Stilmedveten in absurdum

Välriktad skörd

Efter en tids planerade klädinköp börjar jag numer bli minst sagt kräsen med vad jag vill ha och inte vill ha. Ibland en fördel. Ibland något av ett ok.

Rätt höjd på ärmhålen, bredd på slagen, mängd spread på skjortkragen. Typ av tyg, vävsätt, färg, trådtäthet. Preferenserna blir med tiden många, och specifika. Inte ens efter några dagar i London är det särskilt lätt att hitta det jag Verkligen vill ha. Hur långt är det egentligen vettigt att ta kräsenheten i klädinköpen?

Korta stunder kan det kännas som att det var lite roligare förr, när allt inte var så förbaskat komplicerat. Den känslan är visserligen knappt ett minne blott när den där perfekta kavajen väl hänger över axlarna, och jag har nog svårt att se mig i mindre omsorgsfullt valda kläder men, kan ni ändå känna igen något av tanken ovan?

Det här inlägget postades i Livsstil, Reflektioner, Stil. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till Stilmedveten in absurdum

 1. Christer Nottberg skriver:

  Känner väl igen problemet! Det gäller föresten allt. En konstintresserad gläds först åt mycket men så småningom kan han bara gå till de dyraste galleristerna. – Äpplet på kunskapens träd är inte bara sött.

 2. lano skriver:

  Hej drönare, skrivare som läsare!

  Trogen läsare behöver hjälp!

  Jag har två frågor:

  Jag ska i veckan beställa några måttsydda skjortor med fransk manschett, kantad. Är det någon krage som passar bäst till den eller kan jag ta både business krage och klassisk krage?

  Fråga två är än viktigare, jag är student och har inte möjlighet att betala fullpris för kvalitetsskor, men nu såg jag att herringshoes har en church’s Oxford som jag vill beställa till bra pris. Jag har storlek 8 på ett par loake skor, vet du hur storlekarna är jämfört med church’s? Om inte, vet du någon i Göteborg som säljer church’s där jag kan testa vilken storlek jag har?

  Tacksam för svar! Om allt vill sig väl beställs mina första par riktiga skor 🙂

  Mvh lano

  • Archibald skriver:

   Det låter spännande 🙂

   Angående kragen känner jag, välj den typ du trivs med bäst. För egen del har jag mest klagar med mycket spred på skjortor med dubbel ansett, men även en med T.M. Lewins ”Duke of York” kragen. Den senare känns ibland mer skönt avslappnad.

   De Loake stl. 10 jag provat har motsvarat mina stl. 10 från Church’s.

  • Ing. Nilsson skriver:

   Bäste lano,

   Vad det skjortorna anbelangar är det direkt avhängigt din figur. Är du kort och korpulent är cut-away eller widespread med windsor inte direkt en lyckad combo – såvida man inte verkligen vill skrika till omgivningen: ”Se på mig, jag är liten och tjock!”. Har du dock normalfigur är kragen en fråga om smak, även om jag personligen tycker att sport-/button down-krage inte rikgtigt rimmar kanonbra med dubbelmanchett. Jag har en rutig skjorta med denna kombination och det funkar bara till udda tweedkavaj, om jag ska vara ärlig.
   Personligen gillar jag cut-away kragar bäst och jag har endast ett fåtal med ”normala kragsnibbar”, men som sagt, det är en fråga om personliga preferenser.

   I sko-hänseende skulle jag i stället kolla med pediwear (http://www.pediwear.co.uk) och deras ”Price pledge” erbjudande (https://www.pediwear.co.uk/pricewatch.php). Antag att du bestämt dig för ett par C&J Hallam (svarta oxfords) som erbjuds där för £305. Därefter surfar du kvickt till http://plal.com/main/index.php?page=crockett-and-jones-benchgrade-oxfords och får därigem fram att i Malaysia kostar samma sko M$1199, vilket med nuvarande kurs är £242. Denna prisuppgift skickar du sedan till pediwear och frågar försynt om man är beredd att försöka matcha det malaysiska priset. Troligen tillkommer en liten slant för transport men du kommer att ha en betydligt billigare sko än om du köpt i Sverige.

   Church är jag personligen inte så imponerad av i jämförelse med andra märken i samma prisklass. Men ibland passar en konfektionsläst så bra att man struntar i om sulan sliter lite fortare än konkurrenternas.

   Lycka till,
   Martin

   Ps. Hur ser f.ö. en business krage ut?

  • Kokie skriver:

   Instämmer i vad Archibald skrev. Storleksmässigt är de ganska lika.

