Små detaljer och precisionsinköp

Förra veckan hittades några saker jag letat efter en tid. Bland annat en ensam näsduk som ratats av andra på Tie Rack, vilken innehöll önskade färger presenterade i ett diskret mönster. Blommor ska tydligen vara riktigt inne, och då är det ju som alltid mycket viktigt att tydligt kunna visa sig insatt i rådande trender.

Annars fylldes några hål i skjortgarderoben, samt ett tomt bås i skostallet. Förhoppningen var att även hitta en tunnare mörkblå bomullsrock till våren. Kanske föll detta istället på plats efter hemkomsten. Ett butiksbesök väntar. Även om det kan vara lite frustrerande att inte fullt ut hitta det man söker, så är det oerhört skönt att inte komma hem med onödigt stora travar av kläder till den redan trånga garderoben. Riktade inköp av saker som planerats att inhandlas, är fördelaktigt på många sätt.

För övrigt vill jag rekommendera butiken Uniqlo och dess utbud av strumpor. Fyra par bomullssockor till bra pris, och ett väl tilltaget färgutbud. De hade även många intressanta stickade tröjor, både v-ringade och rundhalsade varianter, samt cardigans av kashmir. Nu finns det ju också bättre och sämre varianter av kashmirull, men på det hela taget kan de nog prismässigt vara väl värda ett försök, om du ändå tänkt köpa en stickad tröja.

Avslutningsvis efterfrågades tidigare en djuplodande genomgång av Savile Row-skräddarna efter resan. Det skulle vara intressant läsning, men inte skrivet av mig. Jag känner att det skulle bli ungefär lika matnyttigt som att jag recenserade de senaste bilmodellerna från Ferarri eller Koenigsegg 😉 Det blir inte riktigt verklighetsförankrat, något jag försöker eftersträva i mitt skrivande så långt det är möjligt.

Pelle metar

Barker Canterbury

Det här inlägget postades i Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Små detaljer och precisionsinköp

 1. Alistair skriver:

  Trevliga skor.
  Jag uppfattar dock det sprillans nya (?) skolädret som aningen ”flammigt”. Är det så eller är det jag som ser syner?

  ..och jag ser även att den (förmodligen) avsedda ”rosettknuten” (eng: ”bow knot”) är knuten 90 grader fel. Det blir således en s k ”kärringknut” (eng: ”granny knot”). Ett ack så vanligt fel.

  Eftersom det klassiska sättet att knyta snärda skor, med en ”rosettknut”, inte är annat än att göra en snabböppnad råbandsknop så är det viktigt att börja knopen med ”vänster över höger” och sedan ”höger över vänster”.

  En ”käringknut” är inget annat än en rosettknut som bygger på en felaktigt utförd råbandsknop där man gör en ”höger över vänster” och sedan ”höger över vänster” igen.

  Effekten av käringknuten blir att öglorna inte ligger tvärs skon, på var sin sida, utan längs skon, med en ögla mot s.a.s ”aktern” och en mot ”fören”.
  Ett, som sagt, vanligt och lätt observerbart fel.

  För den som vill läsa mer kan jag rekommendera det klassiska standardverket ”The Ashley Book of Knots” med nästan 4 000 knopar. Även ”Knop och Stek” av Harry Asher rekommenderas, senast översatt till svenska 1990.

  MVH
  ~Alistair
  TF Sjöscout

  • Archibald skriver:

   Nej dra mig baklänges på en liten vagn! 😀 Det var skarpögt.

   Jag knyter mina skor pä samma sätt som när jag lärde mig konsten, sannolikt vid fem sex års ålder. Faktiskt, så har jag då och då reflekterat över att öglorna spretar som något annat kringresande tivoli, men inte tagit saken längre än konstaterandet.

   Antar att det väl inte är värre än att jag kan lära om, till det bättre.

  • Isak skriver:

   Detta har jag aldrig reflekterat över. Intressant!

 2. Lord Suggs skriver:

  Människor i min omgivning brukar förundras över att jag lägger märke till, och lägger vikt vid, detaljer som brukar anses som så försumbara att endast någon med en släng av Aspergers syndrom skulle notera dem. Jag kan konstatera att jag har mött min överman i Alistair (och detta menar jag i positiv bemärkelse)! : )

  • Alistair skriver:

   Tack,

   Jag har en tendens att, med nästintill bibliska mått, passionerat kunna låta mig förloras i detaljer. Det är mig (oftast) ett stort nöje ehuru jag tror mig kunna ”tempoväxla” mellan överblick/detaljfokus på ett medvetet och aktivt sätt.

   Sån är jag.

   MVH
   ~Alistair

   • Archibald skriver:

    Angående skornas färg, kallas den ”Conker Brown”, och är mycket riktigt lite skiftande i tonen. Jag föredrar sådant framför täckande färger. De senare stjäl i mitt tycke lite av den naturliga charmen med läder av god kvalitet.

 3. Dennis skriver:

  Råkar faktist ha ett par av exakt samma modell, köpte dem som subs på Ebay förnågra månader sedan, mycket prisvärt. Har köpte senare en annan modell(sweptback derby brouges) i samma läst av samma säljare.
  Tycker att skorna har mycket bra ”finishing” med tanke på prisklassen. Bilden ovan gör dock inte modellen rättvisa.
  http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360320298072#ht_1323wt_907

 4. Michael skriver:

  Alistair, det är en slags fabriks antiquing. Personligen föredrar jag att en personlig patina byggs upp med åren istället för något artificiellt, men ” to each is own”.

  Archibald, det var en mycket trevlig näsduk du fick tag på!

 5. Hr. Waldén skriver:

  Jag måste säga att skornas patina faller mig alldeles i smaken, det ser ju fortfarande välklätt ut!
  Och sen måste jag fråga om del två i ”Kostymen och Kroppsformen” som jag antar handlar om lite längre, smalare män, då det är den delen av befolkningen jag själv passar in i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s