Barker Shoes

215 Regent Street

Det har bloggats spaltmeter om randsydda skor i diverse prisklasser det senaste året. Både här och i andra stilbloggar. Troligtvis har många redan läst om Barker, så jag skall försöka ge det här inlägget en något annan vinkling. Jag har velat prova fabrikatet en tid då de ligger bra till prismässigt, och ofta fått gott omdöme. Nu har jag besökt två av deras mer centrala butiker i London.

De två Barkerbutiker jag besökte ligger på 215 Regent Street, och 38 Jermyn Street. Det kan ligga nära till hands att tro att butiksbranschen i centrala London är fylld av infödda engelsmän med år av värdefull erfarenhet på kläd och skoområdet. Verkligheten visar istället ofta en dominans av invandrade, hårt arbetande indier, ryssar och pakistanier som driver många av de små butikerna under kända varumärken. Tyvärr sällan med den kunskap om och brinnande intresse av varorna man som, i brist på bättre ord, nörd, kunde önska att de hade.

I butiken på Jermyn Street, där jag inhandlade mina i tidigare inlägg figurerande Barker Canterbury’s till ett riktigt bra pris, drevs av ett till synes äkta par, där mannen under konversationens gång länge påpekade att modellen jag provade, nog inte riktigt var skor män i ‘vår ålder’ skulle köpa. Refererande till de mer långsmala lästerna som mer intressanta, och att föredra.

Barker, 38 Jermyn Street

Det är lätt att ryckas med i någon annans säljsnack, och färgas av dennes, med facit i hand Helt andra, preferenser. När säljaren började inse att jag ändå var fast besluten att faktiskt köpa skorna, vände säljarens attityd som kappan efter vinden.

"Not really the shoe men of our age would buy" ?!?

I London City såg jag oerhört många män i åldrarna 20 – 35 år i skor med mycket smal och fyrkantig spets. Känslan var att säljarens åsikt om ungdomligt snitt att föredra mer lutade åt det hållet, snarare än ett mer klassiskt utförande. Det gäller alltså i många fall att vara ganska säker på vad det är man Själv vill ha, och hålla fast vid och lita på magkänslan.

Generellt ligger Barkers skor, i fysisk butik, i tre olika ordinarie prisnivåer; £180, £250 och £350. I vanlig ordning är prisläget generellt våldsamt mycket lägre på nätet. Sedan finns även i dessa butiker den intressanta hyllan diskret skyltad ”Sale”. Ett hörn av butiken man bör leta igenom noggrant. När jag besökte butiken på Regent Street, fortfarande något fundersam över min egen redan gjorda investering, fanns en ordentlig reasektion. Tyvärr hade rean pågått ett tag, så antalet kvarvarande par in min egen storlek var något begränsat. Dock fortfarande imponerande stort.

Även här var man inledningsvis till synes väldigt serviceminded när jag som kund önskade prova några olika modeller. När det stod klart att jag dock inte skulle köpa något av de trå första provade paren, efter kanske ett oväntat hängivet prat om lästvidder och snitt, började säljaren och butiksinnehavaren illa dolt växla blickar i stil med ”jösses, ska det vara så svårt”. Det tycker jag i gengäld att det bör vara. Provar man ett för en själv helt nytt skofabrikat, som dessutom erbjuder ett större antal olika läster, läderkvalitéer och modeller, fattar man inte, och bör i mitt tycke inte fatta beslutet om investering i en handvändning.

Den konkreta erfarenheten säger nu, efter ett ganska grundligt provande av olika modeller från Barker, att de är ganska generösa i storlekarna. Jag är normalt en UK storlek 10 i skor från bland andra Loake, Church’s och Grenson. Skor från Barker passade istället bäst i storleken 9½, och några modeller i storlek 9. Om man modellmässigt söker en något smäckrare läst med mer kontinental känsla, är man i stor utsträckning (i butik) hänvisad till linjerna på £350 nivån. Oerhört lockande skor med ren oplottrig framtoning.

En av Barkers aningen smäckrare modeller, Waltham

Sammanfattat tycker jag Barker erbjuder trevliga skor, där de dyrare segmentet även ger en sko till synes tillverkad i mer påkostade material i mer välarbetade modeller. De i sammanhanget billigare modellerna ger gott och väl mycket sko för pengarna, och ligger några långa kliv högre i känsla och sko per betald krona än de från exempelvis tidigare nämnda och recenserade John White. De sistnämnda dock avsevärt lägre i pris, så jämförelsen blir kanske inte helt rättvis av den anlegningen.

Känslan är att de skor jag köpte, Canterbury, ligger klart i nivå med skor i samma prisklass från Grenson. Sen får tiden utvisa hur de reagerar på användning.

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Barker Shoes

 1. Markus, citizen of Hampshire skriver:

  Trevlig läsning!

  Besökte du inte Crockett&Jones när du ändå var på Jermyn Street? Där har de väldigt bra service. Det är bara att slå sig ned i en stol och sätta fötterna på en ”pall”. Personalen sätter på skon och knyter åt kunden. De är lugna, trevliga och har tålamod. Det hela kändes väldigt lyxigt och med en sådan behandling betalar man gladeligen £275=)

  Hade Barker liknande service?

 2. JP skriver:

  Intressant och bra inlägg! Modellen Canterbury ser riktigt trevlig ut, personligen skulle jag mycket hellre välja den än någon långsmal trendmodell, trots att jag ”bara” är 27. Åtminstone tills jag byggt upp en ordentlig basskogarderob. Pediwear säljer Canterbury med Dainite-gummisula för 165 pund, det känns prisvärt och skall funderas på.

 3. bstark skriver:

  Medhåll ang. Crockett&Jones, har nog aldrig känt mig så nöjd över att spendera så mycket pengar på ett par skor.

 4. Desmond skriver:

  Jag har läst någonstans att Barker tillverkar skorna åt Charles Tyrwhitt. Någon som vet om det stämmer?

  • Dennis skriver:

   De har en modell i sin senaste katalog med färgen ”Conker Brown Calf”. Har aldrig sett denna färg på annat än Barker tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s