  • Tyrone skriver:

   Vad gäller kragen är det självklart ett personligt val, jag ser personligen inte kopplingen mellan manschett och krage dock. Men så är jag ju en tråkig traditionalist som föredrar normalt avstånd mellan kragspetsarna oavsett slips eller inte.

   Herring Shoes fungerar utmärkt, jag har köpt flera par därifrån. Ibland tar de sin tid men de kommer tids nog. En sak du nog bör kontrollera är bredden på skorna nu när du skall köpa Church. De olika lästerna är lite olika breda.
   Således är inte en modell i ”F” lika bred som en annan läst.

   NK Stockholm har ju Church, kanske har även NK GBG?

  • Dennis skriver:

   Ett alternativ om man vill ha kvalitetsskor till lägre pris är sk ”Subs” och ”Seconds”(andrasortering), ofta rör det sig om små defekter som inte syns, särskilt inte efter att man putsat skorna. Några säljare på Ebay:
   Trickers factory shop: http://shop.ebay.co.uk/retricker1829/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686
   http://stores.ebay.co.uk/ELITE-FORUM?_rdc=1
   http://stores.ebay.co.uk/RETAILTHERAPY4all?_rdc=1
   http://stores.ebay.co.uk/English-Classic-Footwear?_rdc=1

   Ett annat alternativ ärmärket ”Shipton & Henage”, deras skor tillverkas på olika fabriker och deras dyre modeller lär tillverkas av C & J, ofta verkar det röra sig om identiska modeller som bara rebrandats, t om namet på skorna är ibland identiskt, vid osäkerhet brukar det gå bra att maila och fråga om tillverkaen, skorna brukar säljas till betydligt lägre pris än vanliga C & J(särkilt de som säljs i sverige).

   http://www.shiptonandheneage.co.uk

   http://www.styleforum.net/showthread.php?t=138273

   • Per S skriver:

    Shipton & Heneages snyggaste modeller finns på http://www.shipton.fr. Inget jättesortiment, dock. Även om texten är på franska går det att maila och beställa på engelska. Mitt par bär många drag av Crockett & Jones-tillverkning…

 3. Andreas skriver:

  Angående krage på en skjorta med fransk manschett skulle jag framför allt råda till en cutaway/spreadkrage då manschetter känns mer användbart tillsammans med slips och till det är Cutaway överlägsen en turndown. Självklart håller jag även med Archibald i kommentaren att det är vad du gillar som är det viktigaste.

 4. David B skriver:

  Skulle också behöva ta en snabbis förbi London och köpa lite nytt.

  Har ni några tips på prisvärda hotell som ligger relativt centralt? Behöver ju inte vara så flashigt om man bara ska stanna över helgen.

  • Tyrone skriver:

   Har bott många gånger på Millennium på Grosvenor Square (millenniumhotels.co.uk‎). Bra hotell med fantastiskt läge mitt i Mayfair.

  • Matte A skriver:

   Jag brukar bo på Hotel George, hyffsat centralt och prisvärt. Fem minuters promenad från Earls Court tunnelbanestation där både District och Picccadillylinjen går. Fin frukost har de också.

   http://en.kkhotels.com/hotels/london/k-k-hotel-george/

  • Cyril Strideforth-Knickerbocker, Esq skriver:

   ”The Chamberlain Hotel” inte långt från Towern kan rekomenderas! Tyst och lugn och bra standard samt vita linneservietter och tunga bestick i hotellrestaurangen. Tidningen under dörrspringan om morgonen för obetydlig extra kostnad = ).
   ”Strutters”

 5. Lulu skriver:

  Varför är hotell-rum i London så gräsligt fula? Såg B&B:s i Skottland som hade bättre standard när jag var där på luffen som tonåring.

  • Lord Pesherton skriver:

   Kan bara instämma!

   Efter viss mängd filosoferande tycker jag mig kunna skönja ett liknande mönster hos många nationaliteter som är återhållsamma, korrekta och/eller artiga. Någonstans måste galenskapen ta sig uttryck. I Sverige imiterar vi grodor kring en lövklädd fallos, tyskarna klär sig i lederhosen, bär lustiga hattar och dricker öl medan japanerna har obegripliga gameshows. Ska vi gissa att britterna blommar ut genom sina läskiga inredningskonstellationer som ger en känsla av trädgård, fast utan frisk luft?

