Hög tid att börja leta studentkostym

År efter år tar mängder av unga svenska män studenten, förhoppnnigsvis iförda en välsittande mörk kostym. Om du inte redan äger en är det nu åter hög tid att börja leta efter ett lämpligt alternativ. Som väklädd man vill du inte i trakterna av april, stressa dig fram till en nödlösning när alla storlekar är slut i de hanterbara prisklasserna.

I korthet vill jag återigen rekommendera en klassiskt skuren mörkare grå eller marinblå variant om det är första kostymen du köper. Den kommer att fungera i många andra sammanhang efteråt, och vara dig till stor glädje under många år framöver.

Vi har skrivit ett större antal tidigare inlägg som förhoppningsvis kan hjälpa dig på traven i ditt sökande. Lycka till.

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Hög tid att börja leta studentkostym

 1. Mästaren skriver:

  Idag gick jag förbi en Dressman butik och såg annons för en kostym á 799 kronor.
  Rätt billigt – och drar mig till minnes ett eget försök att handla kostym hos denna butikskedja. Dressman är allt annat än kända för välsittande kläder med hög kvalitet. Den kostymen jag handlade var användbar (inte snygg, stilfull eller välsittande utan just för ändamålet användbar) på den bröllopsfest jag blev inbjuden till i sista stund. Saknade nämligen ljus kostym för detta tillfälle och var mellan jobb. Alltså shoppa billigt för att se någotsånär anständig ut. Efter användning och slängd i en hörna efter festen tappade kostymen all tonus och pryder nu någon stackare på stadsmissionen.
  Var vill jag komma med detta? Jo en några frågor för att förklara vad jag menar
  Hur ser då en normal student ut? Hur mycket misshandel tål en bättre kostym? Hur dyrt är engångskläder egentligen?
  Man dricker sig lustig på en studentskiva. Det går hett till, man hånglas, dansar, svettas. Kan hända även vildare saker händer. Skall man då vara aningen brydd för sin dyra kostym?
  NEJ ! Det tar udden av studentfesten! Köp en skojig ”engångskostym” istället!
  Festa och ha det skoj. Ryck på axlarna när din kompis skvätter skumpa på dig, eller något ännu värre. Släng kostymen i en hög när du drullar hem på natten. Släng byxorna i tvättmaskinen dagen efter och kavajen till Stadsmissionen (efter vädring och nödtorftig fläckborttagning) veckan efter.

  • Archibald skriver:

   Det var en ny infallsvinkel i diskussionen. Säkert inte helt ogrundad för många studentfirare.

   Även om jag förstår vad du menar känner jag, hur trist och torrt det än kan låta, att inslag i studentfirandet som inte ens i värsta fall går att kemtvätta bort, inte är något man bör se som så sannolikt att man till och med planerar klädinköpet därefter?

   Typen av Kostymer vi rekommenderar i andra inlägg ligger generellt kring ca 2500 – 3000:-. Att istället kortsiktigt kasta bort ungefär en tredjedel av de pengarna, tycker jag känns onödigt.

 2. laphroaigman skriver:

  Var i helgen på besök i den sydligaste delen av landet, och hamnade då av olika skäl i ett köpcentrum i Löddeköpinge utanför Malmö. Där fanns det en outlet-butik som hade ett hyfsat utbud av kostymer från SIR, Cavaliere samt Tiger till humana priser. Inte märken av absolut toppkvalitet, men ändock tycker jag att 2000 kr för en kostym från SIR var klart överkomligt. Det fanns även ett urval av Stenströms-skjortor för runt 600 kr.

 3. David skriver:

  Skulle det överhuvudtaget fungera med klubbkavaj, chinos samt exempelvis en skjorta i seersucker till själva firandet? Givetvis förutsatt att jag bär jag frack på balen, men nog måste väl utstyrseln duga till lite alldagligt trädgårdsmingel utan att uppröra alltför många fastrar och mostrar?

  • Archibald skriver:

   Det tror jag absolut. Känner du dig bekväm i kläderna, blir de ofta snygga.

  • Jöns skriver:

   Poängen med en studentkostym är väl lite att man ska kunna förutsätta att folk som ”tagit” studenten går att bjuda in till seriösa sammanhang. Klubba+chinos är lättare att bära och att göra det snyggt men kommer se malplacé ut på mormors begravning, festen med kavaj som klädkod, operabesöket. Kort sagt, den svarta kostymen anses (ofta med rätta) vara lite tråkig men är ett plagg som signalerar mognad på så vis att man i seriösa eller högtidliga sammanhang kan komma undan med den som miniminivå. Att avstå från det som är roligt för stunden för att man inte säkert kan veta vilka sammanhang man kommer befinna sig i längre fram.

