Stilstudie: Slipslängd

I föregående stilstudie angående slipsknuten, uppkom frågan om lämplig slipslängd. Här känner jag att den till leda tjatade käpphästen ”Till byxlinningens överkant”, är alltför generell och i många fall inte alls tillämpbar.

En läsare frågade i kommentarerna vilket som egentligen är att betraktas som korrekt slipslängd.

Tycke och smak tänker jag först. Jag känner själv ofta att allt nedanför byxlinningen känns långt. Samtidigt bör/måste man nog även ha byxmidjans höjd i åtanke. Se klippet ”How I get dressed” om Patrick Grant nedan. Ursprungligen ett tips i kommentarerna till detta inlägg. Den slipsen slutar någon decimeter nedanför byxlinningen, och det ser i mina ögon ut som det enda tänkbara alternativet.

Att med en byxlinning vid den naturliga midjan, ha en slips som slutar vid dess överkant, skulle se rent dumt ut i mina ögon. Ett praktexempel på hur klassiska kläder ser gubbiga ut: Byxor med naturligt hög klassisk midja, sedan en serietidningskomiskt kort pytteslips ovanför.

Det hela handlar nog
mest om att skapa balans mellan över och underkropp, i synintrycket?

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Stilstudie: Slipslängd

 1. Andreas skriver:

  Jag anser personligen att behovet av en exakt matchning av klockband, bälte och skor är överdrivet och lite väl stelt. Samma sak med näsduk och slips. Helt oklanderlig passform och kvalitet på plaggen men personligen har jag inget emot att slipsen slutar vid byxkanten även om det rör sig om en lite högre midja. Endast mina personliga åsikter men att prata om ”korrekt klädsel” känns lite överdrivet.

  Dock gillar jag verkligen valet av bruna skor istället för ”korrekta” svarta

  • Archibald skriver:

   Håller helt med dig Andreas. Det blir lite krystat. Allrahelst när folk börjar dra in lädertonen på portföj etc. i sammanhanget. Visserligen tycker jag det han väljer i klippet blir våldsamt snyggt med den lätt rödbruna tonen, men att ha som krav att allt matchar känns väl saxat ur boken.

  • Alistair skriver:

   Mmmmm… Mr Grant drar på sig en ”A. Lange & Söhne”. Generellt sett ett alldeles utmärkt armbandsursval.

   Min egen uppfattning är att skor, bälte och klockarmband alltid bör matchas.
   I likhet med Andreas så anser jag att det dock kanske inte bör göras på pricken exakt men för egen del anser jag att färgtoner bör gå igen så det blir ”någorlunda” rätt.

   Aldrig blandar jag svart och brunt men olika bruna toner kan gå bra med lite känsla.

   Detta anser jag icke alls vara stelt utan mer att eftersträva ”harmoni”. Disharmoni i klädsel torde vara en abomination.

   Att tilläggas bör att ju formellare klädsel, desto viktigare är denna matchning. En mer formell kostym ”kräver” en mer formell matchning, åtminstone för egen del. D v s inget annat än svart armband & bälte till svarta skor.

   Att blanda in portföljfärg i matchningen mellan bälte, skor & klockarmband känns kanske lite avlägset. Har aldrig upplevt att någon pådyvlar detta som ett råd. Vilka är ”folket” som gör det?

   Vad gäller näsdukar och slipsar så är väl ”grundtricket” att uppnå harmoni genom en synergi av likheter och skillnader. Må det vara färg, mönster eller struktur.

   MVH
   ~Alistair

   • Mästaren skriver:

    ”Folket” som gör detta finns nog, iallafall i bloggvärlden. Den värsta kommentaren jag läst var nåon som avstod att bära munkskor av den enda anledningen att det var så svårt att matcha etallen i spännet med bältesspännet och klockan. Jo han menade allvar!

 2. Hank skriver:

  Vad är det för skor karln har BTW?

 3. lano skriver:

  Apropå slipsar, – Archibald, hur står sig Tierooms slipsar? Har tänkt investera i några från dem ifall de verkar bra 🙂

 4. rille skriver:

  Om man nu ska matcha med klockarmband. Är det no no att bära en klocka med stållänk eller är det bara att inte ha ett svarta skor till brunt läderarmband?

  • Alistair skriver:

   Bär man stållänk till klockan måste man givetvis ha stålskor i samma metallfärg 😉

   Annars kommer man till helvetet (där Göran Greider och Jan Guillou utgör klädnormen).

   Skämt åsido så handlar det nog i detta fall mer om att matcha metallfärgen på bältesspännet och framförallt ev. manschettknappar.

