De rosa rutorna

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om en skjorta, vilken genererade skönt varierande reaktioner bland kommentarerna. Någon efterfrågade slutligen tänkta matchningsalternativ, och idag föll det sig att de rosa rutorna kom till användning igen. Då vädret tagit ett kort steg bakåt mot det mulna och regniga, blev det mer dämpade toner som fick agera omgivning.

Kort spontan reflektion först, det kunde fortfarande ha varit snö, men håller sig till regn. Det skall vi uppskatta 🙂

Generellt tycker jag att de flesta varianter av gingham checks ställer till en del oreda i helhetsintrycket, så min tanke är att inte skylta med för mycket av det goda. För övrigt tycker jag denna typ av rutmönster är alldeles för underrepresenterad i vardagen.

Framfört i ljusa färgtoner tycker jag det är en riktigt trevlig variant till vår och sommarskjortan. Rätt presenterad, behöver ginghamrutan inte alls signalera så mycket bordduk, eller säng marknadsförd med galopperande djur. Just nu står en blekröd och ljusblå variant med vettigt snitt högt på önskelistan.

Någonstans vid en randbredd om 8-10 mm övergår ginghamrutorna till att kallas blockchecks, vilka i mitt tycke blir ytterligare ett snäpp mer utmanade. Varianten känns än mer sällsynt, men också som ett oerhört roligt och snyggt alternativ till havet av enfärgade skjortor i vardagen.

Övergång

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till De rosa rutorna

 1. Alistair skriver:

  Archibald,

  ”Överdelen” måste jag säga, var väldigt välkomponerad. Slipsen med skjortan ser mycket bra ut.
  En särskild pluspoäng för Tudorn på handleden. Mycket trevlig.

  Dock, förutsatt att sko/byxbilden är korrekt och hör till kombinationen i övrigt, så ställer jag mig MYCKET frågande till jeans (uppvikta dessutom!) med kavaj/väst/formell skjorta/slips.
  Jag tycker detta blir helt fel.

  Jag får hoppas att bildmaterialet var fel kombinerat och att en ”fritidsbild” smög sig in som en katt bland hermelinerna.

  MVH
  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Jag tar till mig orden.

   Tanken är att klivet över gränsen ibland behöver vara längre än vanligt, för att kunna bryta ny mark. Ibland med framgång, ibland inte 🙂

   • Alistair skriver:

    OK,

    Missförstå mig dock inte. Jeans och kavaj är ju inte fel per se. Jeans kan fungera utmärkt till kavaj. Jag kan ibland ses med tweed till välvårdade (och ej uppvikta) jeans.
    Det var just den ganska formella ”överdelen” som jag, för egen del, tyckte rimmade ganska illa med den ”informella” nederdelen. Dock skall sägas att det som vanligt är upp till var och en, ”-Each to his own” som sagt men kombinationen var dock inte min kopp té. Love the watch though…

    Själv är jag dock väldigt informell idag;
    -Jeans (blå), button down skjorta, (ljusblå randig oxford från BB), en fair isle pullover samt över det en gammal nougatbrun A-2 flight jacket i skinn, ett par sköldpaddsfärgade Persols, ett par bruna Derby’s från Church’s och en Omega Speedy Pro på brunt skinnband (med vintage Omega spänne självklart).

    Det är lite klämkäckt 1950-tal över mig idag vilket jag tycker känns bra nu när våren är här (och regnet har upphört).

    MVH
    ~Alistair

   • Archibald skriver:

    Inte en sekund (av missförstånd alltså). Det är vad kommentarsfältet är till för. Konstruktiva tankar och feedback om inläggen, och allt annat som faller er läsare in.

    Det finns oceaner av inspiration att hämta ur femtiotalet, trevlig inblick ivardagen ovan. Känner smått att jag nog saknar ett par PO714.

 2. hehe skriver:

  Alistar,

  Osäker på om det avhandlats tidigare, men vad arbetar du med?

  • Alistair skriver:

   ”Arbete” och ”arbetar” låter så tråkigt. För tillfället innehar jag dock en chefsposition i näringslivet. Lagom diffust men korrekt.
   Delar av min bakgrund har avhandlats tidigare.

   MVH
   ~Alistair

 3. Andreas skriver:

  Gillar både skjortan och rutorna även om jag själv inte riktigt känt mig bekväm i min egen rosa skjorta. Har inget med problem i manligheten att göra utan tycker det är svårt att matcha den med marinblått som jag bär mest i kostymväg. Själv ligger ljusblått och lila mig varmare om hjärtat.

  Måste säga att slipsknuten och kombinationen av skjorta, slips och kavaj är fantastiskt inspirerande så jag kanske skall plocka fram min egen rosa skjorta i morgon.

  • Archibald skriver:

   Trevlig feedback. Faktum är att jag tycker kombinationen mörkblått ljusrosa är nästan ännu vassare, och vill gärna rekommendera att ge den ett försök.

