Spots and checks

Kan idag inte servera mycket annat än dagens prickar och rutor, samt en sträng uppmaning att provlyssna The Arcade Fires ”The Suburbs”. Skivan säljs även på bandets websida för i sammanhanget mycket tacksamma $3.50.

Det var länge sedan jag snabbt blev så tagen av ett album. Det är inte nytt, släpptes redan hösten 2010. Av olika märkliga anledningar kom jag inte till skott då, sedan har det fallit i glömska. Tack till Claes för tipset, det var precis vad jag behövde just nu.

Vidare lider jag viss ambivalens inför den här typen av inlägg. Ja, inför hela begreppet blogg om kläder faktiskt. Å ena sidan inspireras jag väldigt av liknande websiter på annat håll, samt får utlopp för någon halvpervers exibitionistisk drift som jag känner ingen som driver en blogg liknande denna med gott samvete kan förneka.

Å andra sidan kan jag inte undvika att besväras av det påfågelliknande, nästan smärtsamt ansträngda poserande jag även snubblar över titt som tätt i olika bloggar. För att inte tala om på landets gator och torg.

Välputsade män som uppklädda till tänderna, minutiöst tillrättalagt och förväntansfullt basunerar ut sin självbelåtenhet inför ett öppet internet, eller allmänheten. Ena stunden är det jag själv, som nog står för det hela. Mycket annat kan ju inte sägas. I nästa stund föraktar jag konceptet svårt.

Givetvis görs det hela även på bra sätt av många personer med stil. Det finns en svårdefinierad men så våldsamt tydlig skillnad mellan två män, båda iförda tweedkeps, välskuren kavaj med välvald näsduk, mustasch och en cigarrett i hand. Den ena skriker se mig, jag klär mig ju så bra. Den andra bara klär sig bra, och jag lägger märke till honom.

Hur många av oss snubblar inte fram och tillbaka över gränsen mellan dessa båda läger? Hur vet vi när eller om vi befinner oss på rätt sida?

Det här inlägget postades i Inspiration, Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Spots and checks

 1. JP skriver:

  En sober ensemble, som jag själv inte skulle tacka nej till. Gillar särskilt hur väl det blå armbandsuret matchar resten av klädseln. Kul också med det något överraskande men passande valet av skodon, många skulle säkert välja en slät oxford eller brogue, men dessa oxblodsfärgade chukkas gör det hela lite mer spännande.

  Fortsätt gärna med den här typen av inlägg då och då, jag tycker att det ger trevlig inspiration.

 2. Rasmus skriver:

  Jag vill tacka för ett mycket inspirerande och som vanligt välformulerat inlägg. Det utgjorde ett trevligt avbrott mot alla Dagens Outfit-bloggars standardinlägg. Vidare vill jag bara stjäla kommentarsfunktionen för en fråga. Man hör ofta hur både T.M. Lewin och Charles Tyrwhitt lovordas för sina skjortor här på Drönarklubben. Ibland förekommer även att ni nämner det klart mer svenskklingande Bläck. Min fråga är hur de brittiska skjortmakarna står sig mot denna svenska variant, framförallt storleksmässigt? En medium slim-fit från Bläck borde motsvara ungefär… Ja vad exakt hos britterna?

  Jag tackar ödmjukast för alla svar, stora som små.

 3. Mästaren skriver:

  Måste instämma i hyllningen av skovalet, även om jag vid sidan av denna när en förhoppning att byxorna är längre än vad bilden visar förutsatt att du står upp.
  För övrigt vill jag bara uttrycka min saknad av slipsar i dagens Sverige speciellt prickiga sådana, mycket trevligt. Blir prickigt i morgon.

 4. Alistair skriver:

  Det blir det nog banne mig för mig också. Virkad siden, marinblå med vita prickar.
  Till det en tattersallrutig skjorta och mörkbrun manchesterkavaj samt gula mollskinnsbyxor och rostbruna mockabrogues. Jag tror det blir Persolpremiär imorrn också och en Tudor ”Big Block” kronograf anno -76 på armen. Banne mig.

  MVH
  ~Alistair

  • Lord Pesherton skriver:

   Låter som ett kit värdigt St Patricks day! Besök någon trevlig pub, låt insupa atmosfär och stämning samtidigt som de andra besökarna får en gratislektion i vad som borde utgöra basen i fler mäns garderober.

   Det är min plan för morgondagen, dock i vinröda manchesterbyxor, tweedväst, höga cognacsfärgade brouges från Tricker’s samt 50-tals Breitling uni-date. Slips m.m får dagsformen avgöra !

   Archie: Att vackla inför sin egen och andras prestationer, såväl i form av stilbloggar som annat, är nog inte fel. Det viktiga är ödmjukhet inför detsamma och att se båda sidorna av myntet. Jag anser även att en miljon besökare talar visst klarspråk och utgör anledning att sträcka på sig emellanåt 🙂

   • Mästaren skriver:

    hear hear
    saknar den virkade slipsen i garderoben, tips på ställen att handla sådan.
    Nätet, Södra Sverige eller Köpenhamn?
    tpf

   • Alistair skriver:

    Mästaren,

    Ett par korta tips:
    I Stockholm brukar Lund&Lund ha ett trevligt (om än relativt kostsamt) utbud av engelska virkade sidenslipsar i olika färger och prickmönster kombinationer. Det är dessutom en trevlig liten butik med trevlig (och seriös) personal som jag gärna besöker.

