Fortsatt kvalitetsdiskussion

Vad är kvalitet för dig?

För att spinna vidare lite på Chuffs resonemang i dagens tidigare inlägg, vill jag hänvisa till ett inlägg om kvalitet i en annan stilblogg. Jag vet att det bland våra läsare finns ganska många åsikter i frågeställningen om kvalitet.

Det är ofta en bra diskussion, som förtjänar ännu ett varv. Dock fick den inte riktigt någon glöd i ursprungsinlägget. Kanske på grund av registreringskravet i den aktuella bloggen, kanske av brist på dess läsares engagemang? Jag får även en viss känsla av att inlägget tilltalar er läsare.

Så, mäter du kvalitet enkom i material, och tillverkningsteknik, eller lägger du ytterligare personliga värderingar i måttet? Har du några tankar om plagg i relation till trender? Tycker du trender oavkortat är av ondo, per definition?

Jag gissar att vi i bloggsfären ofta ses som ett gäng gnälliga bakåtsträvare. Det är inget som besvärar mig, eftersom jag vet att ni besitter så mycket mer kreativt tänkande än så. Det är troligtvis att måla fan på väggen, men jag vill ändå säga att det generellt är mycket trevlig och välmotiverad kommentarsfeedback som levereras här på TDC. Det ska ni ha en eloge för.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fortsatt kvalitetsdiskussion

 1. Silver Silver skriver:

  Jag mäter kvalitet genom att tvätta. Detta kanske låter väldigt underligt men det är dagens sanning. Jag föjer ALLTID tvättråden i mina kläder. Skulle plagget, trots att jag följt tvättrådet, krympa, bli kort i ryggen eller missfärgat så anser jag att det inte är bra kvalitet på plagget. Detta kan man ju tyvärr inte veta när man står i butiken….

 2. Cyril skriver:

  ”Kvalitet” är ett brett begrepp som kan tolkas på många sätt, en del mer subjektiva och en del mer objektiva.

  Den mest allmängiltiga definitionen är väl att kvalitet innebär en tillverkningsprocess med viss omsorg om slutresultatet. En sådan definition kan tillämpas på de flesta materiella ting, tycker jag.

  När det sedan gäller bruksföremål som t ex kläder så bör man väl också lägga till definitionen att plagget skall vara tillverkat för att hålla en längre tid vid normalt bruk.

  För att komplicera saken ytterligare så är ju en del kläder sydda för form och en del för funktion. Det är ju mest kläder sydda för form som diskuteras här. Om vi håller oss till det så bör väl ett kvalitetsplagg vara ett plagg som:

  Tillverkats med omsorg för att vara bekvämt och sitta snyggt och som samtidigt behåller sina egenskaper under lång tid vid ”normalt” slitage.

  När det gäller funktionsplagg är det väl ett snarlikt resonemang där plagget istället skall vara varmt, regn- och vindtätt osv under lång tid vid normalt slitage. Min uppdelning i form- och funktionsplagg ovan är ju lite artificiell.

  I verkligheten kan det ju bli en kompromiss mellan form, funktion och hållbarhet, där ingen enskild egenskap till fullo kan tillgodoses till 100%, tyvärr. Vill man vara snygg, torr och varm i alla lägen gäller det ju därför att skaffa sig plagg som fungerar under olika förhållanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s