 4. Hr. Waldén skriver:

  Nu tänker jag sno den här diskussionen lite, men jag har en fråga till alla drönare där ute.
  Det är nämligen så att jag nyligen köpt en klubblazer, men jag ska byta knapparna på den.
  Så jag letar helt enkelt efter någon bra e-handel som säljer blazerknappar till överkomliga priser, då jag endast är gymnasist med extraknäck.

 5. lano skriver:

  Har själv inhandlat en kostym i ull/kashmirblandning från Cavaliere en gång, på en fabriksutförsäljning för 800 kr. Tyget i kostymen är från Ermenegildo Zegna. Både välsittande och snygg kostym, av bra kvalitet, till ett löjligt pris. Det går att hitta bra kläder om man bara letar.

 6. John M. A. skriver:

  Minns min studentkostym från -99 för 3000:-; en treknappars, antracitfärgad tigerkostym med viss stretch. Till det en grå skjorta och en silvergrå slips. Skorna köpte jag på NK i gbg. Byxorna lades upp och togs in så jag kände mig väldigt medveten och stilig.

  Använde den senast -01 och den har därefter hängt i garderoben. Flyttade i november och hittade då kostymen längst inne i garderobem, men jag kände verkligen inte igen den. Den var obeskrivligt ful! Treknappars, grå stretch – snacka om motsatsen till tidlöst! Tröstar mig med att min senaste kostym är en svart tvåknappars från cornelliani.

  • Mästaren skriver:

   Intressant anekdot, min silverfärgade glittriga Miami Vice kavaj från sommaren efter studenten har haft en liknande skamvrå.
   En fråga dock, vad är så otidsenligt med 3 knappar? Grå stretch o.s.v förstår jag men 3 knappar? Exempel:
   http://www.ctshirts.co.uk/men's-suits/men's-classic-wool-suits/Navy-twill-3–button-suit-?q=gbpdefault||ENA01NAV|||||||||||||
   Är vad jag menar med 3 knappar – mer klassiskt blir det knappast!

   • John M. A. skriver:

    Jag kanske gick oförtjänt hårt åt treknappars men jag vill nog iaf tillstå att enklassisk tvåknappars är mer tidlös än en (som i mitt fall) för hög treknappars.

   • Per S skriver:

    Är det inte så att industrin försöker ändra lite på vad som är tidlöst därvidlag för att sälja lite till? Min bedömning är att man gick från två till tre knappar kring 1994 och att en tvåknäppt kavaj i slutet av 1990-talet ansågs väldigt 80-tal, och kring 2004 åter började göra två knappar till standard, vilket fick treknapparsmodellen att kännas stram.

    Två och en halv knapp verkar alltså mest tidlöst, i snitt. Fast den amerikanska treknäppningen, där översta hålet är en del av slaget, och som skulle kunna sägas vara två och en halv knapp, känns inte tidlöst europeiskt…

 7. Spiceywiener skriver:

  När jag tog studenten -97 bar jag en svart treknäppt (med väldigt hög knäppning) Hugo Boss-skapelse med dubbla bröstfickor med lock. 90-talet, fy fan.

  Jag kan inte nog understryka hur bra ovanstående råd är, grå eller mörkblå kostym är det absolut bästa val man kan göra. Köp helst en klassiskt tvåknäppt modell så räcker det att uppdatera skjorta, slips och skor för att förnya sig.

 8. Mästaren skriver:

  Men svart kostym – är inte det tristast i världen. Djupt marinblå eller någon antracit kanske?
  Kritstreck är väl hyfsat modernt och håller man sig till det traditionella skulle kanske det också funka?
  Men egentligen tycker jag marinblått – trevligt!

 9. Själv måste man pinsamt erkänna att min studentkostym var en vedervärdig, illasittande, tveksamt material, svart Dressman kostym… allt ackompanjerat av en röd skjorta och utan slips.

  Jag visste inte bättre då tyvärr… Stekhet blev den också i den starka juni solen, sen att den hade ansenlig mängd polyester i tyget gjorde inte saken bättre.

 10. Michael skriver:

  Jöns, jag antar att ditt argument egentligen är att man bör överväga en mörk kostym.
  jag skulle nog vilja påstå att man kommer att se väldigt malplacerad ut i nämnda sammanhang i en svart kostym (bortsett ifrån mormors begravning dvs).

  Mästaren, min personliga åsikt är att en kritstrecksrandig kostym ger lite för starka business-vibbar för att vara lämplig som studentkostym. Precis som den gode Archibald säger så är det bäst att satsa på säkra kort som marinblått eller grått.

