Öppet, argt brev till WordPress Sverige

Jag är arg. Uppriktigt sagt skitförbannad. Större bloggar kan via något kallat affiliation programs tjäna lite pengar på sitt arbete. Det sker genom att köp gjorda via länkar ur bloggen genererar en viss procentandel i vinst till bloggägarna.

Vi har tidigare diskuterat detta i TDC, men beslutat att Inte göra något sådant, ännu. Vi kontaktar alltid leverantörer och tillverkare under förutsättningen att vi är helt ekonomiskt och kommersiellt obundna, vilket ibland kan ge oss, och er läsare trevliga erbjudanden för att förbättra innehållet i bloggen.

WordPress har nu tydligen(?), på eget bevåg, börjat tillämpa något som kallas Skim Links på alla(?) wordpressbloggar. Detta resulterade i att utöver den rabatt vi nyligen erbjöd er läsare hos Tieroom.se, så stal WordPress ytterligare 13% av vinsten. Vad har de gjort för att förtjana dessa pengar som resultat av våra ansträngningar?

WordPress blogtjänst är oerhört kraftfull och bra, därför finns vi fortfarande här, men detta tilltag upprör mig oerhört. Det är oärligt och dåligt. Om wordpress inte redan kan tjäna tillräckligt med pengar för att drifta sin tjänst, skall ärliga krav om betalning ställas på bloggägare. Det Får Inte ske på det här sättet.

Man kan nu tydligen betala, för att slippa den här formen av stöld?!?

Nej tack WordPress.

Har jag förstått det hela rätt? I så fall, har ni något att säga till ert försvar?

För ytterligare fakta i debatten, följ denna länk.

Det här inlägget postades i Reflektioner och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Öppet, argt brev till WordPress Sverige

 1. Gustaf Brink skriver:

  Väl rutet. Återstår att se om wordpress kan tänkas kommentera sitt tilltag. Kanske en länk alt. en mail adress från er till dem som man kan maila och visa sin avsky för denna form av tilltag?

  Mvh G.

 2. Mmmm har själv mer och mer funderat på att byta ifrån WordPress till det (just nu) mer fria Drupal (www.drupal.org). Får se om man tar och byter på riktigt nu när WP börjar med sånt här tråk.

  • NC skriver:

   Det gäller att hålla isär wordpress.com och wordpress.org.
   Wordpress som teknik är ju helt fritt och dessutom open source.

 3. NC skriver:

  Vad ger wordpress.com för fördelar gentemot att hosta en wordpress-blog på egen hand?
  Handlar det endast om pengar?
  Då ni verka ha ambitioner om att vara ”helt ekonomiskt och kommersiellt obundna” så borde en migration till ”egen” server åtminstone vara ett alternativ att se över!?

  /Niklas

 4. David B skriver:

  Gäller detta även bloggar som ”bara” använder wordpress som motor, och inte huserar hos wordpress.com?

 5. Claes Leo Lindwall skriver:

  Bra rutet ..

 6. Karl Laurentius Roos skriver:

  Om ni är intresserade av att flytta bloggen till en egen installation så kan jag eventuellt sponsra er med bandbredd, drift och utrymme. Kontakta mig för mer info.

  • Minghetti skriver:

   Ursäkta min något invaderande italienska avatar, men trots att jag är italofil är The Drones Club något av ett favorittillhåll på nätet… riktigt hög klass! 😎

 7. Fred skriver:

  Detta var nog ett ganska plumpt övertramp och inte särskilt drönarmässigt. Även som diskussionen ibland kan gå utanför slipslängder och betydelsen av goda skor så är detta förhoppningsvis inte forumet för denna typ av politiska upprop…föga drönarmässigt…

  • Archibald skriver:

   Inlägget beror helt på att tilltaget nära nog fått oss företrädare för bloggen att gramstå som rena lögnare inför en kontakt. Att då svenskt sitta tyst och knyta näven i fickan är Inte ett alternativ.

 8. Fred skriver:

  Archibald, jag syftade på Mitch inlägg. Inte din artikel ber om ursäkt om jag var otydlig.

  • Archibald skriver:

   Jag ber om ursäkt. Nackdelen med att i hast besvara kommentareer via admingränssnittet. Det skall förhoppningsvis inte upprepas.

 9. Goretexmannen skriver:

  Vad är det WordPress gör, egentligen? Jag tycker mig förstå att de mecklar runt med produktlänkar i texten och på något sätt tjänar pengar på detta, men jag förstår inte hur de två sakerna hänger ihop. Hur ser den sista pusselbiten ut?

  (Bara för att vara övertydlig så är denna kommentar inte på något sätt avsedd att ta ställning för eller emot huruvida WordPress’ tilltag s.a.s. är cricket eller inte, utan bara ett uttryck för min nyfikenhet på ett rent tekniskt plan.)

  • Archibald skriver:

   Jag har, efter mycket om och men, och total tystnad fått ett svar från WordPress angående det de gör med länkarna på vår och andras sidor. de förklarar helt obekymrat att det helt enkelt bara är ett nytt sätt för dem att tjäna pengar.

   I samma mail anklagar Andrew på wordpress mig ganska bryskt för illegal annonsering då jag recenserar varor från leverantörer, och sedan rekommenderar dem. Det skall tydligen strida mot wordpress användarstadgar.

 10. Ping: Wordpress svarade, till slut. « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s