   Personligen skulle jag aldrig blanda brunt och svart när det gäller bälte, skor & klockarmband i skinn.

   MVH
   ~Alistair

 5. markgreven skriver:

  Slipsens längd är väl ingen Nobelprisfråga? Självklart ska slipsen sluta mitt på bältetsspännets centrum, allt annat är fel!”

  • Dennis skriver:

   Och om man inte har något bälte då, som herr Grant i videon ovan?

   • laphroaigman skriver:

    Då tar man väl på ett bälte:)

    Skämt åsido, som någon nämnde ovan så måste man ha ett visst mått av personligt inslag i begreppet ”stil”. Ett av mina personliga inslag är att jag tycker det ser fruktansvärt märkligt ut att bära byxor utan bälte – finns det bälteshällor så använder man bälte, svårare än så är det inte i min värld. Andra tycker säkert annorlunda, men jag tycker att det ser ”oklätt” ut…

   • Alistair skriver:

    Eller hängslen.

    MVH
    ~Alistair

   • Dennis skriver:

    Dock så har inte Herr Grant några bälteshällor och inga hängslen heller, bara ”side adjusters”. Om jag har förstått rätt så är det inte en självklarhet att man har detta till klasiska Engelska kostymer. Herr Simon Krompton har tagit upp detta ett antal gånger på sin utmärkta blog:
    http://www.permanentstyle.co.uk/2010/12/reader-question-trouser-waists.html
    http://www.permanentstyle.co.uk/2008/06/should-you-wear-belt.html

    Herr grant är förövrigt en riktig linslus, här är ett annat klipp där han diskuterar slisval, han nämner b la prins Charles slipsknutar:
    http://www.mrporter.com/styledirectory/videomanual?vid=789233233001

    När det gäller hänslen, finns det kanske någon här med erfarenhet av sådana svara på en liten fråga, har nämligen aldrig själva använt några. Kan man använda dessa till vilka byxor som helst utan att det blir obekvämt, om man syr dit knappar då alltså? Eller bör man bara använda hängslen till byxor som sitter vid den naturliga midjan och har en ”fishtail” bak?

 6. Claude skriver:

  Själv har jag de sista sisådär två åren mer och mer gått över till mer klassiskt skurna byxor, med en ganska hög midja. Detta, i kombination med att jag väldigt ofta bär väst (antingen udda eller som tredelad kostym) har lett till att merparten av mina slipsinköp den senaste tiden har fokuserat på riktigt korta vintageslipsar. Allt annat är helt enkelt omöjligt att bära vid kombinationen hög midja + väst (med normal slipslängd står man ju då mellan att antingen låta den hänga utanför västen, eller stoppa ned den i byxorna. Inget av dessa två är en bra lösning).

  Om man eliminerar västen, vart skall då slipsen sluta? I min åsikt är det i regel snyggast med någonstans omkring en – två centimeter ned på byxorna. Det finns dock många variabler att ta med i beräkningen, inte minst kroppsform, längd, hur kläderna i övrigt är skurna och så vidare.

  Ponera för övrigt denna bild på Mr. Bogart: http://www.imdb.com/media/rm2708576256/tt0040506

  Fungerar det? Ja, kanske.

 7. markgreven skriver:

  Det gick ju bra för Hunphrey ändå trots ”Helan & Halvan-varning”. I min värld gäller UniR FM sedan 1960-talet!

 8. Philipp skriver:

  Jag roas av hur ni i parti och minut hänvisar till uniformsreglementet, men jag kan inte riktigt förstå varför. Menar ni att det är en stilbibel? Försöker ni plocka poäng genom att antyda att ni har kopplingar till FM? Önskar ni att ni hade? Så många frågor…

 9. Andreas skriver:

  Jag håller verkligen med om att mannen i filmen är ruskigt välklädd! Det var mer att kategoriskt kräva att alltid alla läderprodukter skall ha samma ton, skinn och nyans som känns krystat. Sen är som sagt hans passform och kvaliteten på plaggen osviktande (Lange och Lobb är svårt att slå)

  Jag skulle aldrig få för mig att bära brunt armband till ex. smoking men ett par bruna brogues till en blå kostym och ett vinrött eller brunt flätat bälte istället för ett i skinn tycker jag kan ge en lite mer inspirerande känsla till de mindre formella stunderna. Vid bärandet av ”mörk kostym” som klädkod är de svarta skorna givna och antingen en diskret stålklocka (typ Royal Oak eller Datejust) eller kostymur med svart band.

  • Alistair skriver:

   Instämmer till fullo.

