Jeans

Jag har ofta svårt att hitta bra jeans. Det jag vill ha är en enkel modell av ett figurnära snitt, utan att det för den skull har en tight passform som för tankarna till de senaste årens mindre smickrande stretchjeans. Vidare vill jag ogärna betala några större summor pengar för den här typen av plagg. De får slita ganska hårt, och jag har hittills märk marginell skillnad mellan just slitstyrkan på dyrare jeans, och billigare av vettig modell.

Nu vill jag verkligen inte förringa denimkulturen med diverse djuplodande fetisher som japanska selvagevävar från små väverier, exklusiva indigoinfärgningar, särskilda rivets och så vidare. Det är bara inte saker som ger mig större utbyte av plagget, varför jag heller inte vill betala extra för det. En annan stor orsak till min ovilja att betala dyrt, är att jag hittat många av ovanstående önskemål i jeans, från H&M. Närmare bestämt modellen Sliq.

Prisvärda

Byxorna lämnar inte direkt en benvidd som gör dem aktuella för svenska dragkampslandslaget, men de är i mitt tycke heller inte för åtsittande. En något smalare benvidd visar mer av skorna, vilket jag föredrar. Ofta förespråkas att byxors benvidd skall täcka två tredjedelar av skon. Något jag själv tycker kan få även de största fötter att se oproportionerligt förkrympta ut. Men i vanlig ordning, en fråga om personligt tycke och smak.

Ytterligare ett stort plus för byxmodellen i fråga är den totala avsaknaden av broderier på bakfickorna. De kan i jämförelse med exempelvis ett par 501or, ses vara aningen låga i midjan, men inte anmärkningsvärt. Jag trivs i många situationer bra med kombinationen jeans och kavaj, vilken de här byxorna passar mycket bra till. Rena raka linjer utan krusiduller.

Less is more

Det kanske kan te sig märkligt att skriva ett helt inlägg om en sannolikt så allmänt känd byxmodell, såld i en affär de flesta känner till? Dock tycker jag att det ofta fokuseras väl mycket på att kvalité kostar. I det här fallet tycker jag inte att den gör det, och då bör det framhållas.

Kvalité för mig i det här fallet är, hållbarhet jämförbar med plagg som kostar flera hundra procent mer, ett utförande jag vill ha, och som jag faktiskt inte sett i många andra modeller. Under helgen pågick en kampanj där byxorna såldes till en fjärdedel av det ordinarie priset. Nästan oförskämt billigt. Ett ypperligt tillfälle att med lite långsiktig garderobsplanering, köpa två par.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

38 kommentarer till Jeans

 1. Vem minns inte lanseringen av HMs Sliq modell 2006 (”Fit Sliq”) humor på en väldigt låg måndags nivå…
  http://www.adrants.com/2006/06/hm-mens-jeans-tout-sexual-prowess.php

 2. Mästaren skriver:

  Hans – inte jag. Sambon tjatar ofta om att jag ska ta Jeans på mig. Själv är jag aningen tveksam, åtminstone då jag rör mig utanför hemmets väggar. Men annars verkar ju HM jeansen vara OK för dem som byxorna passar på.
  Personligen är både magens vidd och benens längd utanför H&M’s standard.
  Ananrs skulle jag förstås genast shoppat loss på ett par hundralapssjeans enbart för att glädja damen.

 3. Algy skriver:

  Tja, nu är jag förtjust i lätt utsvängda jeans (så kallad bootcut) eftersom de faller överlägset snyggast över skorna utan att för den skull blir breda över lår och knä. Men vill man ha god kompromiss, alltså att byxan är smalt och snyggt skuren men ändå har lagom vidd över fotknölen för fallets skull, UTAN att den svänger ut rekommenderar jag Levi’s 506.

