Stilstudie: Byxbaken

Jag är inte helt nöjd med att konstatera att jag uppenbarligen lägger märke till hur andra personers byxor sitter i trakterna där solen inte skiner. Dock kvarstår faktum, många kostymbärande män har byxor, vars aktre passform inte helt osökt nästan för tankarna till MC Hammer och dennes grensömnad. Ni som inte har åldern inne, Googla fenomenet och förfasas. Skämt åsido, det kanske inte är fullt så illa, men sämre än det borde.

Min teori är att jag den senaste tiden halkat in i fler och fler sälj och marknadsrelaterade situationer, och därav stöter på långt fler kostymbärande människor än tidigare. Hur som helst, det finns hopp. Många bär faktiskt ganska välsittande kostymer. De flesta kavajer har fortfarande ärmar som längdmässigt täcker allt vad skjortmanschett heter, ibland även knogar, men generellt tycker jag mig se en ljusning passformsmässigt.

Egentligen känner jag att det är rätt fruktlöst att gnälla över vad andra har på sig, eller hur det för den delen sitter. Dock känns det som att det finns utrymme att ytterligare förbättra reda snygga kostymer på i övrigt till synes medvetna män. Personer faktiskt aktivt verkar ha lagt fler än två strån i kors för att skapa ett rätt vasst yttre.

Kanske inte fullt så illa, men...

Då jag gång efter annan reflekterar över kavajlängd och sprund, dyker dock det aktuella ämnet upp i synfältet. Byxbaken. Extra tydligt på kostymbyxor av tunn ullväv. Här ter det sig som att merparten av de kostymbärande männen i samhället antingen helt saknar sätesmuskulatur, eller bär kostymbyxor där man totalt glömt att ta hänsyn till den bakre passformen under midjan. Man går rätt och slätt runt med en tygmässigt ganska omfattande hängröv på byxorna. Så, point made?

Många gånger förstör det ett i övrigt fasligt stiligt klädmässigt intryck. Faktum är att det kanske bara är miljöskadade textilnördar som jag själv, och flera av er läsare, som noterar liknande detaljer? Jag tror ändå det i slutändan kan vara en avgörande detalj som skiljer skiljer agnarna från vetet. Ändringen är enkel och billig att göra, och ger ett oslagbart mycket bättre resultat.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Stilstudie: Byxbaken

 1. Edvin skriver:

  Det här har inget med inlägget att göra men jag vet att du har pratar mycket om skjortor från TM Lewin och Charles Thyrwitt. Men det är lite olika meningar om kvalitén på skjortorna. Vissa säger att kvalitén är skitdålig och andra att den är jättebra. Så jag undrar, vilka skjortor ska jag köpa från de olika sidorna? Är det något speciell modell som du rekommenderar? Twill eller Oxford osv? Hur ser jag vilka som håller en dålig kvalité och vilka som håller en bra kvalité?

  • Archibald skriver:

   Själv äger jag faktiskt bara skjortor från Lewin. De har bra passform, och trevliga krgmodeller. För att göra en lång historia kort, ger de väldigt mycket skjorta i förhållande till priset. De olika vävarna skrynklar olika mycket. Jag är själv dock förtjust i deras end on end tyger. just nu känner jag att en aningen tilltufsad skjorta bara adds to the charm. Det är omöjligt att säga vad du själv skulle tycka, men jag anser att de är väl värda ett färsök.

  • laphroaigman skriver:

   Jag har ca ett halvdussin skjortor från Lewin och några från Tyrwhitt. Givetvis får du vad du betalar för, men min generella uppfattning är att ”per krona” får du bättre kvalitet hos Tyrwhitt. Om du desssutm vill lägga på någon hundralapp extra för deras Black Label, så får du riktigt bra skjortor till ungefär halva priset jämfört med vad motsvarande kvalitet kostar i Sverige.

  • Lulu skriver:

   Jag tycker att T.M. Lewin gott och väl fungerar som vardagsskjorta/blåställ. CT gillar jag inte alls. Varierar Turnbull & Asser och T.M. Lewin de enda skjorttillverkarna jag har köpt av. Balansen är ungefär 50/50 i garderoben men har börjat köpa fler från Lewin då det är för dyrt att ha T&A till vardags.

  • Dennis skriver:

   ‘Tycker att båda märkena har extremt prisvärda skjortor, särskilt om man jämför med vad man får i Svenska butiker för samma pris. Här ser man ofta skjorter av sämre kvalitet som ligger omkring tusenlappen i pris. Sammanfattar mina erfarenheter nedan:

   TML:
   + Sydd krage och sydda manchetter.

   + Gillade formen på kragen(Buckingham).

   + Har även välidikt prisvärda merinoullströjor.

   – Tyckte inte tyget var något vidare jämfört med de skjortor jag har från CT, svårstukna, skrynklar lättere och ser lite mattare ut. Har dock bara erfarenhet av deras vanliga poplin och deras ”luxury twill”.

   – Begränsat utbud av skjortor som både är ”slim fit” och ”button cuff”.

