Kort söndagkvällsreflektion

Nyligen hemkommen från resan, kan jag konstatera att det faktiskt inte alltid är bättre att handla kläder i fysisk butik. Av bekvämligthet, vettigt prisläge och lite gammal vana håller jag mig fortfarande ganska mycket till ett och samma skjortfabrikat. Ni som hängt med ett tag kan säkert ana vilket.

Efter att ha besökt ett antal av leverantörens butiker, står dock fakta klart. Vet man sin storlek, och har önskemålet om modell och färg klart för sig, är det klart bättre att handla skjortorna från nätet. Kalla det trist, slappt och oglamouröst för det är det. Faktum kvarstår dock att en butikslokal kommer aldrig att kunna hålla samma lager som webbutiken.

Jag efterfrågade en speciell kragmodell. Föreståndarna i fyra olika butiker beklagade sig och hänvisade till webleverantören. Butikerna själva hade fått ett högst begränsat utbud. Kragen jag sökte kallas S:t James och är av full spread karaktär.

Vidare, nu hemkommen och kikandes i webbutiken, kan jag konstatera ännu en intressant detalj. Den europeiska versionen av websidan, vilken leverantören nu kallar sin officiella, har ett erbjudande om två kostymer, två skjortor och två slipsar för €770. På den engelska originalsiten kostar samma erbjudande, ur till synes samma utbud, £585. You do the math’s.

Och, nej mina herrar, det är varken sponsring, produktplacering eller något liknande. Bara en släng av slentrian, personligt tycke och bra snitt till bra pris.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil, Stilråd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Kort söndagkvällsreflektion

 1. Dennis skriver:

  De säljer även 4 skjortor för €140 respektive £99!

  • David B skriver:

   Jämför även priserna i AUD och USD. Paketen är olika prissatta i olika valutor vilket gör att 4 skjortor kan vara billigast i en valuta, 2 kostymer i en annan.

   Fördelen med fysiska butiker är att man kan prova ut storlekarna på plats. Att skicka tillbaka ett gäng kostymer till england kostar ju några hundra.

 2. Cyril skriver:

  Kan bara hålla med. Om man känner till tyget, fabrikatets eventuella egenheter/kvalitet och sin storlek finns ju ingen egentlig anledning att springa i butik och handla.

 3. Även jag måste instämma i kören. Utbudet i butik är ofta sämre och svårare att överblicka än på nätet. Brooks Brohters och Ralph Lauren är två amerikanska exempel. Butiksshoppingens fördel är främst mindre enskilda aktörer, udda butiker och vintage – även om det är svårt att slå Ebay :).

 4. Filip skriver:

  Men det går faktiskt att betala i pund i deras webbutik även för oss svenskar.

  • David B skriver:

   Det är just det som är så märkligt. Alla de olika siterna, med dess olika valutor, skickar till hela världen. Prissättningen är sedan så att 4 skjortor är billigast i USD, två kostymer i GBP, och tre slipsar i EUR.

 5. Erik skriver:

  För oss som inte har följt bloggen så länge vore det trevligt om någon kunde förklara vilket märke som avses och diskuteras i kommentarerna. Tack.

  • Archibald skriver:

   Absolut. Tillverkaren är engelska T.M. Lewin. De fick en hel del utrymme i bloggen tidigare. Därav är jag lite försiktig med att använda namnet nu för tiden.

   De säljer bra skjortor i förhållande till priset, men framförallt mycket prisvärda kostymer i klassiskt, tidlöst snitt. Många modeller med sydda mellanlägg i kavajbröst och slag och fodertyg av hög kvalité.

   • JP skriver:

    Archie,

    Hur upplever du Lewins storlekar när det gäller kostymerna? Jag har goda erfarenheter när det gäller deras skjortor, men kostymer är ju något mer komplicerat. Jag är ute efter en klassisk passform, inte det otäcka moderna stuket där kavajen bara täcker halva stussen och så vidare.

    Jag är nämligen sugen på att göra nästa kostyminköp därifrån, man verkar få mycket för pengarna. Jag uppskattar särskilt snittet av produktbilderna att döma, samt detaljer såsom sytt mellanlägg. Svenska butiker har tyvärr inte mycket att komma med i motsvarande prisklass.

 6. JP skriver:

  Nu har jag läst igenom den matnyttiga artikeln https://thedronesclub.wordpress.com/2010/01/20/t-m-lewins-kostymer/ och fått lite mer kött på benen. Ser att det finns en mörkblå tvåknäppt kostym på rea just nu för endast 145 pund i min storlek, det känns onekligen lockande.

  • Archibald skriver:

   Jag har tidigare kikat på den själv, tyvärr inte med samma tur gällande storlek kvar i lager. Jag tycker bra om deras kostymer av samma anledningar som du själv beskriver.

   Finns kostymen i din storlek skulle jag i dina skor lägga en beställning. Det är en av deras välsydda kostymmodeller av bra tyg, med sydd canvas i både bröst och slag, samt högkvalitativt Cubro Bembergfoder. Ett ypperligt tillfälle att bilda dig en uppfattning inför ytterligare framtida köp.

   Tidigare var alla deras kostymer av den kvalitén, men på senare år har de bland annat lanserat en linje de kallar Red Line. Polyesterblandning i tyget, samt att det ingenstans nämns om mellanläggskonstruktion, vilket gör att jag förmodar en limmad variant. Inte nödvändigtvis dåliga kostymer, men mindre välgjorda än den variant du kikat på.

   • n0ir skriver:

    Jag har flera Lewin-kostymer och måste säga att deras Red Label-kollektion är min favorit! Köpte en Exmouth och gillar att den är lite mer figurnära (även om den, med svenska mått, fortfarande är rätt generös för att vara slim fit). Samma känsla på mellanläggskonstruktionen som deras andra två knappars-kostymer, men jag har inte sprättat och kollat. Det som skiljer, precis som du skriver, är att man får ~50% polyester i fodret (dock 100% ull i yttertyg) men det tycker jag det är värt för att få en betydligt bättre passform och slitstarkare super-80-ull. Rekommenderas! Själv kommer jag att köpa en Borough (marinblå) och Hoxton (mörkgrå) när nästa ”rea” kommer.

   • Archibald skriver:

    Bra! Den här typen av hands-on erfarenhet är väldigt värdefull. Tack för kommentaren.

 7. JP skriver:

  Tack för ditt råd, Archie. Men nu när jag tänkte beställa var givetvis min byxstorlek slutsåld, så jag avvaktar lite. Det är ingen fara på taket, TML har ju rea med jämna mellanrum och jag är inte i akut kostymnöd.
  Bra att känna till att Red Line inte verkar lika köpvärd, det är just 100% ull och sydd canvas som gör att jag ämnar beställa via nätet. Limmade konstruktioner i polyesterblandning finns det ju gott om på hemmaplan som då kan provas ut i butik.
  Jag kommer att avvakta tills nästa rea, då kan det mycket väl bli aktuellt med ett köp.

  Ett tips till alla som funderar på ett TML-köp är att göra en googlesökning på ”TM Lewin discount coupon” , vilket genererar en hel del sökträffar. En snabb koll igår gjorde att jag hittade fungerande rabattkuponger för 18 pund, som enkelt appliceras i varukorgen. En del av dessa kuponger får man också tillgång till genom att prenumerera på TML’s nyhetsbrev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s