    I södra Sverige skulle jag titta in hos Olséns i Malmö, http://www.olsenmode.se/herr.html. Det var ett tag sedan jag var där men då fanns det ett utbud av virkade sidenslipsar i alla fall.

    I London (och på nätet) är ju Drakes http://www.drakes-london.com/ties/knitted en av de bästa källorna till mycket vackra accessoarer av mycket hög kvalité. Däribland virkade sidenslipsar. Dyrt men absolut bäst.

    MVH
    ~Alistair

   • Goretexmannen skriver:

    @Alistair: Vet du något ställe i London som har ett stort utbud av Drakes produkter? Såvitt jag förstått har de väl ingen egen butik, utan säljer bara till privatpersoner online. Det är mest (siden)halsdukar jag är intresserad av.

 5. Archibald skriver:

  Alistair, JP, Pesherton: Bra feedback, och inspirerande sammansättningar. Big Blocken är oerhört trevlig.

  Rasmus: En stl. M Bläck motsvarar storleksmässigt en ca 15,5-16 krage hos T.M. Lewin. För att få en motsvarande ärmlängs krävs 16 i krage för att kunna välja 35 i ärm. En brist.

  Gällande Bläck, är det tyvärr så att de nu även har ett antal varianter med försvinnande små kragar och sämre tyg. De skjortor jag fastnat för, och tygmässigt inte hittat någon motsvarighet till i prisklassen är en variant med turndownkrage, som sålts i ljusblått, vitt och ljusrosa.

  Mästaren: Norska Berg & Berg har trevliga varianter av virkad siden. Även T.M. Lewin har ett visst sortiment av sådana.

  När det kommer till vettigt fylliga och breda (7-8cm) slipsar av virkad ull (som inte ligger kring och över tusenlappen i pris) ska ni höra av er omgående den dag ni hittar dem.

  Tillverkningen av dessa verkar bannemig ha upphört lika tydligt, påtagligt och samtidigt(?) som vänstertrafiken.

  • Erik skriver:

   Vi har några lite bredare virkade slipsar, i bl a ull, nylon och siden. Dessa kommer vi dock att hålla på fram till vintagemässan på Münchenbryggeriet den 16-17 april. Det som inte säljs där kommer dock upp i webbutiken efteråt.

   • Archibald skriver:

    Hade faktiskt er verksamhet i tankarna, men webbutiken visade som du säger bara varianter kring 5,5-6cm. Maila gärna några bilder för inspiration, om sådana finns.

  • Dennis skriver:

   Angående virkade slipsar, vilken är den Engelska benämningen på dessa? Enligt Wikipedia så heter ”virkad” på Engelska ”crocheted”(http://en.wikipedia.org/wiki/Crochet), men man stöter sällan eller aldrig på begreppet ”crocheted tie” när man surfar på Engleska webshoppar. Däremot ser man ofta ”knitted ties”(stickade) som mycket väl ser ut att kunna vara virkade enligt mig, har också sett begreppet ”crochet knitted tie” någon gång.

   Så är t ex denna slips virkad?:
   http://www.newandlingwood.com/product.php?id=359
   Eller någon av följande?:
   http://grunwald-true-style.com/Ties/Brown-Knitted-Wool-Tie.html
   http://www.peterchristian.co.uk/Catalogue/Mens/Ties-Cravats/Square-End-Knitted-Wool-Ties
   http://www.harvieandhudson.com/c/Ties_Knitted_Wool_Ties.htm
   http://grunwald-true-style.com/Ties/Brown-Knitted-Wool-Tie.html
   http://www.mrporter.com/product/300770

   • Alistair skriver:

    Dennis,
    Tja, vad är skillnaden mellan att virka och sticka? Det är väl själva tillverkningsprocessen som skiljer mest med olika nålar och tekniker. Många begrepp är ju liknande inom virkning och stickning.

    Vad gäller kläder vi bär så är jag faktiskt osäker på den rent tekniska skillnaden i tillverkningsprocessen mellan en slips och en cardigan. Jag vet ej om de slipsar jag kallar ”virkade” faktiskt är ”virkade” i strikt mening.

    Jag har även hört ”folk” även använda begreppet ”stickade” slipsar om de slipsar jag hänför till kategorin ”virkade”. För mig passar dock begreppet ”stickning” bättre på tröjor, cardigans och slipovrar. Det är något med de relativt lösa maskorna i traditionella virkade slipsar (ull/siden) som gör att i alla fall jag klassificerar dem som ”virkade”.

    På engelska däremot har jag i de allra (alla?) flesta fall stött på termen ”knitted” för de slipsar jag kallar för ”virkade” på svenska.
    Alla de slipsar du länkar till är, enligt min nomenklatur, ”virkade”.

