WordPress svarade, till slut.

Som ni kanske minns, skrev jag nyligen ett inlägg där jag starkt ogillar WordPress agerande att modifiera och göra vinst på länkar i våra blogginlägg. Jag har även bedrivit en ganska intensiv mailväxling för att få ett klart besked av WordPress huruvida de använder skimlinks, eller inte. Svaren uteblev, och man gick istället i cirklar och förklarade att man faktiskt behövde publicera vissa annonser för att få verksamheten att gå runt. De ursäktade om jag tyckte dessa annonser var irriterande.

Det var först när jag kopplade det hela till att jag ger er läsare behållning i form av recensioner och ibland rabatter på produkter, som WordPress såg en möjlighet att kunna avslöja sanningen, till sin egen fördel…

Signaturen Andrew var efter ett tag den som svarade på mina alltmer irriterade mail, då WordPress undvek att svara på mina frågor huruvida de modifierar blogglänkar och ger dem en affiliatekoppling, vilken gör WordPress tjänar pengar på bloggar som själv arbetat upp en större eller mindre popularitet. Pengar som vi själva på TDC valt att avstå ifrån för att kunna hålla en neutral och opartisk inställning.

När jag efter några mail beskrev mitt arbetssätt, att jag då och då utvärderar webbtjänster, och ibland får hjälp att införskaffa varan jag recenserar i form av rabatter på min beställning, som WordPress äntligen gav svar på tal.

Man förklarade enligt nedan att de visst skimmar alla länkar i bloggen, men att jag gärna kan få betala för att slippa det. Alltså, köpa mig fri från att de tjänar pengar på vårt bloggande. Samtidigt valde man att tolka det hela som ni kan läsa själva nedan. Att tillverkare köper annonsering på bloggen genom att ge mig varor mot ett blogginlägg som ska få er läsare att handla hos dem.

Det är inte med dessa avsikter jag skrivit om olika märken och butiker. Jag kan dock förstå att och varför att de väljer att se saken på det viset. Hädanefter kommer jag inte att direktlänka till något av det jag skriver om. Min rekommendation är att ni själva söker upp aktören i fråga, efter eventuella kommande inlägg.

Jag har dock svårt att se något som helst skrivande om stil, någonstans, utan uttalade egna åsikter om kläderna eller tillverkarna som beskrivs. Det blir sannolikt svårt att göra en entydig gränsdragning mellan annonsering och publicering av egna åsikter för eller emot? Om WordPress fortsättningsvis ändå tycker att vårt skrivande ändå strider mot deras bestämmelser, får de väl stänga ner bloggen.

Som jag skrivit tidigare, förstår jag givetvis att WordPress också måste få in pengar på sin verksamhet, samt att man inte kan tillåta renodlad annonsering/försäljning via deras tjänst. Samtidigt anser jag inte att de undantagslöst själva skall profitera på andras framgång. Framförallt Inte utan att göra detta väldigt tydligt, och istället försöka dölja saken i det längsta. Nedan, det slutliga svaret från WordPress.

Hi,

Skimlinks are part of the ads that we run on WordPress.com. If you don’t want them to appear we have the No Ads upgrade I mentioned earlier.

Also, just so you are aware, accepting deals and products from retailers for posting about their products violates the Terms of Service that you agreed to when creating the blog. You can read these at:
http://en.wordpress.com/tos

We don’t allow any form of additional advertising on WordPress.com and receiving special deals or products for blogging about something is seen as advertising and is not allowed.

Best,

Andrew

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till WordPress svarade, till slut.

 1. Joakim skriver:

  Varför inte bara skaffa tex http://www.thedronesclub.se och flytta bloggen dit?

  • Fredrik skriver:

   +1

   Webbhotell hos exempelvis Manufrog (som jag själv har ett 10-tal bloggar hos) ligger på 100 kr / år och fungerar tillfredsställande, domännamn 100 kr/år. Då sitter ni inte längre i klorna på någon och kan lägga till plugins till WordPress efter bästa förmåga!

 2. Lord Pesherton skriver:

  Lågt, riktigt lågt!