 11. FR skriver:

  Köpte mig en svart kostym för att kunna använda på balen och studenten. Vad kan man ha för färg på slips och skjorta till det? Känns enklare med en blå kostym…

 12. Andreas skriver:

  Man kan bortsett från riskerna vid själva festen även tänka på en annan viktig punkt när det kommer till studentkostymer.
  Jag känner INGEN som 3 år efter studenten trivts i den kostym de bar. Dels kan kroppen utvecklats ganska mycket (bredare axlar i bästa fall och större mage i värsta fall) men man kan också ha ändrat smak ganska drastiskt.

  Faktum är att jag blir mörkrädd när jag ser tillbaka på vad jag tyckte var snyggt under min gymnasieperiod och ett dyrare ”tidlöst” kostymval kräver en viss mognad och framför allt tid att lära sig uppskatta vad man gillar. På den tiden ansåg jag att en skräddarsydd kostym från thailand måste vara perfekt (den var ju skräddarsydd) och i dagens läge väljer jag kostymer efter konstruktionen på kavajaxlarna, uppbyggnaden, snittet och självklart tyget.

  Inget utöver möjligtvis mönstret eller om den var smal eller inte skulle spelat mig någon roll vid studenten och att lägga en större summa hade varit att slänga pengarna i sjön.

  Satsa på H&M, Zara, Massimo Dutti eller ett schyst begagnat alternativ och be en duktig ändringsskräddare korrigera den så den sitter som den skall.

 13. Fläderblom skriver:

  Jag gick ut gymnasiet i slutet av 1980-talet. Jag tog aldrig ”studenten”. Detta har varit omöjligt sedan 1968 då studentexamen avskaffades i den socialdemokratiska nivelleringshysterin. Nåväl, jag bar en beige/crèmefärgad tvåknäppt kostym vid utspringet. Den finns inte längre, men att döma av fotografier från tiden var det en ganska snygg sommarkostym. Den är åtminstone snyggare än det mina klasskamrater bar. Jag var den ende som inte var helt klädd i vitt. Många envisades dessutom med midjekorta kavajer! 1990-talets fulhet var ingenting mot 1980-talets.

  Köp en tunn grå eller blå ullkostym. Den kan användas i många år. Svart har varit modernt i något decennium, men är långt ifrån så tidlöst som många tror.

  För övrigt bör ni gymnasister sluta att ta på studentmössan före den så kallade examensdagen. Mössan var från början ett tecken på att man läste på universitet. Sedan blev den ett tecken på att man hade tagit studentexamen. Nu är den ett tecken på att man planerar att gå ut gymnasiet inom några månader. Vad kommer härnäst, att man börjar bära studentmössa när man börjar gymnasiet? Kulturskymning!

 14. Nils Vidén skriver:

  Hej,

  Jag har en enkel fråga, nämligen: Passar sig ett par mörkbruna oxfordskor till en marinblå kostym på studentdagen?

  Om så är fallet, har jag ytterligare en fråga: Hur upplevs kvaliteten hos skor från Charles Thyrwitt?

  Tack på förhand.

  Nils Vidén

  • Archibald skriver:

   Det tycker jag absolut. Jag har hört både ris och ros om Tyrwhitts skor, men till priset man oftast får dem för vågar jag utan egen erfarenhet nog ändå rekommendera dem före allt du generellt hittar i vanliga svenska skobutiker som Din Sko, Scorett med flera.

 15. Michael skriver:

  Nils, om jag har förstått det rätt så är det Loake som tillverkar skorna till CT, därför kan man nog dra slutsatsen att det rör sig om ”corrected grain” (läder av dålig kvalité med plastöverdrag). Personligen så skulle jag hålla ett 100m säkerhetsavstånd till sånt elände, dock så har Archibald komiskt nog helt rätt i att kvalitén är högre än den du oftast hittar i vanliga skoaffärer.

  Ett märker som håller en helt ok kvalité och ligger i samma prissegment är Markowski, ta en titt och se om du inte hittar något roligt.

 16. Lord Emsworth skriver:

  Skulle ni avråda mig från att bära en dubbelknäppt mörkblå kostym till utspringet? Jag har alltid varit svag för dubbelknäppt, men vill ogärna se ut som en Chicagogangster om 30 år då jag visar bilderna för mina ungar.

  • Archibald skriver:

   Se till att den sitter figurnära som en handske, så skall nog allt gå vägen. Dubbelknäppt är Mycket underskattat, och rätt utfört slår det i mina ögon de flesta andra varianter. Men som sagt, är den för vid med mycket löst hängande tyg, riskerar du att hamna i facket du nämner. I övrigt, very dandified indeed.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s