    Det finns ett undantag och det var den där vedervärdiga slipsen som Försvarsmakten försåg uniformsmodellen m/60 med en gång i tiden. En fruktansvärd, grovt stickad tingest i något slags yllekvalité. Den var stickad även i strikt bokstavlig mening!

    MVH
    ~Alistair

  • Dennis skriver:

   BTW, slipsarna från H & H jag länkade till ovan ser ju ganska breda ut, ungefär lika breda som de betydligt dyrare slipsarna från Grunwald jag länkade till, och dessa är 8 cm enligt beskrivningen.

 6. Lord Suggs skriver:

  Ingen virkad slips idag, dock en i klubbutförande. Vinröd med ljusblå och vita ränder. Till detta en blå-vit smalrandig skjorta från Coles (med liten krage… : ) ), gråa flannelbyxor från M&S och en tweedkavaj från Daks. Avrundas med ett par bruna semi-brogues från Trickers. Dessvärre ska jag arbeta så något pub besök blir det icke (men kanske ett glas Rioja vid hemkomst). Slainté! Tiochfaidh ár lá!

 7. markgreven skriver:

  Härligt med så många som sjunger slipsens lov. Inte bara att den militära ”almanackan” stipulerade obligatoriskt bärande av denna mellan 1/10 och 1/5. Tänker dessutom på salig tonsättaren Sten Broman som ju lär ha förfäktat att slipsen alltid skulle vara en kontrapunkt till övrig klädsel och därmed ytterligt viktig!

 8. Andreas skriver:

  @ Alistair – Den outfiten är helt i min smak!

  Tudors big block är bland det roligaste vintage-dinkorna som finns och ett respektabelt val som faktiskt inte skriker ”jag hade inte råd med en Daytona 6263”. Ägde själv en 79260 med safirglas och lite tunnare case men flippade den då charmen med välvt plexi var betydligt större.

  Idag bär jag lila/vit-rutig skjorta, beige cardigan, klassiska smala råjeans och mörkblå slips. På fötterna sitter ett par bruna wholecuts med broguemönster och på armen vilar en AP Royal Oak med vit tavla.

  • Archibald skriver:

   Grattis till tillökningen(?), i den mekaniska stålparken vill säga 😉

  • Alistair skriver:

   Andreas,

   Åhå. Habegäret väcks återigen till liv… Har aldrig ägt en AP RO och den står mycket högt på min önskelista. Gärna en ”slimmad” 70-talare i NOS skick. Har lite svårt för de fetare ”Offshore” modellerna. Brukar låtsas att min Oysterquartz är en AP RO ibland… 😀

   Min ”Big block” (en ref 9430/0) är en liten pärla. Urverket är väl inte världens mest komplicerade eller avancerade, det sitter ju i ett otal kronografer, men Tudor var först att använda det. Lätt med reservdelar…
   Just min modell är en mycket tidig variant utan ”Oysterdate” under Tudor logon och några andra små skillnader som bara de riktigt tidiga varianterna hade. Den har den klassiska tachymeterringen i borstat stål och silverurtavla svarta kronografurtavlor. Just the way I like it.
   Är även förtjust i de ännu tidigare ”Monte Carlo” modellerna men där har priserna skjutit i höjden något oerhört den senaste tiden. Som alternativ har jag sneglat på den ”nya” Tudor Heritage Chrono och den har onekligen en tilltalande look, synd på safirglaset 😉
   Är mycket svag för Tudors vintagemodeller (intill 98-99 då märket generellt körde i diket designmässigt).

   MVH
   ~Alistair

 9. Erik skriver:

  Kul att höra vad folk har på sig. Skulle gärna se ett inlägg med bilder på läsarnas egna ekiperingar.

  Själv är jag en hängiven följare av Style Forum’s ”What Are You Wearing Right Now” (http://www.styleforum.net/showthread.php?t=160731&page=2421) och kan inte föreställa mig att det inte kan dölja sig minst lika välklädda män (och kvinnor?) bland TDC’s läsare.

 10. Andreas skriver:

  @ Alistair –

  ETAs 7750 verk är en riktig klassiker som precis som du säger håller både bra kvalitet och är lättservad så jag ser inget fel alls i det. Monte Carlon är fin men pratar man sådana summor finns det ett antal klockor som jag håller ännu högre.

  Min Royal Oak är en supertunn 36:a även om jumbon inte direkt är tjock för den delen heller. Att jag valde en 36mm framför ”originalet” på 39 är att Royal Oaken med dess många vinklar och kanter upplevs som MYCKET större än den är trots sin tunna boett och mina handleder hade fått många kvinnor att känna sig kraftiga 🙂

  Skall villigt erkänna att även priset är mer humant på 36mm…Utöver det så är det en av de mest mångsidiga klockorna jag äger. Funkar bokstavligen till allt från t-shirt till smoking.
  Ända ev. nackdelen är väl att den inte är den mest vattentäta klockan och det JLC-baserade urverket är inte lika tåligt och robust som på t ex Rolex sportklockor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s