   Naturligtvis är det ett grovt generaliserande. I samtliga dessa länder finns även stora portioner god smak. Men det är väl den stora massans masspsykoser som ofta etsar sig fast i minnet…

 6. Katarina skriver:

  Jag hörde att temperaturen ligger på 10 plusgrader, och att det resulterat i en rejäl lervälling på de flesta ställen förutom asfalterade platser såklart. Det är aldrig kul för varken kläder eller skor med vinter egentligen – det värsta är vägsaltet och hur det äter på ens läder. Några bra förslag till hur man ”skyddar” sig mot vätan/saltet? Skospray eller dyl?

 7. Lord Laphroaig skriver:

  Ack, ja, jag känner väl igen mig i vår krönikörs klagan. Ju mer jag lärt mig, ju mer har min kräsenhet ökat. Ibland kan man sakna tiden då konfektionsutbudet dög bra. Å andra sidan brukar ju behovet av nyinköp minska betydligt ju mer kvalitetsvaror man skaffat sig.

  Lano: Jag har inte heller märkt någon skillnad mellan Churchs och Loakes storlekar, åtminstone inte i den vanligaste normalbreda lästen. Beträffande kragen instämmer jag helt med Archibald, tag det du trivs bäst med.

 8. Cyril skriver:

  Mina herrar,

  jag läser med stort medlidande om kragproblemet ovan. Det diskuteras cutaway, full spread och turndowns. Mitt tillägg är:

  Kragen skall passa din figur, men också din slipsknut! Om du knyter en vanlig 4 in hand så måste du ha en väldigt tjock slips för att fylla ut tomrummet i en cutaway! Vice versa, gillar du dubbla slipsknutar, så blir knuten nog för stor för en vanlig turndown med normal bredd.

  Som traditionalist bär man inte heller slips till buttondown. Sånt får amerikaner hålla på med.

  • David B skriver:

   Haha!

   Slips till buttondown är bara jänkare och wallenbergare som sysslar med.

   • Fläderblom skriver:

    En struken och välsydd krage håller sig på plats. Om den spretar iväg åt alla håll gäller något av följande:

    – Kragen är för trång
    – Kragen är illa sydd
    – Slipsknuten är för stor eller slipsen för tjock
    – Du spelar polo

    Inget av detta rekommenderas. Lyckligtvis går det att göra något åt utan vanprydande knappar: skaffa en vettig skjorta, vettig slips och stig ner från hästen. Svårare än så är det inte. Button-down-skjortor saknar helt existensberättigande.

  • Alistair skriver:

   Nåja,

   Jag bär gärna både button-downskjortor och slips, ibland samtidigt, och jag är varken ”jänkare” eller ”Wallenbergare”.

   Har svårt att se varför detta skulle var strängeligen ”faux-pas” även för oss som icke är ”jänkare” eller ”Wallenbergare” men trots allt, har tycke för stil?
   Känns inskränkt och en smula ängsligt med så snäva perspektiv.

   Förresten, vad är det egentligen för fel på ”jänkare” och ”Wallenbergare” eftersom dessa två kategoriers klädpreferenser tydligen, i viss mån, bör undvikas för att få ”godkänt”?

   Jag kan meddela att jag idag, som en motreaktion, bär både Nantucket reds (premiär för i år, lite tidigt men ändå…) OCH button-down skjorta (med slips). Hugaligen!

   MVH
   ~Alistair

   • Andreas skriver:

    En virkad slips tillsammans med button down och en tweedkavaj tycker jag fungerar alldeles utmärkt. En personlig favorit är randig slips (tänk regementes- eller klubbslips) tillsammans med button down och klubblazer. Alldeles lagom om man vill ha slips men samtidigt inte se så formell ut.

    Det är möjligt att det inte är helt korrekt om man är engelsman, fast det är ju inte jag. Men det fungerar på amerikansk östkust, så varför inte här? Jag skulle dock undvika att kombinera slips och BD till kostym, jag tycker inte att det ser jättebra ut. Jag har dock gärna uppknäppt BD till kostym.

    Ytterst är det väl precis som med övriga kragtyper en fråga om preferenser.

   • Jöns skriver:

    Att ha kostym utan slips för, enligt mig, tankarna till någon som säljer mobiltelefoner för att finansiera sin haltande innebandykarriär. Undantag: ljusa, lätta sommarkostymer.

   • j0nny skriver:

    Jöns – fantastiskt roligt! ”… någon som säljer mobiltelefoner för att finansiera sin haltande innebandykarriär” Stor humor!

   • Filip skriver:

    Jöns, nej ush vad tråkigt
    På kontoret: Kostym med slips
    Till fest: Kostym utan slips
    Slips är inte det minsta festligt. Min högst personliga åsikt dock. Visst det finns undantag, men jag ser slips främst som något som bärs vid arbete.