 4. Lord Suggs skriver:

  Personligen försöker jag sedan ca. ett år att helt vänja mig av med att bära jeans. Det senaste (sista?)paret jag köpte och som jag kan rekommendera, om man inte är beredd att ge upp sina pantaloon de nim, är engelska Albam. Bra rak passform, inga krusiduller, försvarbart pris och tillverkade i England (www.albam.co.uk)

 5. Richard Coeur de Lion skriver:

  Jag skall fatta mig kort: när det gäller jeans finns det bara ett märke; Nudie. Deras modeller är mycket varierande och i god kvalité. De finns även i stor utsträckning som ekologiskt alternativ.
  Personligen trivs jag extremt bra i ett par Desert Boots, skjorta med uppkavlade ärmar, läderbälte matchande skorna samt ett par snyggt(rätt tight) sittande Nudie. Detta toppat med en spännande smal slips gör mig redo för allt en dags studier kan slänga åt mig.

  Tally-ho!!

  • Algy skriver:

   Jag tycker att Nudie har oerhört fula stickningar på de bakre fickorna. Och de är lite väl grova i sömmar etc. I sin hemstad Göteborg förknippas de dessutom med flaniga bluff-hipsters som gärna kombinerar sina cowboybyxor med linne och käck hatt på svaj.

   Levi’s är originalet och som sådant svårslaget.

 6. Fredrik II skriver:

  Jag är inte heller någon frekvent bärare av detta arbetsplagg, men det händer då och då att det slängs på ett par jeans. Oftast för att klä ned mig lite, för att passa in med övriga klientelet på vissa möten, etc.

  Jag äger tre par, två par är från den tiden när jag faktiskt bar dem till jobbet, det är Lee Denver. Numera skulle jag inte köpa den modellen, alldeles för låg midja. Det tredje paret, det jag använder till vardags, är av märket Blend. De kostar ca 400 kr och är klart prisvärda. De finns, eller iaf fanns, i en ganska stor variation.

 7. V skriver:

  @ Algy

  Nä men du har nog rätt…Nudie har fula broderier och Bootcut är JÄTTEsnyggt!
  Efter vad du beskrivit som snyggt kan jag inte låta bli att undra vem som bär kåbojsarbyxor egentligen. Bootcut är hjälplöst osexigt och var möjligtvis en smula ironiskt på 70-talet.

  Nudie är åtminstone ett märke som arbetar med vettiga frågor som miljö och arbetsförhållanden.
  Tror även Levi´s har gjort några fula jeans genom åren och bara för att märket är ”originalet” innebär det inte att merparten av vad de tillverkar ser bra ut.

  • Algy skriver:

   Nudie – nja, nej, helst inte va? Som sagt, säkerligen helt okej byxa för raggare och citycowboys, men annars – nej tack.

   För min del tycker jag som sagt att bootcut faller snyggt. Dessutom gillar jag modellen som sådan. Men då ska du veta att jag också skulle välja ett par riktiga bell bottoms före ett par ormskinnslika stuprörsjeans a la Cheap Monday varje dag i veckan. Om jag nu måste välja alltså.

 8. August von Mackensen skriver:

  Personligen är jag förtjust i HugoBoss jeans och då framför allt deras Orange kollektion. Ibland kan det vara lite mycket krussiduller men ibland riktigt snygga, mycket bra passform och hållbarhet. Har även positiva erfarenheter av PeakPerformance och är sugen på att testa Boomerangs jeans.

  • Mästaren skriver:

   Man bär inte Hugo Boss kläder av den enkla anledninge att Hugo Boss, vid sidan av att vara Hitlers skräddare, sydde SS uniformerna under andra världskriget!

   Basta!

   • Nisse skriver:

    Jo men har världen någonsin skådat snyggare uniformer? Bortser då naturligtvis från de politiska aspekterna av det hela…

   • Alistair skriver:

    OK,

    Är det därför man inte skall köra Skoda därför att de tillverkade tyska stridsvagnar under VK2?
    Eller folkvagn därför att VW tillverkade fordon åt den tyska krigsmakten under VK2? Eller Opel därför att Opel tillverkade lastbilar åt tyska krigsmakten under VK2?
    Eller Mercedes eftersom Adolf Hitler föredrog det bilmärket under sina parader/resor?
    Eller Zeiss kikare eftersom hel tyska krigsmakten (inklusive SS) använde deras kikare under VK2?
    Eller Rolex eftersom tyska militära attackdykare använde dykarur från Rolex under VK2 (gäller för övrigt Lemania, Glashütte, Lange & Söhne och Longines också)? Eller hudkräm/lotion från Nivea eftersom de levererade produkter till tyska krigsmakten under VK2?
    Eller Leica eftersom de leverade kameror till hela tyska krigsmakten (inklusive SS) under VK2?
    Eller lyxbilsmärket Maybach eftersom Maybach tillverkade motorer till tyska stridsvagnar under VK2?
    Eller produkter från svenska SKF och tyska Bosch eftersom deras kullager och elektriska produkter satt i ett otal tyska krigsmaskiner under VK2 (skulle förmodligen omöjliggöra ganska många moderna bilmärken).
    Man skulle inte heller kunna flyga med Lufthansa.
    Det var bara ett axplock men ”-I could go on and on and on and on and on”…..

    Jag tror du fattar min poäng i ditt orimliga och tröttsamt rättrådiga försök till påbud.

    MVH
    ~Alistair

   • Algy skriver:

    Man bär inte Hugo Boss då det är ett kvalitativt tvivelaktigt, har smaklösa logotyper, sladdriga kostymer och bärs av ishockeyspelare på dekis och fotbollsspelare i misshandelsrättegångar.

    Annars har Alistair en poäng.

   • Livgardist skriver:

    Förutom Alistairs redan ypperliga svar på Mästarens inlägg så kan tilläggas att de allra flesta stora konfektionsföretag i Tyskland under 40-talet förstås tillverkade uniformer eller någon annan form av matriel till militär och statliga organisationer, det följer liksom hand i hand med det totala kriget. Varför media fått ögonen på just Hugo Boss vet inte jag, men företaget är välkänt och någon har väl sett en etikett i ett klädesplagg och sedan var stenen i rullning.

 9. Dennis skriver:

  Har ingenting emot grövre twill-plagg i allmänhet, men just jeans har jag lite svårt för, ruggigt, indigofärgat tyg med vit väft i kombination med de typiska sömmarna, fickorna och metallknapparna tilltalar inte mig direkt.
  Är dock inte riktigt lika extrem som Patrick Grant(ägaren av Norton & Son’s):
  http://www.gq-magazine.co.uk/comment/articles/2010-11/16/gq-comment-patrick-grant-jeans-trousers

  Har ganska bra erfarenheter av det Danska märket Sunwills kraftigare bomullsbyxor, bra kvalitet för pengarna, deras ullbyxor verkar dock tyvärr vara blandade med polyester.

  http://www.sunwill.dk/

  Håller med ovanstående om de fula stickningarna på nudies bakfickor, tycker dessutom att det är rejält ofräscht, för att inte säga äckligt, att, som Nudie rekommenderar använda sina bomullsbyxor regelbundet i långa perioder(i bland år, i bland hela byxans livslängd) utan att tvätta dem , i bland när jag ser folk med jeans ute på stan kan jag inte låta bli att undra när de tvättade sina byxor sist.

  • Archibald skriver:

   Det är alltid roande att läsa liknande förskräckta uttalanden av engelska gentlemän, som den länkade texten av herr Grant 😉

   Sen har jag svårt att tänka mig manlig denimkonsumtion som lika omfattande och kommersialiserad som den man hittar på exempelvis Gina Tricot? Som jag uppfattar saken, handlar det där ofta mer om rätt utsmyckning i form av sömmar, glittriga stenar med mera på bakfickor etc. Plaggen köps på löpande band, för att se ut som aktuell säsong förespråkar?

   Jag köper mina jeans för att bära dem tills de bokstavligen faller isär. Oftast uppstår rent av fysiska hål, som nöts i de områden som utsätts hårdast av ett idogt cyklande till arbetet. Då är det dags för nya.

   • Dennis skriver:

    Håller med om att herr Grant’s uttalande är roande. Han medverkade i en dokumentärserie på Esquire’s hemsida(”How it’s made” tror jag den hette) och det är svårt att inte facineras av honom, han brinner verkligen för det Brittiska hantverket(han visade dessutom upp en Tweedkavaj som väckte enormt habegär hos mig) och sålde nästan allt han ägde för att kunna köpa N & S.

