Måndagsinspiration, ränder.

Konsten att med smågalna upptåg göra måndagsapatin till ett minne blott, randiga strumpor! Hur som helst, ett i mitt tycke halvmysigt inslag i dämpade färger. Uppviket på byxbenen, undrar ni? Tja, jag känner på något svårdefinierat sätt att det blir roligare om det händer något i slutet efter de där många centimetrarna av monotont byxbenstyg.

Lite som ett slag, men ändå inte. Samtidigt som det ger utrymme att avpassa benlängden efter tycke och den sko som sitter nedanför. Stående, landar byxbenets nederkant precis på lästlädret. Uppviket går i familjen Mulliner under smädelserna, ”-Hahhah, pappa har köpt för långa byxor…”. Alltihop givetvis också med en ständigt närvarande risk att förväxlas med de myriader av nästintill knähöjd ansträngt slarvigt uppkavlade chinos, som fortfarande skådas vid varmare väderlek.

Stripes inspired by Pugsley Addams

De randsydda skorna från John White fyller ett år i min ägo i dagarna. De har åldrats med värdighet, och var absolut värda en plats i garderoben. Ställt mot priset för inköp. Det skall bli intressant att se hur många år de håller ut.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Måndagsinspiration, ränder.

  1. Algy skriver:

    Ja, snygga strumpor!

  2. Sebastian skriver:

    Jag vet att denna fråga är helt off topic, men jag visste inte vart jag annars skulle ställa frågan.
    Jag ska på high school prom i USA, och man ska då bära en Smoking. De talar då om att man ska matcha datens klänning (min date har slag av orange, silver och rosalila aktig), då med västen och slipsen (trodde att man hade en svart väst och att fluga var vanligare?)
    Har följt bloggen några månader nu och gillar den verkligen, det har gett mig många råd. Men när vi talar Smokingar är den här 18åringen helt vilse.

    • John skriver:

      Låter som ett förskräckligt upplägg att matcha med damens klänning, gör det inte. Satsa istället på en vanlig hederlig, samt något figursydd (för att inte framstå som ”gubbig”) smoking i svart med de klassiska tillbehören som fluga och gördel i svart.

      USA är dessvärre en stilmässig öken, framförallt när det gäller kostymer i alla former. Kör svart smoking. Dels ser du inte ut som en pajas, dels kan du använda den i framtiden. Vill du matcha med damens klänning är det förmodligen bäst att göra det med näsduken eller en blomma i kavajslaget.

    • Archibald skriver:

      Det är ju alltid en smaksak hur man väljer typ av slag, väst, enkel eller dubbelknäppt. Personligen tycker jag att spetsiga slag ger lite mer attityd än sjalvarianten.

      Dock skulle jag vilja ge dig grundrådet, om du kan göra det utan att din baldate kreverar i ett personligt förnärmat utbrott, att hålla dig till:

      *Svart fluga som du enkelt lär dig knyta själv.
      *Vit skjorta med veckat bröst
      *Svart gördel.
      *Vit näsduk.
      *Svarta hängslen. Extra plus för varianten som fästes i byxlinningen med läderstroppar i knappar.
      *Svarta lackskor.
      *Svarta, helst knähöga tunna ullstrumpor.

      Utan att gå in på förnedrande exempel av nackdelen med diverse andra färgval, och färgmatchningar på grund av färgglade damkläder, så är den svartvita uppsättningen av mannens smoking den svårslaget snyggaste.

      Ge gärna diverse kändisgalor som exempel om du måste motivera din avsikt att Inte matcha en balklänning, hur snygg den än må vara i sig själv färgmässigt.

      En smoking, är en smoking. Färg och modellmatchar gör man med träningsoveraller. Alltså, inte.

      Men, jag har också varit på studentbal, och vet vilka proportioner en så simpel detalj kan få hos den täcka delen i ett balpar 😉 Försök dock stå på dig gällande det svartvita om du känner att det är värt det.

      Resultatet blir på plats oslagbart stiligare än regnbågskavalkaden av flugor, västar, gördlar och näsdukar i toner som nästan liknar baldamernas, men som snarare för tankarna till Cirkus Trams, eller svenska melodifestivaskonferencierer. Ooops, då slank smutskastandet ur mig ändå av bara farten.