   • David B skriver:

    Vill du ha slips och BD så kör hårt! Det viktigaste är väl att du känner dig bekväm. Vi har väl bara alla lite olika bilder av vem som bär vad. Jag har själv fått intrycket av att det princip bara är jänkare som bär detta. Sen har jag sett någon wallenbergare med sådan utstyrsel, och en konsult på jobbet.

    Men ta det inte så hårt. Det är inte så att du aldrig hävt ur dig ett och annat ”icke” här i kommentarsfälten. Icken som många av oss inte anser sig vara en regel. Exempelvis bär jag shorts i stockholm om det är för varmt. Vidare tycker jag det kan vara snyggt med uppvikt krage på en pikétröja.

   • Algy skriver:

    Som vanligt handlar det om tyckande och åter tyckande, men trots allt. Den amerikanska varianten med button down-krage och klubbslips är för mig ett klart felsteg. En mer formell slips i glansigare tyg, som en klubbslips, passar dåligt med en sådan krage då det ser både uppklätt och nedklätt ut på samma gång (på något sätt). Kanske är det kragens knappar som stjäl uppmärksamhet från ränderna på slipsen? Kombinerat med en kostymkavaj av sack suit-snitt blir det uschligt värre.

    Den italienska varianten med virkad slips och lättare, mer figurnära kostymtyg till en button down kan däremot vara ytterst trevligt. På rätt person. Som har mörkt hår. Och är solbränd. Och äter pasta. Och använder manchettknappar i rött guld. Och vars mor har ett alltför stort ansvar för sin sons tvätt.

    För övrigt: vilka fantastiskt snygga herrkläder man kan se i SVT:s nya brittiska satsning ”Zen”. Borrelli!

 9. Andreas J skriver:

  Jag håller med, förutsatt att avsaknaden av slips är kombinerad med en illasittande kostym av tråkigt tyg och limmade skor av ecco-typ. För mig hänger det på helheten. Men smaken ska väl vara delad, hur kul vore det annars?

  Sen vill jag be om ursäkt för att jag i mitt tidigare inlägg ”stal” signaturen av min namne. Det var ett resultat av ouppmärksamhet och skall förhoppningsvis inte upprepas!

 10. Fläderblom skriver:

  @Andreas: ”Alldeles lagom om man vill ha slips men samtidigt inte se så formell ut. ”

  Det har jag aldrig upplevt. Hur känns det?

 11. Lulu skriver:

  Vill man inte se så formell ut går det väl bra att sporta en udda kavaj med byxor i en annan färg.

  Slips och button down-skjorta? Javisst varför inte. Kanske inte siden-slipsen men cashmere eller liknande.

 12. lano skriver:

  Tack alla drönare för alla fina tips! Jag kan meddela er alla att det till slut blev ett par Church’s Oxfords, storlek åtta. Mina första riktiga skor. Det känns lite speciellt.

  För att stilla min osäkerhet tog jag mig till Twins i Göteborg, tror de är de enda som säljer church’s nu, NK har slutat.

  Skönt att det finns forum som detta där man snabbt kan få många bra svar! Åter igen, tack för alla tips!

 13. Peppery skriver:

  Jag har googlat nu och förstår att Barker är ett brittiskt skomärke (”one of the world’s finest”). 1)Kan vi inte få se en bild på dina skor i kartongen? 2) Varför har ni inte lagt ut en länk till Barker i skolistan? 3) Kan du inte säga nåt om skorna, jmfrt m ex-vis Church eller Crock & Jones? 4) Säg gärna nåt om måttbeställda skor vs handgjorda men ej mått?
  / Otherwise, just fine!

 14. Mästaren skriver:

  Intressant sida detta, läsningen slår det mesta.
  @ Peppery; Barker är väl att jämföras med Loakes bästa linje. Rätt juste erfarenhet av svarta oxfords från dem.
  @Ingenjör Nilsson – se till exempel tailorstore för exempel på Businesskrage. verkar vara en krystad beskrivning på en helt vanlig skjortkrage

  • Ing. Nilsson skriver:

   Bäste Mästare,

   Jag tackar för förklaringen. Jag tog mig en titt på Tailorstores webbutik och efter att ha sett deras beskrivning tycks business hamna någonstans mellan cutaway och classic. Man kan bara konstatera att det är att göra det besvärligt för andra när man kör med en massa egenhändigt ihoppysslade namn och definitioner på ting som redan har en adekvat och vedertagen benämning. Krystad var förslaget, jag håller på tramsigt pretentiöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s