   – Inte lika stor mångfald som CT.

   Charles Tyrwhitt:

   + Relativt bra tyg för priset, lätta att stryka, skön känsla, bra färger.

   + Bra urval , många olika sorters mönster och färger.

   + Nästan alla skjortor går att få med både dubbel och enkel manchett.

   + Har även dyrare skjortor av högre standard(Sea Island Quality, Black Label och 180’s).

   – Limmad(fused) krage(deras ”Sea Island Quality” skjortor lär dock ha sydd krage), det råder dock delade meningar om hur stor nackdel detta är.

   Tänkte även passa på att fråga om detfinns någon här som har erfarenhet av W H Taylor’s skjortor, de kallades tidigare Coles(fick ändra namn av juridiska skäl tror jag):
   http://www.whtshirtmakers.com/

   Har läst mycket positivt om dem, och kommer antagligen beställa min nästa skjorta därifrån. Tycker deras Cutaway- krage ser trevlig ut, och de verkar även erbjuda samtliga skjortor med både enkelmanchett och ”slim fit”.

   De säljer dessutom ut gamla modeller(Coles) till löjligt låga priser just nu.

   • S skriver:

    Äntligen, har letat efter Coles skjortor sen de försvann från NK. Jag har bara en skjorta därifrån men det är min absoluta favorit, en kvalitet som heter duga vad gäller hantverk, underbart tyg och en fantastisk känsla i krage och manchett. Rekomenderas mer än starkt! (priset på deras hemsida är dessutom ytterst fördelaktigt med tanke på att på NK kostade de ca 14-1700 kr st…)

 2. Karl skriver:

  Man borde väl kanske lägga till att i förhållande till många ”svenska” skjortor så är TM Lewins slim fit ganska väl tilltagen. i exempelvis ärmar och midja/bröstvidd. Alltså, är man ute efter en något tightare passform så letar du på fel ställe.

  • J.T. skriver:

   John Francomb-skjortorna kan nog jämföras med Eton, eller Stenströms slimfit-skjortor vad gäller passformen

   • Archibald skriver:

    Jag köpte en av Francomb-skjortorna nyligen. Om Lewin kunde kombinera den tygkvalitén med de mer dämpade klassiska mönster och färgställningar som erbjuds i det övriga sortimentet, skulle leverantören i mina ögon stiga i anseende.

 3. Lars skriver:

  Angående passform på byxor uppstår ofta ett diametralt motsatt problem när man hamnar bland mer moderiktiga(trendkänsliga) tillverkare t.ex. Filippa K.Tilläggas kan att deras siluett passar bra till oss som mer har en alltför smal kroppsform för att riktigt bära exemplivs CT. Förutom en ganska låg midja smiter byxbaken åt, ofta för mycket så det liknar en polyesterbyxa för tävlingsdansare. Oavsett hur fast den manliga stussen i fråga är så är det inte heller särskilt smakfullt.

  • FO skriver:

   Jag hade det problemet i samband med att jag tittade lite på en tweedkostym från Kappahl (den har tidigare nämnts här på bloggen). Vid inspektion på plats visade sig att tweedkostymen inte – i min mening – var värd priset, men jag bestämde mig ändå för att prova den. Dock upptäckte jag ganska snabbt att passformen var avsevärt mer åtslimmad än mina kostymer hemmavid. När kassabiträdet tillfrågades fick jag svaret att kostymen ”hade en modern passform”. Jag var dessvärre tvungen att överlämna kostymen med svaret att jag har en gammaldags kroppsform.

   • Archibald skriver:

    Jag provade också byxorna. Normalt är jag en 48, men det krävdes ett par 50 för att få dem över lår och bak…

 4. Lord Suggs skriver:

  Dennis >> Jag har ett flertal skjortor från Coles och även WHT. Som jag förstått det har Coles helt enkelt gått upp i WHT-gruppen. Kragmodellerna är nästan exakt samma på WHT som på Coles och de är väl helt enkelt samma skjorta under annat namn. Jag har beställt ur deras beställningssortiment två gpnger och fick en skjort märkt Coles ena gången och en märkt WHT andra gången… Skillnaden är att Coles äldre skjortor är/var tillverkade i UK, det tror jag inte att de är längre (etiketten ”Made in the UK är åtminstone borta nu…) och att kragen nu är några millimeter högre. Eftersom jag främst gillar deras cut away modeller så är det de jag har förutom en skjorta med knappmanschett. Just den är den enda jag har under namnet WHT men jag kan inte se någon skillnad, dock är den ganska vid runt manschetten/handleden. Summa summarum: De säljer dels gamla Coles tillverkade i UK, ”nya” Coles som verkar vara tillverkade någon annanstans samt skjortor under namnet WHT. Jag tycker de är svårslagna i kvalitet i både kragar, tyger och knappar (både TM lewin och Thyrwitth har plastknappar te.x.) och framförallt är deras kundservice fenomenal. Jag har fått gratis kragplattor i silver, en gratis skjorta samt rabatter på framtida köp när de inte haft det jag efterfrågat i lager och det är alltid chefen som personligen hör av sig i mejl. Rekomenderas starkt. Om du inte gillar ”traditionell Jermyn Street cut” (d.v.s. modell generös) så rekomenderar jag deras slim fit som är smalare men utan att vara för anorektiker.