      En utväg är som sagt färgen på blomman i kavajslaget. En Ensam lavendelfärgad nejlika (inte en bunden halv brudbukett med diverse annat tingeltangel på floristens inrådan) som plockar upp det rosalila i damens klänning borde kunna bli riktigt snyggt.

      Läs även diverse andra smokingrelaterade inlägg här.

      Lycka till Sebastian.

      • Hr. Waldén skriver:

        Jag såg en bild från en student bal förra året, damen hade en vacker rosa klänning. Hennes kavaljer hade frack, men istället för väst hade han en rosa gördel och han hade även rosa fluga.

        Det var bland det absolut gräsligaste jag någonsin sett.

        Sen kan man väl även ha svart väst till smoking, om jag inte har helt fel? Jag har för mig att det är så ärkedrönaren Bertie Wooster bär sin smoking, om jag inte missminner mig.

  3. Ing. Nilsson skriver:

    Bäste Archibald,

    Skorna ser fortfarande väldigt trevliga ut och sockarna är mycket lyckade – jag gillar själv mönstrat på foten som brytning mot kostymen. Emelletid gillar jag inte denimbyxan något vidare, men det är en generell övertygelse och inget kritik mot din byxa ”an sich”.

    Bäste Sebastian,

    Om jag fick råda så skulle jag ta en smoking med en vit skjorta med vanlig krage och därtill svart fluga och svart väst. Själv skulle jag ta schalkrage på smokingen om den inte är dubbelknäppt, och som John påpekar en blomma i knapphålet som går i ton med din kvinnas klänning. Med mina lätt konservativa drag skulle jag hålla mig till en vit näsduk utan experimenterande, men det är ju en smaksak.

    • Spiceywiener skriver:

      Väst till smoking? Nej, vet du vad!

      • Fläderblom skriver:

        Väst till smoking borde vara självklart. Det är elegant och mest traditionellt. Gördeln är ett halvdant västsubstitut som kan vara på sin plats om det är riktigt varmt, men inte annars.

        Själv skulle jag välja något av följande:
        -Enkelknäppt smoking med spetsiga slag, frackskjorta och svart väst. Mest traditionellt. (Mycket gärna)
        -Dubbelknäppt smoking, givetvis med spetsiga slag och skjorta med plisserat bröst och mjuk krage. Ingen väst eller gördel, det behövs inte till dubbelknäppt. Ovanligt i dag, men högsta mode på 1940- och 1950-talet. (Gärna)
        -Smoking med schalkrage, gördel och skjorta med plisserat bröst och mjuk krage. (Tänkbart om det är varmt)

        Den som absolut skall färgmatcha damens klänning gör det lämpligen med knapphålsblomman. I informella sammanhang kan näsduken möjligen också vara tänkbar, men bara till en slacker-smoking med schalkrage.

  4. Ing. Nilsson skriver:

    Bäste Spiceywiener,

    Allt kan återföras till tycke och smak. Jag är i många hänseenden ruskigt konservativ och eftersom jag inte tjänstgjort för England i deras forna kollonier känner jag mig mest bekväm i en vit skjorta i pikétyg med normal krage och dubbelmanchett samt 4 öppna knapphål för bröstknappar framtill. Detta bär jag med glädje och i rätt sammanhang med en djupt skuren väst till min enkelknäppta smoking medelst en rosett i kragen. Vill man bära en svart halsduk runt magen och leka gurkha-soldat står lyckan som bekant den djärve bi.

  5. Mästaren skriver:

    Kan tycka att en bröstnäsduk för matchning kan vara lagom djärvt.
    En gördel? tja det funkar kanske om man inte hittar en riktig väst,
    men det är att betrakta som en snik-/nöd-lösning,
    ALDRIG färgmatchad utan svart om man inte är clown
    Utan varken väst eller den hemska gördeln? Kanske kan funka om man åker ”love boat” i karibien och dammar av Humphreys vita smokingjacka. (ja och på alla barer i Marocco förstås).
    Kragen på jackan är tycke och smak- Kragen på skjortan – ingen ståkrage!
    Plisserad skjorta med dold knäppning är inte helt fel.

  6. Mästaren skriver:

    Fräsiga håsor förresten!
    (kanske inte till smokingen dock 🙂 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s