    Stil har han också:

    För fler roande uttalanden av Engelska gentlemen kan jag rekommendera BBC’s dokumentärserie om Savile Row, gillar särskilt kommentarerna i samband med Abercrombie & Fitch’s öppnande i det gamla bankhuset, ”Those dreadful hordings”. 🙂 Herr grant medverkar för övrigt här också.

    För den som inte är bekant med Abercrombie & Fitch kan jag rekommendera dessa otroligt roande videoklipp:

   • Archibald skriver:

    Han verkar mycket sympatisk, P. Grant. Trevligt klipp. Egentligen beskriver han grundresonemanget på TDC.

    Lägg bara till: Två barn som skall ges frukost, kläs på och göras i ordning, en fru, byt den lugna källaren på den trevliga adressen mot ett genomsnittligt hus i sverige… Well, det är fortfarande möjligt att i viss mån ”take pleasure in getting dressed”… Därefter, cyklar jag till jobbet ;D

   • Dennis skriver:

    Oops, var inte meningen att videoklippen skulle bli ”embedded” på detta vis, sorry.

 10. Andreas J skriver:

  Jag tycker att det är lite halvtrist med jeans eftersom det i princip är det enda man ser på folk om de inte bär kostym. Det hindrar inte att det kan vara trevligt med jeans som omväxling ibland. Jag har också hört gott om H&M:s kvalitet på ovan nämnda plagg, jag gillar dock inte den låga midjan. Jag brukar bära Levi’s klassiska 501-modell, men tycker att midjan är en aning låg även där.

  Vet någon om det finns tillverkare som gör jeans med hög midja?

  • Aron Sjöberg skriver:

   Jag ber om ursäkt för att jag drar up en gammal tråd, men jag kunde inte låta bli att replikera när jag läste kommentaren. Jag har också letat efter jeans med hög midja (det ser betydligt bättre ut om man vill ha skjorta till) och den enda modellen jag har hittat är Weekdays Sunday-modell. Den har hög midja och raka ben. Fanns i.a.f. förut i en snygg otvättad version.

   • Archibald skriver:

    Tvärt om är det bra att även äldre trådar uppmärksammas! Vi ser kommentarerna tydligt, då de visas i datumordning i bloggens admingränssnitt.

    Vi tackar för tipset om byxorna med högre midja.

 11. Cyril skriver:

  Själv bär jag jeans som arbetsbyxor, det vill säga, lediga dagar då man utför fysiskt arbete i sitt hem, eller varför inte befinner sig i naturen på t ex svampjakt.

  Finner det helt befängt att arbetsbyxor ska kosta över 1000 kr paret. Både Levi’s och Wrangler har ju slitstarka modeller som kostar 20 dollar i USA men 800 kr i Sverige.

 12. Henric skriver:

  Jag har börjar använda mer jeans; från inga alls till några dagar i veckan. Jag använder det klassiska märket Lee, en rak mörkblå modell som jag för tillfället inte kommer ihåg namnet på. Dessa inköptes vid två olika tillfällen på Lager157 för 400 SEK.
  Jag håller med om att det känns lite befängt att köpa jeans som är en arbetsbyxa som kostar mer än vad man får ge för en kostym eller annan finare udda byxa.

 13. Lord Suggs skriver:

  Albam som jag rekommenderade ovan har en hög midja.

 14. Sulla skriver:

  ”…tycker dessutom att det är rejält ofräscht, för att inte säga äckligt, att, som Nudie rekommenderar använda sina bomullsbyxor regelbundet i långa perioder(i bland år, i bland hela byxans livslängd) utan att tvätta dem …”

  Ett nördråd för dem som bryr sig om att få tills snygga honeycombs osv på sin byxor av otvättad rådenim, som naturligtvis är helt frivilligt att följa och inget råd som är specifikt endast för nudies byxor. Är dina byxor inte av rådenim eller vill du inte ha slitningar alls så tvättar du dem prick så ofta du vill. Observera att det gäller endast din vanliga hemmatvätt – kemtvätta dem kan du göra utan att skada dina framtida slitningar (beroende på kompetensen hos din lokala kemtvätt, naturligtvis) och det rekommenderas t o m av diverse märken (mina egna favoriter Pace, bl a) för att ännu mer personliga slitningar ska uppstå.

