. Däremot är tygutbudet lite väl knapert och lite fler kragvarianter hade varit kul.

  Och det går faktiskt lista tyger efter vävtyp, men man får gå in på http://www.tailorstore.se/tyger istället.

 2. Andreas skriver:

  Trevlig recension!
  Gillade framför allt hur väl den blå slipsen och ljusblå skjortan passade. Både i form av krage och färg.

  Visa gärna lite bilder på hur buttondownkragen beter sig med slips och i uppknäppt tillstånd då den precis som du var inne på ser väldigt trevlig ut.

  • Archibald skriver:

   Tackar. Nedan några snabba exempel. Inte bästa bildkvalité, men det ger ändå en aning om hur kragen beter sig

   • Andreas skriver:

    Tack så mycket! Klart snyggast i uppknäppt tillstånd om du frågar mig.

    Kanske blir en vit buttondown inför sommaren.

 3. Peppery skriver:

  Jag har gjort en första provbeställning hos Tailor Store, det billigaste tyget. Jag mätte, precis som Archibald, efter en egen välsittande skjorta istället för kroppsmått. Tailorskjortan överträffade mina lågt ställda förväntningar, UTOM på en rätt avgörande punkt. I skjortmåttslistan finns inget mätvärde för rygg (dom har endast axel till axel), och det var just här som Tailorskjortan stramar rejält. Det fattas några centimeter över ryggen, inte så mycket, men nog för att göra den obehaglig att bära och därigenom oanvändbar. Tilläggas kan är att jag är av den leptosomiska kroppstypen, dvs lång och smal. Tyvärr hittade jag inte tillvalet för ”Slim Fit” som Archibald pratar om – det kanske hade hjälpt.

 4. lano skriver:

  Den bästa rekommendationen jag kan ge är att gå till en riktig skräddare(förslagsvis under sin semester i Napoli) och sy upp en skjorta första gången så blir man är riktigt nöjd med passformen. Därefter tar man och måttar den själv och beställer genom tailorstore.

 5. Jag gillar den stickade slipsen! Helt i min smak.

 6. Sigmund skriver:

  Hej! Jag undrar om det är värt det att köpa en skjorta från TS för 400-600kr? Är det bra kvalité man kan vänta sig då eller är det bara skit? Ni tog ju med en för 400, jag vet, men för ca 600 då? För jag lägger helst inte mer än så på en vardags skjorta.

  • Archibald skriver:

   Det mest avgörande är i mina ögon kvalitén på tyget man väljer. Mitt råd är att du beställer prover på de tyger du är intresserad av för att förbättra förutsättningarna.

 7. Ping: TailorStore 2008, sämre kvalitet än Dressmann « The Drones Club

 8. tomas skriver:

  Kul att läsa! Hur gick det med testet av deras chinos? Är på väg att beställa men hade gärna läst lite mer om passform, storleksanpasssningar, kvalitet osv innan köp.

 9. EB skriver:

  Bra recension.. Har själv beställt ett dussintal skjortor från TS under åren och har givetvis försiktigt justerat måttprofilen till vad jag tycker en för mig mycket bra passform. Har även upplevt att kvalitén stigit under de år de varit aktiva – och speciellt då urvalet av kvalitétsnivåer. De senaste skjortorna jag beställt är enligt deras ”High end” kollektion och det ska bli mycket intressant att se hur de känns att bära. Tidigare har jag legat kring 900-1000 kr per skjorta, och då upplevs tygkvalitén som mycket bra.

 10. Kristoffer skriver:

  Kristoffer

  Passformen blir aldrig riktigt bra första gången. Därför bör man börja med att beställa EN (billig) skjorta vid första tillfället, och sedan göra små justeringar nästa gång man beställer. Man får ha tålamod med att det tar längre tid då.

  Har tyvärr erfarenhet av att T S snålar in på längden på skjortan och att de är eller i alla fall blir korta i ärmarna, och små i kragen efter en tid. Även då jag har tagit till några extra centimetrar just där. Men å andra sidan har jag aldrig beställt i några dyrare tygkvaliteter.

  Tycker också att hemsidan är lite rörig med för många val på skjortan, och det är svårt att välja tyg. Borde va ett större utbud av standardtyger, och färre gräsligt mönstrade dito.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s