  Kan detta undgås genom att exempelvis skriva ut en sökväg alt. förklaring till sökväg, men som inte blir till en direkt länk?

  Ett nyanserat och opartiskt recenserande är en verklig grundsten för läsares förtroende, härligt att ni strider för det!

 3. Alistair skriver:

  Sådan är kapitalismen, otack är den armes lön.

  MVH
  ~Alistair

 4. roger skriver:

  Förstår inte upprördheten, faktum är att er upprördhet upprör mig, det finns väl massor med alternativ till ”wordpress.com” om det nu är så att ni inte kan acceptera att de vill ha något i gengäld för det de erbjuder.
  100kr/år för http://www.thedronesclub.se och några kr/månad för ett webhotell, är väl ett självklart alternativ.

  @~Alistair:
  ”Otack den armes lön”
  -Skall wordpress av någon anledning tacka dig menar du? -Skall de jobba gratis? Gör du det?

  • Archibald skriver:

   Jag håller med dig Roger. Faktum är att det som besvärar mig mest, är deras ovilja att medge hur det verkligen ligger till. Att det krävdes en utdragen process, för att få reda på om allt är ”i sin ordning”, dvs. att det är WordPress som snyltar på bloggens framgång, och inte något annat utomstående element.

   Faktum är att inte ens affiliateföretaget Webgains, vilka URL-tillägget refererade till, hade tillräcklig kännedom i frågan för att kenna ge svar.

   Om det här nu är en så självklar rättighet för WordPress, varför gör de då så besvärande mycket för att undanhålla hur det verkligen ligger till?

   Det gör inte att jag tycker bättre om spelreglerna, men de blir lättare att acceptera och ta ställning till.

  • Alistair skriver:

   @roger: ”…jobba gratis”? Intressant fråga. Jobba? Gratis? Tåls att reflekteras över. Självklart ”jobbar” jag gratis när så behövs. Jag förväntar mig dock inte att WordPress skall göra det.

   Jag råkar nämligen vara vän av marknadsekonomi OCH gillar samtidigt Fred Åkerström. Komplext så det förslår skulle jag tro! Dessutom anser jag mig besitta en ganska stor portion distans samt intar oftast en grundhållning som är ganska avslappnad och kanske även lätt ironisk.

   Dessutom behöver ingen tacka mig för någonting.

   MVH
   ~Alistair

 5. Algy skriver:

  Fred Åkerström i all ära, men Dan Berglund är betydligt tyngre.

  • Alistair skriver:

   Absolut! Vid sidan av Knutna Nävar en representant för kanske den mest radikala proggen, då när det begav sig. F.ö. är Knutna Nävars ”Det är något konstigt med friheten” riktigt svängig. http://www.youtube.com/watch?v=9gtuACQ9RMs

   Bara att läsa kommentarerna på denna Youtubelänk får en att ömsom, småle ömsom skratta, ömsom känna sorg och ömsom rysa….

   MVH
   ~Alistair

 6. Algy skriver:

  Sannerligen. Och inte bara från vänsterhåll heller.

  ”Nej, för att friheten ska bli så stor som möjligt så måste skatten försvinna…det med alla regler och lagar…”

  Suck.

 7. Archibald skriver:

  Ytterligare en intressant reflektion jag gjort, är att det här blogginlägget hittills har ett läsarantal som i vanliga fall, statistiskt sett med lätthet skulle placerat det inom topp fem. Idag syns det inte alls på listan.

  Det förra inlägget om ämnet låg på förstaplats i nästan två dagar.

 8. Per skriver:

  Föreslår att ni försöker söka sponsring, hos ex loopia eller likande, vilket kan gå i och med att ni verkar ha ganska många besökare. Försöka duger! =)

 9. Philipp skriver:

  Nu får ni ta och kamma er!

  Man kan tro att det är nätversionen av Proletären man kommit till. Istället för att klaga på kapitalismen (!) och på WordPress som erbjuder er en gratis blogg vars användarvillkor ni flagrant bryter mot, borde ni ta er i kragen och börja utveckla tjänsten istället.

  Är ni trötta på att WordPress ”snyltar”, skaffa egen hosting!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s