   MVH
   ~Alistair

  • Fläderblom skriver:

   Jag skulle aldrig bära armbandsur till smoking, oavsett armbandsfärg. Till smoking bär den välklädde mannen väst och fickur. Gördel och armbandsur må vara korrekt enligt moderna stilbiblar, men kommer aldrig att vara lika elegant.

   • Alistair skriver:

    ??? Detta var nåt nytt.

    Jag har personligen inga som helst problem med armbandsur till smoking och anser tvärtom att ”den välklädde mannen” med fördel kan bära armbandsur till smoking.

    Har aldrig tidigare hört talas om att detta skulle vara ”faux pas”.

    Varför denna märkliga och självpåtagna begränsning och vad är det som skulle vara så ”oelegant” med ett armbandsur till smoking?

    MVH
    ~Alistair

   • Alistair skriver:

    Jag vill bara illustrera den lilla ”armbandsur till smoking” debatten med en klassisk annons från 60-talet…: http://www.ad60.com/2010/09/14/1965-rolex-submariner-ad/

    F.ö. kan jag inte påminna mig om att ens ”äldre” stilbiblar skulle förfäkta något så fånigt som att armbandsur skulle vara fel till smoking.

    MVH
    ~Alistair

 10. Fred skriver:

  Lite vid sidan om. Jag har p g a viss upparbetad rondör, som ska bort under våren, fått problem med att slipsarna på sista tiden känts korta. Matematiken är väl att det inte finns en rak linje mellan a och b, d v s halsen och bältet, en kurva är ju x längre. Nu till min fråga, någon som har ett bra tips på slips-märke med något längre slipsar, just nu är söljan oanvändbar på de flesta slipsar. Och nej, UniR har aldrig varit en stilbibel, usch om det vore å.

  • Archibald skriver:

   Ledsen för ett sent svar, men jag hade inget bra svar på din fråga då du ställde den. Idag såg jah av en händelse menyvalet X-long ties i webbutiken ”thetiebar.com”. Kika där. Lycka till

   /Arch

 11. Andreas skriver:

  @ Fläderblom – Hahaha…”Till smoking bär den välklädde mannen väst och fickur.”
  För det är på något sätt ett krav eller en garanti på att mannen är välklädd??
  Du verkar blanda ihop klädkoderna för smoking och frack och har uppenbarligen ett sinne lika öppet som ett ostron.

  Ledsen att säga det men det här var bland det löjligaste jag har läst på länge…

 12. Desmond skriver:

  Tyvärr, Fläderblom, men jag måste säga att jag instämmer med Andreas. Säker på att du inte blandat ihop klädkoderna?

 13. Algy skriver:

  Fläderblom har säkert blandat in sig i ett hörn. Vad jag inte gillar är signaturen ”Andreas” ton i kommentaren ovan. Trist, tycker

  //Algernon

 14. Andreas skriver:

  @ Algy – Tråkigt om min ton verkar nedlåtande men jag har oerhört svårt för när människor som skall raljera över hur det ÄR eller BÖR vara. Det är precis det som bidrar till en tråkig ton och ingen av de största stilikonerna historiskt sätt har framkommit genom att citera (eller i detta fallet felcitera) förlegna stilbiblar.

  Hade fläderblom endast sagt att han själv föredrar fickur och väst till smoking så är det helt upp till honom och jag kan t om respektera det personliga valet. Men att försöka tillrättavisa andra med pekpinnar får honom bara att framstå som någon som försöker läsa sig till god stil. Man kan följa en klädkod till punkt och pricka och fortfarande se allt annat än välklädd ut.

 15. Algy skriver:

  Hmm, skriver man ”hahaha” och ”sinne lika öppet som ett ostron” får man kanske räkna med att verka lite dryg och tråkig i tonen. Jag brukade störa mig en del på uttalanden liknande Fläderbloms (de är inte alls ovanliga på TDC) men har börjat försöka se dem som något ironiska. Ditt inlägg, däremot, kändes inte ironiskt alls.

  Men eftersom du inte menade något illa var det säkerligen jag som överreagerade något.

 16. Andreas skriver:

  Jag inser nu i efterhand att jag lyckades bidra med samma tråkiga ton som jag irriterade mig på hos Fläderblom.

  Min bestämda åsikt om de ”internet-hjältar” som försöker diktera vad man ”måste” eller inte ”får” bära med hänvisning till stilregler från tidigt 1900-tal lös igenom och formulerades på ett mindre trevligt sätt. Jag tar till mig kritiken.

 17. Daniel Östman skriver:

  För kännedom.
  Tack för igår, hälsa Marina och Boddan…

 18. Archibald skriver:

  Ser tillbaka, en sen kväll på kontoret, och minns gamla härliga diskussioner. Go’kväll, gents.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s