 4. JP skriver:

  Själv har inga som helst problem med rosa skjortor, inklusive med rutor i. Det finns ett flertal sådana i min garderob. Då den vanligt förekommande skjortfärgen ljusblått inte harmonierar till fullo med min hudton, särskilt inte på vintern, satsar jag hellre på andra färger.

  För övrigt gillar jag starkt Archibalds ensemble, men ställer också mig lite frågande till just jeansen. Har dock full förståelse för att man ibland vill lätta upp den formella stilen en aning.

 5. sir V.Carlgren skriver:

  Rea på Charles Tyrwhitt!
  Köpråd Archibald?
  Är deras något att ha?

 6. sir V.Carlgren skriver:

  Skorna underförstått.

  • Archibald skriver:

   Jag har hört varierande omdömen om deras skor, men känner att det dels beror på vad man är van vid för kvalitetsnivå samt vad man förväntar sig.

   Jag har själv ett par halvbrogues från tiden då T.M. Lewin sålde skor (nära nog identiska med Tyrwhitts ”Brown Clarence semi-brogue”), reaköpta för £65. De var, och är värda varenda pund.

   Kolla även in Loding, Markowski och Il Gergo som till ordinarie pris ligger i liknande prisnivå som Tyrwhitt. De tre förta erbjuder i mitt tycke dock ett roligare utbud.

   • JP skriver:

    Medhåll om TML-skorna! Jag äger samma modell och är mycket nöjd. Nu börjar väderleken också tillåta att man plockar fram skorna ur gömmorna, pustar upp dem och ger sig ut på gator och torg. Det ser jag fram emot.

  • Cyril skriver:

   Jag äger ett (1) par skor från Tyrwhitt och jag säger aldrig mer. Lädret är styvt och ej mottagligt för puts/kräm. Gissningsvis är det nåt som är mysko med lädret. Efter att ha ägt dem i ett par år kan jag nog också säga att de inte verkar åldras med värdighet och erhåller inte en trevlig patina.

   Jag kan ha fått et tmåndagsexemplar men nämns tycker jag att man kan handla från andra för ungefär samma peng, så varför ta risken.

   • Alistair skriver:

    Alltså, på ett sätt ligger Cyrils dåliga erfarenhet i linje med min (och många andras) grundfilosofi i att; ”-Skomakaren bli vid din läst!”.

    Varför köpa skor från något företag som inte har skotillverkning som kärnaffär (”core business”)?
    Visst, det betyder möjligen inte per automatik att ett par skor från Church’s automatiskt har högre kvalitét än ett par från T.M.Lewin eller Thyrwitt men sannolikheten för detta bedömer jag som avsevärt högre.

    Visst, man kanske lockas av det relativt låga priset från ett företag med fin adress på Jermyn Street eller motsv. men då anser jag att man lurar sig själv en aning.

    Detta förhållande tycker jag gäller alldeles särskilt för de företag som säljer ”allt”, (typ Thyrwitt). Risken finns att leverantören inte blir bra på nåt utan har halvtaskig överlag i kvalité. Jämfört med vad man kan få för samma peng så är jag inte särskilt begeistrad över Thyrwitt generellt sett.

    Kontentan för egen del är att jag finner det ytterst svårmotiverat att avvika från leverantörers etablerade kärnaffär och d:o kärnkompetens. Jämför gärna med vissa varumärkens utarmning i detta avseende (Barbour, Lyle & Scott, Lacoste et.al.). Allmänt sett kan jag även notera en en sjunkande kvalité kan ses som en direkt funktion av det ökade utbudet.
    Finns det någon baksida med marknadsekonomi ur en kvalitetsorienterads perspektiv så är det nog detta.

    Just my two cents.

    MVH
    ~Alistair

 7. sir V.Carlgren skriver:

  Till att börja med vill jag länka dessa skor vars namn, ja…
  http://www.markowski-chausseur.fr/fiche-produit.php?page=1&prod=19&srub=3&titre=Chaussures%20HOMME%20%20-%20Richelieu

  Och sedan nämna att det är svårt att få tag på ett par skor som uppfyller mina krav:
  Ser ofta ut som ett par clown-skor då jag har storlek 11&1/2.
  Väldigt svårt att hitta ett par skor som är tillräckligt breda för mina fötter utan att jag måste välja ett par pensionärs Ecco skor eller ett par måttsydda british handmade som kostar 545 £. Då det är svårt att bekosta själv med studiebidraget (jag är 17år) eller snylta till sig ett par av pappa.
  Har ni något tips om ett märke som uppfyller mina krav eller tips på någon modell som passar någon så omogen som jag? 🙂
  Vill bara nämna att jag ofta bär min svarta Heritage Liddesdale Barbour-jacka… (min stil 🙂 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s