Stilstudie: slipsknuten

Det har stötts och blötts blogmeter om olika slipsknutar, vilken knut man bör föredra till vilken skjortkrage, och så vidare. Jag känner snarare, använd den knut du trivs med. Är du en slarvig four in hand ska du använda den. Är du för kraftiga windsors, blir de troligtvis bäst på dig.

Något jag istället tycker påpekas för sällan i sammanhanget, är att en slipsknut som är knuten för att sitta på plats, skall sitta tätt mot kragen, inte nedhasad någon centimeter vilket blottar den knäppta skjortkragen.

Ja, men det är ju självklart tänker ni? Jag vet dock inte hur många sammanhang jag ser slips efter slips vilken bäraren låtit glida ner till att istället utgöra ett löst hängsmycke av siden, utan att till synes bry sig eller ens notera saken. Något man i mitt tycke bör hålla efter under tiden slipsen sitter på plats.

Gissningsvis beror det hela mycket på slipsens egenskaper, sannolikt på grund av kvalité, och så vidare. Men, har du slips på dig, känner jag att du bör se till att den sitter dikt an mot kragtyget, hela tiden. Givetvis inte så att sällskapet ideligen finner dig vid diverse speglar, justerande slipsknuten, utan obemärkt men kontinuerligt efter behov. Det ingår liksom i paketet.

Oräkneliga är de bröllopsgäster, styrelseledamöter eller andra slipsbärande män, som timme efter timme, fotografi efter fotografi ståtar med löst hängande slipsar. Då har den i mitt tycke liksom förlorat sin funktion som stilhöjande detalj, och sjunkit till att istället bli och se ut som något de motvilligt har på sig för att de måste. Nej, se till att slipsen sitter där den skall, och hjälp kanske grannen genom att diskret påpeka när den inte gör det?

På plats

Det här inlägget postades i Reflektioner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Stilstudie: slipsknuten

 1. markgreven skriver:

  Äntligen!
  Väl talat.
  Rätt slips, knuten på rätt sätt!!
  Inte någon haklapp eller disktasa…
  Korrekt knut ger korrekt utseende, allt annat underordnat!

 2. Cyril skriver:

  Vidare ska ju slipsen gärna lätta lite från skjortan närmast knuten. Dessa effekter når man enklast, enligt min erfarenhet, genom att hålla slipsen ut från kroppen när knuten dras åt eller justeras.

  • Cyril Strideforth-Knickerbocker skriver:

   Tack för det lilla tipset, Cyril! Det skall genast testas.
   Jag har själv funderat på olika sätt att få den önskade effekten och det knep som kommit närmast har varit att fästa en slipshållare i sleifen på baksidan av slipsen (eftersom jag avskyr synlig slipshållare) vilken då fått lite av ett lyft, då vikten av materialet inte längre strävar att dra ner knuten. En slipover under kavajen hjälper naturligtvis oxo till att ge slipsen lite slack till att lyfta knuten.
   Skjortor med band med tryckknapp mellan kragsnibbarna i akt och mening att ge slipsknuten det lilla extra lyftet har jag inte lyckats hitta någonstans i Sverige, men tips härom emottages tacksamt.
   ”Strutters”

   • Cyril skriver:

    Du kan ju köpa en s k ”collar pin” (kragnål??) för att få ett rejält lyft på slipsen men det känns kanske lite som konfektionell doping…

 3. allakazam skriver:

  på efterfesten kan det vara skönt att släppa lite på slips/fluga. men det kräver sin man att bära upp det på ett världsvant och lagom dekadent sätt.

  http://www.thecinemasource.com/blog/interviews/daniel-craig-interview-for-quantum-of-solace/attachment/Daniel_Craig-1-Quantum_of_Solace-James_Bond/

  • Archibald skriver:

   Rätt och riktigt, men det är en helt annan diskussion.

   Det jag syftar på är slipsar som sitter kring en knäppt krage, som bara hasat ned lite av misstag, utan att bäraren noterar/bryr sig om att göra något åt saken.

 4. Desmond skriver:

  Måste instämma. Jag retar mig ofta till vansinne på dessa ”lättknutna” slipsar, som flaggar hur som helst några centimeter nedanför kragen.

  Jag vill slå ett slag för att tänka på slipslängden också. Det ser ganska tråkigt ut med folk som går runt med slipsar som hänger nedanför gylfen. Slipsarna får dessutom oftast inget snyggt fall när de är knutna så nära ena änden.

  • Cyril skriver:

   Hur lång ska slipsen vara, då? Min egen filosofi är att det gärna får synas någon enstaka centimeter mellan slipsens spets och byxans/bältets överkant. Eller är det för kort?

 5. Econtrario skriver:

  Är det inte okej att låta slipsknuten glida ner något vid användandet av en button down-skjorta?

 6. Alistair skriver:

  Instämmer med föregående.

  Angående själva knuten så använder jag själv i 9 fall av 10 (kanske t o m så mycket som i 99 fall av 100) en ”Four in hand”-knut.
  I undantagsfall använder jag ”Half Windsor”-knut.

  Handen på hjärtat, finns det egetligen någon anledning att behärska fler slipsknutar? I så fall, varför?

  MVH
  ~Alistair

  • Desmond skriver:

   Ja, min far lärde mig att det ibland också är praktiskt att behärska en ”full windsor”.