  Apropå det där med att tvätta, hur ofta tvättar folk sina kostymer och ullbyxor? Ull är förvisso ett väldigt annorlunda material jämfört med bomull, men jag är ändå nyfiken.

 15. Spiceywiener skriver:

  Jag ber om ursäkt om jag låter oförskämd, men det låter lite som PRO diskuterar jeans här just nu. 🙂

 16. Garderners Delight skriver:

  Jeans har sin naturliga plats i min byxgarderob men tillhör inte de byxor jag prioriterar men heller inte vill vara utan. Jag trivs numera riktigt bra i jeans från ZZegna och dessa kan jag varmt rekommendera.

 17. V skriver:

  @ Algy – Om Nudie är för raggare och citycowboys..Vad är då Bootcut-jeans för? Övervintrade 70-tals hippies eller Mickey Rourke?

  Jag menar inte att man inte har rätt till en personlig smak men det blir lite märkligt när man kritiserar ett märke som Nudie med många modeller och själv hyllar något så fult som Bootcut 🙂

  Menar inte att vara otrevlig och gillar möjligheten att saker som detta på forum som dessa.

  • Algy skriver:

   Jag tror att du är ute och cyklar när du jämställer bootcut med hippies – på ett par bootcutjeans är något utsvängda från övre delen av vaden. Det du tänker på är nog ”flares”, eller ”tjafs” (hur det nu stavas) vilket är en annan sak. De är betydligt mer utsvängda redan från knäet och nedåt. Detta är 70-talsvarianten.

   Själv tycker jag att raka jeans är snyggt, men det är mycket bättre att de svänger ut lite än att de blir smalare vid fotknölarna. Det passar kanske på en anorektisk ”emo”-kille (gärna redan smala jeans som blir ÄNNU smalare, kombinerat med hängig bak) eller på en gammal farbror (de har ALLTID för breda jeans som svänger in).

 18. Richard Coeur de Lion skriver:

  Hear, hear!!!

 19. K skriver:

  Kan rekommendera H&M:s jeans. Har tre par varav två kostade 99:- och ett par 199:-. Samtliga har hållit runt ett år, att jämföra med Acnes jeans för 1200 som i mitt fall alltid har hållit runt ett halvår.

  H&M har rätt många olika modeller och sedan några år finns det flera med hög midja. Har valt modellen Sliq som är deras slimmaste. Har ändrat dem hos skräddare för 200:- för att få optimal passform, i synnerhet på underbenen. Alltså vidd och längd. Kan rekommendera att man väljer modeller UTAN mönster på fickorna samt att man klipper bort metall-niten som sitter på ena bakfickan, det funkar med lämplig tång och man ska göra det från insidan. På så sätt ser jeansen inte så uppenbart H&M ut, vilket kanske kan vara att föredra.

 20. Robin skriver:

  Jag kan rekommendera Crockers jeans som finns på JC. De ligger någonstans emellan H&M och t.ex. Acne i prisklass (runt 600:-). Jag äger två par av modellen Crocker Pep och är rätt nöjd. De har dessutom ingen söm på bakfickorna vilket i alla fall jag tycker är snyggast även om en del klassiska märkens sömmar kan göra ett par jeans snygga. Bootcut, som någon nämner, tror (och hoppas) jag dock inte finns.

  Sedan satt jag och funderade över någons resonemang om att han inte gillade jeans för att det är det enda man har på sig om man inte har kostym. Om man inte har jeans på sig så måste det enda man i så fall har på sig vara kostym. Ska man ogilla det då också? Jag tycker att mångfalden bland jeans är minst lika stor som bland kostymbyxor så jag tycker i alla fall inte att det är ”tråkigt” med jeans.

 21. Cyril skriver:

  Jag har svårt att förstå det där resonemanget om jeans och kostym, har man inte kostym kan man i princip alltid bära uddabyxor, skjorta och eventuellt kavaj, samtliga anpassade efter situation och årstid. T ex chinos på sommaren, manchester- eller ullbyxor på vintern, osv osv. Uddakavajen kan man ju också skippa.

 22. Ping: Stilstudie: Slipslängd « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s