  • Dennis skriver:

   Om jag har förstått rätt så är hela det nya utbudet numera WHT, man kan se ettiketten på bilderna på hemsidan och de är märkta WHT. De som säljs ut för £20-£35 är däremot alla märkta med ”Coles”.

   Angående tillverkningsland så läste jag i en tråd om WHT på ett annat forum(tror det var ”Ask Andy”). En representant för företaget gjorde inlägg i tråden med diverse information. En användare frågade om tillverkningsland, varpå representanten försvann från tråden och har inte gjort några fler inlägg sedan dess.

   Nu behöver det ju inte nödvändigtvis bero på frågan som nämns ovan, men det verkar vara ganska känsligt det här med tillverkningsland. Har också läst att en del skjorter från H & K är märkta med ”Made in England/UK” och en del saknar uppgift.

 5. Garderners Delight skriver:

  Det är en gåta med dessa Brittiska skjortor; Jag har skjortor från TM Lewin, C. Thyrwitt, Hildich&Key, Hawes&Curtis, Haines&Bonner, Harvie&Hudson, Joseph Turner och Prowse&Hargood.
  H/K håller högst kvalitet.
  H/H är en favorit men slarvar med måtten.
  Lewin är bra, särskilt för priset.
  Thyrwitt varierar beroende på väv o modell.
  Hawes/C mkt bra för priset om än något tunnare väv över lag.
  H/B billiga och sämre kvalitet.
  Jo T snävare över lag men bra kvalitet i väv o sömnad.
  P/H är gedigna men smalt utbud.

  H/H:s country-checks är beroendeframkallande och deras krag resp manschetter underbart byggda. H/K känns bara helt rätt om än relativt vid. H/C utbud o pris har gjort att jag gärna återvänt dit trots en tunnare kvalitet. Hos Thyrwitt har det varit ömsom vin och ömsom vatten medan Lewin alltid levererat hyggligt kvalitativa skjortor.

  Men det varierar trots allt, ibland är ärmlängden inte vad som utlovats (felmärkt eller felsytt?) och ibland är väven tunn som plåten på japanska bilar. Men en poplinskjorta om sommaren, crispig och sval är en njutning!

 6. Intressant inlägg! Tror hängbaken beror på att många män bär lågt skurna byxor som sitter på höften istället för på midjan. Möjligen har man missat att kostymbyxor och jeans inte är samma sak 🙂

 7. Lord Suggs skriver:

  Ledsen att kapa byx-bak tråden för att återvända till Coles skjortor. Hittade följande på Ask Andy:

  September 3rd, 2009 10:34 #4 Cottonshirt
  View Profile View Forum Posts Private Message

  Member Join Date:March 15th, 2009
  Location:Portsmouth, Hampshire, England
  Posts:259
  Originally Posted by PJC in NoVa
  Its text was basically the same barely coherent gobbledygook that’s now on the website:
  Allow me translate it for you.

  In 2006 WHT formally Coles Distribution Limited was a collaboration with Coles, an eminent Shirtmaker themselves and owned at that time by one of the Three Founding Members of the Jermyn Street Association in 1978….etc.

  This means that Alex Finch, who was one of Jermyn St.’s elder statesmen having traded there for many years, and who was, in 1978, one of the three founding members of the Jermyn Street Association, bought Coles Shirts in 1992. He also saw them move to Jermyn Street from their previous home in Knightsbridge in 1994. Then in 2006 Glenaden Shirts, a Northern Ireland-based shirt manufacturing company with factories in Malta, Morocco, across Northern England and in Scotland and India, bought Coles Shirts from Alex Finch. By 2008 bankruptcy loomed and WHT, formerly the distribution arm of Coles, negotiated a ”collaboration” – in some circles I have heard the term ”management buy out” being used – with Glenaden that saw Glenaden launch two of their own brands (1…Like No Other and Thread and Bone) and release Coles to WHT. For reasons that remain obscure but which are probably to do with legal title in the name Coles, WHT now trade as W H Taylor Shirtmakers.

  Further reading on their website reveals that the cotton for their shirts is grown in The West Indies or the Middle East with fabrics being woven in England, Italy, Japan and India. The design of shirts and shirting fabrics, the making of cutting patterns and the calculation of cutting specifications are all done from their London design rooms. Shirts are actually made either in factories in the United Kingdom or a purpose built workroom in West Bengal, India. The buttons are all made from Mother of Pearl from Australia, and RTW starts at £55.00.

  What else would you want to know?
  Last edited by Cottonshirt; September 3rd, 2009 at 10:38.

  Jag har som sagt köpt en nytillverkad skjorta på beställning med namnet Coles så alla nytillverkade bär inte namnet WH Taylor. Oaktat förvirringen, bra skjortor är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s