   Med till exempel randiga och andra mönstrade slipsar får man med en rätt utförd full windsor effekten att mönstret uppträder i exakt rät vinkel gentemot slipsens nedhängande del, vilket är trevligt ibland. (Däremot måste man se upp med full windsors egenskap att ge ”jättestora” slipsknutar, speciellt på lite tjockare slipsar, så man kanske inte skall knyta oreflekterad full windsor på alla randiga slipsar)

   Men, på rätt slips med rätt mönster, kan en full windsor ha sitt berättigande.

   Hälsningar

   Desmond (i dag med vinröd ullslips, halv windsor)

 7. Mästaren skriver:

  Vill man sticka ut kan man ju knyta slipsen som i matrix-filmerna;

  eller inte!

  • FO skriver:

   Verkar vara en ganska otymplig slipsknut. Om du gör den med en tjockare slips måste den ju bli enorm. Den får nog sorteras in i kategorin ”kul, men inte för vardagsbruk”.

  • Daniel skriver:

   Den har dock fördelen att det blir väldigt svårt att misslyckas med slipslängden, å andra sidan så ser den lite maskeradaktig ut.

  • Alistair skriver:

   Den knuten får väl lova att betraktas som bisarrt kuriosum. Något för ”roliga timmen” eller ännu hellre yngre medelålders TV-sportkommentatorer kanske?

   ”…att det blir väldigt svårt att misslyckas med slipslängden…” känns också det som ett krystat och onödigt motiv. Inte misslyckas man väl med slipslängden?
   Skulle man råka ha en dålig start på dagen (och vem har inte det ibland?) så knyter man väl bara om slipsen? Man får plikta 30 sek extra på morgonen. -Who cares?

   MVH
   ~Alistair

 8. Michael skriver:

  Jag håller med dig till fullo Alistair, jag skulle även våga påstå att man egentligen bara behöver kunna en ”four in hand” samt den dubbla versionen för kragar med lite mer spread.

 9. Cyril strideforth-Knickerbocker, Esq skriver:

  Finns någon mer än jag som är avundsjuk på de smala och långa, uppenbarligen ganska hårt knutna slipsknutarna som Prins Charles alltid bär? Hur gör karln (eller hans Gentleman’s Gentleman)? Specialbredd på den förmodligen supertunna slipsen?
  Inte kan man ringa och fråga heller..
  ”Strutters”

  • Alistair skriver:

   Ja, jag har också undrat över det.
   Han är lite som en antites till sin släkting Prince Michael of Kent i det avseendet.

   Utan att vara expert så får jag en känsla att Prince Charles använder mycket Hermèsslipsar. Äger ingen själv men får en känsla av att de är tunnare utförda.
   Fast det kan ju vara så att han låter specialtillverka sina slipsar med ”eget snitt”. Undrar om inte Prince Michael of Kent gör likadant förresten. Inte ens på 70-talet var slipsarna så breda…

   F.ö. torde Prince Charles vara en av dagens absolut mest välklädda män. Hans dubbelknäppta kostymer ser sanslöst bra ut. Dessutom lyckas han alltid kombinera kostym-skjorta-slips-näsduk på ett elegant och lekfullt sätt.

   MVH
   ~Alistair

   • Michael Schollin skriver:

    Jag har inte tänkt på det tidigare, men jämförelsen med Prins Michael av Kent är slående, faktiskt! En mycket välekiperad herre det med, men – som min ärade Drönarbroder säger – f.ö. den raka motsatsen i det mesta, inte minst vad ansiktsbehåring anbelangar.
    Men jag är helt enig i att Prins Charles är numero Ett på världsrankingen ändå.
    Precis som hans morbror före honom!
    ”Strutters”

   • Desmond skriver:

    Jag kan faktiskt inte hålla med, jag tycker snarare att prins Charles ser ut som en konservativ träbock, och knappast kännetecknas av den kombination av både klassisk stil och innovation som kännetecknade hertigen av Windsor, som jag antar att du menar (han var faktiskt prins Charles’ morfars bror, hade han haft en morbror hade inte England haft drottning nu). Prins Charles är i och för sig aldrig fel, men aldrig särskilt intressant heller. Lekfullt är väl ändå att ta i, mindre tråkig kanske 😉
    Prins Michael av Kent är betydligt mer kreativ, utan att bli vulgär. Och så har han ju kört Aston Martin…

 10. Fläderblom skriver:

  Jag använder fyra olika knutar. Vilken jag väljer beror givetvis på krag- och slipsmodell. De fyra är de tre vanligaste (Windsor, Half Windsor och Four in hand) och en något mindre vanlig: Nicky. Den sistnämnda är symmetrisk, men till skillnad från en Windsor ganska liten. Det är faktiskt den som jag använder oftast. Knuten finns beskriven i Thomas Finks bok The 85 ways to tie a tie och även på hans webbplats (nummer 4 på listan).

 11. Erik skriver:

  Jag måste bara passa på att fråga, nu medan ämnet är aktivt.
  Hur märker jag, som ”lekman”, om slipsknuten är bra. Att säga att jag behärskar 4-in-hand är väl att ta i, men jag vet hur man knyter en. Enligt egen bedömning så är den (knuten) relativt lik den Archibald stoltserar med på bilden, men jag vet inte riktigt. Sedan är det väl inte direkt någon högkvalitativ slips jag övar med heller, vet dock inte hur mycket detta påverkar slutresultatet.

  OfT.

  Luleå vann precis 🙂

  • Fläderblom skriver:

   En four-in-hand skall vara asymmetrisk — däri ligger en stor del av dess charm. I Archibalds knuts fall tycker jag dock att denna egenskap har blivit väl påtaglig. I mina ögon ser knuten (och därigenom helheten) skev ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s